draga cisko, znaš da je baš komunizam "Ideja savršenoga, besklasnoga društva potpune jednakosti ljudi" ?
i da je demokracija puno više od slobodnog izražavanja mišljenja?
Printable View
draga cisko, znaš da je baš komunizam "Ideja savršenoga, besklasnoga društva potpune jednakosti ljudi" ?
i da je demokracija puno više od slobodnog izražavanja mišljenja?
Stvarno nisam mislila nikog citirati,ali ti draga damo iz ovog tvog posta sama izražavaš tko si i što si. Mogu samo reći, sram te bilo!Citiraj:
medusa prvotno napisa
Mene se s delimitacijom ništa neće promjeniti tj. porodiljna naknada kada bude neće porasti, ali sam svakako presretna zbog drugih žena koje će ova delimitacija kačiti. U svakom slučaju to su već odavno trebali napraviti, i čak delimitirati i drugih 6 mjeseci, onda bi to bila nekakva pronatalitetna politika. Ovako je to jako dobro proračunato jer jako je mali postotak žena koje primaju plaću veću od 4250,00 kn.
:D za delimitaciju!
Eh, da tu gore negdje sam pročitala da je netko završio fax ovo ono , magisterij i da zaslužuje veliku naknadu, moja šogorica je također završila fax, tj. dva i radi ali može samo sanjati o velikoj plaći jer da radi na području Zg imala bi jedanput veću plaću nego što je sad ima. Ali fućkaj ga radi u zagorju za upola manje novce pa je imala i sramotnu naknadu za vrijeme porodiljnog. Znam ženu koja ima plaću 5500,00 ali je prijavljena na minimalac i opet joj ništa ne znači. Eto, nismo sve u istim pozicijama, zato nikoga ne podcjenjujem niti ikoga uzdižem na tron, treba se uvijek boriti za bolje, ako je nekom bolje nego meni, hvala Bogu neka je, pa nećemo biti primitivci i zavidni. :)
Nemaš se što slagati, to nije stvar mišljenja. Porodiljna naknada je naknada plaće, a ne dječji doplatak. Mame blizanaca ne dobijaju dvije porodiljne naknade. Ostalo ne bih komentirala. Voljela bih da nisam ni pročitala.Citiraj:
green eyes prvotno napisa
Koja ti je logika da zakon ide na ruku onima s višim plaćama???!! Ja drugih 6 mjeseci gubim skoro 5 puta od svoje plaće, a kako sama kažeš ipak ima više majki s plaćom manjom od 4250. Dakle, one gube znatno manje nego mi sa većom plaćom.Citiraj:
Green eyes, ne shvacam tvoje argumente...Posebno tumacenje "temelja drustva"...Znaci, dok sam studirala i radila poslove poput pranja autobusa (da vidis, tako sam se ja financirala da zavrsim studij. Tjesim se da je to ipak bilo bolje od pranja javnih WC-a, makar ne puno) bila sam temelj drustva, sada kada radim u uredu to vise nisam. Sada sam valjda termit koji potkopava temelje drustva...
Uh...bolje da uopce vise ne pisem..
Ako smijem prekinut ovu raspravu ja bih samo pitala jeste shvatile da li se to odnosi i na bolovanje radi komplikacija u trudnoći?Da li će i one iznosit 100 % plaće.Meni se tako nešto učinilo da piše pa ne znam jesam li u pravu?
Nisi u pravu. Prijedlog izmjena odnosi se samo na korištenje obveznog rodiljnog dopusta - što je u prijevodu period od 45 (ili 28 ) dana prije termina poroda, pa do zaključno 6 mj. starosti djeteta.
komplikacije ostaju na 4250,00 :/
:shock: Ne kužim.
Par mojih misli...
Zar vi s astronomsko viskokim plaćama mislite da vaš rad vrijedi toliko puta više od rada jedne prodavačice, učiteljice ili bilo kojeg diplomiranog pripravnika koji nije adekvatno plaćen... pa time i vaš porod treba nagraditi većim iznosom?
Mislim da je porodiljna naknada od 10000 nebuloza kad neki ljudi koji rade i krvavo zarade svojih par tisućica, a dio su državnih službi, zbog stanja u gospodarstvu ne mogu ni pristojno živjeti, a kamoli ostalo.
Dakle, ja bih samo ovaj limitirani iznosić s prvih 6 mj. produžila na čitavu godinu.
Neke ljude nikakva (de)limitirajuća odluka neće natjerati da svoje dijete napuste prije njihovih godinu dana, dok bi se o drugima dalo raspravljati.
Nemamo svi isti stav što predstavlja rodiljna naknada:
za mene osobno (ovaj komentar pišem ja kao ja, ne pišem ga kao članica udruge) rodiljna naknada je naknada plaće, odnosno zamjena za plaću, a ne nagrađivanje poroda. Moja plaća je ugovorena ugovorom o radu između mene i poslodavca, je li prevelika ili premala to ne može ocijeniti netko tko ne zna moj posao. I s obzirom da se na moju plaćaju plaćaju porezi i doprinosi (nešto se obustavlja iz moje plaće, a nešto moj poslodavac plaća na svoj trošak), smatram da ako se isplaćuje naknada plaće (a isplaćuje se, radi toga postoji R-1 obrazac), da mi se treba isplaćivati naknada moje plaće, kolika god ona bila.Citiraj:
pa time i vaš porod treba nagraditi većim iznosom?
To je samo mojih nekoliko centi, ne želim potpirivati raspravu oko toga. Ovo povećanje od iduće godine je samo prva stepenica u nastojanjima da se poprave naknade, idemo dalje... :)
Da, kužim tvoj stav, ali ta politika i ne ide u drugome smjeru nego pronađimo način kako majke visokih primanja zadržati kod kuće.
Netko neće ni roditi.
Netko će roditi i otići na posao za mjesec, dva-tri, šest...
Netko će se posvetiti djetetu i sve drugo staviti u drugi plan, a možda čak i produženo dojiti. 8)
ja stvarno ne razumijemCitiraj:
Zar vi s astronomsko viskokim plaćama mislite da vaš rad vrijedi toliko puta više od rada jedne prodavačice, učiteljice ili bilo kojeg diplomiranog pripravnika koji nije adekvatno plaćen... pa time i vaš porod treba nagraditi većim iznosom?
ja nisam prodavačica čak dapače radim u medicini vrlo odgovoran posao-isto sam bila pripravnik kao i svi i imala sam manju plaću.zašto se netko buni pa ja necu dobiti povećanje od njegove naknade ...meni je drago zbog svih majki što dobe naknadu,,, mislim to znači da bi se trebale buniti zbog nezaposlenih majki na burzi što uopće imaju ikakvu naknadu .Glupost ja im želim duplo povećanje :)
To sve nema veze s delimitiranjem porodnih naknada (kao da se oni koji prestanu dojiti neće posvetiti djetetu??? - ima svakakvih roditelja - insinuirati da ako duže ostaneš s djetetom da si kvalitetnija majka je blago rečeno blesavo. Moja frendica koja je bila 9 mjeseci na porodiljskom još uvijek doji dijete koje ima 16 mjeseci, a menadžer je. Druga frendica koja zarađuje malo je odmah prestala dojiti i furala dijete po šoping centrima, beba je spavala u kolicima u zadimljenom prostoru dok je ona pila kavicu. To sve veze nema s time koliko zarađuješ i koliko i kako se posvećuješ svome djetetu).Citiraj:
babyiris prvotno napisa
Porodne naknade su za žene koje su odlučile roditi. I onda država ispravlja nepravdu da netko, kao npr. ja, koji toj istoj državi daje 65% svoje priznajem velike plaće za poreze i doprinose, postaje nakon poroda socijalni slučaj, jer ne može održati svoj standard života. Ja to vidim ovako - država nam vraća u tih 6 mjeseci ono što mi njoj godinama dajemo. Za razliku od onih s manjim primanjima, kojima porezom nije uzela toliko puno. U Hrvatskoj je oporezivanje progresivno - što više zarađuješ, to ti je porez veći. Meni svaki mjesec 45% poreza i 18% prireza. Jako puno novaca ide od mene za sve vas koji imate manje. Ne razumijem zašto je sad to odjednom problem nekome tko ima 3000 kuna plaću - pa on će i dalje dobivati taj isti iznos dok je na porodiljskom. Država i njih štiti. Zar bi oni trebali na porodiljnom dobivati više nego zarađuju? Ne kužim. JA ne tražim ništa više nego ono što sad imam - i to samo za šest mjeseci. A kad se vratim na posao, opet ću izdvajati velike iznose u proračun. Neću doživotno biti na porodiljskom.
Ima puno nepravdi u ovoj državi - posebno kod VSS ljudi i više, daleko od toga da su plaće pravedne. Moja šogorica je docent za faksu i ima zaista malu plaću u odnosu na mene i na svoju stručnost, potencijal i kapacitet. Ali mogla se zaposliti npr. u Plivi gdje bi zarađivala puno više - nije htjela u korporativnu okolinu. Hoću reći da osim tih nepravdi koje postoje u HRvatskoj, ima i puno osobnog izbora - što sam čovjek sebi odabere kao zanimanje i koliko svog privatnog života želi žrtvovati za posao - i nekako mi se čini da se to sve na kraju izravna, if you know what I mean... NE razumijem zavist ovih koji imaju manje - kao da je njima nešto uzeto odjednom... A quasi uravnilovku "svima jednako" smo imali u prošlom sistemu. And it didn't work...
Ti napadaš sve koji ne donose zakone u tvoju korist?Citiraj:
Da li se zakoni i prijedlozi zakona donose samo za većinu - manjine uvijek moraju biti isključene?
Pretpostavljam da si i protiv zakona za MPO jer to je isto za manjinu?
Da baš!
Meni u životu nitko nije išao u korist niti to očekujem.
Ali moraš biti realna kako ova delimitacija i nije baš pravedno rješenje za sve.
Osim toga, meni bi odgovarala delimitacija za zadnjih 6 mjeseci,jer me ova prva i ne kači previše.
Kužiš, mene ne smetaju ni manjine ni večine, več pravda za sve.
:shock: :cry:Citiraj:
babyiris prvotno napisa
Moj rad vrijedi onoliko koliko ga je tržište spremno platiti (ako se ne varam, živimo u kapitalističkom svijetu već neko vrijeme). Hvala Bogu to je puno (trenutno, tko zna kakvo stanje na tržištu rada bude za 10 godina), ali isto tako i puno dajem državi iz svoje plaće (cca 4000 kn mjesečno iz moje bruto plaće ide državi za razno razna davanja, poreze, doprinose i sl.) Ja mjesečno na račun zdravsrtv. osiguranja izdvajam oko 2000 kn. I očekujem onda od te iste države da mi za vrijeme porodiljnog dopusta ne ruši životni standard.
meni je cijela ova rasprava besmislena, a fraze kao njeno dijete vrijedi više jer ima veću porodiljnu naknadu su mi u najmanju ruku idiotske
daklem, to je zato što porodiljna naknada nije porodiljna nagrada
to nije pobogu nešto što si dobila jer si rodila. poanta je samo u tome kad rodim da me država ne dočeka na nože i kaže "juhuu, ovu sad ne moramo plaćati"
trebalo bi sve nastaviti onako kako je bilo, koliko je ko zarađivao, tako bude i u tih godinu dana
kaj je to samo meni tako logično :?
Pretpostavljam da si protiv i isplate duga umirovljenicima, jer te ni to ne kači baš previše...Citiraj:
svim curama s malim plaćama koje ubi zavist od srca želim da si nađu posao sa plaćom od bar 10 tisuća kuna :* i onda im želim još bar dvoje djece (i dva porodiljna), jer to je zbilja najljepše što se čovjeku može u životu dogoditi, sve drugo je nemjerljivo :*
Baš suprotno. Tek je sad pravedno za sve, barem prvih 6 mjeseci. Jer sada konačno u tih prvih 6 mj. nitko neće biti zakinut za svoju plaću.Citiraj:
Najbliže pravdi ćemo tek sada biti jer konačno nitko neće biti zakinut.Citiraj:
Do sada su zakinuti bili jedino oni kojima je plaća prelazila 4250 kn.
A to što tebe ne kači, baš super, to znači da ti je standard bio jednak na porodiljnom kao i dok si radila :D
najpametnija do sad :mrgreen:Citiraj:
paci prvotno napisa
još jedan pogled na sve to iz mog osobnog ugla...dakle, plaća 6000 kn., prijavljena na 3500. ovo mi nije nitko kriv, nego sama sebi jer sam na taj uvjet pristala...a pristala sam jer ovaj posao koji radim i volim ne mogu dobiti u državnoj firmi ili bar nekoj koja prijavljuje na puni iznos,pa radim to što radim kod privatnika koji je tako odlučio..zašto država tome ne stane na kraj tema je za savim jedan drugi post iako bi se odrazilo i na porodiljne naknade...never mind...
onda mi netko tu napiše da mislim da vrijedim više jer nisam trgovkinja ili neka još podcijenjenija struka...tlak mi skoči na milion kad primjetim takva razmišljanja...ja imam sss. studirala sam na višoj, godinama vučem 10 ispita do diplome i to ostaje moj problem. dijete sam roditelja obrtnika.nije me tata zaposlio na nekoj finoj poziciji nego mi je dao posao čistačice,pa sam ribala pisoare od 5 ujutro.ki radila još neke ne baš bajne poslove...a onome tko misli da "vrijedim više" mogu samo reći da sam ja i večina tih žena čija je plaća viša od 4500 kn krv pišala danima i noćima da se domognem te pozicije i te plaće....da mi je radno vrijeme 10 sati dnevno, a ostalih 14 sam dužna biti dostupna.i da sam, ne jednom, odlazila u firmu u 3 ujutro da riješim nerješivo...ne da sam zaslužila tih 6 somova, nego sam zaslužila i daleko više.
time ne podcijenjujem ni jednu struku. imam u obitelji i trgovkinju. znam kako krvavo zarađuje tu bijedu koju ima. imam salda-kontisticu. radni joj dan počesto traje i 14 sati.
žalosno je kada smo kivne jedna na drugu.umjesto da zbijemo redove. žalosno je kada bismo htjele da nas na grbači vuku žene koje su, kao, uspješnije od nas...ali još je žalosnije kada u svojoj sirovosti ne uspijemo otvoriti oči i vidjeti da to nije zato jer netko misli da vrijedi više već iz razloga što živimo na brdovitom balkanu. što živimo u državi u kojoj ne postoje prava, osim pravo da mekećemo kao ovce...
i bojim se da je istina zapravo negdje između, ali u jedno sam sigurna...uvijek i na kraju plate djeca.
potpisujem!Citiraj:
vidra prvotno napisa
naprosto ne razumjem zašto se neki uvrijeđeni što će drugima biti bolje. Pretpostavljam da to progovara zavist.
Naknada nije nagrada za rađanje - da je tako onda bi ženama bilo najekonomičnije ne raditi ništa nego rađati djecu.
Ovakve nebulozne komentare kao od nekih forumašica nisam dugo pročitala - kakav je to način razmišljanja?? Samo zato što neke nisu u stanju / mogućnosti zarađivati 15tis kn ajmo sada da nitko ne zarađuje toliko.
Moja plaća je za naš standard izuzetno velika - i samo ja znam koliko sam se mučila za nju. Moje radno mjesto meni nije pao s neba, ali to nije tema ovog topica. I naravno da smatram da je moj rad vrijedniji od rada jedne prodavačice - ne zato što se smatram izuzetno pametnom već zato jer tržište toliko cijeni moj posao.
Plaća mi se oporezuje po najvišoj stopi, državi plaćam triput veće doprinose nego jedan npr. pekar.
I ne očekujem nikakve zahvalnice, spomenice niti išta - jedino što želim je imati svoju plaću za vrijeme porodijskog.
A definitivno potpisujem medusu, iako je to možda rekla pomalo grubo (I ja bi to tako rekla, al ajd, ovo je pristojan forum pa sam pristojna)
I još nešto - gluposti "svi smo mi jednaki" su prestale postojati ulaskom u kapitalizam. Radi pa ćeš zaslužiti, a ne tu sipati jal po forumu.
Danas se raspravlja o tome na sjednici Sabora. Da li je danas i glasanje, zna li netko?
~~~~~~~~~
:mrgreen:
Tko o čemu, ja i opet o porezu.
Zna li se nešto o oporezivanju delimitiranih porodiljnih naknada? Čisto sumnjam da se neće plaćati porez na puni iznos naknade (ako je veći od 4257,28kn), pa me zanima na koji će se iznos plaćati porezi? Važno mi je zbog toga da znamo na čiji ćemo porez priheftati klinca.
Rodiljne naknade nisu oporezive. Niti su bile. Niti će biti. :)
I cure, ovo je topic koji je posvećen "cjelokupnoj akciji" delimitiranja rodiljnih naknada. :)
Sva ostala pitanja o izračunu naknada, porezima i ostalom, molim da koristite pretražnik, jer je po tom pitanju otvoren veliki broj topica. Ukoliko odgovor na svoje pitanje niste pronašli, otvorite zaseban topic. :)
netko je gore napisao da je to jučer bilo na glasanju/čitanju na Saboru. Je li to prošlo?
to i mene zanima.
jedino što sam zanimljivo saznala na dnevniku vezano uz delimitaciju i sabor je da "žena vrijedi koliko djece rodi" :/ na to su se zgražavali, ali nisu ništa spomenuli da li je prijedlog prihvaćen (bar ne na RTLu)
Jučer je samo završena rasprava. Glasanje je danas. :)
joj super..
molim Vas neka ona koja prva sazna što je bilo s glasanjem, podijeli s nama ostalima informaciju :) . Meni uvijek promakne bitna vijest
ja nema di nisam tražila od jutros odgovor ... nema ništa konkretno, samo da su raspravljali :evil:
UPRAVO IZAŠLI NA HINI:
Sabor delimitirao rodiljne naknade za prvih šest mjeseci porodiljnog dopusta
ZAGREB,12. listopada 2007.(Hina) -
Hrvatski sabor danas je delimitirao porodiljne naknade za prvih šest mjeseci porodiljnog dopusta, pa će majke od početka iduće godine u prvih šest mjeseci dopusta primati naknadu u visini pune plaće.
Naknade su sada, naime, za prvih šest mjeseci ograničene na najviše 4257 kuna.
Porodiljna naknada za drugih šest mjeseci neće se mijenjati i iznosit će najviše 2500 kuna.
Vidra thnx :love:
:D
da li se to odnosi na prvih 6 mjeseci porodiljnog ili prvih 6 mjeseci rođenja djeteta? Na porodiljni se ide 28/45 dana prije, pa mi nije jasno na što se to odnosi.
Rodiljni dopust počinje od 45 odnosno 28 dana prije rođenja djeteta i traje do djetetovih navršenih 6 mjeseci života.Citiraj:
Vila prvotno napisa