ne mogu se sitit - preteška je... stavit ću je u ponediljak...
Printable View
ne mogu se sitit - preteška je... stavit ću je u ponediljak...
Draga, ako si dijete prijavila, ono bi trebalo ostati na vjeronauku do kraja skolske godine. Teoretski. No, gdje je volje, tu je i nacina...Citiraj:
štrigica prvotno napisa
Vjerujem da bi se uz dobru argumentaciju (npr. strucnoj sluzbi i ravnatelju) to dalo izvesti. Razmisli, vidi, pa idi razgovarati. Djeci to zna biti veliki problem, pogotovo uz zahtjevno gradivo REDOVNIH predmeta.
Inace, kak se meni cini - nije problem samo do vjeroucitelja (moja dva sina imaju dvije razlicite vjerouciteljice, prva je gospodja sa dugim stazem - dobra je; drugu smo tek upoznali ali i ona se cini ok i svidja se mom sinu prvasicu).
Problem je do UDZBENIKA... Gradivo vjeronauka za 1. i 2. razred je :/ po mom misljenju katastrofa... Imam dojam da je sustavno zamisljeno tako da se u to uvuce cijela obitelj. I nikako mi se ne dopada. To je do pisaca udzbenika....
No, srecom, za sada moj stariji nije s tim imao problema jer je vjerouciteljica nekako uspjela to gradivo s njima obraditi kroz pricice i gledanje crtanih i inih filmova - da djeca steknu dojam. To mi je ok, iako je teze od, recimo, prirode - a ne bi smjelo biti.... :?
A. se ispisao na početku drugog razreda, samo s našom izjavom na listu papira koju je on predao učiteljici. Međutim, ne znam kako to ide kad godina već započne, ali isto mi se čini da bi se mogao naći način.
Inače, zanimljivo je da je ove godine ponovo htio ići. Zapeo i baš hoće. Zašto hoće - zato šta je njemu bezveze kako provode taj sat vremena pauze. Ja kažem da to nije razlog za pohađanje vjeronauka, a on da njemu je i da ide i gotovo. Međutim, učiteljica je isposlovala da vjeronauk oba puta bude prvi sat. I tu je vjerski zanos mog đaka ispario. Jer može ostat kuci nakon nas, malo se poigrat pa sam zaključat vrata.
Mrvicu me naljutilo što me se dovodi u ovakvu situaciju.
mene je zaškakljalo ovo, pa nisam čitala daljnju raspravu...Citiraj:
Juroslav prvotno napisa
Crkva ima prevelike količine krivo usmjerenih sredstava, skroman budžet države predodređen za obrazovanje odlučila je iskoristiti za svoje ciljeve-obrazovanje članova svoje zajednice.
To je neizmjerno licemjerno-šta nebi bilo ispravno da je financirala vlastite "grijane učionice u sklopu crkve", a učionicu u školi oslobodila za na primjer neki drugi izborni predmet?O ostalim sredstvima i izvorima zasad nebi.
:mrgreen:Citiraj:
vertex prvotno napisa
naizvana sigurno izgleda da Crkva pliva u lovi, no to definitivno nije takoCitiraj:
krumpiric prvotno napisa
i treba vremena da se nadoknadi 45-godišnja nemogućnost bilo kakve izgradnje za crkvene svrhe (ne dvorana i pastoralnih centara, nego onog osnovnog - bogoslužnih prostora)
Pa dovoljno je vidjeti župnički vozni park. Al ovo sad već možda spada u " predrasude"Citiraj:
Juroslav prvotno napisa
Mhm.... Niste li malo daleko od teme?
nisu predrasude, činjenica je da se župnici mahom voze u višoj srednjoj klasi (i jačim) autima, ali iskreno: da ja godišnje autom pređem 30 i više tisuća kilometara uz uvjet da moram stići a ne ostati na cesti u kvaru isto ne bih baš gledal Daciu ili gradski auto s 1-litrenim motoromCitiraj:
krumpiric prvotno napisa
a oni koji fakat pretjeruju (BMW-i serije 7 ili Mercedesi E ili S-klase) su posebne biljke na koje je šteta trošiti forumski prostor
Peterlin, evo neću više :mrgreen:
Župnički vozni park je rezultat osobnih prihoda, a nema veze sa župnom zajednicom.
Na koncu konaca, na koga će župnik trošiti svoju plaću koja unatoč raznim mišljenjima i nije baš visoka.... :lol:
... i neću više o tome... :love:
I mene zanima :)Citiraj:
Peterlin prvotno napisa
Uvijek isti ljudi i uvijek o istim ili sličnim temama. Kako već nije dosadno?
Juroslave, zar nije bogosluznih prostora bilo sasvim dovoljno? Ili je bolji ovaj cirkus koji se sada radi, trc trc pa crkva?
Zorana, na području grada Zagreba je početkom 90-ih bilo oko 70 župa i oko 50 župnih crkava
bez crkava su mahom bile župe u Novom Zagrebu (osim u Sigetu) i po drugim rubnim dijelovima grada - sve župe od preko 7000 ljudi (i preko 5000 deklariranih katolika)
stvarno misliš da je previše jedna crkva na 7000 (i više) ljudi, od kojih se većina deklarira kao katolici?
Iskreno mene bi čudilo da se u državi gdje se debela većina stanovništva deklarira kao vjernička, ne grade crkve....
I mene jednako tako cudi da se grade tolike crkve, dok se jako puno bolnica i skola nalazi u katastrofalnom stanju.
I mene to čudi, a to govori o ministarstvu koje je nadležno :saint:Citiraj:
Zorana prvotno napisa
ja bih predlozila, da svi deklarirani katolici u hrvatskoj placaju crkveni porez kao u austriji, pa da se iz tih novaca gradi crkvenih objekata svih vrsta i podvrsta, koliko god ti deklarirani katolici zele. moze i 25 po zupi. ili koliko god treba.Citiraj:
Juroslav prvotno napisa
a da se iz drzavnog proracuna u koji uplacuju porezni obveznici jedne laicisticke drzave na primjer izgradi dovoljno skola, pa da djeca idu samu u jednoj smjeni u skoli.
a kakve sad veze ima državni proračun s izgradnjom crkava?
pa ne plaća se gradnja crkava iz državnog proračuna
Plaća.Citiraj:
Juroslav prvotno napisa
Izvor: članak 6., stavak 2. i 4. Ugovora između Republike Hrvatske i Svete Stolice o gospodarskim pitanjima
Članak 6.
2. Da bi Katolička Crkva mogla na doličan način nastaviti svoje djelovanje na promicanju općega dobra, Republika Hrvatska će joj mjesečno davati iz godišnjega državnog proračuna iznos koji odgovara dvjema prosječnim bruto plaćama pomnoženim s brojem župa koje postoje u Republici Hrvatskoj na dan stupanja na snagu ovoga Ugovora.
4. U novčani iznos, o kojem se govori u stavku 2. ovoga članka, osim troškova za uzdržavanje klera i drugih crkvenih službenika, uključeni su i troškovi izgradnje i uzdržavanje crkava i pastoralnih središta koji nisu u popisu spomenika kulture, te doprinos za karitativnu djelatnost Katoličke Crkve.
potpisujem. tako je inače i u ch. i pretpostavljam da bi se onda broj vjernika prepolovio. nikome tada ne bi bilo ni teško ispisati se iz kc.Citiraj:
seni prvotno napisa
Kakva je uopce procedura za ispis?
Ne može se ispisati iz Katoličke crkve. Jednom kršten je uvijek kršćanin.Citiraj:
Zorana prvotno napisa
Ma nije tocno. Zaovin muz se ispisao jer nije htio placati porez, tu u Austriji. I nije jedini slucaj koji znam.
Ustvari me zanima mogu li se takvi zahtjevi podnijeti i u mjestu stanovanja ili se bas mora ici u crkvu u kojoj smo krsteni?
medju nezavrsenim poslovima i zaostacima ustavnog suda je i pitanje o vjeronauku u skolama. strasno me zanima njihov stav.
bojim se da ce taj posao zauvijek ostati neodradjen. stvarno sam malodusna kad je o tome rijec.Citiraj:
flower prvotno napisa
istina, i mene je zacudilo da su to uopce spomenuli, pa kad vec jesu - voljela bi dobiti odgovor.
moji su u ch na općini svojevremeno samo naveli da su svi orthodoxi, pa smo vremenom postali disidenti :mrgreen: i time je stvar bila rješena. ne plaćamo kirchensteuer, koja iznosi nekih od 10-15% (zavisno od općine).Citiraj:
Zorana prvotno napisa
no, mene konkretno zanima u hr. razmisljam da se oficijelno ispišem iz te institucije. ne volim institucije :lol: (ima sličan topic na mibu na tu temu)..
Razmisljam i ja. Nego, mislis li da mene onda nece nitko gnjaviti kad jednom pocnem raditi jer ja nigdje nisam navela svoje vjersko opredjeljenje? (krstena jesam, tjerana do punoljetnosti u crkvu i sve ostalo po propisu 8) )
Nema bojazni za to! Po Ustavu (kad vec izvlacimo zakone) nam je zagarantirana vjerska sloboda, a to znaci da se mozemo deklarirati kako god zelimo. U 23 godine staza (i za bivse drzave i u ovoj) nikad me nitko nije to pitao ni trazio, ni na poslu ni izvan njega.Citiraj:
Zorana prvotno napisa
A iako sam iz obitelji katolicke tradicije, nemam niti jedan jedini papir i nigdje nikada ne isticem vjeru, a jos manje pripadnost crkvi. I nikad me nisu nista pitali. Ne samo na poslu, nego cak ni u katolickoj crkvi. Kad smo se vjencali (u crkvi), to je obavljeno kao vjencanje razlicitih vjeroispovijesti (muz je katolik, ja "slobodni strijelac" tj. bez vjerskog opredijeljenja :mrgreen: ) i sve je proslo uredno.
A kad smo u skoli ispunjavali papire za djecu za vjeronauk, tamo se samo ispisuje da li roditelj zeli da dijete to pohadja (to NE ukljucuje niti roditeljsko vjersko uvjerenje, niti obvezu svetih sakramenata). I sve pet!
To bi zbilja bilo divno. Da se otkantaju iz državnog proračuna.Citiraj:
mama courage prvotno napisa
I ja tako mislim. :)
Peterlin, ja bih samo htjela biti sigurna da mi se nece crkva dovuc na grbacu kad je porez u pitanju. Krstena jesam, ali kao sto sam napisala, nigdje, od kada sam dosla u Austriju i od kada sam punoljetna, nisam se deklarirala kao vjernica.
I ja tako mislim. :)
Peterlin, ja bih samo htjela biti sigurna da mi se nece crkva dovuc na grbacu kad je porez u pitanju. Krstena jesam, ali kao sto sam napisala, nigdje, od kada sam dosla u Austriju i od kada sam punoljetna, nisam se deklarirala kao vjernica.
mislim da sam negdje pročitala da će se do kraja godine riješiti pitanje ustavnosti vjeronauka u školama.Citiraj:
flower prvotno napisa
obzirom da je taj dio ugovora s vatikanom svakako protivan ustavu RH i opredjeljenju hrvatske kao sekularne države, mislim da uopće ne mora biti sumnje da će odluka ustavnog suda, kad taj predmet bude došao na dnevni red, biti u vidu izbacivanja vjeronauka iz državnih škola i vrtića.
zivi bili pa vidjeli.
Da i to dozivimo.. Al predobro zvuci da bi bilo istinito. Ko sto flo rece "zivi bili pa vidjeli"Citiraj:
cvijeta73 prvotno napisa
Ako treba, plaćala bih porez svojoj vjerskoj zajednici Kc, ali bih da u školi nema vjeronauka. Tako me odbija pomisao da će mi dijete donositi ocjene iz vjerskog odgoja. Da će bubati napamet 10 Božjih zapovijedi...
Kakva je praksa u vašim župama - gleda li se poprijeko djecu koja idu na crkveni, ali ne i na školski vjeronauk?
Ima li takvih uopće? (Jer to bi bio moj izbor.)
misliš u austriji ili u hrvatskoj ?! :? u ch mene nitko nikad nije pitao za vjersko opredjeljenje (a svojevremeno sam k'o mala krštena). no ja nikad i ne koristim "usluge" crkve (zanemarimo što jednom u godini-dvije odem u "hrvatsku" crkvu ovdje, pa mi bude dovoljno za sljedeće stoljeće).Citiraj:
Zorana prvotno napisa
a u hr odavno nacionalno i vjersko opredjeljenje ne navodim, čak ni u formularima. i evo, živa sam i zdrava i nitko me nikad nije zbog toga opomenuo. može se i bez toga.
jedino je zanimljivo, a pokazuje opet licemjernost svijeta, čak i u ch, je sljedeći primjer... moja seka se ovih dana ponovo prijavljuje na raznorazne natječaje. profa je kemije. u nekom svom CV je napisala da je ateisti (naravno, ne da je ateistin :roll: sunce joj kalajsano!) i poslala CV da joj neki kolega (švicarac) pregleda. i on joj rekao da bolje da napiše: konfessionslos /bez konfesije/, nego ateist. :roll: to mi je ona jedno veče ispričala, a pošto sam pratila csi nisam je pretjerano ni slušala :mrgreen: al sad ću je pitati otkud joj uopće ideja da u CV spominje vjersko opredjeljenje?!?! :? u mojim cv to sigurno nikad nije stajalo.
mislim da bi u mojoj školi takav CV u kojem se kandidat za posao - ničim izazvan - vjerski ili ateistički izjašnjava bio 1. eliminiranCitiraj:
mama courage prvotno napisa
osim ako nije vjeroučitelj - ali njih ionako ne bira niti zapošljava škola :roll:
ili jako deficitarna struka - profa matematike ili informatike npr
evo pitala sam sestru (radi se o ch gdje se prijavljuje). sigurno nije ničim izazvana napisala to. rekla je da je ispunjavala neki formular koji je morala (za posebna radna mjesta), koji je brat bratu 20 god. star. u kojem se traži između ostalog i konfesija, i zdravlje ( :? ) i čin u vojsci ( :roll: ). čudi me da nisu tražili još da se izjasni jel hetero ili homo. :lol: