i, drži se ti kolača, to ti je najbolje ;)
Printable View
i, drži se ti kolača, to ti je najbolje ;)
Prijavljujem uradak. :mrgreen:
Načinila sam one vražije zvjezdice (i hrpetine drugih oblika) sa onim prokletim šećernim preljevom...u koji po receptu ide limunov sok, koji meni skup sa šećerom u prahu je koma, pa sam stavila samu vodu.,..da ne dužim, sve je to bilo prokleto gusto, i ne ..nije mi palo na pamet da uzmem prokleti nož za namazati te kekse, već sam to činila malom žličicom...pogađate ...lijepo mi ispala debela hrpetina šećerne glazure na finim vitkim i tankim keksima..učinak: toliko su prokleto slatki da vam se grlo stisne od grozote!!!!!!
Apri..mogu tebi po kolače? :saint:
Ja išlere složim na rešetku (bolje) ili na tacnu/tanjur (lošije) i onda malom šefljicom grabim glazuru i polijevam je po njima. Pustim da tako stoji i stvrdne se i onda ih slažem u kutiju jedne na druge sa masnim papirom između. Ne garantiram savršeni izgled ovim postupkom :mrgreen:
ja još ni sastojke nisam kupila, ove godine sam :predaja:
Što se tiče koja glazura, uvijek radim istu glazuru - 3 žlice šećera, 3 žlice vode, 1 čokolada, otopiti, dodati 5 dag maslaca. Ovo nije najfinija glazura na svijetu ali je ima puno i dobro se stisne.
Apricot :shock:
Pa sta mislis zasto je onu svoju listu namirnica okacila na jedom topicu? :P
Ajmo, ljudi, ko ce joj to kupit i odnijet?
Ja sam se upravo vratila iz ducana i ceprkam po nekim starim uputama za rafaelo kuglice. Nesto su mi zadnji put bile premasne. Mislim da cu ove godine zaobici i maslac i margarin.
:/
mamma san:Mogu samo zamisliti kako se osjećaš-i mene peče živa rana: neslavni pokušaj pečenja prefinog kolača s bademovim listićima po receptu naše Pituljice...Umjesto tankih listića najfinijeg badema povezanog delikatnom glazurom, dobila sam gadnu smjesu koja se razvlačila do u beskraj (prva asocijacija film Alien-osmi putnik). Na kraju se ta neprepoznatljiva masa stvrdnula do specifične težine kvazara...Citiraj:
Prijavljujem uradak. Grin
Načinila sam one vražije zvjezdice (i hrpetine drugih oblika) sa onim prokletim šećernim preljevom...u koji po receptu ide limunov sok, koji meni skup sa šećerom u prahu je koma, pa sam stavila samu vodu.,..da ne dužim, sve je to bilo prokleto gusto, i ne ..nije mi palo na pamet da uzmem prokleti nož za namazati te kekse, već sam to činila malom žličicom...pogađate ...lijepo mi ispala debela hrpetina šećerne glazure na finim vitkim i tankim keksima..učinak: toliko su prokleto slatki da vam se grlo stisne od grozote!!!!!!
Apri..mogu tebi po kolače? Saint
No za maherice, evo recepta, ako uspije to je stvarno praznik za nepce i savršeno se uklapa u svečane božićne kolače:
Kolač s bademovim listićima (autor Pituljica)
5 dkg maslaca (rastopiti)
20 dkg šećera (dodati u putar)
miješati na vatri, a nakon što se šećer rastopi u smjesu dodati:
1 slatko vrhnje, pa opet promiješati, a kad zavrije dodati još:
40 dkg badema u listićima.
Još jednom dobro promiješati.
Žlicom stavljati hrpice na protvan (ali ne na goli protvan, nego staviti masni papir) i peći na 180-200 c.
Paziti da ne izgori!
Napomena-koristiti plitki protvan, koji ide od ruba do ruba pečnice, tj. zauzima cijelu pećnicu.
Na netu nisam našla sliku, no trebamo dobiti vrlo tanke listiće, promjera, recimo 5 x 5 cm, nejednakih oblika
Za nas ziheraše:
Piece of cake-staneš bez kompleksa na prvom bus-ugibalištu kad se skreće iz Domjanićeve u Petrovu (pravac prema Bukovcu)
Njihovih uradaka ima i u Merkatoru...
[/u]
moram se i ja pohvaliti svojim današnjim uratkom 8)
krancle
keksići od lješnjaka s nutelom
janocckin božićni kolač
bijele apricotine kuglice (neš ti kuglica i takvog recepta, ispalo mi možda 20 kom, to bi meni trebalo trostruko)
minjoni
sutra ću orijentalne šnite (to je nešto s oblatnama i kavom), jedan kolač koji mi zovemo prostačkim imenom, pa ga ne smijem napisati, neki kolač s narančom by ivancica i sad ću još potražiti recept za neki fini kuglof.
volim božić :D :mljac:
:( , cure, kad vi to stignete...kad se samo sjetim prošle godine i pečenja, za sebe, mamu (bila je neposredno prije Božića u bolnici) i baku (jer joj nije mogla mama peći :heart: ). Ove godine još nisam ništa, tek u subotu kupujem namirnice, jel ima nade za mene???
Mamaja, daj molim te ime kolaca. :mrgreen:
Da nije neki crnac... :cekam:
Jel možda zvjezdice s cimetom i bademima/lješnjacima te bjelanjcima??Citiraj:
mamma san prvotno napisa
Ja radila danas, razvaljala smjesu, a ono rijetkoooo... ajd, mislim, bude se valjda moglo nekaj s tim. Malo sutra :/ Naravno, to sam ustanovila kad sam premazala cijelu smjesu onim snijegom sa šećerom pa sam mislila samo izrezivati i sve sam umijesila sa još gomilom šećera u prahu da se malo zgusne i da uspijem nešto i izrezati. Onda sam još jedan bjelanjak utukla sa šećerom za premaz i to izgleda grozno :roll: Nema veze, valjda budu fini (ak se uspije osjetiti okus badema od svog onog silnog šećera :/ ).
ja bih rekla, draga moja, da si ti pravila teniske loptice.Citiraj:
mamaja prvotno napisa
meni ispadne barem 40 komada, nikad ih pojesti.
ali, svi moji kolači su filigranski :P
ah, draga moja, samo ti, nezagrepčanka skužila... :tele:Citiraj:
marta prvotno napisa
imate li vi neki recept za kolač od sira.?
po mogućnosti s integralnim brašnom.
i voćem. ali to mogu i proizvoljno.
ajte dajte nešto...
Kad ovo sve čitam, mislim da otpada naša podjela dobara, jer ja još nisam ništa napravila. Sutra tek idem po materijal za kolače :(Citiraj:
Ja jučer smutila rafaelo na stari provjereni način bez čokse (nisam našl atu s krispijem). Nisam još napravila kuglice, to ću kako ulovim vremena.
Radila sam cimet-zvijezde po receptu kakav je dala Sandraf, ali sam zeznula snijeg - prebrzo sam uvalila štaub pa mi se sve razvodnilo. Pekla sam ih jutros (digla se u 5 bez budilice - valjda od nestrpljenja, još ih nikad nisam radila). Al ajde, nisu ispale loše.
Recept je isti kao iz jedine knjige kolača kojoj vjerujem
Još ću raditi jedne tamne keksiće, bajaderu i na badnjak omiljeni mi zimski kolač u kombinaciji cimet+čokolada+jabuke
To te ja pitam!!!! :love:Citiraj:
Gost 1 prvotno napisa
I moj rafaelo je gotov. Po Apricotinom receptu, narafski.
Ovaj put je ispao dobar, ali sam dodala stvarno mizernu kolicinu maslaca. U originalnom receptu, znaci uz mlijeko u prahu ide 250 g. S obzirom na cokolade koje su vec masne, stavila sam mozda nekih 50 g i dodala ekstra malo bijele cokolade bez krispija. Umjesto ljesnjaka sam koristila bademe. (bili jeftiniji :mrgreen: )
a ja se tek spremam u nabavku namirnica, ova godina mi je :roll:
ko da idem na planinarsku ekspediciju...
Pa vidim ja da mi ove godine nije to TO!! :P Sta, jel ti se neda?
p... dim. naziv govori o tome koliko ga je komplicirano napraviti :roll:Citiraj:
Zorana prvotno napisa
i apri, nisu teniske loptice, pravila sam ih manje od oraha, sitnije od toga mi se stvarno ne da.
:lol:Citiraj:
mamaja prvotno napisa
ne mogu vjerovati da za božić radiš nešto ovoga naziva :lol:
8)
pa kad je fin!
i jednostavan za napraviti.
:lol: :lol: :lol:
Ja sam svoje vanili kiflice radila tri dana. Prvi dan navečer umijesila tijesto za kiflice i linzere, pa je drugi dan stajalo tijesto u frižideru, i jučer navečer sam ih napravila i ispekla, s tim da sam kod zadnje ture (kojih 50 komada) zaspala (bilo je 11 sati) pa su mi "malo" zagorili. Kad sam pogledala na sat, spavala sam kojih 45 minuta. :mrgreen:
Tijesto za linzere je još u frižideru. Njih ću danas popodne (nadam se). :/
O, Boze.... :lol: Moze li recept?
Sinoc napravila Bozanstvene medenjake mame La. I to 7 tepsija od rerne
Odmah su mekani. Prefini.
ja sam završila sa svojim kolačima, napravila:
-vanili kiflice
-šape
-čupavce
-bajaderu( od apricot-odliiiiiiične!-ali kako je krenulo, mislila sam niš od toga, ali na kraju je ispalo super)
-mak kocke(isto s foruma, ne znam čije su, one kaj se premazuju pekmezom)
-čok.zvjez.,limunove prutiće,keksiće s pistacijem
Od kolegice još naručila da mi napravi baklavu i čokoladnu salamu.
Zvjezdice su mi ispale loše -slaaaaaatkeeeeee, napuhnute i pomalo bezoblične. :/ Sreća da sam radila samo pola smjese.
Danas meljem sastojke za bajaderu i kokos roladu te aprine napolitanke (kekse, orahe), no to i mađaricu radim sutra i prekosutra. Ne volim kad mi kolači dugo stoje, makar u sebi ne imali jaja i mlijeko.
Uf, ja radila IŠLER kolače, ispali za zube polomiti :lol:. Ali, haj, bit će bolji drugi put. Bebač izvadila sve sastojke ( vanilin šećer,...)iz ladice sa namirnicama za kolače, rasula po kući svega :lol: , u neka doba jedna tura išlera zagorila dok sam ja mutila kremu :mrgreen:
Sad ću Žarbo šnite ili mi je bolje da prilegnem :? :lol:
Evo i mene :mrgreen:
Napravila sam medenjake,kiflice,mađaricu :D još ću danas marcipan i sutra baklavu MM i to je sve.
Vidim da mnoge imate problema sa zvjezdicama i da ne ispadaju baš sjajno pa:
http://www.coolinarika.com/recept/zvjezdice-bez-jaja
ovo je moj recept, radila sam ga mnogo puta i odlične su zvjezdice. Samo ih dobro pazite da ne zagore. moraju ispasti bijele sa žućkastim vrhovima kad su pečene.
A i ovo je fini kolačić:
http://www.coolinarika.com/recept/lurdska-pita
To će sutra moja seka peči.
ja sam ocistila orahe (uz pomoc klinaca i noine nove dizalice - dar djeda mraza :mrgreen: ), samljela ih.
smrvila kekse. izreckala orahe i zele bombone i cokoladu...
grubi poslovi gotovi - jos da krenem radit nesto s njima, bit ce super :mrgreen:
apri, na gornjem topiku dodaj da se ivančicine narančine šnite peku 10tak min na 175 C. nema taj podatak, pa sam tražila po portalu.
stavit ću svoje recepte večeras, sad sam zauzeta miješanjem fila.
koliko dugo vi kuhate file na pari?
Citiraj:
brigita2 prvotno napisa
Je, ali ja sam baš htjela zvjezdice s bademima i jajima, ne bez njih :mrgreen:
Probaj napraviti ove i predomislit ćeš se. Tak su fine, mekane i tope se u ustima. Ja ih obično nafilam nekim kiselkastim pekmezom (višnja ili ribizli). Ili ih nemoj napraviti i uživaj u ovim napuhnutim , bezobličnim s bademima.Citiraj:
MalaSirena prvotno napisa
cca 20 tak minutaCitiraj:
mamaja prvotno napisa
Koji su to?Citiraj:
sasana prvotno napisa