ewa sestro po pekaču 8)Citiraj:
ewa prvotno napisa
Printable View
ewa sestro po pekaču 8)Citiraj:
ewa prvotno napisa
iridanna2666, je je....daj mi još jedno reci jesi full zadovoljna....mene najviše zanimaju ovi integralni kruhovi sa sjemenkama, jel pečeš po onoj knjižici koju smo dobili? :D
Na početku sam pekla iz one knjižie, koja 2 tj, ali onda sam počela peći po bilo kojem receptu. Ubacim samo sastojke po 'redosljedu' pekača i uključim. Ponekad pustim da ga ispeče do kraja, ponekad samo umiješam tijesto pa ga sama ispečem u pećnici, ponekad napravim baguette ili peciva sa sajemenkama ili bez....Puštam mašti na volju. Dvaput mi je kruh 'propao' u sredini jer sam ga radila sa raženim brašnom, ali mi je onda Davor otkrio tajnu dodavanja kefira pa sad nema ni toga ;) i jedan mi je ispao ciglasti sa kukuruznim brašnom.
ewa je l' guštaš? :)
Evo upravo se peče :D , isprobala sam 4 vrste..najviše one integralne i za mene je kupovina kruha PROŠLOST :D :D
Kruh je jako ukusan ali se svaki mrvi :( ne mogu odrezati šnitu za namazati...a sve radim po receptu iz knjige...Davore i ostali HELP
sa kakvim si brašnom radila?Citiraj:
ewa prvotno napisa
One recepte iz knjižice koja je došla uz pekač :? i sa integralnim...bijelim...raženim...sve po receptu i jako se mrvi :(
mislim da je problem u kombinaciji brašna (raženo :/ ) probaj sve to samo umjesto dijela tekućine ubaci kefir. Čekamo Davora da detaljnije pojasni bit problema ;)
nisam Davor, ali mislim da bi za mrvljenje pomoglo malo veći udio tekućine u smjesi; npr. 400 ml umjesto 350
da to ili previše kvascaCitiraj:
Imga prvotno napisa
:lol: sve je ovo igra i ako svaki put promijeniš količinu samo jednog sastojka kruh će evoluirati u svakakvim smjerovima, nekad boljim, a nekad...Citiraj:
iridana2666 prvotno napisa
Po pitanju profesionalnih uputa o kruhu ipak je Kalimero puno bolja referenca.
Kalimeroooooo..... :)
ja sam promjenila i jedno i drugo (povecala vodu, smanjila kvasac - cak i kolicinu secera prepolovila) od recepta u knjizici... i kruh mi je puno bolji a svakako se manje mrvi...Citiraj:
iridana2666 prvotno napisa
Jel ima tko kakav isproban recept za nekakav integralni sa sjemenkama, DA SE NE MRVIIIIII
moj je polu-integralni:
casa = 2dl
3,2 dl mlake vode (ne manje ali moze i nesto vise vode npr. 3,5 dl)
2 velike zl. mlijeka u prahu
1 velika zl. secera
2 male zl. soli
+
3 case brasna (50% polubijelog i 50% integralnog)
0,5 male zl. instant suhog kvasca
+ (kad se oglasi 'beep' za ubacivanje dodataka kruhu)
saka lanenih sjemenki i/ili
saka suncokretovih sjemenki
stavim na program za integralni kruh (3 sata i 40 min)
i najslabije zapecenu koricu (imam 3 opcije: blago zapeceno, srednje i jako, pa izaberem prvu)...
Supać, sutra probam..
Koje integralno brašno koristiš, raženo?
Gdje kupim mlijeko u prahu...tražila po lokalnim dućanima a ovi me gledaju :?
...i kakva korica bude kad pečeš na najsvjetlijoj :?
-integralno psenicno (iz bio uzgoja) koristim
-( ja sa ti u svicarskoj pa kupim u 'coop'-u) ali u hr znam 100% da sam ga vidjela u 'kauflandu' za male pare dosta velika vreca a mislim da sam vidjela i u lokalnom maminom 'mercatoru'
-najsvjetlija korica je u mom pekacu meni bas taman jer su mi srednja i zapecenija malo pre jake... no naglasila sam to jer mi se cini da se jace kruh mrvi kad stavim na jace opcije...
lucky day, :*
ewa ne bacaj novce na mlijeko u prahu, umjesto udjela vode uliješ obično mlijeko :) tako ja radim i još niti jedan kruh mi se nije mrvio
Ma stavim ja i koju žličicu mlijeka i kefira umjesto vode ali s kefifom mi je dosta meckav a onako se mrvi....daj iridiana 2666 napiši svoj recept za kruh koji je sa sjemenkama i onako kompaktan i ne meckav...jer su mi kruhovi u komiiiii
evo, kad dođem kući pa ti napišem :)
konačno :D :D stigao pekač
neću ga još danas isprobati, jer imamo dosta kruha i za sutra, ali me zanima šro se podrazumijeva pod "whole wheat flour" - je li to crno ili graham brašno ili nešto treće? Koji tip?
Programi su posebni za bijelo a posebni za cjelovito zrno. Je li polubijelo tip 850 sličnije bijelom ili cjelovitom?
Od prevedenih uputa nikakve koristi, u njima se brašno dijeli na
white flour= brašno
whole wheat flour = pšenično brašno,
rye flour = "rye" brašno.
To nisu jedini biseri, prevoditelj bi trebao hitno razmotriti promjenu karijere :evil:
Evo jedan :evil: i Corbisu za kašnjenje s dostavom
Malo sam OT, ali ovo je (mislim) jedini topic na kojem mogu očekivati odgovor. Imam Bomannov pekač (mislim da postoji jedan jedini model, svugdje viđam samo taj) s jednim propelerom. U posljednje mi se vrijeme tijesto i kruh zavlače ispod propelera u majušni prostor između propelera i dna posude. To je grozomorno teško za izvaditi, a ako ne izvadim (čačkam čačkalicom u besvijest nakon natapanja toplom vodom) propeler se teže okreće pa se bojim da će mi se omiljeni strojčić pokvariti. Prije se to nije događalo. Propeler nikako ne mogu izvaditi niti ga nabiti više dolje da "zatvorim" taj problematični prostor. U uputama nema ni slovca o toj nevažnoj stvari - kako izvaditi propeler (barem ne u ovim mojim hrvatskim, a njemačke tko zna gdje su). Help!
whole wheat = integralno brašnoCitiraj:
Ailish prvotno napisa
rye flour = raženo brašno
Znam ja to, ali ne znam kojem bi od brašna koja ima kod nas za kupiti odgovaralo ono što oni zovu integralno. Recimo ako stavim "polubijelo" brašno jel trebam program za bijelo ili program za integralno? Jel postoji uopće za kupiti nešto što se baš zove "integralno brašno"?Citiraj:
whole wheat = integralno brašno
rye flour = raženo brašno
[/quote]
[/quote]Citiraj:
Ailish prvotno napisa
ako staviš polubijelo, uključiš program za bijelo osim ako ne stavljaš dio polubijelog i dio raženog ili integralnog, onda ide drugi program
Naravno da postoji za kupiti integralno brašno, u svim većim trgovinama. Ja ga kupujem (i raženo i crno :) ) Ne vrećici jednostavno piše ''integralno'', ne možeš fulat ;)
:shock: vidi se da sam špeceraj prepustila MM-u
zadnji put kad sam kupovala brašno, bilo je bijelo, polubijelo, crno (koje izgleda isto kao polubijelo) i graham :lol:
Jel tko vidio za kupiti panasonic SD255...mislim u dućanu...nema ga nigdje u ZG :(
Ailish, ja integralno pšenično brašno kupujem u Super Konzumu. U trgovinama Bio&Bio i sl. trgovinama zdrave hrane ima također integralnog brašna, no mislim da je tamo znatno skuplje.
ewa zar nisi kupila Moulinex? :PCitiraj:
ewa prvotno napisa
pečem prvi kruh :cekam:
ewa, zašto ne želiš kupiti preko interneta? ako ga hoćeš prvo vidjeti javi mi se na pp, koliko kužim u istom smo kvartu :)
iridana 2666, jesam kupila moulinex ali MM hoće Panasonic (to je i bio prvi izbor ali ga nisam mogla dočekati) zbog tog grijača koji peče gornju koru...on obožava onako zapečeni...a sa ovim Moulinexom to baš i nije tako, gornja kora uvijek ostane puno blijeđa od ostatka, inače sve 5
ailish, preko interneta dođe 1270kn a SD 255 koji tek dolazi početkom svibnja ( još ga nema u Hr.tako su mi rekli) će koštati oko 1000kn
to je neki novi sd-255 a ne ovaj moj?
SD 255 je novi model koji će tek doći u Hrvatsku, a SD 253 više ne uvoze, jel tvoj onda 253?
ne, nego 255
Ovaj SD255 još nema u Hrvatskoj, u dućanima...bar mi je tako rekao čovjek zadužen za uvoz u Hrvatsku. Naručen je i treba doći početkom svibnja.Citiraj:
Ailish prvotno napisa
Jel to tvoj?
ne znam, meni izgleda isto...
Kruh je ispao fini, lijepo se digao i ne mrvi se, jedino je odozgora slabije zapečen. Program rapid, polubijelo brašno, srednja zapečenost kore.
Možda si trbala staviti onu najjaču zapečenost...mene muči ta gornja korica :/ ajde ako ti se bude dalo poslikaj svij kruhić pa da ga vidimo :D