Krivo pretpostavljaš. 8)Citiraj:
sladjanaf prvotno napisa
Printable View
Krivo pretpostavljaš. 8)Citiraj:
sladjanaf prvotno napisa
Sanja, to je drugačiji tip kafića nego su kod nas uobičajeni. Posebno mi se sviđa ovo s juhicama, mljac, tu bi sigurno i ja bar ponekad bila gost. Ali, kod nas, u jednom prosječnom kafiću, čak i da je nezadimljen, (ako je zadimljen tek nema šanse da uđem s djetetom), što će dijete tamo raditi? Mirno sjediti i pijuckati sok? Bauljati između stolova? Kužim kad su bebe male pa mirno spavaju u kolicima, ali ovi veći? Ja kad god sam s malom bila u kafiću, samo sam se naživcirala, i gledala da štogod ne prevrne ili nju tkogod ne trkne. Ja zbilja nemam uopće naviku ići u kafiće s djetetom (doduše, sad ni bez djeteta) i ne znam što bi dijete tamo radilo?
Doduše, malo sam skrenula s teme. :/
pa ovo nije bilo upitno.Citiraj:
Sanja prvotno napisa
upitna je potpuna zabrana.
jer ti nećeš doći u pušački kafić, je li tako? tamo će doći oni koji isto puše. pa kako bi tebe onda zdravstveno ugrožavao?
i zaista ne mogu shvatiti čemu uspordbe s nepušačkim i pušačkim dijelovima jednog te istog kafića i nepušačkim i pušačkim kafićima. to je ista stvar?
ajvi, mogla si onda reagirati i kad je Malabuba napisala ovo o istomišljenicima. Isto je uvredljivo.Citiraj:
ms. ivy prvotno napisa
dijana, hvala na sugestiji.
U pravu si.Citiraj:
ms. ivy prvotno napisa
Ovo s odvajanjem stolova u jednom te istom prostoru je glupost svih gluposti. Ili dozvola pušenja u prostorijama gdje se jede... ponekad kada sam stvarno gladna pred nesvjesticu, u firminoj kantini pojedem pecivo s mirisom Ronhila.
Moram priznati da si mi minirala koncepciju o dugoročnom postojanju nepušačkih kafića. Uopće nisam razmišljala da bi se omjer s vremenom okretao u korist pušačkih, mislila sam da bi se to nekako reguliralo zakonom. :/
Zašto bi bilo uvredljivo? Samo komentiram trenutno stanje na ovom topicu. Koga ja to vrijeđam? Baš nikoga.Citiraj:
Dijana prvotno napisa
molim vas da procjene ostavite osoblju foruma i držite se teme.
Ja svoje dovedem u kafić kad su toliko umorne da zaista samo sjede i pijuckaju :mrgreen: , uvijek sa sobom imamo par igračaka, papire i bojice i naravno da se ne radi o višesatnim sjedenjima na kavi, nego o kraćem odmoru. Čim se pojave prvi znaci nestrpljenja ili nervoze, idemo dalje.Citiraj:
Dijana prvotno napisa
Uostalom, od spomenutih kafića samo je jedan svojim interijerom bio prilagođen djeci, drugi su bili skroz obični, ali nepušački.
E da, u kafiću knjižare smo (ako je Fiona bila budna) znale uzeti neke dječje knjige koje nismo imale doma, pa smo ih čitale i proučavale. Nikad nisam očekivala da djeca mirno sjede dok ja klafram s nekom frendicom.
Ali u Zg osim Profila i Ivice i Marice u užem centru grada nema mjesta na koja bi otišla ni s uspavanom bebom. Ja sam par puta uzaludno čekala da se oslobode mjesta u Profilu dok je Flora spavala u kolicima, nakon petnaest minuta sam odustala, izašla van, a noge su mi otpadale od umora. I naravno da u takvim prilikama na kraju ograničim samu sebe i na kraju krajeva i svoje dijete, pa se ni ne uputim na neku dužu šetnju, što je u biti šteta. :/Citiraj:
Dijana prvotno napisa
Joj, zanimljiva je diskusija, ali moram ići. :)
Nikako :) i ne znam zašto si ignorirala post u kojem sam napisala da je ok imati izbor.Citiraj:
sladjanaf prvotno napisa
(Međutim, prijedlogom zakona nije predviđen.)
Sve što mogu je citirati tvoj komentar i zamoliti te da se i sama tako odnosiš preba drugima.Citiraj:
sladjanaf prvotno napisa
Zato, jer si implicirala, da sladjanaf ne treba ni pisati na ovom topicu jer nema dovoljno istomišljenika.Citiraj:
MalaBuba prvotno napisa
pa kao da ja to ne znam.Citiraj:
Sanja prvotno napisa
pa sam zato ljuta.
i zadržavam pravo biti ljuta, bez obzira na nezdrave navike.
Jok. To je bio rezime. Komentirala sam njene komentare, a nije teško zbrojiti koliko vas ima slično mišljenje.Citiraj:
Dijana prvotno napisa
Nikog ja nisam vrijeđala (ponavljam se)
a zbrajanje je bitno zbog...?Citiraj:
MalaBuba prvotno napisa
vidim,na ovom topicu,pušači su živčani, sigurno im treba cigareta...nepušači su isto živčani, treba li i njima jedna?! :P
šalu na stranu...mene osobno više brine zrak koji udišem svaki dan iz diokija...i ugrožava moje zdravlje gore nego 100 cigareta...ajmo zabranit dioki! ili mu nać alternativu.koja je po defaultu zdravija.
tak sam i za pušenje...nek postoji neki kutak u kojem se smije. pa makar kapsula...ili odvojena prostorija...ili podjela ugostiteljskih objekata na pro i contra...ili...dovitljiv smo narod...sigurna sam da ćemo se snać...
stvarno nastojim, no kad me netko prozove maltene bolesnom zbog mog mišljenja, onda nekako nemam vremena smisliti odmjereni komentar.Citiraj:
Loli prvotno napisa
molim vas (ponovo) da raspravu podignemo s nivoa prepucavanja na osobnoj razini.
Znači, zbrajaš tko kako misli, tko je "na čijoj strani"? A zašto? Nisu li sva mišljenja jednako vrijedna?
Jesu. Jel sad bilo dosta ovog prozivanja?Citiraj:
Dijana prvotno napisa
Mislim da neće biti ništa od odvajanja kafića: na pušačke i nepušačke.Citiraj:
Meni se cini manje vise fer ova ideja o pusackim kaficima. S tim da mi se to cini kao nemoguca misija....jer bi se vecina kafica vjerovatno registrirala kao pusacka.
Poznajem samo jedan takav kafić čiji je vlasnik uložio ogromnu svotu novaca da bi realizirao tako nešto (jer je potrebno sasvim (dakle zidom ili staklom) odvojiti pušački od nepšušačkog dijela (potpuna adaptacija prostora) te osigurati kvalitetan sustav izolacije (koji mora zadovoljiti nove zakonske norme) u pušačkom dijelu koji košta puno. Možda će Zagrepčani u cijelom gradu imati jedan ili dva pušačka kafića koji neće moći ugostiti sve željne duhanskog dima. Ali vjerujem da će se pušači vrlo brzo naviknuti na novonastalu situaciju i da sve zajedno neće biti tako dramatično kao što se sada čini.
I ono što muči ugostitelje, Sanja je to već spomenula, promet će vjerovatno u samom startu opasti, no ubrzo će porasti i vjerujem da će zarada biti i veća nego do sada.
Neusporedivo je ljepše i lakše živjeti bez duhanskog dima. :)
dijana...
Citiraj:
ms. ivy prvotno napisa
pih to je tvoje osobno mišljenje koje ne moraju svi dijeliti.Citiraj:
sladjanaf prvotno napisa
Tebi je kafić za tračanje i pušenje, a netko baš voli sa obitelji doći i popiti kavu i sok, pojesti kolač, otići zajedno u restoran.
Nisam ni na jednom kafiću vidjela znak da je djeci zabranjen ulaz niti igdje piše da nije predviđeno za obiteljska okupljanja.
slazem se s fritulicom. kad pocne izlaziti onih 70% gradjana kojima je dosada smetao dim u birtijama.. evo ja prva! cijela moja sira obitelj (ima nas preko 50) ne pusi, i ne idu u kafice jer im smeta dim, a da ga nema normalno da bi isli. a koliko mogu popiti, pojesti.. ajme.
Još bih dodala da ne znam koliko ima smisla jedna takva investicija, kad je u spomenutom kafiću uvijek krcat onaj nepušački dio.Citiraj:
fritulica1 prvotno napisa
u njujorku postoje i restorani u koje ne mozes doci s djecom, i to mi je sasvim u redu. izbor je jedna divna stvar, iako nakon ovih 250 postova stvarno ne znam kako bi funkcionirao u praksi.
Ok, ajvi. :)
Ja se primjerice uopće ne slažem sa sladjanaf, smatram da je zabrana pušenja u kafićima POZITIVNA stvar, ali da bi trebalo ostaviti nekog prostora za pušače. Sad na koji način, gdje, kako, ne znam. Ali ne potcjenjujem njeno mišljenje, niti ću je pokušati uvjeriti da je u krivu. Žena je iskreno priznala, ja pušim, i ne slažem se s tim prijedlogom zakona, jer će mi oduzeti neke gušte u životu. Nije vrijeđala nikoga. A to što je njeno mišljenje ovdje sablažnjivo, drugi je par rukavica.
da, to jest moje osobno mišljenje kojeg se ja osobno pridržavam. i čemu omalovažavanje?Citiraj:
dorotea24 prvotno napisa
Pa upravo je ovdje srž problema. Ako je pušenje cigareta dokazno trovanje zašto onda ljudima koji to ne žele ograničiti kretanje. Nikada mi to nije bilo jasno.Citiraj:
sladjanaf prvotno napisa
U vrijeme dok sam pušila u mojoj školi su predlagali da se uvede pušenje samo u zbornici i ja sam izričito bila protiv.
Ja mislim da je ustvari najveći problem u ovisnosti. To bi bilo kao da meni netko zabrani jesti čokoladu. :mrgreen:
Htjedoh reći ventilacije. :oops:Citiraj:
te osigurati kvalitetan sustav izolacije
:)Citiraj:
ja sam, pak,mišljenja da bi više "koristi" bilo od maksimalnog poskupljenja cigareta...jedna kutija 100 kn. pa tko voli...
Jedino tako bi mogli funkcionirati pušački i nepušački kafići, dakle postavljanjem nekavih visokih kriterija s time da se onda većina ugostitelja predpostavljam ne bi opredjijelila za tako veliku investiciju.Citiraj:
Kada se ne bi takvi kriteriji nametnuli dobili bi smo nešto slično kao u ono doba kada trgovine nisu smjele raditi nedjeljom pa se nekima dozvolilo i onda je nastao pravi krkljanac.
Upravo tako.Citiraj:
dorotea24 prvotno napisa
Ja mislim da će ovo biti sljedeći korak...na žalost pušača.Citiraj:
petarpan prvotno napisa
Moram priznati da bi mi sve ove mjere puno teže pale unazad par godina, dok sam živjela u Hrvatskoj i dok sam pušila. Tako da razumijem pušače, neće biti lako na samom početku ali s dr str. moram opet konstatirati da je nepušački život puno lakši i ljepši. Isplati se "žrtvovati". :)
Za sve one koji lupaju bez veze !
Ceh ugostitelja i turističkih djelatnika Hrvatske obrtničke komore, r u potpunosti podržava napore Vlade RH, kao i europskih institucija, koje ovom mjerom u zemljama EU pokušavaju svojim građanima omogućiti što kvalitetnije zdravstvene uvjete. «Ceh ugostitelja i turističkih djelatnika HOK-a, ispred 16.000 obrtnika ugostitelja, njihovih zaposlenika i obitelji traži od Vlade racionalno i ne prebrzo donošenje ovog zakona, jer se njime direktno ili indirektno zadire u egzistenciju gotovo 100.000 zaposlenih i o njima ovisnih ljudi.», ističe predsjednik Ceha Vili Šaina.
Ceh ugostitelja i turističkih djelatnika tražit će od Vlade RH partnerski odnos sa zakonodavcem kao i uvažavanje njihovih prijedloga. Na dalje, Ceh će inzistirati da se kazne uvedu isključivo za prekršitelje, odnosno za one goste koji se ogluše na zabranu pušenja. Isto tako, bit će potrebno definirati prijelazni rok, u kojem će ugostitelji imati dovoljno vremena za prilagodbu. Tražit će se da i HOK, preko Ceha bude uključen u radnu grupu koja će raditi na donošenju zakonskih okvira za najavljenu zabranu pušenja. Također, predložit će se i konkretne mjere kojima bi obje interesne strane biti zadovoljene. U konačnici, smatra Ceh ugostitelja, treba voditi i računa da prema iskustvima zemalja koje su uvele zabranu pušenja, osim drastičnog smanjenja prometa dolazi i do zatvaranja ugostiteljskih objekta, a samim time i do povećanja broja nezaposlenih.
Uvažavajući činjenicu da postoji oko 5.800 restorana i gotovo 10.000 barova, u čijem udjelu preko 90% upravo najveći značaj imaju cafe-barovi, noćni i disco klubovi i barovi, čiji se najveći dio poslovanja veže za uživanje u duhanskim proizvodima, Ceh očekuje razumijevanje od strane zakonodavca, te korektan i partnerski odnos prilikom usuglašavanja stavova, gdje provedba ovog zakona treba biti postepena i s ponuđenim alternativnim opcijama za korisnike i davatelje usluga.
Iskustva drugih zemalja iz okruženja, pokazuju da ni druge zemlje nisu uspjele postići prvotni cilj ovog zakona, a to je smanjiti konzumaciju duhanskih proizvoda, a samim time i broj pušača. U Sloveniji, koja je uvela zabranu pušenja početkom kolovoza 2007. godine, svega je za 1% pala prodaja duhanskih proizvoda. S druge pak strane, pad prometa u ugostiteljskim objektima evidentiran je u prosjeku od 30% do 50%. Ugostiteljski objekti u pojedinim dijelovima Njemačke bilježili su pad prometa u početnoj fazi primjene zakona i do 70%. Slična situacija dogodila se i u Italiji.
S obzirom na svjetske trendove, ugostitelji su svjesni da je bilo pitanje vremena kada će takva restrikcija biti na snazi i u našoj zemlji. No, Ceh smatra kako je uvažavajući načela demokracije, teško objasniti ovakve zabrane i uskraćivanja ljudskih sloboda, kao i nemogućnost donošenja samostalnih odluka da li netko želi biti pušač ili nepušač. Ispravno bi bilo, zaključuje Ceh ugostitelja, omogućiti gostu izbor da boravi u ugostiteljskom objektu u kojem je dozvoljeno pušenje ili u onom u kojem je zabranjeno.
[/b]
Citiraj:
TATA MATA prvotno napisa
nije li taj isti Ceh pokušao zaustaviti zakon od 0,00 promila?
Ja spadam u one (naivne, valjda) koji ipak vjeruju da će se broj pušača uvođenjem ovog zakona smanjiti...
Je...i uspio je vratit na 0,5 !Citiraj:
MGrubi prvotno napisa
ja vjerujem da će se prepoloviti % porasta novih pušačaCitiraj:
Maruška prvotno napisa
više neće biti cool : cigaret, kava i trač
cigaret će postati komplikacija
i svi će biti "cool" : kava i trač
i druženje
u našoj državi je društveni život kafića toliko jak da ga čak niti Crkva ne namjerava ugroziti zabranom rada kafića nedjeljom
nisu oni, nego koalicijski pregovori i borba za vlastCitiraj:
TATA MATA prvotno napisa
osim toga mislim da njihov profit nije iznad moga zdravlja (mojih prijatelja, njihove i moje djece) i moje slobode kretanja