Citiraj:
Osobno spadam među one poslovno vrlo ambiciozne. Tvoja teorija u mom slučaju drži vodu utoliko što moja poslovna ambicija nije nimalo splasnula s majčinstvom, dapače, jača je nego ikad. Meni je posao u vrhu prioriteta i tako će biti dok budem živa. Ali, opet, tvoja teorija i ne drži vodu: da, ja jesam i dalje jednako ambiciozna, ali s majčinstvom sam prihvatila i druge prioritete, stvorila posve nove odnose kojih prije u mom životu nije bilo i nisam ih poznavala i preuzela sam nove odgovornosti. To sam pomirila i tako su sada na vrhu moje životne ljestvice prioriteta djeca/obitelj i posao. Što se tiče posla, prilagodila sam se obitelji na taj način da sam sa sveučilišta otišla u znanost. Nije mi bilo teško, dapače, jer je to bilo u skladu s mojim prioritetima u poslu, ali je činjenica da sam na taj način uzela u obzir svoju obitelj. Ravnoteža mog dnevnog rasporeda se održava na račun društvenog života koji mi je prije bio izrazito bogat, a sada je minimalan, sve do nekih vremena kada će djeca biti dovoljno velika da u svoj raspored budem mogla ubaciti i više izlazaka, putovanja i sl. Za sada se to svodi na tu i tamo neki neodoljivi koncert i kazališnu predstavu i na poslovna putovanja na kojima spajam ugodno s korisnim. Sve ostalo uključuje i djecu i meni zbog toga nije žao, jer uživam u tim aktivnostima. Ali, posla se ne bih nikada odrekla. Zato razumijem sve, i muževe i žene, koji imaju poslovne ambicije i pokušavaju se etablirati u struci, što je moguće samo u određenim godinama, tko zakasni, gotov je. Tu ambiciju treba razumjeti i uvažavati je, a s druge strane, ti ambiciozni ljudi ne mogu se ponašati kao da nemaju obitelj i djecu, kao da je njihovoj obitelji dovoljna plaća i nekakav društveni ugled, kao da ne trebaju funkcionalnog tatu/muža ili mamu/ženu. Mislim da s takvim osobama treba otvoreno razgovarati, suočiti ih s problemom. Oni moraju u svom životu napraviti dovoljno mjesta za obitelj koju su stvorili.
Vidis, ja ne bih rekao da je tebi posao prvi prioritet - niti sada, ali niti da je bio prije. Mozda se varam, ali ovakve zaokrete rijetko rade oni kojima je ikad bio posao i karijera na prvom mjestu (naravno, dok nisi imala djecu, posao je mogao biti na prvom mjestu ;) ). Ako se varam, svaka ti cast!