ak ti velim da bum rodila doma, os mi pozvati muriju? ;)Citiraj:
single prvotno napisa
Printable View
ak ti velim da bum rodila doma, os mi pozvati muriju? ;)Citiraj:
single prvotno napisa
bolje nista ne pricaj.
Strah i stres su izuzetno zarazni.
Potpisujem. Ali se nadam da ipak bar na ovom forumu može naći par ljudi koji će joj, umjesto toga, pružiti podršku i virtualni :love: Od mene svakako, ma što o odlučila na kraju :heart:Citiraj:
Saradadevii prvotno napisa
Moram se uključiti u ovu raspravu jer mi je dečko Nizozemac pa znam kako tamo stoje stvari.Citiraj:
Marsupilami prvotno napisa
Ovaj post sam citirala jer sam pročitala već nekoliko sličnih postova o "bakama" pa ih želim komentirati. Ne možete uspoređivati porode vaših baka u prljavim kominima kojima je jedina pomoć bila kakva žena iz sela sa suvremenim porodom kod kuće! :lol:
U Nizozemskoj gotovo sve žene rađaju kod kuće, iznimke su žene s komplikacijama. Porađa ih educirana primalja koja je završila višu školu i specijalizaciju. Primalje (a ne ginekolozi) im vode trudnoću. Usudila bih se reći da takve primalje imaju više znanja i stručnosti u vođenju poroda od mnogih (naših) ginekologa. Ukoliko dođe do komplikacija, hitna stiže za 10 minuta, ali ja (iako osobno poznajem barem 10 cura koje su tamo rodile doma) nisam čula ni za jedan takav slučaj. Naravno, rizik postoji, ali o bilo kakvim rizicima najviše govori činjenica da u Nizozemskoj nisu nimalo, niti za 1%, veće statistke o mrtvoj novorođenčadi ili bilo kakvim negativnim posljedicama poroda u odnosu na zapadne zemlje u kojima je praksa rađanje u bolnici.
Isto ja tako mogu reci da ne usporedjujes Nizozemsku i Hrvatsku :mrgreen:
Na kraju krajeva ja sam za to da zene imaju pravo izbora i da im se osigura strucan kadar (educirane primalje) koje bi prisustvovale porodima kod kuce :*
Obzirom na ovaj i neke prethodne postove, možda bismo trebali preimenovati topic u Porod u HRVATSKOJ kući :mrgreen:Citiraj:
Marsupilami prvotno napisa
midori previse idealizira nizozemsku
zene radjaju doma zato sto je jeftinije a oni su kao nacija ocarani sparanjem
imaju navecu stopu smrtnosti na porodu u cijelom "razvijenom" svijetu
porod doma ovisi o vasoj informiranosti
porod u vodi je znanstvena fantastika, kadu di sam ja krenula svojevremeno u porod su maknuli kad su srusili bolnicu a u novoj jednostavno to nisu napravili jer zauzima previse mjesta
nema opcije da platite pa rodite u vodi kao u hr ali postoji mogucnost da iznajmite kadu ali je gotovo nemoguca misija naci babicu koja ce vas poroditi
na porodu u bolnici ce vas najurednije polegnuti na ledja, radjanje u nekim drugim polozajima ovisi i vasem znanju i insistiranju
sa stavljanjem bebe na prsa nakon poroda, nerezanju pupkovine koja jos pulsira uglavnom nikad nisu culi
u bolnici ce vam preporuciti da vam odnesu bebu od vas da se odmorite (i nece je nahraniti formulom nego ce beba plakati daleko od vas pa to necete cuti)
propagiraju hranjenje na raspored, priznaju da je dojenje bolje ali ko ce se jos sa tim muciti (uostalom i njih su njihove mame odhranile formulom pa kaj im fali)
moje iskustvo sa porodom u bolnici je ok, ali su me polegli, probijali vodenjak, davali drip a ja sam bila dovoljno zbunjena i sve to prihvatila. dobila sam i epiduralnu, tiskala lezecki
zene su znale krenut u porod doma pa su ih znali hitnom vodit u bolnicu kad nisu mogle istiskat, na vakum
velika je razlika izmadju "nas" i "njih" u poimanju svijeta, prioriteta, zivota, smrti.... oni se ne uzbudjuju pretjerano kod smrtnih slucajeva, i sami roditelji to prokomentiraju sa "peh" ili navedu staisticki podatak koliko se to cesto dogadja i nisam cula da tu neko proziva doktore ili ih tuzi za gresku
p.s. je da doma radjaju nizozemke a mi strankinje uglavnom idemo u bolnicu
mi strankijne se takodjer zgrazamo na detalj da papa test obavlja doktor opce prakse (ili u mojem slucaju administrativna radnica koja je radila u ambulanti pa je prosla tecaj jer su se muslimanke zalile na cinjenicu da im nepoznati muskarac treba obaviti tako intimnu pretragu
pa sam babu morala 3 put podsjecati da opere ruke, da dodatno dezinficira onaj kljun jer ga je usput odlagala di god
nizozemska je jedina zemlja do sad di uredno vidis medicinsko osoblje i lijecnike sa neodrezanim prljavim noktima
a mene bas zanima di je mikka na kraju rodila? :mrgreen:Citiraj:
mikka prvotno napisa
stray_cat znala sam ja da ta misteriozna nizozemska ima i potpuno drugu stranu medalje samo sam čekala da ju netko prikaže.
Nizozemska - strašno, onda je kod nas super.
Hrvatska Nizizemskoj po skrbi tijekom poroda i nakon njega nije ni do gleznja.
http://www.roda.hr/tekstovi.php?Teks...=164&Show=2504
Koga uopće briga za Nizozemsku?Čemu uopće taj tekst na Rodinom portalu i čemu rasprava o Nizozemskoj?
Dobro je znati strane prakse i pokupiti od svake ono sto je najbolje... bar se truditi pokupiti najbolje.Citiraj:
Trina prvotno napisa
I dobro je znati da nije visokotehnologizirano ono sto je generalno najbolje i najbolje za sve.
Pa nema ništa loše u tome da se informiramo o raznim mogućnostima i praksama poroda kod kuće. Kad već ne postoji kod nas, onda da vidimo kako to izgleda tamo gdje je ima. Pri tom ne mislim samo na pozitivne, nego na negativne strane. Ali slažem se da je rasprava o nizozemskim standardima malo OT ovdje.Citiraj:
Trina prvotno napisa
trina...ako se je moglo spominjati kako u nizozemskoj mnoge zene radaju doma 'bez problema' zasto se ne bi moglo pisati i o onoj negativnoj skrivenoj strani???????????
a mikka...ne mislim ti zvati murju vec ti zazeliti sve naj naj i da sve ok prode
javi kako je proslo
Mikka je rodila, eno na cestitanjima topic :)
Single,ja sam mislila na pozitivnu stranu.Daleko smo mi od jedne Nizozemske po puno stvari.Vjerujem da smo puno srčanija,spontanija i osjetljivija nacija od puno drugih i da nema smisla uspoređivati se s nekim tko ima sasvim drugačiju kulturu,nasljeđe,tradiciju i uređenje svakodnevnog života od nas.Da se radi o nekoj bliže nama i našoj kulturi dalo bi se uspoređivati i "ukrasti" koju pametnu ideju.Ovako mislim da nema smisla.Citiraj:
single prvotno napisa
Nizozemska se spominje jer se tamo tridesetak posto poroda odvija kod kuce i imaju najjace nezavisno primaljstvo na svijetu.Citiraj:
U svim slojevima društva porod se smatra normalnim događajem u životu koji se može zbiti kod kuće ukoliko ne dođe do komplikacija. U Nizozemskoj se život vrti oko kuće. Vaša je kuća vaš dvorac i sve što se tiče obitelji izuzetno je važno. Taj stav je duboko ukorijenjen u nizozemskoj kulturi. Tome uvelike doprinose iskustva koja se prenose s baka na majke i na kćeri. Radi se o stoljetnom jačanju ženske snage pomoću snažnih uzora s kojima se svaka žena može poistovjetiti. Tijekom prošlog stoljeća u Nizozemskoj je porod manje povezivan sa strahom nego u bilo kojoj drugoj zapadnoj zemlji.
Drugačiji pristup porodu - činjenica da bol nije povezana sa strahom uvelike pomaže održanju naše kulture rađanja. Entonox nikad nije uveden u Nizozemsku i većina žena prirodno očekuje da će se moći nositi s boli. Još uvijek samo sedam posto svih žena koje rađaju traže epiduralnu analgeziju. U svakoj je ženi duboko usađeno vjerovanje da je bol potrebna kako bi porod bio siguran. Sposobnost žene da se nosi s boli smatra se njezinom odgovornošću za sigurnost njenog djeteta. Postoji “no nonsens” pristup boli pri porodu, kako među ženama, tako i među primaljama. U pet posto slučajeva ženama se daje petadin. Budući da žene moraju u bolnicu kako bi primile petadin, postoji prag tolerancije na bol. Petadin se ne smatra sredstvom za ublažavanjem boli već “sredstvom koje oslobađa porod” budući da omogućuje ženi oslobađanje od racionalne kontrole i kočnica.
Da li bi se u Hrvatskoj mogao uvesti takav model?
Vjerojatno ne bi.
Vjerojatno je najveca prepreka mentalna, ova gore nacela nisu bliska hrvatskom mentalitetu.
Ali se svejedno mogu poluciti neke spoznaje (npr. da kod nas nece krenuti na bolje sto se fizioloskog poroda tice dok se primalje ne osamostale i postanu nezavisne djelatnice a ne sluskinje opstetricije)
Mentaliteti pojedinaca mogu se odmaknuti od opceg menatliteta pa im nizozemski model postane sasvim prihvatljiv, a usporedba vise nego primjerena.
Pa u svemu ovome što si tu napisala i je problem.Otkud si ti?Gdje ti živiš?Citiraj:
Ja živim u Hrvatskoj,moja djeca žive u Hrvatskoj i tu su se rodila.Meni napamet palo nije rađati kući i mislim da ćeš kod nas naći manje od (sad ću bubnuti) 5 % žena koje bi rađale kući.Ove priče o babicama kao samostalnim djelatnicama....ma draga moja,kod nas doktori nemaju plaću veću od najlošijeg privatnika iz bilo koje druge struke,ma kakva samostalna djelatnost babice..Čitajući tebe i tvoje postove stičem dojam da ne živiš tu,da UOPĆE nisi upućena u Hrvatsku,kao ni u njene stanovnike kojima,vjerujem,ovakve stvari uopće nisu bitne.
Možda nebi bilo loše kad bi se napravila nekakva anketa bar na forumu da se vidi koliko žena je uopće zainteresirano rađati kući.I koliko ljudi se brine o Niozezmskom sustavu.
Pardon,sad vidim da mi ispred nosa piše di živiš.
Raditi anketu o produ kod kuće u ovom trenutku bilo bi suludo i nerealno.
Kakva svrha raditi anketu o nećemu o čemu većina populacije nikada nije čula?
Samostalnost primalja ,koja je u većini zemalja Evrope prisutna,prvi je uvjet za poboljšanje uvjeta rađanja općenito.Kad se to dogodi,onda možemo razgovarati o nekakvim opcijama senzibiliziranja javnosti.
Mene ne opterečuju postoci koliko će žena rađati doma.Kad bude postojala mogućnost izbora ,svaka žena nek odabere za sebe ono što misli da je najbolje za nju.
A pričati da je netko nerealalan samo zato što ne živi u ovoj državi(ili nije tu rodio) ne mora biti točno.
I zašto ne bi pričali kako je kod "susjeda",pa moramo vidjeti kako je drugima jer ako ćemo biti koncetrirani samo na sebe i svoj način nećemo se maknuti sa mrtve točke.
Tu se ne slažem s tobom.Niti malo.Citiraj:
sirius prvotno napisa
Oni nisu naši susjedi.Oni su jako daleko od nas.Ne samo u kilometrima nego i u svemu ostalome.Citiraj:
sirius prvotno napisa
A sa mrtve točke maknut ćemo se tek onda kad shvatimo da mi nismo Nizozemci ni Englezi i da sustav moramo prilagoditi sebi na svoj način.
potpisujem trinuCitiraj:
Trina prvotno napisa
a kad sam dola napisala sam mislila na to kad se vec spominje nizozemsku kao zemlju di je super zakon za porod kod kuce zasto se ne bi pisale i negativne stvari te zemlje...tj zasto se ne bi napisalo da je veci postotak smrtnosti i kako im je brizno zdravstvo...hvala ti sta si napisala.....mozda ce sad druge manje velicati tu zemlju
Ne bih se mogla manje složiti s tobom, a ovdje sam rođena i živim i nemam nikakve pretenzije na preseljenje u bliže ili dalje susjedstvo (globalno gledajući, cijela nam je Europa zapravo vrlo blisko susjedstvo). Imam neposredno osobno iskustvo vođenja trudnoće i rađanja u Hrvatskoj, i to iz dva sasvim različita grada, i baš se iz tog razloga ne slažem da sustav treba prilagoditi. Ja ne želim nikakve prilagodbe bolničkoga tretiranja jednog prirodnoga fiziološkog procesa nego nekriminaliziran i medicinski siguran porod kod kuće. A to mi ovaj sustav ne omogućava, niti bi ga omogućio da se ne znam koliko prilagodi.Citiraj:
Trina prvotno napisa
Ljudi imaju različite potrebe, bez obzira žive li na istim ili drugačijim mjestima. Da ne govorim o tome kako sve više naših žena ima iskustvo života u inozemstvu ili kako se strankinje dosljevaju k nama. Zašto bi se one morale s oduševljenjem prilagoditi "hrvatskom" načinu? I koliko još treba vremena proći da se shvati kako 5% žena fertilne dobi znači minimalno 1,500 poroda -- meni se to ne čini malo. A vama?
Da se razumijemo, ja se ne slažem s veličanjem Nizozemske i sa zatvarnjem očiju pred negativnim stranama njihovog zdravstva, kao, vjerujem, ni velik dio ostalih žena ovdje. Ali zabijanje glave u pijesak i pretvaranje da druge zemlje ne postoje, odnosno da nam njihova iskustva ne mogu pomoći, također ne vodi napretku. I mislim da nam je jedna europska država kao Nizozemska daleko bliskija od, npr., neke Amerike koja se masovno oponaša u svemu i svačemu.Citiraj:
single prvotno napisa
Koji sustav? Ovaj koji sad krojimo usporedjujuci se s Amerima i sustizuci ih u praksama koje oni napustaju (ne samo u problematici poroda) jer su zadnjih 40ak godina shvatili da sustav kakav imaju nije ok?Citiraj:
i da sustav moramo prilagoditi sebi na svoj način
S kim cemo se usporedjivati? Sami sa sobom? Kamo cemo se onda pomaknuti? Kako cemo kao drustvo napredovati ako se zakukuljimo u svoj mentalitet i krojimo svijet samo po sebi, ne uzimajuci u obzir dobre prakse iz blize i dalje okoline?
Ja se iskreno nadam da ce promjene sustava polako gurati promjene u mentalitetu prosjecnog Hrvata, a ne da ce se sustav (bilo koji) krojiti prema mentalitetu prosjecnog Hrvata. Ako nam je to cilj, jadni mi.
BusyBee, izgleda da smo pisale u isto vrijeme :love:
Potpisujem te od A do Ž.
ok, pustimo nizozemsku. uzmimo austriju. je li nam to dovoljno blisko?
moze italija?
u obje zemlje, zapravo u svim (ili gotovo svim) zemljama zapadne europe porod kod kuce je legalan i moguc. to sto je postotak zena koje radjaju doma samo 2% ne znaci da one ne postoje ili da su manje bitne.
ako ce i u hrvatskoj jednog dana u dalekoj buducnosti samo 2% zena radjati kod kuce, ok, u cemu je problem? to je i dalje velik broj poroda, zena i djece. koji zasluzuju porod onakav kakav zele.
Slažem se s BusyBee i Argentom. Smatram da je uvijek pametno informirati se što sve postoji negdje drugdje, i onda za sebe izabrati ono što se pokaže dobrim, iskoristivim i adekvatnim.
Nitko ne kaže da moramo pokupiti sve iz Nizozemske (ili bilo koje druge države), nego da se možda može iz nekih njihovih iskustava ili postupaka izdvojiti nešto što će i kod nas biti iskoristivo, dobro prihvaćeno i korisno.
Kod nas većina žena danas ide u bolnicu "da bi ih se porodilo". Evo, radim u velikoj firmi i s kim god sam započela razgovor o porodu, uvijek ispadne ogromna većina žena koja ima to mišljenje - želim doći tamo i to sve što prije završe, da me što manje boli, da što kraće traje, neka naprave sve da bude tako. I to će tako i ostati dok god se postepenim kampanjama na mogim razinama ne počnu pružati prvo informacije, a onda i mogućnosti.
No, dok netko ne zna koje prednosti nešto ima ili koje mogućnosti bi mogao imati, neće ih niti tražiti, niti će ih pokušati ostvariti. Zato je pristup informacijama uvijek bitan za razvoj društva, u bilo kojem području.
S trenutnim brojem od oko 40,000 poroda godišnje, to bi bilo skoro 1,000 poroda kod kuće svake godine! Da je i upola toliko, to stvarno nije malo :D (da, malo patim na brojke)Citiraj:
Felix prvotno napisa
dakle, svaki dan u godini bi 2-3 zene rodile kod kuce. zasluzuju li te zene porod koji im odgovara ili moraju ici na nacin 'kako su druge, tako cu i ja'?
to sto bi postojala mogucnost poroda kod kuce ne znaci da bi netko morao tako roditi, bozesacuvaj. al ovako, kad ne postoji ta mogucnost, zene prakticki moraju roditi u bolnici - jer je neasistirani porod jedina alternativa.
problem je sto se svi ti podaci mogu uzeti dvostrano, onako kako to dozivljavaju nizozemci i onako kako to dozivljava neko tko je isprobao kako je u drugim zemljama pa dosao na njihov nacin zivljenja i postojanjaCitiraj:
cinjenica je da je meni stvarno dolazila patronazna nakon poroda ali i cinjenica da nije imala pojma o dojenju i da su mi svojim neznanjem priredile mastitis i skoro sam popusila dojenje. koliko vidim oko sebe svi su prosli uglavnom isto, doje samoeducirane jer niko ne nudi informaciju u kolicini u kojoj forsiraju kvalitete formule, hranjenja na raspored
stvarno se drze liste koju vuku sa sobom ko sveto pismo da trebas 2 termofora i da trebas bebu izolirat u njen krevetac jer da je zajednicko spavanje stetno i opasno
cinjenica je da tu zene ne doje, razlog? neinformiranost? nezainteresiranost? glupost? (nemam pojma, nije me ni briga)
smjesno mi je pisat o tome da se zivot vrti oko kuce u zemlji di porodiljni traje 16 tjedana, i to je vrijeme i prije i nakon poroda. djeca masovno idu u vrtic na cijeli dan sa samo 8 tjedana a mame na posao
nizozemci ne znaju za drugacije i vjeruju u to kak je njihova zemlja divna i krasna i kak je recimo normalno po godinu dana ne stic na red kod specijaliste i nemat mogucnost dobiti odgovarajucu zdravstvenu zastitu
njima je normalno da se ide na posao kad beba ima 8 tjedana i nema izdajanja, nema educiranosti beba ako je i bila dojena nekim cudom, tad prelazi na formulu
osobno nemam nista protiv poroda doma, ali moje iskustvo ovjde je da su im primalje uglavnom neobrazovane i da je ziva lutrija kako ce proci
Ja cu ti odgovoriti iz mog osobnog iskustva i cura oko mene. Nije neki veliki uzorak, ali vjerujem da je podjednak tvome.
Tako je i kod nas.Citiraj:
cinjenica je da je meni stvarno dolazila patronazna nakon poroda ali i cinjenica da nije imala pojma o dojenju i da su mi svojim neznanjem priredile mastitis i skoro sam popusila dojenje. koliko vidim oko sebe svi su prosli uglavnom isto, doje samoeducirane jer niko ne nudi informaciju u kolicini u kojoj forsiraju kvalitete formule, hranjenja na raspored
I nase patronazne (naravno, ne sve) imaju pravila koja preporucuju i guraju kao ispravna.Citiraj:
stvarno se drze liste koju vuku sa sobom ko sveto pismo da trebas 2 termofora i da trebas bebu izolirat u njen krevetac jer da je zajednicko spavanje stetno i opasno
Kod nas je stopa dojenja mizerna.Citiraj:
cinjenica je da tu zene ne doje, razlog? neinformiranost? nezainteresiranost? glupost? (nemam pojma, nije me ni briga)
Tu smo mrvu bolji, bar kod mene lokalno. Na pretrage se ceka nekoliko mjeseci i kad dodjes na red ili platis samo participaciju ili nista. Cesto se ceka dugo jer postoji samo jedan aparat koji onda proglase neispravnim jer bi redovito i stalno koristenje dovelo do preopterecenja i stvarnog kvara aparata.Citiraj:
kak je recimo normalno po godinu dana ne stic na red kod specijaliste i nemat mogucnost dobiti odgovarajucu zdravstvenu zastitu
Za neke se specijaliste takodjer ceka nekoliko mjeseci, osim ako ne odaberes otici privatniku.
Kakav je standard? Kakve su place? Kolika je stopa nezaposlenosti i koliko se lako majka, koja se odluci ipak ostati kod kuce, moze vratiti na posao?Citiraj:
njima je normalno da se ide na posao kad beba ima 8 tjedana i nema izdajanja, nema educiranosti beba ako je i bila dojena nekim cudom, tad prelazi na formulu
Ovo mi je tesko povjerovati nakon Beatrijs Smulders. :) I ovakvu izjavu bih uvijek uzela s rezervom, kao i obrnutu, da su sve primalje turbo obrazovane i savrsene.Citiraj:
osobno nemam nista protiv poroda doma, ali moje iskustvo ovdje je da su im primalje uglavnom neobrazovane i da je ziva lutrija kako ce proci
E, pa to je izvrstan primjer gdje ne treba preuzeti sve - nego samo ono što je dobro. A edukacija i povećanje broja mogućnosti u nekom području, konkretno porodništvu, može biti samo pozitivna stvar.
potpis. zato hvala stray_cat da nam je dala (barem neki) uvid i u drugu stranu medalje (meni ne nepoznatu). to mi je nedostajalo na ovom forumu.Citiraj:
Diami prvotno napisa
Ja vjerujem da svi sustavi imaju dobru i losu stranu, i da bi mi iz tudjih sustava trebali pokupiti samo te dobre strane :mrgreen:
Jesam sad rekla veliku mudrost ha? :mrgreen: :lol:
Tebi mozda nije palo to na pamet, ali ima zena koje se se rodile, odrasle i zive u Hrvatskoj kojima je palo. i ne samo palo, nego su to i napravile.Citiraj:
Trina prvotno napisa
Njima je to bilo bitno.
One bi trebale imati pravo na odgovarajucu skrb.
Status samostalnog djelatnika nema veze s time koliko lijecnici u Hrvatskoj imaju placu.
Da imaju i najmizerniju na svijetu, primalje bi svejedno trebale moci postojati kao samostalne djelatnice, da asistiraju porodima koji su fizioloski i da nisu podredjene ljecnicima.
U gotovo svakoj europskoj drzavi postoje samostalne primalje koje mogu asistirati porodima kod kuce, Hrvatska, u drustvu s bivsim republikama je u tome jedan od izuzetaka.
Potpisujem Saradadevii (rodena sam u HR, odrasla u HR, radala u HR...).
možda zato i rađaju toliko kod kuće? :mrgreen:Citiraj:
single prvotno napisa
šalim se,ali možda je stvarno bolje pogledati kako je to riješeno u našem susjedstvu,dakle Austriji(btw kak je u Sloveniji što se poroda kod kuće tiče?) ili Italiji ,koja je po nekom temperamentu,bliskosti u obitelji i slično dosta slična nama,pogotovo Mediterancima?