Saradadevii prvotno napisa
1. tebi je uvijek nesto simpa ili tuzno (domena emocija, iracionalnoga) kada krenes putem paternalizma (sto mene ne smeta, ali mi je stvarno neumjesno da se tako obracas npr. suzaks).
Ali sloboda izbora ne ide ruku pod ruku s paternalizmom. Moze ti to biti simpa ili ne, ali ja moram imati pravo donijeti odluku o postupku koji ce se izvrsiti nad mojim djetetom.
Kako cu ja tu odluku donijeti, moja je stvar. Ti imas prostora da pises u uvjeravas druge u blagodati cijepljenja, ali i oni koji, prema tvojoj procijeni, crtaju pshihodelicne crteze to isto imaju pravo ciniti.
Stvar je u tome da "znanja iz medicine" nisu izolirana od drugih znanja. Osim sto postoje paradigme znanstvenih otkirca koje se mijenjaju, postoji i mnogostrukost i kompleksnost bilo kojeg fenomena u znanosti.
U svakoj pravoj raspravi o nekoj znanstvenoj temi (BBC radio 4 je u tome jako dobar), imas ljude sa razlicitih strana, ne samo znanstvenike koje se bave tom temom (npr. epidemiologe ili pedijatre u ovom slucaju), nego sociologe, filozofe, psihologe, antropologe, povijesnicare, teologe. Svatko ima djelic nekoga znanja da upotpuni sliku. I onda takva slika nije nimalo crno-bijela, nego postaje sarolikija, obojena razlicictim kutevima sa-znanja.
Pitanje "kako bi mogao obuhvatiti znanja iz medicine uspješnije od medicinara?" postaje neprimjereno, jer sto nekome vrijedi tvoje medicinsko znanje i argumentiranje dobrobiti cjepiva MoPaRu, ako on ima problem s unosenjem stanica abortiranog ljudskog fetusa u organizam svojega djeteta. Njemu je mozda relevantniji neki teolog ili filozof da ga "posavjetuje" po tom pitanju pa da na temelju toga donese svoj stav i odluku.
2. ja mislim da pitanje cijepljenja nije samo znanstveno pitanje u domeni racionalnog ne zato jer ne znam tu znanost (to je u ovom djelicu diskusije potpuno irelevantno), nego zato jer ta znanost ne zna sve odgovore koje bih ja, kao roditelj zainteresiran za dobrobit svoje djece, mogla postaviti.
Na primjer, koji je nespecificni dugorocni utjecaj koktela cjepiva na zdravlje covjeka?
Ti nemas dokaza, istrazivanja kojima bi mogao odgovoriti sa sigurnoscnu na ovo pitanje te time tvrdnja "Na cijepljenje se samo znanstveno i racionalno smije gledati i nikako drukčije" je pogresna.
3. Ti si mene pogresno shvatio. Znanje postoji, ali nije monopol struke.
Zanemarujuci tvoj ustrajni paternalizam htjela bih samo jos reci da se ja ne bavim cijepljenjem. Ja sam samo donijela odluku u vezi necijepljenja svoje djece na temelju mnogih parametara, od kojih je intuicija/zeludac ili neki drugi organ bila samo jedna stavka.
Svatko bi na to trebao imati pravo.
A ti se uvijek mozes javljati u diskusije i pokusati preobratiti zabludjele, a one u nedoumici privoljeti na svoj put.