p.s., mc, vidis da sam se odljutila, jedna od mojih velikih mana, ili mozda vrlina, je da se nemrem ljutit dulje od 5 minuta :lol:
Printable View
p.s., mc, vidis da sam se odljutila, jedna od mojih velikih mana, ili mozda vrlina, je da se nemrem ljutit dulje od 5 minuta :lol:
jesam li ja to ikad igdje tvrdila ? pa ne velim da sve morate biti carla fiorini il kako se zvala ona na čelu hp-a.Citiraj:
Hocu reci, lijepo je radit za novce, al nije samo rad za novce vrijedan rad, i ne daje samo rad za pare na visokim pozicijama validitet obrazovanju i edukaciji.
što misliš što je mene ponukalo na magisterij: činjenica da ću imati još jednu diplomu na zidu, da će me potapšati po junačkim plećima il ogromna želja za znanjem u dijelu koji me jako jako zanimao? 8) preživjela sam (uspješno) svoju prvu obdukciju, dok mi je suprug proveo poslijepodne u parku igrajući se sa zxujom.
baš me je jučer onaj desničar pitao što očekujem od tog postdipl. a ja rekla: ništa, to je bilo za moju dušu. naravno, ne treba zanemariti činjenicu da sam sretnica jer sam financijski bila u mogućnost platiti tako skupi postdipl kojeg možda nikad ne uspijem "unovčiti".
moja mama zna reći da bez njene diplome ing. kemije taj famozni grah nikad ne bi ispao tako fantastičan.Citiraj:
nasmijao me tvoj opis kuhanja i bacanja edukacije niz vjetar nad sporetom
Ja imam osjecaj da se mi svi na ovom topiku vise slazemo nego ne slazemo, unatoc tome kako cijela diskusija izgleda. :mrgreen:
Btw, mc (i drugi, naravno), ste vidjeli Tko se krije iza Rodinih autosjedaličara? pa tako i tipicne Rode (i Rodmana)?
potpisujem. :lol: :lol:Citiraj:
Ancica prvotno napisa
:*
a rode-autosjedaličare sam vidjela uživo. i gle čuda..... normalni ljudi. :lol:
evo, ja imam rješenje za naše probleme...
obzirom da žene u prosjeku žive duže od muškaraca, nije mi jasno zašto idu ranije u penziju. dakle, umjesto onih 5 godina pri kraju radnog vijeka, država bi nam trebala dati tih 5 godina u razdoblju kad imamo malu djecu. a uz broj žena koje nemaju djecu, to bi mislim bila i ušteda.
eto, to i svakako mogućnost part-time posla - i eto nas na vodećim pozicijima.
Vezano za visoke pozicije - mislim da bi ženama u HR bilo puno lakše da u Saboru imamo veću zastupljenost ljepšeg spola. Jer tko će se boriti za prava žena ako ne same žene ? ;) U Švedskoj mislim da je taj postotak nekih 40%, i mislim da je direktno povezan za jakim (da ne kažem povlaštenim) položajem žene (pogotovo žene-majke) u tom društvu.
Flower, zašto misliš da za djecu ne bi bilo dobro da su roditelji cijeli dan s njima ? Mislim da bi klinci baš uživali, i da bi to bilo idealno za njih, a ko zna, možda i za roditelje :mrgreen: Na stranu to što takav sistem ne može nigdje zaživiti. Ovo je bila replika Zorani na to da djeca sa zaposlenim roditeljima (i mamom i tatom) ispaštaju, što mislim da ipak nije istina. Ili sam krivo shvatila :?
Ja bar Rode vidim kao dio, ili produžetak feminističkog pokreta. Na kraju krajeva, radi se (naravno, pored djece) baš o ženi i njenim pravima i mogućnostima po pitanju trudnoće, poroda, roditeljstva (što uključuje i očeve). I dobro je da postoje, jer prava rodilja, djece, pa i roditelja kod nas nisu baš dobro regulirani.
cvijeta, ma svakako da roditeljima s malom djecom treba tih nekih par godina dok ta djeca ne stasaju, izrastu iz tih dječjih bolesti. ne kažem da djeca i dalje ne trebaju mamu i tatu, ali u tom ih periodu ipak najviše trebaju. i koliko god to poslodavcima nije drago, taj period svi trebaju nekako pregrmiti. a part-time bi sigurno olakšao život i ženama (odnosno roditeljima) i poslodavcima. ne znam šta bih pisala, žene ili očevi - možda ipak žene jer su one u onom većinskom prosjeku uzimanja bolovanja zbog dječjih bolesti.
pa to sam upravo i ja napisala. nije bilo ironično, nego najozbiljnije. što će mi tih 5 godina na kraju radnog vijeka, dajte mi ih rađe sad kad su mi potrebnije.Citiraj:
la_mama prvotno napisa
ako malo razmislis postoje i danas obitelji u kojima su rod. (oba) stalno s djecom - ja ne vidim da su ta djeca sretnija i zadovoljnija od druge djece. Osim samog vremena vaznije je kako to vrijeme iskoristiti, sto napraviti s vremenom kako odrzavati odnos...nekako mi ta prica ne ide u takve krajnosti.Citiraj:
lower, zašto misliš da za djecu ne bi bilo dobro da su roditelji cijeli dan s njima ? Mislim da bi klinci baš uživali, i da bi to bilo idealno za njih, a ko zna, možda i za roditelje
recimo meni treba vise vremena za obitelj - no to ne znaci da mi treba svo vrijeme samo za obitelj, nekako mi je ta siva zona izmedju idealna zemlja iz sna. jos kad bi to moglo biti fleksibilno, recimo da mogu uzeti neko vrijeme da dijete adapt. u vrtic bez stresa hovu li ostati bez posla jer ne mogu biti na dva mjesta istovremeno ili da danas mogu ostati pol sata duze da se na miru spremimo a ne da jurimo ko izbezumljeni itd. itd. takve male stvarimislim da bi dale kvaliteti zivota obitelji u HR veci znacaj nego opcija da oba rod. ostanu doma (iako mi je i ta opcija prekrasna recimo za prvi mj. bebinog zivota ili koliko vec tojobitelji treba).
a ja sam se najozbiljnije složila s tobom :)Citiraj:
cvijeta73 prvotno napisa
sorry, krivo sam shvatila tvoj post. i da, stvarno mislim da bi na ovaj način država bila i na dobitku (možda se pozabavim time i napravim cost-benefit analizu. i pošaljem je j.kosor). a što se tiče visokih pozicija, možda je stvar i principa negativne selekcije. pa žene i onako nemaju šanse. :PCitiraj:
la_mama prvotno napisa
šalim se, da se ne bi shvatilo kako omaložavam muški rod.
inače,smatram da ima puno i u samopouzdanju žena. npr. moja mama, inače isto dipl.ing. kemije, kao i njene kolegice (sve redom pametne i sposobne žene), kad se otvorilo mjesto za višu poziciju, sve redom su mislile da nisu dovoljno sposobne za to mjesto. i onda se sve redom čudile kad im je došao za šefa totalni nesposobnjaković. toj pojavi stvarno ne znam razlog.
ne vridi, sve te analize daju dugoročne rezultate, dakle treba više od 3 god do rezultata, a izbori su na 4 god, i zato su rezultati nebitniCitiraj:
napravim cost-benefit analizu
našu Vladu zanima samo kratkoročni uspjesi, instant-riješenja :/
sorry kaj ulijećem kao padobranac ali ovo me potaklo
tu je očito na djelu poznati Dilbert Principle :lol:Citiraj:
...kad im je došao za šefa totalni nesposobnjaković. toj pojavi stvarno ne znam razlog
http://en.wikipedia.org/wiki/The_Dilbert_Principle
on topic, tu sam negdje kao mc i flower
Isto to sam i ja primijetila, a i sama sam takva.Citiraj:
cvijeta73 prvotno napisa
Moja mama, pak, ZNA da je dovoljno sposobna voditi svoj kolektiv i šansa za to joj se nudi, ali ona se odlučila protiv jer - rodili se unuci i ona će radije manje obaveza da može uskakati oko čuvanja (nitko to nije tražio od nje, dapače, ni ne živimo u istom gradu).
zašto je to tako?
žene kao da pretjerano analiziraju jesu li ili nisu dovoljno dobre/stručne za takve pozicije i onda se desi da uleti netko-grlom u jagode.
Ili drugi primjer.Vožnja.Koliko kod ja nastojim biti ženski solidarna znaju me izludjeti sa glupostima na cesti(zašto npr ženi da izađe sa sporedne na glavnu cestu treba pet minuta ,propusti deset prigoda da se ubaci u promet?)
čast iznimkama,no nekako govorim o većini.
jesu li žene preoprezne?i zašto?da li zbog urođenih instinkata zaštite i opreza,ili nam naprosto fali taj testosteron koji uvijek potiče na brže/više/jače u nekim situacijama....ne znam
nisam navela još jedan bitni faktor,pobježe mi post,a to je :odgoj.
možda je odgovor u odgoju muškaraca...koje su dakle odgajali naši roditelji,da ne idemo dalje u prošlost,koji samim time što su muški dobivaju drugačije kriterije odgoja i imaju generalno više samopouzdanja...više im se dopušta,više ih se potiče?
Možda u nama nije od djetinjstva potican taj natjecateljski duh. Ne znam, gledam mm-a, uvijek trza, najteče se, kad mi se nešto ne da (recimo skuhati neki komplicirraniji ručak) samo ga trebam malo isprovocirati da on to ne zna, on se odmah hvata kuhače (još me nije skužio 8) ), dok se ja, ako nisam u nešto sigurna, odmah povlačim. Da li je to samo naš primjer, ili se može povući paralela, ne znam...
ronin, pisali u isto vrijeme :love:
Dobar primjer. :)
No ja čak mislim da tu biologija igra veću ulogu.
zato ja ne vozim :mrgreen:Citiraj:
ronin prvotno napisa
nego MC stalno spominješ škole,diplome,magisterije završile pa se sad gube pored šporeta
ispade da mi jadne sa završenom SSS nemožemo biti emancipirane nego smo automatski predodređene za kuhaču :?
A ja pak vozim muški 8)
Jeste skužile sportske reportere, kad je igra malo grublja, onda kažu da se "igralo muški"?
koliko možeš biti "emancipiran" sa 2000kn/mj ?Citiraj:
Arwen prvotno napisa
nije toliko bitna titula, koliko je bitan tip osobe i partnera
pa nemam 2000kn/mj imam svoj posao ne baš bajan ali.... ;)Citiraj:
MGrubi prvotno napisa
Mislim da se tu nije htjelo podcijeniti nikoga sa SSS-om nego je riječ o trudu, godinama i novcu potrošenima na visoko obrazovanje a da se to znanje ne unovči nego potrati za štednjakom.Citiraj:
Arwen prvotno napisa
Ronin, ja mislim da ovo s muskarcima i odgojem nije bas tako kako se na prvi pogled cini. Svi znamo koliko se u nekim obiteljima djecaci jos uvijek driblaju da moraju biti pravi muskarci, ne pokazivati osjecaje, biti hrabri i neustrasivi, usuditi se sve sto se usude i ostali pravi muskarci.
S druge strane, ima tu dosta i nekakvih prirodnih predispozicija. Nisam sigurna, ali cini mi se da su spolno uvjetovane iako nisu nuzno i pravilo.
M. courage, o mantri koju ponavljam...Samosvjesna osoba je samosvjesna osoba. Osoba koja je duhovno/emocionalno/psihicki emancipirana i ostvarena u punom smislu te rijeci takva JESTE i takva ostaje neovisno o tome sta radi/ne radi i kakva postignuca ostvari u vanjskom svijetu. Mozes biti doktorica, mozes biti graficarka, mozes biti frizerka, mozes volontirati, mozes se doma brinuti za djecu, na kraju krajeva mozes i kuhati grah....ono sto jesi jesi i to bi trebalo biti konstantno i postojano ako je pravo.
Test za samosvijest: probaj se zamisliti u ulozi koju ne volis pa ce ti biti jasno u kojem grmu lezi zec.
Da me se ne bi krivo shvatilo, to sve nikako ne znaci da osoba ne treba htjeti, postizati, raditi, uciti.....to samo znaci da postoje razni nacini ucenja o sebi i svijetu, razne manifestacije emancipiranosti duha. Ali, svaka osoba koja bi se "srusila" pod promjenom tih vanjskih okolnosti nije i ne moze biti emancipirana u punom smislu.
Zorana, ti i ja smo se baš našle na ovoj temi :) .
Da se prebacimo na teme o cijepljenju? :mrgreen: :P
Zorana citas mi misli :love:
Moja baka je kuhala grah, brinula se o poljoprivredi i odgajala petero djece, a kasnije mene i ostalu unucad. Radila je sve to s puno ljubavi i veselja koje je zarazno sirila na sve u svojoj blizini (diploma, drustveni ugled, a ni financijski uspjeh nisu joj bili potrebni da bi tu radost dokazala sebi ili drugima). A nije da nije imala jako teskih trenutaka u zivotu. Najbitniju stavr o emancipaciji (a i mnogim drugim meni vaznim stvarima u zivotu) naucila sam upravo od nje: istinsko zadovoljstvo nicim nije uvjetovano, ono proizlazi iz nas samih. Mozda brkam pojmove – moguce da to nije emancipacija, ali onda mi ona i nije toliko bitna.
(Mozda moj mail odise idealizmom ili pretjeranom emotivnoscu (slaba sam na svoju baku :heart: ), ali cvrsto stojim iza svega sto sam rekla :) )
Slazem se. Samo istinski ostvarene osobe mijenjaju svijet, neovisno o tome sta rade i cime se bave.
Ja bih rađe na temu o Veroniki s produženog dojenja :P .Citiraj:
Zorana prvotno napisa
:mrgreen:
Mislim da je upravo o ovome riječ - emancipirana žena nije isto što i zadovoljna i ispunjena žena. jedno nužno ne isključuje drugo (osim valjda u mom slučaju), ali niti ne podrazumijeva.Citiraj:
Kanga prvotno napisa
Ja nekako tu riječ shvaćam još uvijek na tragu borbe sufražetkinja - kako onih s početka prošlog stoljeća, zahvaljujući čijoj borbi danas imamo tu mogućnost izbora načina na koji ćemo postići emancipaciju u punom smislu te riječi; tako i današnjih koje se bore za prava žena u onom vanjskom svijetu, kako je to zorana, po meni pogrešno, nazvala.
arwen, ispričavam se ako je tako ispalo... to uopće nije bila poanta mojih riječi. :*
čak se ne radi toliko o "unovčenju" diploma (stalno mi se imputira ta opsjednutost diplomama :roll: pa mi ovaj primjer baš dobro došao), koliko o radu u struci za koju si se školovala, posebice ako si se školovala (pa i radila) u nečemu što te zanimalo, bilo da si SSS ili viša ili koja već (iskreno rečeno malo se gubim u tim našim skraćenicama). zato sam i spominjala rad u udruzi također kao nešto što radiš sa željom i interesom, pa čak i besplatno....Citiraj:
yaya prvotno napisa
naravno to ne znači da nisam svjesna potreba djece, posebice kad su tek rođeni, to čak i ne znači da nisam svjesna da neki od nas nisu mogli se školovati za ono što su htjeli niti da su neki radili nešto što nisu voljeli. tj. na kraju mi se nameće (možda i previše generalan) zaključak (na osnovu žena koje znam) da žene koje su (potpuno) prestale raditi ili koje bi odmah prestale da mogu - su žene koje nisu našle interes i sreću u svom "prijašnjem" životu.
pa kad drugačije ne zna, niti koje su bile mogućnosti tada za ženu ?! naravno da je u tome što je imala pronašla zadovoljstvo. rijetko koja se zapitala jel postoji mogućnost da ne okopava polje nego da pročita knjigu (kad ionako ne zna čitati). ni moja prabaka nikad nije kukala i odgojila je dvije djevojčice, a što joj se događalo... prvi muž joj je bio na umoru, pa ju je znao ljubiti u usta, samo u želji da i ona oboli i umre, ostala udovica sa 19 s malom bebom, udala se drugi put, drugog muža su joj ubili nakon II. svj. rata jer je bio bogat krčmar. ona de facto bila nepismena... nekako mi je bilo sumanuto nju pitati jel bi voljela da je išla studirati na harvard umjesto što je radila od jutra do mraka u krčmi svog (drugog) muža. :?Citiraj:
istinsko zadovoljstvo nicim nije uvjetovano, ono proizlazi iz nas samih
mc, ja nisam uopce rekla da moja baka nije kukala, niti je to poanta. zadovoljstvo o kojem pricam puno je vece od kukanja (dakle - moze bez problema egzistirati paralelno s njim). itekako je ona prepoznavala krive drine, i stovise, mijenjala svoj mikrookolis najbolje sto je znala i mogla. o tome bas i pricam.
ne znam jesi li ikad radila na zemlji. ja jesam, pa ti mogu reci, koliko god to nevjerojatno zvucalo, da to moze biti uzviseno i enlightening jednako kao i citanje knjige. a vjerojtno moze biti i ponizavajuce, kao uostalom i citanje. ovisi o kontekstu.
ja ne osporavam da su ciljevi za koje se zalazes plemeniti. ali cini mi se opasnim raditi pretpostavke da netko osjeca zadovoljstvo u necemu zato jer drugacije ne zna. to su radili razni kolonijalisti i misionari, i ne mislim da su previse dobra svijetu donjeli.
Da li je netko čitao knjigu Statusna tjeskoba Alaina de Bottona? Meni je rasvjetlila status slabijih (djeca, stari, bolesni,siromašni) u društvu iz jako zanimljivog kuta. Zapravo, iz više zanimljivih kuteva. Preporučam
Moram priznati da sam ovom forumu beskrajno zahvalna za pomoć i podršku u mnogim krizama i panikama od dojenja, bolesti do običnih loših dana. Ženama koje to omogućuju HVALA i :heart:
S druge strane mislim da se neke vrlo ozbiljne teme raspravljaju bez stvarne namjere da se nešto zaključi- ono što je zgodno i poželjno za topice podrške nije plodonosno u pravim intelektualnim debatama, a to je beskonačno nabrajanje osobnih sklonosti i iskustava. Eto, mala primjedba.
Što znači emnacipacija? Za mene znači slobodu od predrasuda i svjesnost o vlastitim pravima i obavezama(!) te mogućnost sprovođenja istih u život.
Život je mnogo kompleksnij od skandinavskih jalta-jalta riješenja (dobar pokušaj, ali ipak) i može biti mnogo bolji od naših balkanskih ne-riješenja. Na nama je da djelujemo. Hvala RODI što je tu.
jel ?! :?Citiraj:
Kanga prvotno napisa
pa zar nije bit u informiranosti (žene) i njenom slobodnom izboru ? o tome se stalno trubi i na ovom forumu. o kakvom slobodnom izboru može biti riječ kad je u ono vrijeme postojala samo jedna opcija za žene (rijetki izuzeci su gledani kao da su spali sa mjeseca, il su bile raspuštenice, kurve il što sve ne - samo ne vrijedne poštivanja).
:? jel bi se to moglo reći i za misionare na ovom forumu il je ovaj kompliment upućen samo meni ? nikog ne nagovaram niti tjeram raditi, niti ikog osuđujem, niti prozivam,... samo ne idealiziram prošlost, a svjesna sam realnosti.Citiraj:
to su radili razni kolonijalisti i misionari, i ne mislim da su previse dobra svijetu donjeli.
p.s. zbog čega ti pišeš doktorat, kanga ?
nego evo još jedne koja batali karijeru... :mrgreen:
Eva Longoria odriče se karijere i odlazi u Teksas odgajati djecu
sve bih joj mogla povjerovati, al da je teksas najbolja država za odgajati djecu :roll:
zorana, iskreno rečeno potpuno sam izgubila nit s tom tvojom samosvješću. pročitala sam još jednom dio gdje te pitam o čemu to, tj. tvoju kvotiranu rečenicu... ne znam možda griješim, al mislim da u svom cijelom obrazlaganju zaboravljaš na uticaj upravo tog vanjskog svijeta na nas i oblikovanje naše samosvijesti. previše godina patrijarhata su od nas - i pored ogromne emancipiranosti - učinile "ropkinje" u tom sistemu u pogledu onoga što mislimo da mislimo slobodno, a što je dio "indoktrinacije" a da si ne možemo ni priznati (koliko je duboka). teško da se to mijenja sa nekoliko generacija i teško je razlučiti što je to uopće samosvijest (možda i ova emancipiranost je neka druga krajnosti tog "ropstva"... tko će ti ga znati! :mrgreen:)
U potpunosti se slazem sa zadnjim postom od MC. Bogami i sa svim prijasnjim. Cinjenica jest da je danas upravo zenska samosvijest na strahovito niskoj razini, da su nam mnoga, toliko nasa i vlastita, razmisljanja itekako nametnuta i uostalom upravo tu vidim jaku poveznicu RODE i feminizma, ali to je samo jedan dio cijele price. Sebe osobno volim dozivljavati za slobodoumnu te emancipiranu pa mi se ipak desilo da sam ja ta koja razmislja o pedijatru, cijepljenju, nedostatku carapica, premalim cipelama i uvodjenju puretine u dohranu. Nisam nikakav control freak i uobrazavam si da sam, kao i vecina nas ovdje, upecala genijalan i osvijesten primjerak kojeg je odgojila isto takva majka ranih 70ih. To se cinilo toliko logicnim da nitko od nas dvoje, toliko liberalnih i osvijestenih, nije imao potrebu da stane i uoci tu nelogicnost. Jer ruku na srce, i nije neka filozofija iscitati tablicu dohrane. Isto tako, on je mnogo bolji kuhar od mene. I jos jedna stvar, tokom cijele svoje trudnoce, dozivljavala sam ogroman pritisak, sto direktan, sto indirektan, da svoje obrazovanje i karijeru stavim u drugi plan. On nije. I to ne zbog dojenja i bioloskih predispozicija. Nego naprosto zbog toga sto sam zena. Tako da smatram da iako je izuzetno to sto RODA podize samosvijest zena po pitanju majcinstva i prava da se ispune u toj ulozi, sto se feminizma tice, puno je veci problem dovesti drustvo na tu razinu da dozvoli da se zene ispune ne samo kroz tu ulogu..
kako je sve relativno...ja od prvog dana trudnoce, pa i dan danas, od svih osjecam pritisak i dobijam poruke o tome kako MORAM zgotoviti fax i "biti svoj covjek" (cak ni zena, vec covjek, op.a.) i kako se ne smijem samo baviti djetetom.
a ja sada, u ovom trenutklu, to zelim.
zato kazem, nije pritisak samo na jednu stranu, vec obje, odnosno, zena uvijek osjeca presing. jako tuzno.
Leonisa ja isto. Ja sam zaključila da je u mojoj branši puno pogodnije biti alkić ili narkoman nego mama. Mislim ok je mama vrtić+2 siterice, ali mama koja bi provela štogod vremena s djetetom, a ne daj Bože spomenula ga ... Moji starci su bili spremni potpuno preuzeti odgoj i brigu za moju djecu, a da ja nastavim kao da ništa nije bilo i trebalo je vremena da prihvate da im kćer više nije tako guba i cool, nego jedna mamica koja radije kuha juhicu i daje cicu kad god neke izrazi želju :P Starci su mi od onih širokih svjetonazora iz 70-tih koji osim tih širokih ne priznaju ni jedne druge. Meni je gušt briga za klince, ali ne samo to, volim i feng shuirati svoj stan, isprobavati recepte, izlete, parkići - sve što nisam mogla dok sam jurila za poslom - eto to je u mojoj okolini vrijedno prezira, a mene zabole jer mi super ide :) Puno bolje nego MM-u Njem uidu super neke druge stvarčice
Eto i ja krenula sa svojom pričom. Eh, teško je odoljeti :lol: Ma ja mislim da je stvar u tome da žene primjećuju pritisak, a muški kakvi jesu balvani i da ih stišću trebalo bi im godinu do dvije da primjete nešto. U firmi moje kolegice sve žene rade više i duže od muških kolega i furt su nekom strahu od šefa, a MM slučajno pozna tog šefa i taj nema pojma ko je do kad radio, gleda da jel stvar ok odrađena, ali ne provjerava ljude ko udba. Mi smo jednostavno odgovornije i brižnije jer je o nama biološki tisućama godina ovisilo preživljavanje najslabijih u društvu. Treba to osvjestit i ne dati da se to iskorištava kao u primjeru navedenih muških kolega. I treba muževe što temeljitije bondat za djecu od poroda (i prije) , marame na leđa i da vidiš. MM se budio prije mene na Dianino cvilkanje kad je svak idan išao s njom u šetnju u marami.