Ja sam nakon prvog poroda bila u banani, ali mi to tada nije bilo jasno. Znam samo da sam prvih par mjeseci skoro svaki dan plakala na balkonu kad bi beba (konačno) malo zaspala. Nije mi bio problem toliko u tome što mi se život potpuno promijenio, koliko njena zahtjevnost i nespavanje, fizički i psihički sam bila iscrpljena, a nisam poznavala nikoga kome je to bilo tako teško, oko mene par frendica s bebama u ulozi sretnih majki koje su se prešetavale s kolicima, dok ih je doma čekao ručak (starci ili sveki), a bebe relativno ok spavale i vozile se.
No, ono što me ipak najviše drmnulo je što sam do poroda o svojoj obitelji imala stav kako je sve super, a onda me porod i beba toliko bacilo na preispitivanje svog odnosa sa starcima, svog djetinjstva i njihovih odgojnih mjera i nekih postupaka. Da sam imala blizu nekog psihića, svakako bih bila otišla, ali nisam, pa sam proces prošla sama. Trebalo mi je dvije godine da to u sebi i sa sobom proradim i da to pustim iza sebe. Više ne osjećam gorčinu, niti bijes, jednostavno sam došla do zaključka da oni drukčije nisu znali i pitanje je kakva bih ja bila roditelj u njihovim uvjetima. Svoju hiperemotivnost sam cijeli život rješavala maskama i čvrstim nastupom, a toliko sam izvježbala racionalno pristupanje svemu (što nije moja priroda) da danas sebe mogu definirati kao podjednaku emotivka i racionalnu osobu. Stalno sam u nekim emofazama, ali stalno iskače racio i tehnika da svaki problem riješim, inače bih lako zaglibila u mračne dubine.
Hoću reći, porod je okidač za mnoge stvari i ne čudi me da je Pulinkinu sestru puklo, jer mnoge pukne, samo o tome ljudi ne vole pričati. Život nas prisili da krenemo rješavati neke stvari, a mi ponekad nismo spremni...samo je pitanje bismo li ikad bili spremni da nas ne prisili...
Nadam se da će sestra naći svoje tehnike, bilo kroz razgovore, čitanje, psihologa...i da će vremenom stvari sjesti na svoje mjesto.