Hvala Franka 35, pogledati ću tamo.
Printable View
Hvala Franka 35, pogledati ću tamo.
Pozzdrav , da se ukljucim u ovaj forum i podjelim s vama svoja iskustva,
MM radio spermiograam 27.05.2011 ,,,,,i rezultati nisu bili ohrabrujuci
Pokretni spermiji 37% , u smjeru 13% , u mjestu 24 % , nepokretni 63%,.............losa situacija.
Da bi 23.01.2012 ponovio spermogram , situacija priblizno ista U smjeru 14% slabo pokretni u smjeru 8% u mjestu pokretni 5% , nepokretni 73%,
E sad da vam kazem MŽ je zadnju menstruaciju imala 01.01.2012..... i sad (23.02.2012) je u 8 tjednu trudnoce , hvala Bogu ,,,,,
eto da vas malo ohrabrim ostala je trudna prije nego sto sam uradio drugi spermogram......imali smo intenzivne odnose od 10-14.01.2012.......i uspjeli smo hvala Bogu......
Ovo pisem da vas ohrabrim jer i mene je ohrabrila situacija članova ovog foruma pod nikom Eusebio i drugi............
Nije sve u rezultatu spermograma ima tu i Božijeg (Allahovog dz.š. davanja )......samo se volite , "sexajte " i rezultat mora doći......pod uslovom da sex bude uz dobro zagrijavanje i predigru pustite suprugu da dodje do izrazaja radite inovacije u sexu ,,,nemojte da se to svodi na samo sex .....jednostavno posvetite čitav dan svom mužu ili supruzi ....opustite se ludujte uzivajte volite se(to ubrzava spermije da dođu do cilja)...........
Eto zelim vam da sto prije postanete roditelji
samo da napomenem ja imam 30 god a supruga 37.......
Sretno i sve najbolje........
user drago mi je da ste uspjeli. Potpisujem sve što kažeš. MM ima dobar spremiogram, toliko dobar da mu dok. kaže da je i s prezervativom opasan. Razveselile su me vaše godine, to je baš lijepo, jer eto ja ću uskoro 38, MM ima 28, pokušavamo unazad 7 mjeseci, ali ništa za sada. Pomalo smo razočarani, ali ne odustajemo. Sve je ok kod oboje, pa valjda će se "zapelcati" uskoro. Vama puno sreće i uživanja u predstojećim danima. Uživajte...
Drage cure MM je bio na svom prvom Sgramu i samo sam htjela čuti mišljenja ili možda iskustva sa sličnim nalazom, dali je i nakon koliko došla trudnoća...... Nalaz je normozoospermia, ali to je zato što sadašnje WHO smjernice daju za granice najniže vrijednosti dok bi prema prijašnjim smjernicama bili i malo sporiji i imali niže vrijednosti za morfologiju.
volumen- 2 ml
concentration- 104,94 mill/m
spermcount- 209,88 mill
grade A motility- 18%
grade B motility- 16%
grade C motility- 4%
grade D motility- 62%
morphology- 6%
vitality- 58%
E da i mm ima neke nove parametre, nije standardni spermiogram.
Znaci imao je normo,pa astheno, a sada kazu na mom otpusnom pismu :
Ejakulat u postupku:
Volumen 0,4 ml
Broj spermija 19,0 mil/ml
PP spermija 7,0 mil/ml
Kinetika 2/3 ( dobro pokretni spermiji)
Da li to znaci da vise nije astheno?
Mi smo isto gledali na otpusnom pismu ali to, mislim, nije cijeli spermiogram nego možda samo analiza onoga s čime su radili postupak? Možda nakon centrifuge ili tako nešto? Koncentracija je po novim who smjernicama ok, ali volumen je poprilično mali. To bi ispalo da imate ukupno oko 3 mil progresivnih spermija u cijelom ejakulatu. Nagađam samo...
Možda nam se javi netko tko zna, i mene baš zanima.
Na žalost i dalje je Astenozoospermia + Oligozoospermia + Hypospermia. Objašnjenja pročitaj ovdje.
Legolas, ali ostaje još jedno ključno pitanje... a to je je li uopće taj komentar s otpusnog pisma relevantan za spermiogram jer to nije pretraga spermiograma već opaska na otpusnom pismu iz postupka IVF.
Možda ne bi nakon postupka, ako ne uspije, bilo loše napraviti baš pravi spermiogram da se vidi stanje.
Pozdrav
Nadam se da cete imati vremena da mi odgvorite na nalaz koji evo mozete procitati nize. Radio sam spermiogram i rezulatati su:
Apstinencija dana: 5
Kolicina u ml: 7ccm
Broj spermija u ml: 65 x 106/ml
Broj spermija u citavoj kolicini ejakulata: 455 x 106
Pokretljivost: 55%
Mikroskopski pregled ejakulata: Ejakulat je normalne konzistencije. U ejakulatu prisutno dosta polimorfonuklearnih leukocita i bakterija. Prisutne mjestimicne aglutinacije spermija. Nadjene celije spermatogeneze. Spermatozoidi su normalnog oblika i kretanja.
Nakon ovoga sam radio spermokluturu gdje pise da nijedna bakterija nije posebno izdvojena.
Danas sam radio analize FSH i Testosterona:
Testosteron 3,63 referentna vrijednost 3,0-10,6
FSH 3,46 referentna vrijednost 1,7-12,00
Oba hormona su skoro na donjoj granici, sta moze uzrokovati ovakav nivo?
Hvala
može li meni netko pomoći oko nalaza spermiograma prvi je od prije tri mj a dr od neki dan
prije 3 mj sada
VOLUMEN 3.5 4.0 (>2)
PH 8.0 7.7 (7.2-8.0)
KONC SPREMIJA 17 5 (>20)
BR SPERMIJA U SJEMENU 60 20 (>40)
LIKVEFAKCIJA 1-nORMALNO 2 NENORMALNO
VITALNOST 68 47 (>75)
MOTILITET 62 40 (>50 )
BRZO PROGRESIVNI 50 25
SPOROPROGRESIVNI 10 12
STACIONARNI 2 3
NEPOKRETNI 38 60
CINK 1.2 1.0 (1.2-3.5)
Hvala!
Pozdrav,
Imamo istih problema, meni je razina testosterona isto 3,60...nazalost meni je endokrinolog rekao da mi je nalaz savrsen i to je potvrdio jedan urolog (specijalista) iako znam da nije. Za muskarce u 30-tima prosjecan razina testosterona je 6,4...mi imamo razinu testosterona kao da imamo 70 godina. Procitao sam hrpu tekstova o tome i iako ima muskaraca koji imaju i nize razine testosterona i funkcioniraju normalno, ali u vecini slucajeva muskarci pocinju prijavljivati probleme ako ima razina padne ispod 5,0.
Ja sam napravio prosirene nalaze, tipa vitamin d, estradiol e2, slobodni testosteron, LH i FSH...
LH i FSH su pri dnu referentnih vrijednosti...
Jel imas problema sa libidom? da li imas jutarnje i nocne erekcije? Jel dobro spavas? Jel znas nekog urologa ili endokrinologa koji je upoznat sa prosjecnim razinama testosterona i koji se bavi takvim slucajevima u HR?
Gospodo cemu tolika briga, ako imate probleme te? Vama ja preporucujem da lagano odete negdje kupiti sebi oraha, meda, badema. Redovno to jedite i vidjet cete rezultate za kratko vrijeme na zeni..hehhe
Apstinencija: 4 dana *WHO ref.vrijednosti(1999):
Volumen ejakulata: 7 ml (≥ 2ml )
Viskoznost: normalna
Broj spermija: 9.5 x 106/ml (≥20 x 106/ml )
Broj spermija u ejakulatu: 66.5 x 106 (≥40 x 106 )
Pokretljivost:
pokretni: 1.5 x 106/ml (16 %) ( a+b >50% )
nepokretni: 9.0 x 106/ml
Kinetika: 2 ( sporo neusmjereno gibanje ) (> 2)
Morfologija: 1 (% normalnih) ≥ 30% (≥ 15 %)
Okrugle stanice: - x 106/ml
Dijagnoza: OLIGOASTHENOTERATOZOOSPERMIA
može li mi netko zdravo seljački pojasniti?? vidim i sama da je ovo boldano u biti problematično. u lab mogu ujutro nazvati jer su tam do 14h
pokusat cu ja..
oligo - smanjen volumen spermija u ejakulatu po mililitru
astheno - slabo pokretni spermiji, al ima ih nesto pokretnih, to je dobro
terato - spermiji koji su izgledom nepravilni, to je kod vaseg nalaza kriticno, 1% morfoloski ispravnih je malo.
nalaz je los, ali postoje i puno losiji nalazi.
ono sto bih jos izdvojila je izuzetno velik volumen ejakulata (cak mislim i preko gornje granice, al neka se javi netko tko zna), sto onda daje normalan broj spermij u ejakulatu, iako su oni po mL zapravo u smanjenom broju.
bubi, ovo što je boldano je problematično a to je broj spermija (broj spermija u ejakulatu je uredan), pokretljivost i ta morfologija
da, ali napominjem, broj spermija u ejakulatu je uredan jer je veliki volumen ejakulata...
i sad vidim da imam tipfeler - oligo - smanjem broj spermija po mililitru ejakulata.
Moja razmisljanja su potpuno u skladu s ovim sto je bubi napisala. Matematicki gledano, ima ih dovoljno i ima dovoljno pokretljivih (malo manje nego referentno, ali ne kriticno manje). Morfologija je najlosja (terato) i moguce da to radi probleme. Nazalost neki labaratoriji ne rade detaljnu analizu tog morfoloskog djela, pa je tesko tumaciti samo postotke (npr. nepravilnosti mogu biti nepravilnosti glave, ili dupli repici, ili nedostatak repica...).
Jos je bitno napomenuti da nikako se konacna diagnoza ne postavlja nakon samo jednog s-grama. Trebalo bi za cca2.5-3 mjeseca napraviti jos jedan da se vidi jesu li vrijednosti i dalje iste ili je ovo bio izoliran slucaj (npr. ako je bio bolestan i imao povisenu temperaturu i sl.).
da ne čitam sve postove od početka.....
mm je jučer radio spermiogram i bio je katastrofa 99% nepokretnih:-o, ali to nije jedini problem. uzorak je jako sluzav - dali je netko imao isti problem??
jojo nama je isto loš, ali je uzorak odnosno viskoznost bila normalna... jeste dobili kakvu konačnu dg na nalazu?
imaš naš s gram 2-3 posta iznad
jojo koliko je spermija nadjeno u uzorku? mi imamo 100% nepokretne, ali ih je 4,5mil/mL, doduse volumen ejakulata 0,3mL.
Gore si napisala da je azoo, a to znaci da nema uopce spermija (azoospermia), a bilo mi je nespojivo s 99% nepokretnih. Znaci, kolicina je ok, ali su nepokretni... Za sluzavost nemam odgovor.. Jesu nadjeni leukociti? Mm je nakon nalaza radio uzv skrotuma, briseve i mikrobiologiju ejakulata..
krivo sam napisala u prvom postu jer nisam imala nalaz u sebe ( a sve ovo mi je još novo). nađeni su mu i leukociti
Ako su nadjeni leukociti, moguce je da je neka upala. Preporucam da napravite briseve uretre (aerobi, anaerobi, chlamydia, mycoplasma, ureaplasma) i isto to, ali kultura ejakulata. Na zaraznoj to moze obavit na uputnicu opce prakse.
Alo! Molim tumačenje:
broj spermija: 17 mil. u ml prosječno po vidnom polju
u ejakulatu 42,5 mil., stanje spermatogeneze: 3-4
% vitalnih: 29
% pokretnih: 29
od toga % progresivno pokretnih: 0
Leukociti: 1-2
Eritrociti: 0-1
bakterije: /
ostalo: /
patološki oblici:
glave 47%
vrata 19%
repa 0%
likvefakcija: produženo
boja: bijela
bistrina: zamućena
konzistencija: rjeđa
Što kažete??!?!?
Joj - Muma - valjda će se netko naći tko zna....
Ja sam evo napeta kao puška - ali ne slutim na dobro
i ja malo pa malo provirim da vidim jel ti tko sto napisao
ja se takoder ne razumijem u nalaz ali ne djeluje mi los,cim ima pokretnih
Hm pokusaj se javiti tikki ona je strucna na tom podrucju. Ja ovdje vidim da nemate nijedan progresivno pokretni a mislim da je to bitno. Dalje se ne kuzim ni ja. Znam da bi trebalo bit 20mil prog.pokretnih i morfoloski ispravnih. Ispricavam se ak sam kaj krivo napisala
nisam se bavila posebno spermiogramima, ali kod anke vidim više problema-smanjen broj, smanjena progresivna pokretljivost, morfologija izgleda loša (nisam uspjela vidjeti koliko je % morfološki ispravnih)
Evo istražujem na net-u - i što više vidim to više mi dođe da zaplačem.
Navodno da je to loše skoz što nema progresivno pokretnih - jer to znači da se kreću ali na mjestu - koliko sam shvatila.
Očajno!
Beilana - zamolila sam tikki i bubekicu da protumače nalaz!
Ne piše nigdje direktno koliko ima morfološki ispravnih - sve što piše sam prepisala.
cure vi ovdje znate bolje od bilo kojeg specijaliste... super ste!
vec kad se govori o sgramovima, cisto da napisem i mm dg. njemu su u kbc ri napisali kryptozoospermia... i da u nativnom nalazu nije pronađen ni jedan spermij, a nakon centrifuge u svakom drugom vidnom polju po jedan, od 10 vidnih polja... nemamo pojma o tome ali znamo da smo veliki kandidati za icsi.. pozz
anka
:-(
smanjena je i vitalnost spermija
Tek 7.11 sam naručena kod svog MPO-doktora!
I nadam se jako da će mi netko moći protumačiti nalaz- predugo mi je biti toliko dugo u neizvjesnosti. Rekla sam MM preko telefona da mi ne izgleda dobro - jadan se sav zabrinuo i izbezumio.
I vitalnost i pokretljivost su loše, i likvafakcija, i to što postoje leukociti, eritrociti, patološki oblik isto nije sjajan..... :cry:
anka krenula sam ti pisati s moba, ali sam skuzila da sturo pisem pa sam cekala da dodjem doma da napisem nesto suvislo.
prvo bih ti htjela naglasiti da je spermiogram nesto sto se jako mijenja od pretrage do pretrage pa makar ne promijenili nista u nacinu zivota. tako da - glavu gore!
ono sto je lose u vasem nalazu su ti cure vec napisale, 0% progresivno pokretnih znaci da nema deckiju koji ce usmjereno ici prema jajnoj stanici.
broj spermija po mL vam je nizi, ali ne drasticno nizak. morfologija mi se takodjer cini malo losija. vasa vjerojatna dijagnoza ce biti oligoasthenoterato...
ono na sto bih ti preporucila da obratite paznju su leukociti u ejakulatu sto moze biti znak infekcije. preporucam ti da tm s nalazom sto prije otidje svojoj opcoj praksi i zatrazi uputnice za briseve i mikrobiologiju ejakulata. to je napravio moj kad je varikokela iskljucena kao uzrok. a za pusenje si definitivno u pravu. neka tm poveca unoc vitamina c, on dosta znaci po tom pitanju. nadam se da sam pomogla i oprosti ako zvucim grubo, jako mi je tesko pisati analize losih nalaza. saljem hug.