Ja sam nedavno rodila u kadi u Rijeci, pa da zabilježim ovdje dojmove.
- bio mi je dijagnosticiran trudnički šećer (jutarnja vrijednost na granici) koji sam regulirala dijetom. Bojala sam se da mizbig tog neće dati u vodu jer trudnoća mora biti savršena, ali nisu radili probleme
- morala sam prije poroda otići u Rijeku na pregled sa svim nalazima da oni utvrde da sam kandidat za vodu
- porod mi je počeo pucanjem vodenjaka bez trudova, to isto nije bila prepreka za vodu
- morala sam obavezno klistir, rekli su da bez tog nema u kadu o još me sestra koja me klistirala upozorila da moram dobro to obaviti jer na najmanju mrvicu fekalija i kadi odmah te vade van
- dalje sam čekala u predrađaoni, gdje su bila tri kreveta i lopte
- dragog su mi poslali doma da čeka dok ne uđem u rađaonu
- nisu mi dali nikakve stvari da imam sa sobom, mogla sam piti i prošvercala sam fruktozne bombone koji su me spasili
- kako sam u planu poroda, koji su oni stvarno se trudili poštivati napisala da želim potpuno prirodan porod, a trudovi mi nisu krenuli ni nakon 6 sati ponudili su mi da ih pokušamo pokrenuti davanjem prostaglandina koji omekšavaju ušće maternice i pokreću otvaranje. Pritisak glavice onda može izazvati vlastite trudove. Ovo je upalilo i nakon 4 sata otvorila sam se dovoljno za rađaonu tj. kadu
- dok sam bila prikopčana na infuziju s tim prostaglandinom mogla sam biti na lopti, što mi je bilo super jer sam trudove puno lakše podnosila nego na krevetu
- primalja koja mi je bila, mislim da se zove Ksenija, je bila upravo čarobna, toliko mi je nježno i poticajno davala podršku i imala razumijevanja za prirodni porod da je to bila stvarno milina
- dok sam čekala da mi napune kadu na krevetu trudovi su mi postali dosta teški i osjetila sam totalno olakšanje u vodi, nije da nije boljelo ali je bilo puno podnošljivije
- super mi je bilo što sam se u kadi mogla slobodno kretati i dragi je bio tu :-)
- bio je dan i soba s kadom ima prozor pa je primalja ugasila svijetlo
- bila je tu i glazbena linija, pa smo slušali radio, da sam znala mogla sam donijeti svoju muziku! Svejedno je super ispalo jer je upravo u trenutku kad je Ćoskica izlazila na svjetlo zasvirala Nirvanina Come as you are, meni jako draga pjesma i sad se naježim i zasuze mi se oči kad pomislim na to <3
- dali su mi piti vode, ali sam bila i prikopčana na infuziju
- tiskanje je bilo obavezno u klasičnom položaju na leđima s privučenim koljenima, samo u vodi (dragi me držao ispod pazuha)
- kako kada nije protočna, nakon 2 sata oni mijenjaju vodu i za to vrijeme treba izaći van
- dobila sam antibiotik kad je prošlo 12 sati od pucanja vodenjaka :-/
- ja sam nakon 2 sata bila već za tiskanje, ali su mi trudovi bili nejednake jačine pa je nisam uspjevala izgurati. Onda su mi dali najmanju moguću dozu oksitocina samo da se izjednače. Ovo su mi sve lijepo objasnili i pitali me što ja želim. Pristala sam jer sam bila umorna i pogotovo mi se nije dalo van iz kade, i za par minuta Ćoska je bila u mom naručju :-)
- nisu me rezali i malo sam puknula, što stvarno nisam osjetila ni tada ni poslije
- mislim da su joj prerezali pupčanu prije nego je prestala pulsirati iako sam napisala da to ne želim i pričali smo o tome prije poroda ali ih nisam u tom trenutku podsjetila i možda su zaboravili. A možda je i prošlo nekoliko minuta, nisam imala stvarno neki pojam o vremenu
- dobila sam je odmah na prsa u kadi na 5 -10 minuta, onda su je uzeli da je važu itd
- nakon što su me prebacili na krevet, dobila sam je nazad. Tu mi se nije svidjelo što su forsirali da pokušamo dojiti u bočnom položaju, pri čemu je ona bila umotana u plahticu. Tu mi je krivo što nisam inzistirala da je ostave u položaju prsa na prsa, mislim da bi nam tako bolje krenulo, a u ovom bočnom nam nije nikako išlo i bila mi je nekako daleko. Tu smo ostale jedno dva sata dok nas nisu prebacili na babinjače
- gore su mi je oprali cijelu u šamponu, iako to nisam htjela zbog verniksa i napisala sam u plan i ponovila im prije poroda i rekli su da nema problema. Očito je tu zaštekala komunikacija i trebala sam ponoviti kad su je odvozili
- sve u svemu, zadovoljna sam, porod nije bio traumatičan ni neugodan. Voda mu je puno olakšala i super je atmosfera i stav koji ide uz nju i posebno primalja :-)
Evo, pokušala sam napisati sve što bi mene zanimalo pa pitajte ako vas još što zanima!