Ovo potpisujem :)Citiraj:
bzara prvotno napisa
Printable View
Ovo potpisujem :)Citiraj:
bzara prvotno napisa
Rebro je jedina bolnica koja ima najbolju neonatalošku skrb. Iako meni to nema nikakve logike jer Rebro nema rodilište...ali to je valjda logika našeg zdrastvenog sustava...
Takva situacija nije praktična u slučaju kada se zna da će beba trebati specijalnu skrb nakon poroda.I ,po meni, samo zbog toga jer nema mogućnosti da majka bude uz bebu nakon poroda.Citiraj:
misliteljica prvotno napisa
U principu i na sreću jako mali broj djece treba takvu skrb nakon poroda,za manje teške slučaje mogu se skrbiti u ostalim rodilištima.
Birati ustanovu za rađanje samo po kriterijima super specijalne skrbi za bebu nakon poroda u normalnlnim (pa čak i problematičnim trudnoćama u kojima nije za očekivati da će beba imati bolesna stanja koja zahtjevaju super specijalnu intezivnu skrb) meni to nikako ne bi trebao biti kriterij.
Čak u društvima i državama koje su puno bogatije od nas ne postoje rodilišta uz bolnice koje su specijalizirane za određeni problem.
Npr.kardiološki centri nemaju rodilšta uz sebe nego se bebe rađaju u rodilištu koje je u blizini te ga se onada transportira u kardiološki centar.Sve to naravno u slučaju kada se očekuje problem nakon poroda.
Tako je i kod nas.Nema razlike.Naravno ,ako se za problem zna prije poroda .
Većina žena srećom rađa normalno i bez većih problema zdravu djecu.
Srećom velika većina nikad i ne sazna kako izgleda jedinica intenzivne skrbi.Tako i treba biti.
Netko tko se sprema na porod ne bi trebao misliti da bi mu možda mogla zatrebati intenzivna jedinica na Rebru.
Ima. Petrovu, to je njihov referentni centar i bez obzira što je fizički udaljen, to je i dalje Rebro...Citiraj:
To je samo djelomično točno.Citiraj:
Romy prvotno napisa
Petrova je referentni centar za problematične trudnoće,ali neonatologija na Rebru je zavod samo za sebe(iako Petrova i Rebro spadaju pod KBC Zagreb).Znači da u slučaju potrebe nema veze iz kojeg rodilišta se zbrinjava dijete.Ja sam znala da će moje dijete trebati intenzivnu skrb nakaon poroda ,ali sam mogla birati rodilište koje je blizu Rebra(Merkur ili Petrovu).
Istina;jedino je problem što se to odnosi na djecu za koju se očekuje da bi mogla imati problema.Ali,eto,moj sin naprimjer je bio u Vinogradskoj i zbog hipotrofičnosti uzrokovane mojom preeklampsijom je završio na njihovoj neonatologiji.Tamo je proveo 14 dana,a u tom periodu oni mu nisu napravili uzv srca,ni ekg...tvrde da su mozak pregledali,ali nisam sigurna.Tako da dijete kad završi na neonatologiji jedne od naših bolnica,ako nije predodređeno od prije da će ići na Rebro,teško da će ga itko pregledati ozbiljnije,pošto to nije praksa naših bolnica.Moj sin je umro od aritmije,ali je imao i manju sračanu manu.Vjerojatno bi svejedno umro i da je došao do Rebra,ali možda i ne bi...bilo bi lijepo kad bi naše bolnice malo drugačije pristupale bebicama koje završe na neonatologiji,iako su u manjini.Citiraj:
sirius prvotno napisa
Ali da ne budemo više off topic,želim samo reči da je jako ružno ponašanje naših bolnica,uključujući i privatno rodilište koje samo gleda kako bi zaštitilo svoju guzu u slučaju smrti bebice,a da se pri tom ne sjete niti jednog trenutka uputiti objašnjenja i tople riječi nama roditeljima koji se moramo nositi s najvećom tragedijom.Na žalost nisu još usvojili praksu stranih zemalja;čak ni privatno rodilište gdje bi odnos prema pacijentu trebao biti malo obazriviji(tako bar svi očekujemo).Očito ne mogu još iz svoje kože. :roll:
Da li netko zna kada u podobnika imaju slijedeće tečajeve za trudnice. Poslala sam im e-mail s upitom i zovem već dva dana na 6398000 ali nitko se ne javlja :?
Mislim da je to broj centrale, pogledaj na netu broj baš od ginekologije, tamo uvijek ima neka sestra pa će ti se javiti. Ili, zovi direktno rodilište - oni se MORAJU javiti :)))Citiraj:
pinguica prvotno napisa
Dobila sam, nemaju više tečajeva do jeseni, a ja trebam rodit u devetom mjesecu :( a htjela sam se pripremit za kadu
1. Tako je i bilo s vaginalnim.Citiraj:
momze prvotno napisa
2. ALI su inzistirali na ctg-u jer "svim trudnicama rade ctg od 37. tjedna". Ne želim se s njima svađati, to bi bilo 'dati dreku pljusku'. U kojem si tjednu to odbila i kod kojeg dr.?
3. Objašnjenje nije bilo rutina, nego interval od 15-tak minuta kojim se u terminu vidi je li sve u redu s bebom. Slušalice očito ne koriste jer, kao, njima se sluša kratko.
Bojim se da na kraju ne bude potpuna :predaja:
---
Par pitanja za one koje su bile tamo i htjele najbolje za svoje bebe:
1. Može li se birati/odbiti način primjene K vitamina, npr. umjesto injekcije - oralnim putem?
2. Čime preveniraju potencijalni konjuktivitis (antibiotikom, antiseptikom ili onim k..cem Ag-nitratom)?
3. Ne vade li krv za Rh automatski? Naime, u cjeniku je naveden posebno, pa...
do jeseni a?Citiraj:
pinguica prvotno napisa
znaći ni mi nećemo stići, ili ćemo biti naknap......
mi bi trebali oko 20.10 na carski , tak bar ja računam , termin mi 6.11
hoću stić, ne a?
jel meni on uopće treba s obzirom da ću na carski, i mm je proao prvi put taj tečaj tu kod nas
Citiraj:
aro32 prvotno napisa
To je u redu, to imam. Nego, Rh bebe?Citiraj:
oprosti, tek sada sam vidjela tvoje pitanje...Citiraj:
aro32 prvotno napisa
primalja je pregledala dijete sat vremena nakon rodjenja tj. nakon sto je presjecena pupkovina.
i onda nista - nikakav vitamin K nismo davali. primalja je rekla djeca koja su rodjena njezno i bez intervencija ne trebaju vitamin K. cak stovise, praksa u austriji je da se taj vitamin zadnjih 10-ak godina uopce ne daje u rodilistima.
zanimljivo je da je oboje moje djece imalo konjuktivitis (obojica rodjeni u rodilistima), a ovaj treci nista! do danas nista, oko mu nikada nije zasuzilo, nista krmelje, nista zuto.. nista. :)
prvi pedijatrijski pregled je bio 5 dana nakon rodjenja i sve je bilo odlicno.
kompletna skrb se sastojala od mazenja, lezanja na cici i dojenja na zahtjev. :)
http://www.24sata.hr/news/clanak/zen...e_id=main_page
pa što je ovo???
Mislim da ne treba bezveze širiti paniku. Pogotovo ako je infromacija iz '24 sata' :/Citiraj:
velika.jabuka prvotno napisa
Evo i drugog izvora:Citiraj:
aro32 prvotno napisa
http://dnevnik.hr/vijesti/hrvatska/b...-u-trbuhu.html
To je rizik carskog reza u bilo kojoj bolnici.
E sad će ispast da ja uvijek branim PR ali jeste vi curke čule za novinarski reket? Javna je tajna, a ja to dobro znam jer sam radila u nekoliko firmi koje su to morale plaćati, da čim novinari skuže da ti dobro ide, zovu i prijete da će loše pisati o tebi ako ne platiš. Iz prethodnog slučaja je evidentno da bračni par iz Rijeke nije imao zamjerke na rad PR, čak je demantirao maliciozni tekst, na čemu im čestitam i divim im se. Dok za ovo ne vidim epilog, neću komentirati. A ono smeće od 24 sata zbilja piše svašta o svakome.
Imam dojam da se samo čeka razlog za obrušiti na privatno rodilište :/
24 sata su (uz dužno poštovanje) meni osobno novine žnj kategorije i ne doživljavam ih uopće. A drugi članak kao izvor navodi Novi List (za koji nakon googlanja vidim da su lokalne novine).
Ne bih se zamarala sa tim informacijama, ne vjerujem niti jednim od tih novina, a o manipulacijama svi već u ovoj zemlji i previše znamo - a na kraju krajeva nikom niš, rijetki budu kažnjeni.
Ono kaj sam stvarno slučajno uoćila dok sam ćekala na pregled je da su digli cijene!
Mada su svi tamo meni super, i dalje su divni prema meni kao i uvijek.
Sada je klasićan porod umjesto 14.500 - 16.500, +pdv,
porod u vodi 20.000/ a carski 28.500kn.
Znaći sve je skuplje za cca 2000kn u startu, plus pdv.
Mislim neće me to spasiti, al baš imam peh!
Kako plus pdv?
Zar nije bez pdv-a. Kad sam bila tamo prije nekoliko tjedana pričali su da će izaći iz sustava pdv-a ali da će onda dići nešto gore osnovne cijene. Zar su sad promijenili priču :?
Piše samo da su cijene bez pdv-a na dnu strane masnim slovima, sorry sad ni ja nisam sigurna...
Idem idući tjedan gore, pa ću baš i morati pitati, jer mi je termin uskoro.
Nisu digli, nego spustili, jer je pdv unutar cijene. Pogledaj moj post pri dnu 4. stranice:Citiraj:
romi prvotno napisa
Cjenik od 16.5.2009.:
vaginalni porod ___ 16.500
porod u vodi ___ 20.000
carski rez ___ 27.500
epiduralna ___ 2.200
vađenje krvi iz pupkovine za pohranu ___ 1.000
KG i Rh faktor ___ 500
KG kod žutice ___ 200
boravak supruga ___ 550/dnevno
dodatna hospitalizacija ___ 1.500/dnevno
Piše da cijene ne podlažu PDV-u (članak 11, stavak 1, točka 5 Zakona o PDV-u).
Hvala puno, sada mi je lakše! :D :D :D
mi smo prije tjedan dana, uredno dobili račun sa pdv-om uračunatim......
navodno?! da onima koji ne prate trudnoću stalno naplačuje, a onima koje prate ne naplačuje pdv.....
tak sam ja čula, sad ne znam kak je s porodom, ja ne pratim svaka tri tjedna tamo, ali planiram roditi kod njih a 27.500 i 33.500 mi nije isto :/
ma, to ne može bit. nije on baba na placu koja ima svoje omiljene mušterije. ili naplaćuje ili ne.Citiraj:
iirraarraa prvotno napisa
ma ne! mi smo vodili cijelu trudnoću od 1. dana i rodili tam, i platili smo pdv..Citiraj:
iirraarraa prvotno napisa
ne znam .........
moja kolegica nije dobila račun sa pdv-om, ja jesam, ona je imala 14 uzv-a, ja dva......
ni meni nije jasno, niti mi je logično ali eto..
Ja sam do sada uvijek dobivala raćun sa pdv-om, pa sada ni meni nije jasno, pitat ću još ovaj tjedan za porod, ni nama nije svejednokolika je cifra na kraju.
pitaj jel ja idem tek za mjesec dana na kontrolu kod njih.......
a baš me zanima jako..... ;)
jel bila koja na kontroli?
jel ima novo šta u vezi tog pdv-a?
Jesam, al smo krečili stan, pa nisam ni pipnula komp....
Ovako, sada sam i ja dobila račun sa pregleda bez pdv-a, a i cijene poroda su onda bruto takve kakve gore pišu, no nema pdv-a u njima, tj, nemože se više utrpati u poreznu olakšicu, znaći dobiš račun za svoju dušu.
Mene zanima, ako netko slučajno zna, kako to ide s plaćanjem, ako dođeš rodit u vodi, pa se "malo namakaš" pa zaključiš da ti ne paše ili jednostavno želiš samo odraditi trudove u vodi pa izaći i obaviti izgon na stolčiću. Da li onda moraš platiti i za vodu i za stolčić ili plaćaš samo onu veću cijenu u ovom slučaju za vodu? Isto tako i za carski, što ako si došla za vodu i bila u vodi i onda se stvari zakompliciraju i ideš na hitan carski, da li plaćaš samo cijenu od carskog ili i jedno i drugo?
znaći carski je 27.500?Citiraj:
romi prvotno napisa
ili?
pinguica, ja ne znam kak ti to ide....
znam samo da ako dobiješ npr.epiduralnu i ona ne uspije, i rodiš ono vaginalno normalno, da ti tu epiduralnu uračuna, bez obzira što je tvoje tijelo nije prihvatilo...
e sad , logićno mi je da zaračuna ovaj skuplji porod, a ko će ga znat..
vidiš da to kod njih u zadnje vrijeme sve nešto ćudno :/
Ne znam ni ja kako to točno ide, no logično mi je da ako si prvo u vodi, pa završiš na carskom, da ti računaju samo carski, zapravo nikad nisi ziher koliko će te to koštati, jer uvijek možeš završiti na carskom.....
meni je bilo ovak.. pokušala sam roditi vaginalno, tražila sam epi i na kraju nažalost završila na carskom. dali su mi spinalnu, na kraju nije bilo vremena pa sam dobila i potpunu anesteziju. uglavnom, ko da sam došla i rekla - dajte mi sve kaj imate! naplatili su mi carski i epi, a s obzirom da je mm bio svih 8 dana s nama u bolnici (8*550+pdv) ukupno smo platili 38,000kn.
Uh...Citiraj:
velika.jabuka prvotno napisa
ja se sutra naručujem za pregled pa ćemo vidjeti kak će mi račun na kraju ispasti.......
znači ja idem na carski, bez epi i bez muža trebalo bi mi ispasti -2000 - 8*550= 6400= 31600......a dodatni dani, znam da carski podrazumijeva nulti dan za carski +5 dana.......
otkud ti jesi? da li si dolazila noć prije tamo prespavati ili? jel ti i taj dan zaračunaju? :love:
ja sam iz ZG, zapravo vrlo blizu Podobnika..
nulti dan ne naplaćuju, a koliko ja znam svih 8 dana nakon carskog je u cijeni.. nisam sigurna, jer mi na računu piše samo ukupna cijena, a u opisu su nabrojane sve stavke bez pojedinačnih iznosa.