Sanja79 interesuje me postupak.Koliko dana treba za postupak?
Cao
Printable View
Sanja79 interesuje me postupak.Koliko dana treba za postupak?
Cao
Zavisi kad ste se dogovorili da cete doci. Valjda su ti vec rekli kad trebas biti tamo a izracunaj da je obicno punkcija oko 14. dc, pa transfer 3 dan nakon punkcije. Sto se njih tice, mozete odmah sutra ici kuci. Mi smo ostali 16-17 dana ukupno (dosli smo dan prije prve folikulometrije, 6 dana nakon transfera smo putovali) jer smo racunali da ce nam biti tesko da odmah putujemo. MM je imao biopsiju a ja nisam mogla nositi torbe, pa smo si dali malo vremena da se oporavimo prije puta.
Da li vi idete samo na biopsiju?
Nista nisu rekli.Mene licno interesuje zbog vize i posla.Sad smo samo trazili na 6 dana.Valjda ce javiti sve u e mailu, ako nas pozovu.Pozdrav i hvala ti. ;)
Drage moje, molim Vaš komentar. Napisala sam na potpomognutoj u Čerškoj, a i ovdje ću jer sam malo zbunjena. Naime, na osnovu ono što sam ja do sada istraživala o azoospermiji, došla sam do zaključka da micro TESE nije isto što i MESA/TESA????? Molim vas komentar
draga fatamorgana, nemoj brigati, to kako je opisala tuzna je microTESE, MESA je punkcija iz epididimisa, a TESA punkcija iz testisa. Ne znam zasto bi dr. ovaj naziv koristila, ali po opisu je to microTESE, i isto je u Ghentu. E sad pitanjce za tebe... ako si dobila odgovor iz klinike u Istanbulu kako to da se na kraju niste za njih odlucili? Naime, ja i dalje ne kuzim zasto nitko tamo ne ide ako je i donacija moguca pa makar i na Cipru :/ ...Citiraj:
fatamorgana prvotno napisa
zanimljivo je to da je MM bio isto 1.7. na VV i imao 20ak spemija u talogu, pokretljivost 50%, osrednja, a imao je i stanice spermatogeneze, a sad u rujnu nista :? e kad bi se to moglo pripisati ljetnim vrucinama, pa kao cekamo nova 3 zimska mjeseca i nadamo se opet spermicima u talogu ;) nama je doduse doktor rekao da je to vjerojatno greska labosa, sto je meni izvan svake pameti jer nakon sto netko nema nista u komorici, ja bi bila dodatno oprezna s talogom nakon centrifuge...Citiraj:
little ivy prvotno napisa
Kakve su sanse sa ovakim hormonima da covjek ima Klinefelter syndrome?
FSH 30.9
LH 13.1
Prolatin14.2
Testosterone 185
Boga mi,fsh vam je jako visok.
dr u pragu nam je rekla da je fsh 15 problematicen,ali su imali slucajeve kad su sa fsh 30 nalazili spermije tom mesa/tesa ili ti micro tese.
pa,ajd sad znaj....svakako ,po mom misljenju, treba odraditi micro,nikad se ne zna. :*
znam da je fsh visok. pokusavamo sa tribestanom mozda se fsh spusti. Ja mislim da je u Sanje muz imalo fsh 28 . Vise nista neznam kako sta i gdje dalje.
edinas, nema mjesta strahu, FSH nije nikakav problem, niti Klinefelterov sindrom. S microTESE metodom, u pravim rukama naravno, 60% pacijenata s Klinefelterovim sindromom ima spermije, pa cak i oni ciji je FSH 80. I normalno se moze ici na ICSI. Tvoj muz ima visok FSH i LH, i nizak testosteron i to upucuje na Klinefelterov sindr, ali napravite kariotip pa cete znati da li je ili nije. Ako i je, to ne mora biti prepreka vasoj bebici :)
Joj, to tumacenje hormona mi vise ostavi nedoumica nego sto mi da odgovora. FSH je visok jer mozak dobija signal da se spermici ne proizvode pa onda on pumpa FSH kako bi kompenzovao odn. podstakao proizvodnju. Snizavanje FSH nije opcija. To sto je testosteron nizak- ni to ne mora nista znaciti, ali ne bi bilo lose da TM ode endokrinologu jer to moze imati uticaja i na rad unutrasnjih organa time sto se masnoce taloze u krvnim sudovima itd. Nama je dr endokrinolog rekla da MM mora da uradi free testosteron i prolaktin (ali u nekoliko uzoraka u toku 1 dana) kako bi se dobila vjernija slika o hormonima u njegovom organizmu. Medjutim, kako nema dobre laboratorije kod nas, mi bismo trebali to odraditi u ZG ili BG a sad ne mozemo putovati (zbog mene) a pogotovo sto se taj prolaktin ne moze raditi odmah nakon voznje vec moras prenociti tamo i izbjeci sve stresove moguce.
Ali ti to nema veze sa vantjelesnom. Odlucite u kojem pravcu zelite ici i to je to.
edinas, draga ne moraš se brinuti oko klinefelterovog sindroma.
I nas su mučile te brige jer MM ima visok FSH i jaaaako nizak testosteron (ispod 5 mu je), osim toga on je jako visok a roditelji njegovi nisu što je jedna od karakteristika K.S. pa smo nalaze kariotipa čekali sa strahom i na kraju je sve bilo OK.
Inače, u Belgiji na konzultacija su nam rekli da i u slučaju dijagnosticiranog klinefeltera su iste šanse za pronalazak spermija i daljnjeg postupka za ICSI, sve njihove studije su dokazale da sindrom ne znači automatski i odsustvo spermatogeneze.
MM nije vikos nego ja samo po hormonima gledam
Evo jos jedne informacije.
The term "hypogonadism" in XXY symptoms is often misinterpreted to mean "small testicles" . In fact, it means decreased testicular hormone/endocrine function. Because of this hypogonadism, patients will often have a low serum testosterone level but high serum follicle-stimulating hormone (FSH) and luteinizing hormone (LH) levels. Despite this misunderstanding of the term, however, it is true that XXY men often also have "microorchidism"
s takvim nalazom FSH, nmože se jedino zaključiti da se radi o nedostatku spermiogeneze, odnosno sekrecijskoj azoospermiji.
Jeli ovo tezi oblik azoo?
edinas, danas s microTESE niti ovakav nalaz kao TM nije problem. Nekad dok se radila klasicna biopsija je FSH imao vecu vaznost i u pravilu se teze nalazilo spermije kod veceg FSH, no s microTESE razina FSH nije bitna jer se ovom metodom mogu naci spermiji i u malom broju relativno normalnih kanalica. Stovise, Schlegel je u 10 godina svoje prakse na oko 1000 pacijenata kod FSH manjeg od 15 nasao spermije kod 50% pacijenata, a kod FSH veceg od 15 (pa sve do iznad 45) kod vise od 60% pacijenata, i po tome cak veci FSH daje vise sanse da ce se naci spermiji... Napravite jos kariotip i azf mikrodelecije ako niste do sada pa cete mozda znati malo vise o etiologiji azoospermije kod TM. A ti se probaj opustit, jer je za uspjeh ICSI bitnije da zena nije pod stresom, nego da li ce naci 10 ili 1000 spermija ;)
slazem se sa sanjom79 da je zbog niskog testosterona kod TM bitno pratiti njegovu razinu jer to moze dovesti do osteoporoze i sl. ali TM nikako ne smije uzimati nadomjestak testosterona dok ste u pripremi za postupak jer to sprecava spermatogenezu.
edinas, danas s microTESE niti ovakav nalaz kao TM nije problem. Nekad dok se radila klasicna biopsija je FSH imao vecu vaznost i u pravilu se teze nalazilo spermije kod veceg FSH, no s microTESE razina FSH nije bitna jer se ovom metodom mogu naci spermiji i u malom broju relativno normalnih kanalica. Stovise, Schlegel je u 10 godina svoje prakse na oko 1000 pacijenata kod FSH manjeg od 15 nasao spermije kod 50% pacijenata, a kod FSH veceg od 15 (pa sve do iznad 45) kod vise od 60% pacijenata, i po tome cak veci FSH daje vise sanse da ce se naci spermiji... Napravite jos kariotip i azf mikrodelecije ako niste do sada pa cete mozda znati malo vise o etiologiji azoospermije kod TM. A ti se probaj opustit, jer je za uspjeh ICSI bitnije da zena nije pod stresom, nego da li ce naci 10 ili 1000 spermija ;)
slazem se sa sanjom79 da je zbog niskog testosterona kod TM bitno pratiti njegovu razinu jer to moze dovesti do osteoporoze i sl. ali TM nikako ne smije uzimati nadomjestak testosterona dok ste u pripremi za postupak jer to sprecava spermatogenezu.
sorry zbog 3 ista posta, zablokiralo mi :)
Nama urlog nikada nije govorio o microTESE nego je samo spominjao biopsiju. Moram se raspitati dali to rade ovdje kod nas. Mislim da bi trebalo da rade.
otišla nam tema na drugu stranicu :mrgreen:
ajvi gdje si? vi sad već sigurno znate dali dolazi mali Miha ili Mihica :heart:
Gdje je ta stranica?Citiraj:
ivica_k prvotno napisa
Gdje smo svi nestali, otisla nam tema na drugu stranicu!!!???
Pozdrav svima :bye:
:* :* :* :* :* :*
danas sam primilla diferelin i sad cekamo 14.dan narednog ciklusa....i onda via Prag! :D
:D :D :D
tuzna, drago mi je sto je konacno krenulo za tebe... :D :love:
Gdje nam je ajvi?
Kod nas sve ok...
:love: :love: Evo nas dvoje cure mojee :mrgreen: :mrgreen:
Bili smo par dana u bolnici jeterene probe nam bile povišene sada je sve ok!!
Ovako izgleda će biti Miha eto... :lol: :lol: i cure moje jako me tuče..igra se..priča na telefon onda voli kada ja telefoniram me ritati..ma joj koji je to ludi osjećaj kada skače u trbuhu ja sve ne znam kako da dišem..
E rekao nam Čika doktor da smo napredni imamo već pola kilice i veći smo za tjedan dana još malo i više i super smo.
Inače izgledam kao burence svakim danom sve veća i sve mi ode u trbuh..Miha je stalno gladan :mljac: Inače stavila sam slike na facebooku i još moram tih novih staviti pa ako koga zanima dam adresu pa nas malo poledajte kako smo smiješno veeliki..
:zaljubljen: Moj Miha vam šalje pussiceeeee i dođite nas vidjeti na faccebooku- dam adresu preko p.p.. ;) ;) voli vas vaša ajvica i naš Mihica
:love: he da ne zaboravim naš Azoo Mihaa :heart: :heart: :heart:
ajvi :D
tako sam sretna zbog vas! :love:
uživajte u svakom danu trudnoće, brzo će veljača, a onda slavlje :D
ajvice, Sanja79, naše drage trudnice!!! ~~~~~ do nebesa da do kraja sve prođe kako treba i da na svijet donesete zdrave bebice :heart: :heart: :heart:
ajvice, Sanja79, tako je lepo citati vase postove.
Uzivajte!!!
i ja ˇ~~~~~~~~~~~ da sve bude ok i da vam se jos koja cura sa ove teme pridruzi. :*
Drage moje,
ako koga zanima, slala sam upit za Njemacku kliniku u Istambulu, doktor koji je navodno extra strucnjak za azoo se zove EMRE BAKIRCIOGLU. Poslali smo sve nalaze i on nam je u principu rekao da su sanse 10-15%, cjena je 3250 evra. Samo ne znam koliko je klinika pouzdana i kakva joj je reputacija. Je li ko cuo sta o toj klinici?
Veliki pozdrav, narucito trudnicama :) mnogo ste slatke
Dejana76, jesi li odustala od puta u Belgiju ?
Nista nisam cula u vezi tog doktora.Pozdrav svima a narocito azoo trudnicama.
Dejana76, ne znam sta bih ti rekla po pitanju klinike u Turskoj.Mi smo sad zapoceli u Gentu.Pa vidjecemo dokle cemo stici.Puno pozdrava
Dejana76, molim te daj mi naziv klinike i ja ću ti to istražiti. :*
Inače, turci su jako napredni po tom pitanju.
neko je jos jednom spominjao te klinike po Turskoj,ali znam i to da je papreno skupo i to je vjerojatno,pored udaljenosti,jedan od glavnih razloga sto nase cure ne idu tamo.
ne kraju krajeva,cure moje, ako koji spermij ima mislim da bi se on micro tese.om trebao naci i u Pronatalu , i u Gentu, i u Istambulu....
spominjem namjerno ove klinike ,jer su to one koje ,pouzdano znamo,rade micro,a imaju savremeniju tehnologiju.
a,s druge strane,mogu nam pricati sta hoce.sta mi znamo kakva je tehologija? niko nam je ne pokazuje,a i da mi ju neko pokaze, otkud da ja znam sta je trenutno top po tom pitanju?? razmisljala sam i o citavom postupku.....mogu da nam rade st ahoce.sreca pa su to ugledne klinike,i sreca sto mi ne razmisljamo o tome.
:*
P.S. je l da da sirim negativan naboj? a,bas sam vesela danas.... :*
Drage djevojke,
ja sam nedavno spomenula Istanbul iz razloga sto je MM igrom slucaja bio na konzultacijama kod Dr. Schelgela. Jest da je to platio 500 dolara, ali htjela sam cuti sto misli najveci strucnjak za azoo na svijetu. Bez pretjerivanja :) Da ponovim, on je prvi prije 10ak godina napavio microTESE, i kad ga je MM pitao koga moze preporuciti u Evropi spomenuo je dr. Bakircioglua u Istanbulu jer je Dr. B bio kod njega na usavrsavanju (i njega sam nasla na German Hospital) i dr. Gert Domle (ali njega nisam nasla, iako je rekao da misli da je on u Belgiji).
E sad, ono sto je jos napomenuo je da on ne zna koliko dr. koji rade microTESE po Evropi rade onako kako on radi, jer nije isto kad procitas samo opis metode ili kad uistinu vidis kako se to radi. Iako mi idemo na konzultacije u Ghent, a dogovramo i u Pragu, ja sam najvise za opciju Istanbula jer je nama bitno naci spemije, a pri tome ne ugroziti razinu testosterona kod MM, koja je za sad ok.
Ono sto me odvraca od Ghenta (znala sam da u Ghentu rade kaktiga microTESE jos prije par godina, ali su imali visok postotak pacijenata sa smanjenom proizvodnjom testosterona nakon biopsije i to me odbijalo, i jos uvijek nisam s njima nacisto) i Praga je to sto se uvijek ogradjuju kod povecanog FSH, a u rukama pravih strucnjaka to nije problem. I ljudi koji su strucni bi to morali znati.
Eto, ja nadugacko, ali i mene zanima nesto vise o toj klinici, i ne kuzim zasto je TM Dejana76 Dr. B dao tako male sanse, jer mi se cini da su ove dvije prethodne biopsije kod TM bile klasicnog tipa :?
Saljem vam cure i link na stranicu Dr. B, doduse to je nespretan prijevod s turskog na engleski, ali da se iscitat bit stvari:
http://translate.google.com/translat...ial%26hs%3DXS9
Ja cu se s njim mozda sutra cuti telefonski jer je danas praznik u Turskoj pa javim ako bude sto zanimljivo. Ne bih htjela nikoga odgovarati od postupka bilo gdje, jer sam i ja sama u nedoumici, ali mislim da je dobro znati koje sve opcije imamo, zar ne?
Citiraj:
misur prvotno napisa
Vrlo interesantan post. Misur draga ti se rijetko javljaš, al kad se javiš baš se javiš! :* Hvala ti na tome. Hvala na ovim vrijednim informacijama. To za testosteron zaista nisam znala. Ja bih se inače najprije odlučila za Istanbul jer tamo sam i živjela izvjesno vrijeme, pa znam i jezik i td itd. Međutim, kako sam na Rodi saznala svašta korisno, niko nije baš spominjao Tursku, tako da ni ja nisam išla u tom pravcu. Međutim, sada si baš zaintrigirala. Što se tiče cijena u Turskoj, nije skuplje nego u Belgiji i dr. klinikama. Treba uzeti u obzir da se u Istanbulu može naći vrlo povoljan smještaj. Sada ću se malo zadati i oko te klinike i dr. Emre Bakircioglu. Da malo i to istražim. Misur, jako bih cijenila ako bi mi o svemu vezanome za tu kliniku i tvoja saznanja o microtese napisala na pp. Šta je uzrok azoospermije kod tm? Testosteron kod mm je bio u okviru referentnih vrijednosti prije biopsije u Sloveniji kod dr. Reša, sada sam zbunjena. Moram ga natjerat da izvadi nalaze, da vidimo kakvo je stanje sada sa testosteronom. Hvala još jednom što dijeliš svoja iskustva sa nama :love: :* :heart:
Sto se tice testosterona moram vam reci da bas u Gentu vode racuna da ne bi doslo da namalena proizvodnja istoga. Znaci kad je MM bio kod dr Evaerert on je rekao da bez kariotip i y delicije ne zeli da radi micro tese upravo zbog toga sto nakon svaku biopsiju testosteron se smanjiva jer tkivo se ne regenerira, upravo zbog toga nije preporucljivo da se radi biopsija 5 puta uzastopno (kao sto rade kod nas na Balkanu). Mislim da za ovo pitanje moze najolje da da odgovor nasa Sanja
Sto se tice ovo sto misur kaze da je dr Schelgel preporucije dr. Bakircioglua to mi je normalno pogotovo sto ovaj drugi je isao kod njega na usavrsenju i naravno da njega preporucuje.
I bas kao sto je tuzna rekla ili ima ili nema spermice, pa i sam Bog da sidje i da mu uradi biopsiju ako nema onda nema i trebamo se stime pomiriti!