Imam gljivica za podjelu..kome odgovara primopredaja Westgate 8-)
Printable View
Imam gljivica za podjelu..kome odgovara primopredaja Westgate 8-)
Nama danas stize gljiva a uskoro i domace kravlje mlijeko. Trebam li prokuhati mlijeko? Strah me da cu time unistiti sve iz njega i pretvoriti ga u kupovno, a opet ne bi bas bila neka zabava da skupim neku zarazu...
ako treba, idem ja u west gate :-D
ovisi koliko si sigurna u higijenu ljudi od kojih kupujes. mi pijemo sirovo kozje bez problema a sad sam pocela uzimati ma mljekomatu i sirovo kravlje i ne kuham ga. a ako ga i prokuhas i dalje je bolji izbor od kupovnog koje u sebi ima tko zna sta (tko je vidio da svjeze mlijeko moze trajati tjedan dana!?).
citala sam da ce se gusci kefir napraviti ako prokuhas...
ima li ko viška kefirnih zrnaca?
treba poslati tiskom da unaprijed pripomenem, na moj trošak naravno
Ima tko iz Zagreba viška zrnaca? Meni su se moja pokvarila :-(
imam ja
Imam i ja molbu za kefirna zrnca, ako netko ima i voljan je izvršiti primopredaju negdje u centru Zagreba, bila bih zahvalnaaaa
tražim kefirna zrnca i kombuchu ako tko ima i voljan je proslijediti :)
Koliko ja znam, posive
(ali to se dogodi samo ako nisu uronjena u mlijeko).
meni kad duze stoje u frizideru (u mlijeku), tipa tjedan dana ili duze, zna sve malo cudno izgledati
onda ih samo isperem i stavim u novo mlijeko
do sad su uredno "radile"
Nakon dužeg stajanja (kod nas stoje u vodi u frižideru) treba ih obično malo "aktivirati". Nekoliko dana ih stavljam u malo mlijeka i dobiveni kefir bacim sve dok se malo ne oporave. Vidi se po tome što prestanu biti prozirna i dobiju nove bijele "brokulice". Tad znam da su spremna za nove ture pravog kefira pa samo povećam volumen mlijeka. Još nisam uspjela "ubiti" ni jednu garnituru gljivica, a svašta sam im radila (od čuvanja u frižideru do zamrzavanja).
Evo i ja sam nabavila gljivu.
Medjutim puno toga sam dobila i u brzini sam pola toga bacila u wc skoljku
Nisam ni razmisljala gdje bi je bacila vec sam refleksno bacila u wc
Sad citam malo po netu i procitam da se to iskljucivo nesmije raditi
Sta da sad radim? Gljiva je otisla u septicku..... povratka nema
Sad joj pošalji malo metala da se prestane razvijat :lol:
Šalu na stranu, uginut ce, nece narast i zaštopat sve :)
Joj dajjj izludili su me...
Jos citam da proizvodi co2 tako da posudu nesmijem zatvoriti
Pa su me krenuli zezat da ce mi septicka eksplodirat :)
Ok sad cu mirnije spavat, hvala ti
Ak nije eksplodirala od dreka, nece ni od gljive :lol:
Al da, nemoj zatvarat do kraja nego nakreni malo poklopac. I dobro je da poklopac bude plastican. A kad opet naraste, ako nemas kome pokloniti, onda baci u smece :)
:lol:
imas pravo
ok...da pustila sam poklopac
p.s.: decko kaže - ako su one krave digle u zrak cijelu štalu (kad su prdile) onda može i ta tvoja gljiva :lol:8-)
A gdje mogu nabaviti gljivu?
Ima netko možda iz Zadra(Šibenika,Dalmacije) gljivu za pokloniti?
za razmjenu kefirne gljive najbrže se nađe izvor na fb grupi "Kefirna zrnca, razmjena". Postoji i mogućnost slanja poštom ukoliko ju nema nitko u vašoj blizini ;)
https://www.facebook.com/groups/4381...224/?fref=tsđ
Evo ovako imao sam te gljivice kefire prije nekih pola godine ,sve je bilo OK ,bile su raširene strukture nisu bile previše kompaktne i kefir je bio gust i brzo su se razmnožavale ,a sada sam dobio nove one su dimenzija ko mali orasi i veoma tvrde strukture ,neprave mi nešto brzo kefir ,a na kraju bude rijedak ?!?! dali su to valjane gljivice? u čemu je problem?
imam ja gljivicu za poklonit,pisala na burzi da poklanjam kad nađoh ovu temu...probajte si napravit voćni ,ja u gotovi kefir stavim sirupa od višnje koji sam sama pravila ,izblendam brekvu il marelicu ,ponekad vaniliu...okusi bozanstveni osvjezenje za vrucih dana ...
samo da pitam je li mliječna i vodena gljiva ista ili ipak različita, pa radi toga mora uspjevati u različitoj okolini?
Vodeni kefir su japanski kristali, oni imaju prozirna zrnca, to su dvije razlicite gljive :)
Vodeni "kefir" je jako fin!
ima li tko zrnca za vodeni kefir????
Negdje sam procitala da je to jedno te isto samo sto se vodeni stavlja u vodu pa je proziran a kad ga se stavlja u mljeko onda je bijel jer se hrani laktozom...kako se spravlja vodemi kefir ?
Nije isto :)
To su dvije razlicite gljive!
Vodeni se stavlja u (po mogucnosti) izvorsku vodu i nasipa se secer koji hrani gljivu. Po zelji se doda kriska limuna i grozdice i onda napitak ima fini okus po limunadi. Nakon desetak dana secera nema, sok je fermentiran i spreman za piti.
Jel ima tko kefrna zrnca za udomiti? Prilicno mi je hitno...moja su vrisnula ljetos a imam jednu malenu kojoj bi sada jako dobro dosla.
Nitko ?
Moze!tnx saljem adresu u inbox
Kakva su vaša kefirna zrnca? Moja su ona sitna, razasuta, rade dosta kiseli kefir, teško mi ga je popiti, koristim ga za smoothije. Sjećam se iz djetinjstva da smo imali više kompaktnu gljivu, kao karfiol, koja je radila neki okusom meni, božanstveni proizvod. Moja nona ga je nazivala tekućim jogurtom.
Dakle, je li to isto, pa su moje uslijed razmožnjavanja, mogućeg zagađenja :roll: mutirale u nešto ne tako dobro, odnosno ima li netko "karfiolastu" gljivu, spremna sam je udomiti i voditi brigu o njoj....
Ili da izdvojim dva tri zrnca pa da ih uzgajam do željene veličine? Svaki prijedlog i sugestija je dobrodošla!
moj je kao cvjetača
i nije baš peckavo kisel, više tekućasto jogurtast :lol:
pošaljem ti ako hoćeš
Hvala, flopice, uspjela sam proizvesti manje kiselu varijantu. Mislim sam sam predugo držala (2 dana) + izvadila sam ih predhodno iz zamrzivača, pa su malo zastranile.
Uglavnom, imam te na umu ako se opet "pokvare"
Molila bi jednu dobru dusicu ako ima za pokloniti kefirova zrnca.Imala sam u prije pola godine ,pa mi ju je svekrva,neznajuci sto je ,bacila.
ako ima netko viska gljivica rado bi udomila malo:)
od svih mojih poznatih koji su imali vise nitko nema :( ,a meni bi sad dobro dosle:)
Ja sam nekad djelila ,a sad bi udomila. Razlog? isti scenarij kao kod Gloss