Bijeli i integralni sa sjemenkama
Printable View
evo i ja isprobavam i za sad je ok, iako mi se neki od vaših s fotki čine puno rahlijim od mog
u čem je stvar? ja sam početnik, danas sam ispekla 4. kruh
mjere ostaju iste i za druge vrste brašna?
sjemenke ubacite u smjesu ili samo preko kruha?
jel pobrasnite vatrostalnu vi koji samo prebacujete/prelijevate
teaspoon je 5 ml? ja koristim one plastične što dobijem uz sirup
nisam još radila sa sjemenkama pa ne znam na to odgovor.
kad radim sa kukuruznim stavim pol kukuruznog, pol bijelog glatkog, ali mjere ostaju iste. ne uljim i ne brašnim vatrostalnu, samo ga presipam. teaspoon je manje od 5ml-žličica za kavu/čaj. ja malo pojačam sol, stavim dvije žličice i 1/4-1/2 žličice germe
Thx. meni je tvoj kukuruzni mljac! Upravo jucer narucila kukuruzno domace brasno, jedva cekam!
Ovak ja sam ovaj sa integralnim brasnom radila malo od oka ... bilo je cca 400 g integralnog i 200 g bijelog brašna, pola male zlicice suhog kvasca, to bi bilo oko cca 1/3 vrecice. I vode skoro 4 dcl, odnosno dvije salice jer integralno pokupi dosta vode i ne mozes umijesati, sjemenke sam ubacila direkt u smjesu (prvo mjesala suhe sastojke i onda ulila vodu i promijesala sa se pokupu sve brasno).
Posudu ugrijala i malo pobrasnila po dnu, i dignutu smjesu direktno ubacila unutra bez premjesavanja, poklopila i pola sata sa pokopcem i jos 15 minuta bez poklopca.
OPASKA. Zaboravila sam sol :) nemojte ponoviti moju gresku :)
ja dodajem sjemenke lana i to odmah u smjesu (diže se skupa s njima), ne uljim i ne brašnim vatrostalnu..samo prespem nakon 12-15 sati..što duže stoji to mi je rupičastija struktura, pa se sad trudim da je ta stanica cca 15-16 sati.Probala sam s polubijelim , graham+ bijelo pola pola, bijelo, integralno + polubijelo pola pola..kukuruzno+ bijelo s tim da sam jednu šalicu kukuruznog i dvije bijelog stavljala...
e da, graham je u Plodinama bilo na akciji pa sma se opskrbila..
Možda sam negdje propustila, ja kukuruzno brašno za obični kruh što radim, pofurim s kipućom vodom,
dali i za no knead radite isto ili stavljate suho brašno?
ja stavljam suho.
Tijesto spremno, sutra popodne ide u pećnicu, bože pomozi! :-)
evo slika mojih kruhova integralni, bijeli i kukuruzni :)))
http://public.fotki.com/zara1/kruh/
Super izgledaju, sigurno su i fini bili! Koliko kukuruznog brašna si stavila?
Dakle ovako. Moj kruh nije baš nešto uspio. Možda će mi znalci moći dati kakav savjet, jer ne želim odustati, cure mi sline gledajući vaše slikice!
Smjesa je ispala baš kao na videu i kao što opisujete, ljepljiva, mokra. Dizala se nekih 16 sati i stvarno je ljepo nabubrila, bila je puna mjehurića, dakle i to je bilo ok. Zagrijala sam pećnicu i zdjelu s poklopcem u njoj, istresla smjesu i stavila na 30min poklopljeno i onda još 15min otklopljeno. Kruh je bio nešto tanji jer je posuda malo šira, no izgledao je lijepo. A sada problemi:
- korica je bila TVRRRRRDA kada sam pokušala narezati i probati ga toplog (svi pišete da je super takav) - jedva sam odrezala / otrgnula
- onda sam navlažila koricu i zamotala u krpu u nadi da će se malo opustiti, omekšati
- rezultat, malo je omekšala, ne pretjerano i nije bila hrskava, nego onako neka ne baš ukusna mješavina hrskavog-žilavog
- sredina je bila lijepa meka i fina
Što sam krivo napravila?
A na kojoj temperaturi?
230 stupnjeva
Trebalo bi biti dosta.
Probaj kraće kvasati ili jednako dugo ali na nižoj temperaturi.
ja mislim da nisi trebala vlažiti niti umotavati..ja ga istresem iz zdjele na krpu i ostavim tako cca pola sata da odmori malo..onda ga režem. Nož treba biti baš oštar zbog korice, ili ga kidajte..nama ne smeta ako je malo tvrđa jer je hrskava i fina..
Hvala, pokušat ću ponovo
kruhovi mi i dalje ispadaju super (probala bijeli, integralni i kukuruzni), al imam jedan problem. neki puta mi se kruh neda istresti iz vatrostalne, a neki puta ide bez problema. o čemu to ovisi.
Možda ne zagriješ dovoljno vatrostalnu. meni se to dogodiloj ednom, ali sigurna sam da nisam dovoljno zagrijala vatrostalnu.
Meni sve ispadne odlicno,korica predivna,nista se ne lijepi,lako ga izbacim nakon pecenja,ukusan je, ali ostane nizak, kao neka pogaca. Ovi vasi imaju visinu, kod mene nakon par pokusaja s razlicitim vrstama brasna nista se ne mijenja.S obzirom da je tako mali pojedemo ga u jedan dan i to nam na kraju fali.Definitivno nemamo dilemu kako cemo ga cuvati 2.dan:-)Pecem u vrucoj vatrostalnoj, samo istresem nakon 14-15 sati. Ima li neko ideju u cemu je stvar?
prevelika posuda?
Darva, mozda mu je hladno dok se dize?
Ja sam primjetila da mi se super digne do ponoci ako ga zamjesim tamo oko 18 jer jos griju u stanu, ali ako ga zamijesim recimo oko 21 i pogledam oko 1 nista se ne dogada i mislim da je to zato jer se gasi grijanje.
Moji kruhovi na fotkama su od 3 salice brasna, a promjer lonca ne znam ali mislim spada u kategoriju sireg.
Dvije zadnje noci sam ga drzala uz radijator u djecjoj sobi koji gori na 20 stupnjeva, mislis da je to dovoljno? Koliko se uopce vama digne kruh,onako u postotcima? Cime pokrivate zdjelu u kojoj kvasa? Ja svoju krpom a digne mi se manje od 100 posto. Koliko bi ustvari trebalo:zbunj:
A mozda mi je stvarno velika zdjela,ovo sto je zara1 rekla, promjer joj je 25 cm a do sad sam stavljala 3 salice brasna.Mogla bi pokusati povecati kolicinu
Isto tako drzim pokriveno krpom, podupla se i jos malo.
Mozda je do brasna, to je nesto Davor ranije pisao.
meni se isto digne duplo (možda i više), a držim tijesto u plastičnoj posudi s poklopcom. noću ne grijemo i bez obzira na to normalno se digne. ja stvarno mislim da ti je posuda prevelika
ako se zalijepilo znači definitivno da nije posuda bila ugrijana dovoljno, zato bolje duže grijete posudu nego da morate masakrirati kruh.Meni se jednom zalijepio samo zato jer mi se žurilo i grijela sam cca 10 min zdjelu, a inače 15 ostavim.U normalnoj ovalonoj vatrostalnoj ja pečem, 3 šalice brašna (osnovni recept) i digne se s bijelim i polubijelim toliko da bude kad je poklopljena taman sve ispunjeno kruhom. Kad stavim graham i bijelo ili kukuruzno i bijelo-polubijelo manje se digne al to je normalno. Od graham mi bude super vlažan i ukusan. S tim da njega 1 šalicu max stavim a nekad i samo pola, ostalo bijelo ili polubijelo.U zadnje vrijeme sjemenke lana ili mješavina su neizostavne.
25 cm posuda za 3 šalice brašna je stvarno prevelika
ja posudu stavim u pećnicu čim upalim pećnicu, kad dosegne temp. ostavim još 5 min
Ok, kupujem manju posudu,hvala za prijedloge, javit cu kako je ispalo:)
ne posudu nego kruh, prije nego ga ubacis u vrucu posudu
evo sam se i ja okušala, jučer ujutro ubacila sastojke i sinoć ispekla, prva naša kombinacija je bijelo brašno i lanene sjemenke, ono što sam imala doma
evo kako je ispao:
http://i41.tinypic.com/do3u4j.jpg
mi smo prezadovoljni, tako da sam već sinoć umiješala kombinaciju sa češnjakom, origanom, bosiljkom i ružmarinom. to mirišeeee cijela kuća dok je još tijesto, mogu mislit kako će vonjat kad se ispeče :-D