Kaae prvotno napisa
Ajde ovako, cisto rasprave radi. Okani se mene i moje Amerike, a slobodno komentiraj ono o cemu pisem. Stojim iza onoga sto pisem o Americi, a da se tice zakona, jer ih citam i provjeravam prije nego sto prosujem par rijeci na forumu. Ako ni zbog cega drugog, citam ih zato sto se ticu MENE i MOJE obitelji, pa mi je izuzetno bitno da me netko ne prevesla, ali jednako tako i da ja ne preveslam nekog drugog neznanjem, a da onda placam. Jer da, u socijalno neosjetljivoj drzavi ciju neosjetljivu politiku NE podrzavam, zakoni funkcioniraju i nikome nece prepuci srce ako needucirana trudnica zahebe. Dakle, znam o cemu pisem.
Ne mijesam se u zakone Njemacke (ni Austrije, ni neke druge drzave koju sam eventualno vidjela turisticki ili mi lijeva baba tamo ima sedmog ujaka) jer o njima nemam pojma, a bilo bi jednako fer da niti ti ne radis ovo sto si upravo pokusala. Ako pisem neistine o USA, onda barem dostavi istine pa neka ljudi citaju. Ovako ti teorija ne drzi vodu.
Prava vecine gradjana u Hrvatskoj su marginalizirana i degradirana, ne samo rodilja. I to uopce nije nesto s cime se ja ne slazem, ili protiv cega ustajem. No eto, postoji mogucnost da si u silnim godinama provedenim vani zaboravila hrvatski jezik ili da ga teze shvacas. Ostavljam to kao opciju jer sam druge vise-manje sve vec ispucala.
Jednako tako cinjenica da zivis geografski blize Hrvatskoj ne znaci da o njoj znas vise nego ja, ili da imas pravo na 'vise' misljenja. To je i moja domovina, tamo su i moja obitelj i prijatelji i iako mi nije preko puta ceste, imam dostupne sve relevantne informacije. I naplacala sam se dovoljno poreza (a bez da cu okusiti ista od kolaca) da imam pravo reci barem nesto. Ako ni zbog koga drugog, onda zbog ostatka obitelji koji mi je jos uvijek tamo. Mozda se i sama vratim kroz koju godinu, a mozda odem negdje drugdje, recimo u bajnu Njemacku. Tako da imam pravo na to da me se tice bilo sto, bilo gdje. I nikad, ali nikad ne lupetam bezveze, ako ne znam o cemu pricam i gdje sam tu informaciju nasla.
Osim ako je rijec o mojem vlastitom misljenju. To moze i smije, bez problema, biti okarakterizirano kao bezvezno.