Tako je. Nemoj soliti. Radije čekaj. Probaj sa žitaricama, one su slatkog okusa. To klinci vole. Riža, slatka riža, proso, kvinoja, kukuruzna krupica, amarant...Citiraj:
vještičica prvotno napisa
Moja Jana se veseli slatkoj riži i bundevi.
Printable View
Tako je. Nemoj soliti. Radije čekaj. Probaj sa žitaricama, one su slatkog okusa. To klinci vole. Riža, slatka riža, proso, kvinoja, kukuruzna krupica, amarant...Citiraj:
vještičica prvotno napisa
Moja Jana se veseli slatkoj riži i bundevi.
Dakle, niko da se javi da odgovori na pitanje o flaširanoj vodi... :(
Davoreeeee!
Znaš li ti, da li je i šta je od gore navedenog, istina?
:bye:
Sve je živa istina. Nema klora i sterilizira se UV zračenjem, ali mi je onaj dio s bakterijama nakon otvaranja jako nategnut. Osim ako ne cuclaš bocu, bakterije nemaju otkud doći ni na čemu se namnožiti.
Hvala :love:
Evo još jedno za Davora, a nek odgovori ko prije stigne.
Koliki je rizik kad se nakon odmrzavanja lisnatog tijesta napravi neko jelo, izvršiti ponovno zamrzavanje, da bi se dotično jelo, naknadno samo odmrzlo, ispeklo i uživalo u njemu? :mrgreen:
Evo pitanja za Davora i asistente :mrgreen:
Moja 19mjesečna cura voli piti toplo-čajeve. Da se razumijemo, nije ih pila sve donedavno, kad sam to slučajno otkrila. Držim se kamilice iz filter-vrećice, i ne znam dalje mrdnut- kako o čajevima baš ne znam puno- što je prikladno za tako malo biće? Ne pada mi napamet kupovati instant dječje čajeve s tonu šećera...
nije bas nategnut. namnozi se gamad za iznenaditi se :( . radim s sterilnom vodom i jos k tome super prociscenom u labosu u terilinim uvijetima. pa da vidite kako plijesan pliva ja bih iz zezancije rekla ledjno.Citiraj:
Davor prvotno napisa
doduse da se ispravim ti si rekao bakterije, a ja o plijesni.
uglavnom treba je potrositi sto prije, nije sad za dizati frku, ako to nije isti dan.[/b]
I mene zanima sad to za cajeve. Tocnije zanima me jeli istina da caj od mente moze smiriti i uspavati?
Davore :cekam:
Ma ne mora Davor..mogu i asistenti.. :mrgreen:
Neda mi se sad trazit one topice o cajevima..a izgleda da cu ipak morati..
Pošto sam uljudno čekala par dana da se meštar prijavi :angel: a njega nema, a narod ište odgovore i čeka :coffee: velim, da probam ja ;)
Strobery Shortcake Zaleđeno lisnato tijesto može se ponovo zalediti samo nakon termičke obrade. Oće reći - pečeno. Pa ti to i nije baš nešto :/ Jedino ako možeš nabavi nezaleđeno industrijsko lisnato (možda u "Klasu"?) pa od njega napravi šta želiš i onda zaledi. Mada, ni tako neće biti isto kao ona gotova čudesa. Naši zamrzivači jednostavno ne mogu tom brzinom zalediti hranu kako to čini industrija.
momtobe Čajevi u domaćim, ne prejakim varijantama, su uglavnom OK. Pod tim mislim na kamilicu, šipak, lipu, majčinu dušicu, nanu/mentu, komorač i slične kod-nas-rastuće biljčice. Jedina preporuke je da se djeci ne kuha čaj iz vrećice (navodno zbog nemam-pojma-čega što može sadržavati taj papir od filter vrećice).
Takođe se ne preporučuje djeci davati pravi čaj (ruski, indijski) iz istog razloga kao i crnu kafu (kafa-kofein, čaj-teofilin, kakao-teobromin) - sve stimulansi nepreporučljivi za mala bića.
spajalica thanx :* za plijesni u sterilnoj vodici. Ako imaš još kakvih info o vremenu valjanosti otvorene flaširane vode, pliz podijeli sa nama
retha nadam se da je traktat o čaju bio zadovoljavajući :)
Davoreeeee! Da ti komp nije krepao :? nema te 100 godina :(
Učim :coffee:
a vidim da sve ide u dobrom smjeru pa neću kvarit
Vidiš, vidiš, kako ja meštra dozovem :aparatic:
Sa srećom ti posao :) (a i ja bi trebala zagrijati stolicu, porodiljni se bliži kraju...)
cisto OT da doam ko uci glavu muci ko ne uci o glavu mu se razbija, pa lijepo ti nama uci da mozes s nama dijeliti nova saznanja ;)Citiraj:
Davor prvotno napisa
Ma mene zanima ta doticna menta, jel to zbilja smiruje, umiruje il su to babske price?
Kako misliš umiruje?
Umiruje trbuh, tj grčeve u trbuhu.
Ne znam za efekte mente koji uključuju generalno "smirenje" koje ima npr. valerijana. :?
Javiće se već neko ko se bolje razumije u biljčice za čaj. :*
Ma tu sam vec par puta naletila na mame koje klincima kuhaju tu mentu prije spavanja i kao navodno klinci se umire i bolje zaspu.. :/
E sad..neki dan smo bili ocajni s uspavljivanjem pa je MM rekao kuhat cemo i mi tu mentu i tocka..no jelte ja sam nevjerni Toma pa dosla izvidit situaciju jel to tko sta cuo za tu "svemogucu" mentu.
A za valerijan..meni je pedijatrica par puta rekla da si ja popijem valerijan (u tabletama) i da ce Buba preko dojenja dobit malu dozu koja ce joj pomoci pri spavanju..a ja opet nevjerni Toma pa se ne usudim..
Iako mi je doslo par puta da popijem cijelu bocicu valerijana..
naravno da nećeš :shock:
a doktorici :evil:
Mislim stvarno!!! :evil: :evil: :evil:Citiraj:
..meni je pedijatrica par puta rekla da si ja popijem valerijan (u tabletama) i da ce Buba preko dojenja dobit malu dozu koja ce joj pomoci pri spavanju..
Ozbiljno, taj valerijan je tak opasan? Mislim, pa to bi trebalo biti na biljnoj bazi.. :? Tu se to prodaje sakom i kapom i cijela bocica (mislim 50 tableta) kosta ko litra i po mlijeka.. :/
Slušaj, ni mišomor nije skup... :lol:
Mnogi komercijalni lijekovi su na "biljnoj bazi" a ne doziraju se dokativno (čaj je u odnosu na druge vrste lijekova "odokativno doziranje" jer nikad nisi siguran koliko je aktivne supstance zaista unutra).
Valerijana je sredstvo za smirenje i spavanje. Nije za djecu. Ili ja barem nisam srela ni jedno kojem je to propisano :/
Meni se cini da je ovaj topic kao oni dodaci u udzbenicima iznad kojih pise
Za one koji zele znati vise
Topic za štrebere :lol:
Toliko su me puta i dr. i mr.farmacije razočarale da više nikom ne vjerujem :(
Ljudima su u stanju svašta prodat :x kao ma to je biljno,pa kao nemože niš biti :shock: što je glupost mak,konoplja,..krasne biljčice ;)
Živim u jednom mjestu poznatom po uzgoju povrća (u staklenicima), uglavnom, svi ljudi koji tu rade, a inače im zdrav život nije baš hobi (sam posao u tim uvjetima je ruski rulet) recimo da je bar pola puši itd. ali nitko, baš nitko to povrće ne nosi kući (a mogu).
Za krastavac mi je žena rekla da ga uzgajaju na nekoj staklenoj vuni, bez zemlje.
S druge strane, bakica na placu je moja susjeda, ima stalne mušterije koje kupuju za djecu i ona se kune da ništa ne dodaje. A osim plastenika, ima vrt-za prodaju i za sebe. O da vidite samo koliko joj ovaj prodajni brže sazrije, dva puta i koja je to razlika (nemam pojma što stavlja, ne kužim se)
S treće strane, manje -više sve što jedem, jedem iz svog vrta.
Od skupljanja gusjenica i sličnih beštijica napravim zabavu za djecu prijatelja
(to im je otkriće, smoki i kiki su stalno u ruci jer kao povrće ne vole...ali ih uspijem nagovoriti nakon grlenja i maženja kaula :lol:, zanimljivo što im se gusjenice niti malo ne gade, čiste ih s povrća a onda još hoće jesti :lol: )
U svakom slučaju, mislila sam da jedem bar to zdravo.
Ali, s obzirom da je svakim danom sve više septičkih jama u blizini-lijepo mi je jedna kemičarka objasnila kako je to povrće kancirogeno i svašta nešto :cry:
...nema veze, idem dalje, nadam se da sam izabrala manje zlo :(
pitanje za Davora: na jednom pregledu mis ustanovili nedostak joda. Imam problema sa štitnjačom.
Ima li mi smisla jesti slanije (imam nizak tlak)?
Kupila sam hijiki alge-iako nisam za namirnice sa kraja svijeta-platila 39 kn,proguglala i našla ono o arsenu :/ (tu i tamo valjda neće škodit)
linolina, ovo podliježe prijavi Ministarstvu poljoprivrede i Ministarstvu zdravstva :shock: :shock: :shock:Citiraj:
linolina prvotno napisa
staklena vuna je opasna i izbacuje se i iz graditeljstva, a kamoli iz prehrane :shock:
molim podatke na pp
linolina, nemam pojma. Znam da su žene sklone problemima sa štitnjačom, ali nemam nikoga bliskog s tim problemom pa se s time nisam bavio. Daj potraži topice na tu temu, sigurno se o tome pisalo.
Zbilja mislis da ce oni to ici provjeravat i ispitivat? Mozda i hoce..pa ce ih globit..a ovi ce opet nastavi s svojom staklenom vunom jerbo im se to vise isplati bez obzira na kazne. To ko sverceri na placu kaj prodaju laznjake.Citiraj:
apricot prvotno napisa
Joj..meni je zbilja muka kad ja procitam ovakve stvari.. :sick:
Ovako:
parafrazirala sam točno osobe koje su tamo bile (a nisu stručnjaci), sad, nemam pojma u takvoj vrsti poljoprivrede pa ne znam o čemu je točno riječ,je li tako svugdje, moguće je da je to nešto što liči na staklenu vunu, ima li to uopće smisla (mislim, kakva je to staklena vuna uopće, zar bi na tome zbilja nešto uspijelo :? ), možda oni to i zovu tako,-u svakom slučaju, nema šanse da bi netko od njih službeno potvrdio, svjedočio i kad bi bilo ne znam kakvih nepravilnosti u proizvodni-to vam je jasno.
Ali nisam stekla dojam da je to nešto zabranjeno, inspekcije dolaze inače-nije da se to sklanja, krije ili nešto, rekli bi mi valjda i to. :? Tako da nemaju smisla nikakve prijave.
Ali ja se ravnam po tome što bi tko kući koristio.
Nitko od njih, radije bi pizzu dali svom djetetu, nego nešto od tamo.
A o staklenicima, sve najgore. Ima li išta u tom povrću? Isto kao i u onome što ta moja susjeda uzgoji (duplom brzinom od mojega). Nemoguće je da tako brzo sazrijevanje rezultira vitaminima i mineralima, ne znam što točno stavlja.
Sjeća li se tko tzv. furadana koji su poslije drugog svetskog rata dijelili saveznici poljoprivrednicima u dolini Neretve? Čula sam da je taj otrov kasnije zabranjen, a i neki seljaci su mi govorili kako bi kod klanja krave u to vrijeme i sl. primjetili nenormalno povećanu jetru itd. Navodno je i stopa raka dojke nešto veća (iako bi u tim krajevima gdje cvate poljoprivreda trebala i hrana biti dobra zaštita).
Ne bih dalje, da ne ispadnem od onih šta spamaju s tim teorijama zavjere i šire paniku, nadam se samo da se prilaogođavamo i tim stvarima, doduše klinci vjerojatno i ne
Menta ne umiruje generalno, za umirenje prije spavanja puno je bolja kamilica, ona umiruje. Valerijana je nesto sto je u farmaciji oznaceno sa dva kriza ili jednim nisam sigurna, a krizem se oznacavaju otrovi. Mislim biljnog porijekla, pa i heroin je biljnog porijekla!Citiraj:
retha prvotno napisa
[quote ]Imam novu "bubu" u vezi dječjih kašica (****). Zanima me kako može kašica bez konzervansa stajati u firižideru tri dana a da je dobra za malo dijete. Npr. voćna...I kakav je to "c" vitamin u njoj, dali iz limunske kiseline(koja može poslužit ko konzervans) ili koji vrag. Znam da kompliciram,ali ima li neko ideju. Baš me zanima. Bez obzira kaj je, dijete bu je jelo...ali ipak znatiželjna sam.
[/quote]
Kopiram s vegetarijanskog. Sigurno znaš. :)
O tome se već pisalo. U svim kašicama je limunska i askorbinska kiselina i to je zapravo konzervans. Primarna svrha im je očuvanje izgleda (antioksidansi), ali su to zapravo isto tako i konzervansi.
Davore, vidim da si tu pa da priupitam na brzinu-otkad klinci mogu jesti tartufe, npr. fuze s tartufima i takve stvari? znam da se gljive ne preporucuju prerano, ali me zanima spadaju li u tu kategoriju i sampinjoni i tartufi.
btw, otkad se smiju jesti ostale gljive?
O gljivama se vrte neke kontroverze pa ti neću baš ništa preporučiti. U "Pravdi" je jednom izašao članak koji spominje neki misteriozni enzim koji djeca navodno nemaju pa im zato gljive škode. Tražio sam bilo kakvu konkretnu informaciju o tome i 0 bodova. Ali sam zato našao dovoljno informacija koje vele da se i u inače jestivim gljivama nalazi lijepa količina štetnih tvari.
Malcu (5) dajem gljive otprilike jednom u dva tjedna.
pa gljive su "čistači" okoliša ...
A otkud meni info da djeca negdje do 12. god ne bi smjela jesti gljive jer im jetra nije spremna za to? :?
Ja svojoj djeci ne dajem niti mislim tako skoro davati gljive
I, pliz, nemojte generalizirati sve dr. i mr. pharm ;)
Ja nikad u životu nisam niti ne bih prodala nešto samo da uvalim. štoviše, kad me se i pita za info teško mi je nešto 100% preporučiti ako se nisam i sama osvjedočila da stvarno djeluje
ovaj topic me sad opet bacio u očaj :/ .
Čitam sve ono o žitaricama i vlaknima i sad opet ne znam što radim dobro, što krivo...ma!
naime, Lana (16 mj) već mjesecima svakodnevno jede za doručak ili večeru neku žitaricu na zobenom ili rižino mlijeku.
To bude palenta, integralni griz od pira, zobene ili sl pahuljice uglavnom od Alnature, corn flakes, rižine pahuljice (tj. kuglice, one bez šećera), za ručak proso, amaranth, riža...uglavnom svakodnevno žitarice - ne iste i ne za svaki obrok, ali ipak žitarice.
Mislila sam da je to ok, ali sad ste me malo ubili u pojam.
Jel to dobro ili loše ili što?
Također, dosad sam joj davala samo flaširanu vodu i to tako da uglavnom iz boce od 1 L ulijevam u njenu čašu.
Tako sam počela i sa starijom - prvo flaširanu pa iz Britte (a i za to neki imaju štošta za reći) pa iz pipe.
Sad mi je i to sve upitno
branka1, ne vidim nikakvog razloga da se brineš zbog vlakana ako ti dijete nema probavne smetnje. Članak koji smo spominjali kaže da se problemi javljaju samo u ekstremnim slučajevima pretjeranog unosa a ne vidim kako bi jedan obrok integralnih žiterica mogao biti ekstreman
žitarica
Pa da, ako nema nikakvih anemija, samo drapaj dalje. Dijete od 16 mjeseci već skoro sve klopa i mala je vjerojatnost anemije. Mi vegetarijanci smo nešto više ugroženi.