Osim toga, mene osobno puno više zanima što o mom djetetu imaju za reći njeni vršnjaci, nego odrasli. Djeca u toj dobi su još uvijek vrlo ispravna i iskrena. meni bi to bio mega signal da nešto ne štima, ne sa njom, nego sa nama.
Printable View
Osim toga, mene osobno puno više zanima što o mom djetetu imaju za reći njeni vršnjaci, nego odrasli. Djeca u toj dobi su još uvijek vrlo ispravna i iskrena. meni bi to bio mega signal da nešto ne štima, ne sa njom, nego sa nama.
Šafran, ovakvom isključivošću pokazuješ upravo ono protiv čega se sama u odgoju boriš.
MalaRiba, držim fige da cura nađe svoj put.
Nisam sudjelovala u raspravi, ali sam je pročitala. Sretno! Ima puno različitih mišljenja, na tebi je da odvagneš i poduzmeš što smatraš ispravnim.
Inače, ovu temu sam čitala jer se bojim da i mene možda čeka nešto slično, kad mali krene u školu. S tim da je njegovo ponašanje već i vrtiću malo "problematično". Rekla bi da smo se mi nekako odlučili za pristup od šafran, pokušavamo mu postaviti granice i nekako ga usmjeriti da se pokuša prilagoditi društvu. I da shvati da ne može sve uvijek biti po njegovom.
A vezano uz jedince: cura, koja je 5.5g bila jedinica nije razmažena niti 5% koliko braco. Dapeče, rekla bi da su baš postali puno zahtjevniji i razmaženiji jer su se morali takmičiti za pažnju.
Sretno curi i sretno vama!
Meni dođe zao kad vidim da neke odrasle na temi nisu dovoljno disciplinirali kao djecu.
Jer mozda bi tada imali malo vise obzira prema drugima i manje egocentricnosti.
Sirius, možda su jedinci....;-)
MalaRiba, sretno!
Mene bas sad zanima kakva su to razmazena djeca, sto ih tocno cini razmazenima. Ono, na koja pitanja moram tocno odgovoriti pa da prestanem razmisljati u smjeru u kojem razmisljamo vec neko vrijeme i da slegnem ramenima, kazem da smo zahebali i da cu drugi put bolje. :unsure: (Ili da ubacim kukuruz u odgojne mjere. :lool: )
Tu smo negdje kao i Deaedi; pratim temu od pocetka. Jedino sto on ima 4 godine i ici ce u skolu nesto prije 6. rodjendana i cesto se mucimo sa susretanjem na istoj ili slicnoj valnoj duljini. Zapravo, doma je sad prilicno ok, ali u preschoolu je, recimo, nikad dosadno.
A ne znam sta bi tocno bilo razmazeni, ali npr. ako trazi nesto, npr. da mu dodam igracku sa ormara isti cas, a ja na wc-u i vicem mu da cu za 2 min, a on se baca i vristi da hoce odmah. Mislim da dijete od 6g treba razumijeti da nisu uvijek njegove potrebe na 1. mjestu i to jos takve koje sigurno nisu da moraju biti odmah zadovoljene. U toj situaciji jednostavno mu necu dati igracku dok se ne ohladi i ne prodje neko vrijeme da shvati da mora malo pricekati.
joj šafran, učiteljica nakon jednog polugodišta ne smije zaključiti koje je dijete pametnije, a ti nakon dva posta imaš svu kompetenciju svijeta zaključiti kako je dijete razmaženo...
mislim da je ovaj topika dao svoje i da bi se trebao ključati...o razmaženoj djeci možemo slobodno na drugom topiku...
Deaedi
Odlican primjer i odlicno postupate.Meni bi to bio ispravan put da sam u takvoj situaciji.
Kao i Beti nije mi jasno da se netko samo tako odjavi s teme nakon sto je cuo misljenje koje mu se ne.svidja. Mislim 100 ljudi 100 cudi al potez mi je bas bezvezan i takav postupak dapace cak ide u prilog iznesenom misljenju od safran.
Bubica, uciteljica ima iskustva i vjerujem da moze prepoznati pametno dijete i nakon tjedan dana. Isto tako, meni nekad treba 5 min da prepoznam jako pametnog i manje pametnog covjeka. Samo je stvar u tome da ces to zadrzati za sebe. Uciteljica je to rekla vjerojatno kako bi dala neku pozitivnu osobinu, tj. nesto dobro kod djetets, da ne bude naglasak samo na problemima.
Meni je skroz jasno zasto se zena odjavila s teme i to sigurno nije bilo zato sto je cula nesto sto joj se ne svidja. Na samom pocetku je rekla da je otvorena za sva misljenja i sugestije. I ja bih se odjavila s teme na kojoj mi se na vrlo grub i bahat nacin saopcilo da mi je dijete naprosto razmazeno. Cak i da je, ima i ljubaznijih i konstruktivnijih nacina da se to saopci.
MalaRiba se vec prije zahvalila na savjetima. Već na 1.str.sam joj pristojno natuknula da razmisli o svemu - od mogućnosti da je djetetov emoc.i kognit.razvoj u neskladu do mogućnosti da im je jedino dijete dosad bilo centar svijeta. "Obećala" je sve razmotriti i zakljucila temu što se nje tiče.
Mi smo nastavile razvijati temu zajedno s Beti i Sweety, a onda je superiorno uletjela Šafran s dresiranjem alfa ženke. Pa mi recite zašto bi se žena dalje prepucavala? Ne bih ni ja da sam na njenom mjestu.
Laumi, u isti čas.
Da, to je odlican primjer postavljanja granica i opcenito ucenja djeteta kako funkcioniraju stvari.
Ali sto je razmazeno dijete (kad ih je tako lako identificirati, jel). Je li to dijete koje place i urla kad ne dobije to sto zeli odmah kad zeli (nakon odredjene dobi, valjda... ali koje?) ili je to dijete koje uvijek dobije sto zeli (od koje dobi?)?
Nemojte otvarati novu temu, pa gomila tema su "kupusi", to je jednostavno tok misli, rasprave...
Ne znam što je razmaženo dijete, al meni ovo nije...
Čak i da si mu u toj nekoj situaciji dala igracku cim si zavrsila s wc-om, ne bi mi to bila situacija u kojoj dijete zovem razmazenim... Rekla bih da je nestrpljivo npr. Ili da se ne zna nositi s nekom emocijom, da ga pere neka frustracija, da ne moze kontrolirati neko ponasanje, da se ne zna nositi s nekom situacijom ili okolinom... A to mi je sve "normalno", razvojno ponašanje djece.
Ne poznajem puno djece starije oš dobi, uglavnom predškolsku i niže razrede, ali koliko god razmišljala, ja u svom krugu ne znam dijete za koje bi rekla da je razmaženo... Od svih bacanja po podu, cviljenja i ne znam čega... Nisam vidjela situaciju da roditelj uvijek i samo popušta, uvijek daje što se traži u tom trenu, a da je dijete "vrhunski razmaženi manipulator". Svi se uvijek, na ovaj ili onaj način bore s tom situacijom i traže način da "postave granicu".
I uvijek se čudim komentarima na netu o "maniji popustljivog odgoja", ja oko sebe ne vidim previše ljudi koji ne postavljaju granice. Ili barem ne pokušavaju ;). No, s druge strane ako je suprotnost danasnjim odgojnim metodama klečanje na kukuruzu, onda mi je sve jasno.
Tako da... Poznajem neke odrasle za koje bih rekla da su razmaženi. Ono, kao Paris Hilton ;).
Al dijete koje se baca ili vristi meni nije razmazeno, nego ne zna shendlat emociju. Sto naravno nikako ne znaci da mu treba dati to sto trazi ili odustati od toga da napravi to sto ne zeli. To su male vrece pune emocija s kojima se trebaju nauciti baratati.
Razmaženost mi je pojam koji prvenstveno vežem uz bogate, uz materijalne stvari... pa mi je tako npr. razmazena osoba koja ne moze biti u materijalnoj situaciji koja je "ispod njezinog nivoa".
Dijete koje ne želi jesti pileću kožicu ne voli pileću kožicu. (Da se referiram na onaj neki tekst koji kruži fejsom). Zašto bi bilo razmaženo? Možda da svaki, baš svaki put umjesto tog bataka dobije pomfrit ili pizzu, ali koji roditelj (ne baka ;)) to radi? Ja ne poznajem takve. Samo one koji ili prisile/nagovore/uvjere dijete da pojede tu kožicu i one koji ju maknu. Ako bi za ove koji miču tu kožicu netko rekao da će razmaziti dijete, a ok, što mu ja mogu, nek misli što hoće :mrgreen:. Samo, ni ja ne volim tu gadnu masnu stvar, brrr... :razmazena: A ovi moji ju pojedu bez pol frke. Zapravo, i ja sam u njihovoj dobi. Sad ju ne mogu smislit. Lastane, što nije u redu sa mnom? Hoćemo otvoriti temu o pilećoj kožici? :mrgreen:
:lool: na pilecu kozicu
Razmisljam negdje u tom smjeru, Bubilo. Nekako ne znam razmazenu djecu, pogotovo ne tako malene.
Pileecu kozicu ne bih pojela, niti ju ikome dala da pojede. Ni psu. Ali, moj je pas razmazen, naravno.
I djeca. Itekako ih "razmazujem" od kad sam ih rodila, meni su uvijek na prvom mjestu.
Ali, pravila se trebaju znati i postivati, svaka "kuca" svoja pravila.
Pravilno smo razmazeni, vecina nas :)
S obzirom na prijave kljucam.