:* nemaš brige, hormoni su 5, sve po PS-uCitiraj:
Novel prvotno napisa
Printable View
:* nemaš brige, hormoni su 5, sve po PS-uCitiraj:
Novel prvotno napisa
štitnjača ti se malo muči...Citiraj:
Novel prvotno napisa
čim pređe 3, znači da se dodatno napreže (Ameri već nakon TSH 3.0 daju terapiju)
a hormoni štit. su ti više pri donjoj granici, trebali bi bit ili sredina ili prema višem...
Drage moje, ja sam godinama kontrolirala štitnjaču kod prof. Koršića dok je radio privatnu ambulantu na rebru. Otakao su ukinute privatne ambulante čekanje na red kod njega u redovnu ambulantu je mjesecima. Kontrolira li se možda neko kod njega i zna li radi li možda još negdje privatno? Ako ne, imate li nekog dobrog privatnog endokrinca za preporučiti? Hvala!
Ode ja sutra na ležanje u KB Osijek, pa na operaciju oko 14.07., pa šta bude... a bit će valjda sve OK!
:* svima!
Vecky ~~~~~~~~~~~~ :love:
Evo da vam se pridružim...
Nakon poroda sam radila krvnu sliku, kontrole radi, da bi se otkrilo da imam početak hipotireoze.
TSH mi je bio prije 6 mj 5,45...a sada mi je 5,15.
Ne primam nikakvu terapiju jer dr želi još vidjeti da li će samo nastaviti padati ili ne. Ali u slučaju trudnoće obavezna terapija.
Jel moguće da sam radi štitnjaće imala problema u trudnoći? (kravarenja, nisko nošenje, rano otvaranje, umor, umor., umor...)
pridružujem se...
jučer sam radila uzv grudi i btw je pogledao vrat - čudni čvorići -obavezno pregled...
danas sam otišla, povećan desni režanj, jedan poveći prokrvljeni čvorić i jedan manji s kalcifikacijama - punkcija oba
vadila i krv za hormone...
cijeli dan mi srce lupa k'o blesavo, knedla mi u grlu...
u petak su nalazi... :cekam:
odi vadi hormone privatno. Nalazi isti ili slijedeći danCitiraj:
Maza prvotno napisa
Vecky, evo malo ~~~~~~~~~~~~~~~~~~za tebe da sve bude ok :love:Citiraj:
Vecky prvotno napisa
Vecky, mislimo na tebe ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ :heart:
Petak je. :cekam: Jel sve ok?Citiraj:
magriz prvotno napisa
Hvala svima na vibrama! Dobila jučer laptopa u bolnicu - spasilo me! Prebacili me na Odjel torakalne kirurgije, operacija mi u utorak! Ovisno šta se pokaže pri operaciji, tj. da li će patolog otkriti zloćudni ili dobroćudni tumor, ovisi i da li će cijela štitnjača van ili samo dio!Drž'te mi fige!
Vecky, drzimo fige! :love: :heart:
Vecky, drži se!! ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ :love:
Vecky, drži se! ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ :love:
Dobro jutro moje drage !
Evo da se i ja prikljućim i ovom pod forumu .
Prije dva mjeseca bila na bolničkom lijećenju na endokrinološkom odjelu OB St. Duh kod Dr. Posavi ( jedna mlada i divna lijećnica ). Nakon svih opsežnih pretraga ustanovljeno slijedeće, PCO , Struma limphomatosa,, Hipothyreosis sibclinica .Sa policistićnim jajniciam se borim već od adolescencije , hipotireoza mi je usatnovljena priej dvije godine no nije lijećena do sada. O terapije mi je prepisano Gluformin / radi hiper inzulinemije / Euthyrox - za štitnjaću , Dabroston za regulaciju ciklusa (svaki drugi mjesec )
Eto sda bi trebala ponovo na kontrolu malo me brinu neke nodularnr tvorbe na nadbubrežnoj žlijezdi koje su pronađene na magnetskij rezonanci .
Drage moje mene je ovoga svega jako starh .
Evo mene mojoj kućici! :D Operirali me u utorak, jučer me pustili kući. Miškec me malo zaboravio, ali lagano nadolazi, no, srce mi plače kad mi počne pružati rukice, a ja ga ne mogu nositi! :cry: No, mazimo se na druge načine. Prvo mu je za oči zapala moja partihla (podbradak)! :mrgreen:
Enivej, izvadili su mi tumor na istmusu i istmus (i sad nemam pojma na koju foru ti režnjevi stoje, nekak mi nema logike ako su iščupali istmus), pod operacijom se pokazalo da je tumor dobroćudan i zato su mi ostavili sve ostalo, no, tkivo je svejedno poslano u ZG na daljnju analizu, pa ako se pokaže da je ipak zloćudan, ode ja ponovno pod nož (držim fige da neće!).
I, naravno, operacija mi nije oduzela moj "dar govora"! :mrgreen:
Idem u ponedjeljak vaditi konce!
:* svima!
Vecky pa to je super!! :D ~~~~~~~~~~~~~~da i daljnja analiza potvrdi da je dobroćudan :)
vlatkapeno :love:
Hvala, hvala još jednom na vibrama i svemu!
Uglavnom, moj zaključak par dana nakon operacije: za ne povjerovati koliko me spasila ta operacija! Moja psiha se smirila (OK udara me teški PMS, ali, razlika, nebo i zemlja), puls srca se normalizirao (za ne povjerovati, a znao mi je ići i preko 100 - A JA MIRUJEM!!!), vratio se na 70 (što je za mene premija!) i kosa prestade opadati (je da ju od ponedjeljka nisam oprala jer ne mogu od rane, šavova i konaca, ali... kod češljanja ne opada u pramenovima!). I, ono najbitnije: nisam više onako kronično premorena! Je, iscrpi me ovo sve, ali, ipak je još friško sve to od operacije! :D
vecky,nemrem vjerovati :shock:
to sve štitnjača može napraviti??? moram ići krv vadit da vidim dal nije sluččajno moja hipohondrija baš zbog štitnjače :?
jesi ti kad osjećala knedlu u jednjaku i teško uzela zraka? i kao da mi smeta ovratnik od majce :/ (ili je to sve psiha :mrgreen: )
drži se i super da se tako ddobro oporavljaš :*
Bokić svima
Evo drage moje ovako izgledaju moji nalazi ;TSH - 5,2, T3- 5,3
, T4 -14.1 , Desni režanj49x16x18mm lijevi režanj 49x15x16 , zadeblajnje na lijevoj nadbubrežnoj žlijezdi velićine o,5mm , Trebala bi uskoro na kontrolu kod Dr. Posavi na sv. duh ali nikao da dođem do nje .
:* :love:
vecky :love:
vlatka, nadam se da ce sve biti ok :heart:
Cure koje pijete eutyrox: Da li tabletu popijete uvijek u isto vrijeme i uvijek pola sata prije jela (kako piše u uputama)?
Ja nastojim popiti pola sata prije jela, iako ponekad ne mogu izdržati pa pojedem ili popijem nešto prije...a što se tiče vremena uzimanja, popijem čim se probudim (ne navijam alarm)
Bokić curkice !
Evo malo vijesti od mene , jutros se ćula sa dr.Posavi i kaže ona meni
eutirox moram uzimati trajno . Ja ga pijem svaki dan u 6;00 ( navijem budilicu da ne zaboravim ) doručkujem u 7:00 s obzirom da se pridržavam koliko mogu redukcijske dijete . E da moram vam se malo pohvaliti od kada sam ma eutiroxu izgubila sam 4 kg (kad sam poćela imala sam 88 kg , danas se vagala i ima 84 kg .
Eto to su za sada novosti od mene.
Svima vam šaljem velike puse i držite se . :* :love:
Hvala, hvala! Ja ti dugo imam tu "knedlu", narasla mi je ni sama ne znam kada, tj. sada je više nemam jer su ju izvadili! E, sad, ona je nastala od nepravilnog rada štitnjače i tek sada vidim da mi je zbilje i pritiskala jednjak, grlo i bogtepita šta sve ne, no, tada sam se totalno bila navikla na to i nije mi smetalo!Citiraj:
škorpion prvotno napisa
daj,vecky,nemoj me plašiti :shock:
i ta knedla je bila taj dobroćudni tumor što su ti ga izvadili? :?
idem na vađanje krvi čim mi dr.dođe sa godišnjeg :(
ja tu knedlu ne osjećam skroz,samo kad sam pod stresom,u biti,kad sam nervozna :/
i desilo mi se par puta da ne mogu progutati hranu,kao da mi zapne u grlu i nejde ni gore ni dolje,voda je riješila problem :mrgreen:
sad sam stvarno u bedu zbog toga :cry:
Ne piše ti u uputama da ga moraš uzimati uvijek u isto vrijeme, već ujutro natašte najmanje pola sata prije jela. Ja ga uzimam kad se probudim, najkasnije do 10 ujutro, obavezno ne jedem barem tih pola sata. Doktor mi rekao da ako ga ne popijem do 10, da ga onda taj dan preskačem.Citiraj:
loonalee prvotno napisa
Bokić !
Ja uzima eutirox u 6.00 naj kasnije u 7,00 jer dorućkujem u 8.00 radi da izbjegnem hipoglikemiju s obzirom da uz eutirox uzimaam i gluformin zbog piperinzulinemije . Gluformin obićno ide iza jela .
Nekaao se pokušavam pridržavati diabetićke diejte koju sam dobila u bolnici ( inaće nisma diajbetićar. ) prepisana mi je ta dijeta zbog hiperinzulinemije.
Držite mi se curke moje mislim na sve vas. :* :love:
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ za sve vas! :love:
Uz moju hipotireozu mi je štitnjača poprilično mala... "samo" 9 kubika...
Škorpion, ma, nemoj se bojati. Ja ti tu kvrgetinu vučem, nemam pojma od kada, cca nekih 6 - 7 godina, a zadnje 3 godine znam da se radi o štitnjači i te 3 godine je doc samo pratio zbivanje, očito se čekalo "da se nešto počne događati", a to se "počelo događati" nakon poroda! I to je, očito, bilo nešto što se doktoru nije sviđalo, jer, ako taj isti tumor vučem 3 godine (što znam), a zašto ga nije vadio ranije! No, ovaj puta je na punkciji pronađeno nešto "suspektno" u toj knedli, a čim je suspektno, to ti sumnjaju na rak, pa odmah otvaraju! No, naravno, niti jedan jedini slučaj problema sa štitnjačom nije isti, pa, budući da ja ipak nisam doktor, najbolje ti je da se posavjetuješ sa svojim doktorom! :love:
Cure,ako mi možete pomoći,bila bih zahvalna.Otvorila sam temu "opadanje kose u krugovima" i opisala svoj problem.Sada,pošto su doktori nezainteresovani/nesposobni da malo dublje sagledaju problem,sama njuškam i tražim.
Bila sam na ultrazvuku štitnjače i nalaz je ovakav:
Oba režnja voluminoznije štitnjače su primjerene veličine i homogene eho strukture,sa obostrano manjim CDP,a drugih žarišnih lezija,odnosno čvorova,unutar parenhima štitnjače nismo prikazali.Desni režanj mjeri oko 5.8 ccm,a lijevi oko 6.4 ccm,Istimus štitnjače homogene eho strukture,mjeri oko 3.8mm.
hormoni:
TSH -3.31mJ/L(0.3-5.0)
T3 - 1.97nmol/L(1.2-3.0)
T4 -119nmol/L(58-154)
Iako su u uredni,čitala sam nešto da i odnos među njima igra ulogu,pa vas molim da prokomentarišete.
Štitnjača je sva prošarana manjim cistama,pa me zanima da li one mogu ipak ometati rad(iako dr kaže da ne može).Samo još da kažem da sam prije 6-7 godina imala jednu cistu na desnom režnju,a sada ih ima mnoštvo na oba,što znači da su se razmnožile.
Hvala!
:*
Budući da ne znam ništa o bolestima štitnjače imam jedno pitanje. Vadila sam hormone 3dc i tsh mi je 4.3, T3 i T4 uredni. Molim one koji imaju pojma o čemu se rade da mi napišu kakav savjet, budući da je prema referentnim vijednostima tsh lagano povišen. :*
Citiraj:
Anita-AZ prvotno napisa
pojelo mi post :x
thnx na brizi :*
sve je ok. čim sam dobila nalaze, zbrisala sam s mališom na 10 dana u divljinu...
moram na kontrolu za 3 mj da se vidi kojom brzinom rastu čvorići i da dogovorimo termin za op.
Trebam savjet ili informaciju. Spremam se na operaciju štitnjače kroz mjesec dana- hipertireoza. Nemam čvoriće, već je cijela povećana. Godinama sam liječena lijekovima koji u konačnici nisu pomogli. S obzirom da sam saznala da je krajna odluka na pacijentu ukoliko želi izvaditi cijelu štitnjaču ili da se ostavi komadić, zanima me razlika te 2 varijante i koji su rizici. Nekako mi se čini s obzirom da želim zatrudniti (friško u braku, nešto manje od 3 godine, još nemam djece) da je manje riskantno izvaditi cijelu jer ukoliko ostane komadić vrlo često se postoperativno dijagnosticira hipotireoza. A i sama mogučnost da mi taj komadić ikad u životu ponovo počme praviti probleme nakon svih ovih godina muke nikako mi se ne sviđa. Učestala je praksa ostaviti komadić. Zašto? Koliko sam shvatila kad je cijela vani do kraja života moraš piti tabletu koja mjenja funkciju štitnjače i sve ok.
Ja sam prije dva tjedna imala spontani. Prije par dana otišla sam na temeljiti sistematski. Zbog opisanih simptoma - ubrzani rad srca, puls do 120, nervoza, pritisak i trnci u lijevoj ruci, ubrzani metabolizam - internist je rekao da provjerim štitnjaču.
TSH je 4,08, a antitijela su 1756 - referentne do 34. Guglam i nailazim na svašta. sutra idem doktorici opće prakse. Svašta sam pročitala vezano za trudnoću s ovakvim nalazom i sve me više strah.
Imaju li ta toliko drastično povišena antitijela utjecaj na moje cikluse i plodnost? Strah me je da ću se načekati do pregleda kod endokrinologa, a do tada samo jako brinuti.
Molim vas iskustva!
ASTRA, ja sam ostala trudna kad mi je tsh bio 4,5 i nije imalo uticaj na tok trudnoce.
moj endokrinolog tvrdi da stitnjaca kao uzrok spontanih dolazi na red samo ako se isti ponavljaju. Isto vazi i za neplodnost - onda kad su iskljuceni drugi razlozi, moze da bude problem stitnjaca, ali i ne mora.
Jednostavno, nije dokazano, ima slucajeva i sa jedne i sa druge strane.
Ja sam pre ove trudnoce imala missed i na nalazu posle, iako sam bila u subklinickoj hipotireozi, dr je napisao da ne moze da bude uzrok missedu.
Dengi Bok i dobrodosla!
1.vadenjem cijele stitnjace padas u hioptireozu i moras dozivotno piti nadomjestak hormona stitnjace. Da li ces piti jednu , pola tabletice svaki dan ili svaki drugi dan ovisi samo o tvom organizmu. Mozda u pocetku , nakon operacije bude potrebno uzimanje vitamina .
2. po nekom skolskom receptu obicaj je mladim pacijenticama ostaviti komad stitnjace tako da on ipak luci jedan dio hormona , a po potrebi se jos dodaje sintetickog koliko treba .
Manjkavost ovog drugog u mom slucajuje je sto mi se nakon operacije jos vise aktivirao ovaj preostali dio pa moram na novu operaciju. Desni rezanj su mi potpuno izvadili i dvije trecine lijevog , a ako ne pijem ljekove imam hormona za 2-3 puta vise nego mi treba , pa molim sve sa hipotireozom da se jave za razmjenu . :mrgreen:
Naravno , odluku moras donjeti sama u dogovoru s doktorom koji ce obavit operaciju , jer ja sam netipican slucaj. Jako malo je ljudi koji i nakon vadenja stitnjace ostanu u hiperu. :)
Moj TSH prije trudnoće je bio 1200, uglavnom oko 600 puta veći nego dozvoljeni i bez problema sam iznijela trudnoću! Tako da, eto, s moje strane, jedno pozitivno iskustvo! :love: Jedino sam malo češće kontrolirala krvcu u trudnoći!Citiraj:
ASTRA prvotno napisa
Moj TSH prije trudnoće je bio 1200, uglavnom oko 600 puta veći nego dozvoljeni i bez problema sam iznijela trudnoću! Tako da, eto, s moje strane, jedno pozitivno iskustvo! :love: Jedino sam malo češće kontrolirala krvcu u trudnoći!Citiraj:
ASTRA prvotno napisa
Meni nisu dali da odlučujem, nego mi je rečeno da će tijekom operacije patolog izvršiti testiranje tkiva (ali kod mene se radilo o tumoru naraslom na štitnjači), pa, ukoliko se pokaže da je zloćudno, ide čitava van, a ukoliko se pokaže da je dobroćudno, ide samo taj "zaraženi" dio! Ali, kao što rekoh, kod mene se radilo o tumoru. No, znam da i kod ostalih žena operiranih u KB Osijek, niti jedna nije upitana što želi! :xCitiraj:
dengi prvotno napisa