U vrijeme kad smo mi krenuli (prije puuuuno godina) bilo je lakše dobiti termin u vanjskoj ambulanti nego u centrali. Ne znam je li sad tako. Idite na dijagnostiku, pa ćeš vidjeti dalje... Bilježnicu svakako ponesi, to je korisno. Dobru zabavu!
Printable View
Da, to je zapravo očekivano - nije svejedno ni o kojem kvartu je riječ. Kod nas na Peščenici u ono vrijeme nije bilo jako puno male djece, ali sad je druga priča. Vjerojatno je isto i za N. Zagreb - smjena generacija. U novozagrebačkom neboderu u kojem je mm odrastao sad ima jako puno mladih stanara s djecom školske i predškolske dobi, pa je sigurno i velika navala na dom zdravlja, a logopedska ambulanta je samo jedna za N.Zagreb.
Kod nas se navodno ceka godinu dana na terapiju. A sad ne znam jel ide sto brze ako su predskolarci
Nadam se da ce on brzo savladati privatno,pa da u skolu krene sve ok
Nema pravila - ovisi kakva im je zauzetost kapaciteta. Ponekad pomogne da pedijatar to ugovori, ali ni to nije pravilo. Nažalost, potrebe su veće od raspoloživih kapaciteta.
Vrci, sretno... Samo vi nastavite s terapijom kako ste i krenuli, da ne gubite vrijeme dok čekate termin. Loggopedska terapija u predškolskoj godini jako je dobra ne samo za korekciju govora, nego za razvoj motoričkih vještina i radnih navika. Bilo bi idealno da se sve riješi do polaska u školu, ali ako i ne bude tako - nije to problem, ali o tome ne trebaš razbijati glavu do termina za dijagnostiku. Sretno!
Evo od danas rade samo R i razne predvjezbe za skolu. Sve on kuzi, rasturi i matematiku, i logicke zadatke, i citanje.
Bio prije njega isto jedan predskolarac, taj zna raspoznati samo 2 slova. Iznenadi me kad cujem koliko je on u tome svemu napredan
Pojasnila sam mu kud idemo i zasto, sto bude tamo bilo, i nije mu to nikakva trema.
Srecom on je svjestan da ne zna R i da mora uciti i raditi na tome. I logopedica ga pohvalila oko toga
Javim u petak kako je proslo
E imam jos jedno pitanje-jel postoji sansa da i uz silne vjezbe jednostavno taj R pravilni ne dode? Znam nekoliko ljudi koji ga ne mogu izgovoriti, ali su oni 30+godina, kad se nije bas islo logopedu, barem ne tu kod nas na selu
ja sam išla u 2 ili 3 razredu, nisam rješila.
moj veliki je to rješio jako brzo s punih 6 godina, već sam dobila napadaj da uvjezbam uz njega. imamo doma negdje te materijale.
najveći mi je problem bio kod pisanja recimo paralelno nisam mogla napisati do faksa. jedina točna riječ mi je bila vrag. sad bi se trebala malko snimiti kak pričam. mojoj sestri se znalo čuti RR samo preko telefona. sad na mobitel ne kužim
e da mlađi moji klinci nisu imali problema s time.
Kod nepravilnog izgovora glasa R najčešće nije problem samo R, nego treba naučiti pravilno izgovoriti L. Ako ni to ne pomogne, ima logoped malu napravu (vibrator koji se stavlja pod jezik) pomoću kojeg dijete savladava R.
Osim toga, kratak frenulum (ona opna koja spaja jezik s donim nepcem) može isto biti uzrok nemogućnosti pravilnog izgovora glasova L i R, a to rješava otorinac. Vjerojatno su taj uzrok već eliminirali kod tvog djeteta, ali ako nisu - možeš priupitati...
Ma sve ok. Zadnje su rjesavali S jer je jezik znao van gurati. Sve ostalo je prosao, i L, Č, Ć, Š, Lj...
Malo me uhvatila panika jer je osjetljiv i njezan pa da mu se ne bi rugali i tak. Mozak previse radi
Jucer je krenuo vjezbati privatno sa spatulicomza vibraciju. Jer on pokusava iz grla reci nekad
Nemoj nikako da govori grleno R, njega je teze ispravit nego da govori J umjesto R.
Treba biti jako.uporan sa R,al u ovoj skol.god bi ga trebao savladati ajmo rec do Uskrsa.
Ako imate srece i brze.
Nama je za automatizam dosta trebalo nakon sto je ulovila sami izgovor.
Ne daj mu nikako da to radi, grleno R se najteže ispravlja, ako se ikako ispravlja. Vidim da je i Lili slično napisala.
Moj je imao taj grleni R, i nije ga nikad do kraja ispravio, ali do škole ga je dovoljno korigirao da se ne primjećuje. Nije imao problema s tim, ni u školi ni drugdje.
Znamo da se to ne smije,on tako pokusava. Kad prica normalno, nema v, j il l umjesto r, nego neki meduglas
Odradili. Nalaz cekamo doma
Uglavnom ona mu vidjela iste probleme kao i privatna logopedica. Cijelo testiranje razumijevanja je napravila. Kaze da mu je rezultat -0.6 (do -1.5) je normala (stand.devijacija), a da je razlog tome sto mu malo paznja steka (to znamo i s tim je puno napredovao).
Po defaultu mora jos odraditi pregled sluha, a rekla je da se odmah cim dobijemo nalaz javimo u Samobor za vjezbe. I da ako se dugo ceka se prijavimo za intenzivne ljetne.
I neka u razdoblju veljaca-travanj dodemo kod njihovog psihologa, isto to traze za predskolarce.
Znaci taj psiholog, Klaiceva nam rekla da dodemo, vrticka procjena za skolu...to mi svega puno.
Zbog govora i razumijevanja ona kaze da ne treba odgoda skole, a dalje...frka me radi koncentracije. Doduse mislim da tu ni ne iskace previse od svojih "zaigranih" vrsnjaka
Daklem, kako izgleda pregled sluha?
Nisam sigurna koliko je dobro toliko testiranja.I procjena u mjesec dana.:/
Vrci, otac mu i ti gpvorite potpuni cisto R? Da li je netko od vas bio kod logopeda kao dijete?
Pitala to i logopedica. Da, svi u obitelji govore cisto R, bez logopedskih tretmana
Lili, mislila sam izbaciti jednog psihologa,al iskreno me zanima da li ce biti isti rezultati. Njemu je sve super, na izlasku iz Suvaga mi rekao "ovo je bilo bas odlicno" i vec me pitao kad ide opet :mrgreen: njemu je to zabavno
Nema ti smisla tako puno testiranja u kratkom vremenu.Pogotovo ako su testovi slicni.
Neki psiholoski testovi mogu se raditi tek kad se navrsi godina dana od zadnjeg testiranja.
Vrci imaju neka pravila u vezi tih psiho testova, ne sjecam se vise, ali vezano uz to da ako se rade 2 testa u kratkom razdoblju mogu biti "lazni".
Aha. Znaci onda bih mogla Klaicevu otkantat? Pa ostat u Suvag sustavu?
Ja bih definitivno dala prednost Suvagu ispred Klaiceve.
Ja isto, pogotovo ako se spremaš s djetetom na njihove vježbe. Za tu vrstu smetnji oni su definitivno najbolji, a osim toga, napravit će procjenu spremnosti za školu daleko temeljitije nego školska medicina. Sad si u njihovom sustavu i lijepo ostani unutra. Oni će za školu pisati preporuku, bar su meni pisali za starijeg sina, a da ih uopće nisam tražila. Učiteljica me poslije zvala i pitala što mu treba, mjesecima prije nego su
Nisam dovršila post...
Daklem - ponovno zadnja rečenica:
Učiteljica me poslije zvala i pitala što mu treba, mjesecima prije nego su zaključili da dijete treba IP. Nije dobio IP zbog dislalije, nego zbog loše fine motorike i jako mu je to pomoglo u početnim godinama školovanja, a i kasnije. Naravno, to ne znači da će svako dijete koje ide logopedu dobiti IP - pretežnoj većini to uopće ne treba, ali ako već ponude, nema u tome nikakve štete. Dijete dobije više vremena, a često i više razumijevanja.
nisam našla bolju temu pa da tu pitam. Logopedsku obradu zbog disleksije i disgrafije smo obavili u kukuljevićevoj. E oni trenutno na duže vrijeme neće imati logopeda a mi nemamo luksuz da ga čekamo. Idemo sad već 3 godine tamo. Ono što mene zanima gdje još se može ići kod logopeda preko hzzo ?
Vjerojatno nigdje dovoljno brzo i dovoljno intenzivni koliko vam treba.
Probajte pitati u Klaićevoj.
Probajte pitati u Klaićevoj.
https://www.kdb.hr/kontakt-podaci-za-narucivanje/
Sveti duh
Rade samo ujutro
Ili vidi je li priznaju vanjske suvagove poslovnice nalaz iz kukuljeviceve ali cisto sumnjam
Ovo sto smo mi sad bili ispada da suvag zeli svu svoju obradu, ne priznaju vanjsko
Suvag sigurno priznaje vanjske nalaze ako te oni pošalju. Uredno pogledaju i nalaze koje doneseš, ali to još uvijek ne znači da te neće poslati k svojima na obradu (oni funkcioniraju timski).
Npr. mi smo tako donosili nalaze ORL s Merkura (jer smo na Merkuru bili u obradi prije nego smo uopće došli u Suvag), a kasnije smo recimo išli u Klaićevu na TCCD i po mišljenje po preporuci Suvagovog neurologa. Isto, Suvagov neurolog nije zanemario nalaze s Rebra (VEP) ali su napravili i svoju obradu, jer su u tom trenutku u Suvagu imali bolji uređaj za to.
Suvag - jako dugo se čeka na logopeda
ERF - ne znam, ali isto može biti da se jako dugo čeka, nisam tamo nikad bila
Ima logopeda i po domovima zdravlja (primjer https://dzz-centar.hr/spec-konz-zdra...ta/logopedija/)
Ima logopeda i po bolnicama - znam da sigurno ima u KB Merkur https://www.kb-merkur.hr/merkur-odje...olaringologiju. Njihov logoped je u okviru ORL odjela, a tako je vjerojatno i po drugim bolnicama.
Ako vam treba za školu - osnovnu ili srednju, svi oni priznaju i nalaze privatnih kabineta.
Moj mlađi sin imat će prilagodbu ispitne tehnologije na državnoj maturi. Baš sam jučer bila na roditeljskom sastanku i koordinatorica je dala uputu ljudima da ne čekaju, nego odu privatno, jer postoji rok za predaju dokumentacije. NCVVO i MZOŠ priznaju i vanjske nalaze (iz privatnih kabineta) jer su svjesni da ljudi preko HZZO ne mogu dobiti termine pregleda i terapije na vrijeme.
Dugo se čeka. Evo iz iskustva: mi smo u Suvagu predali uputnice za psihologa i logopeda negdje u ožujku ili veljači ove godine, a dobili termine rujnu i u prosincu. Iako smo "stari pacijenti", nije bilo mogućnosti da nas uguraju ranije, a nalazi ne smiju biti stariji od godine dana.
hvala, probat ću sve. Da suvag je jako zatvoren po tome. mi smo za obradu trebali čekat više od 18mj u međuvremenu je uletila kukuljevićeva i ja sam otišla tako sa malim. e sad ispada da sam i sa tim zeznula djete jer kukuljevićeva nema do daljnjeg logopeda a mi nemamo kud.
Ma nije Suvag zatvoren, nego je to institucija specijalizirana za gluhe, a za nas ostale imaju jako malo kapaciteta. Logopeda i inače ima malo.
Još jedna ideja - možda školska stručna služba može pomoći da dijete dobije raniji termin. Naša osnovna škola je imala dobru suradnju s ERF-om. Da je trebalo, vjerujem da bi se pedagoginja potrudila nazvati nekoga i pitati da li se može dobiti neki raniji termin. Ne znam kakvu suradnju imate sa stručnom službom u školi, ali ne škodi pitati. Pedagog, psiholog, školski liječnik - to je ekipa kod koje se radi obrada pri polasku u školu. Svi oni znaju ljude u tim ustanovama gdje se može obaviti logopedski pregled, pa pitaj. Najgore što se može dogoditi je - ništa. Sretno!
Naša stručna služba u školi nema nikakav, i onog logopeda što ima dođe 2 puta mjesećno na 3 školska sata.Svi se nešto izvlače a meni se neda više njih moljakat da naprave svoj posao.
Eh, vi ste barem imali logopeda u školi. Moj mlađi sin (disleksija) vidio je logopeda u školi tri puta - prvi, zadnji i nikad više. Logoped je postojao na papiru, ali u školi nije bilo kapaciteta za rad s njim.
Blaženi Suvag, moja djeca su uz njih prerasla svoje poteškoće. Ne znam kako bi bilo da nisu tamo odradili dijagnostiku, terapiju i savjetovanje za srednju školu. Dobri su nam bili.
Probaj u DZ runjaninova,oni imaju logopeda. Zapravo,općenito se po domovima zdravlja manje čeka, ali i to je oko pola godine čekanja...
probala sam, lista čekanja 2 godine. Vinogradska . rebro klaićeva više ne primaju samo hitni(što god to značilo) . Uglavnom puno telefoniranja . Uzela sam brojeve svih DZ u zagrebu i bližoj okolici i zovem. držite mi fige da bar netko ima mjesta.