Koliko se čeka za Goljak?ako se čeka dugo, ja bi išla privatno. Za vježbanje smo se već naručili kod Sabola, pa sam zato i pitala da li treba i fizijatar.Citiraj:
AndrejaMa prvotno napisa
Printable View
Koliko se čeka za Goljak?ako se čeka dugo, ja bi išla privatno. Za vježbanje smo se već naručili kod Sabola, pa sam zato i pitala da li treba i fizijatar.Citiraj:
AndrejaMa prvotno napisa
Snjeska :D :love:
opet ja, nova sam u ovome, a i malo isprepadana, pa ne znam kako da krenem.
Kao što sam napisla mi smo se naručili na vježbe kod Sabola,mislim da je doktorica rekla da tamo vježba Karolina sa Goljaka, s time da je doc rekla da odemo sad da nam pokaže baby handeling i neke vježbice pa da za mjesec dva dođemo na kontrolu i po potrebi po nove vježbe, e sad me zanima da li je dovoljno da mi idemo tako privatno ili bi ipak trebali i preko zdravstvenog, Goljak ili nešto.
AndrejaMa vidim da ti najviše pišeš o tome, jeste li vi sami otišli još i privatno ili su vas tako uputili na goljaku?
misilila sam nazvati i pedicu da vidim kaj ona preporuča.
Imam i pitanja za baby handeling, najviše me muči presvlačenje i oblačenje, da li tako moram svaki put sjedečki, ili je mogu rotirati i na podlozi, to pitam zato kaj se L. nekad zna jako ukakati, pa bi ovako sve završilo po vani.
Isto se voli uspavljivati tak da ju držim okrenutu prema meni, a glavica joj je na mojem ramenu, jel to ok?
Baby handling možeš prakticirati u bilo kojoj situaciji. Bitno je da se rade rotacije. A sad - je li u krilu, na podu ili na podlozi - svejedno. Samo pazi da ti se ne okrene i padne s podloge, pogotovo kad savlada rotacije.
A što se tiče nošenja prema sebi - preporuča se nikako ili što manje. Probaj tražiti druge oblike uspavljivanja, recimo u krevetiću ;) .
ah, krevetić, lijep je to san ;) .
Nema šanse, ili cica ili ovako kak sam opisala.
Ništa, probat ćemo nekako drugačije, na neki način na koji se smije.
Hvala ti puno :*
Uspavljivanje bez cice i za mene je bio SF. Ali ima pomaka na bolje. ;)
javljamo se opet, bili smo kod Karoline na vježbama, i ona nam je rekla da L. radi sve super primjereno svojoj dobi, da je što češće stavljamo u potrbušni i da vježbamo s njom rotacije jer ih baš i neće raditi, iako ih je prije radila. Da po njoj ne treba nove vježbe, nego da za 2 mj dođemo na kontrolu, a tako nam je rekla i pedijatrica kod Sabola.
Ja sam se za svaki slučaj naručila i u Vinogradskoj kod fizijatra, idemo 14.05. pa ćemo vidjeti.
Htjela sam tamo i kod neuropedijatra, ali rekli da ga više nema, da zovemo Goljak ili Klaićevu.
E, a tamo gužve užas, u Klaićevoj naručuju tek u 6. mj. za 7,8,9 mj, a u Goljaku smo dobili termin tek 23.06. ali prvo kod fizijatra, a poslije će vidjeti da li treba i neuropedijatra.
Kaj se ne ide prvo kod neuropedijatra?
Ide, ali je takva gužva...nama na Goljaku nisu ni dali termin :shock: . Zvala neki dan (u ponedjeljak pa u utorak). Rekli su da ako nam je hitno da se naručimo privatno! :evil: I bili jako neljubazni.
Super za vježbanje i za ono što je rekla Karolina. Njoj se vjeruje! Ali odi po još jedno mišljenje ako te nešto muči.
Molim pomoć.
Ena je super savladala rotacije s boka na bok i s leđa na trbuh već nekoliko dana nakon što smo krenule na vježbice (prije mjsec i nešto sitno dana). Ali sad kad se okrene na trbuh ne oslanja se više na laktove već ima ispružene ruke, a glavu drži u zraku. Je li to normalno? Do sada se uvijek oslanjala na laktove, a sada ima ispružene ruke kao da želi nešto uhvatiti.
postoji jedna faza u motoričkom razvoju bebe koju neki nazivaju "faza aviona"-javlja se negdje oko 6 mjeseci djeteta i izgleda upravo ovako kao što ti opisuješ.
ova faza je naročito važna za razvoj mišića koji se upotrbljavaju pri rotacijama, uspravljanju i hodanju, a do pojave ovog položaja dolazi zbog toga što bebin živčani sustav postaje posebno osjetljiv na silu težu u svojoj glavi u potrbušnom položaju.
tako da znaš da je to normalno.
samo da pripomenem da u tom avion položaju dijete ima glavu, ruke, noge i gornji dio leđa istovremeno u zraku-zbog toga to neki zovu i barka poza je dijete izgleda kao barka, možeš ga zanjihati na trbuhu :)
rvukovi2
E da - to je to baš kako si opisala. Dobro - sad mi je lakše. Thx!
i mene si tako utjesila i bila u pravu :love:Citiraj:
rvukovi2 prvotno napisa
naime, moja M je propuzala sa 6 mj cemu je prethodila intenzivna faza aviona. Nakon propuzavanja, avion je nestao i ubrzo se digla na noge. nasa ft kaze da ima sjajnu ravnotezu, cemu je, vjerujem i taj "avion" svakako kumovao. ;)
pa da, bebe moraju proći tu fazu.
e sad, pitanje je kako se razvijaju djeca koja nisu dovoljno dovođena u potrbušni položaj.
u svojoj okolini imam primjer djeteta kojeg je mama držala non-stop u kolicima, ili na krevetu ili u autosjedalici u leđnom položaju.
prohodao je s godinu dana ravno, ali ni kad je prohodao nije znao podići guzu u potrbušnom položaju nego bi bespomoćno raširio noge poput uspavanog žapca, a nije se znao ni podići iz tog položaja u sjedeći ili stojeći položaj.
dalje nisam htjela niti gledati što sve ne može jer mi je kad sam ovo vidjela pao mrak na oči, a dijete hoda, i naravno pada ko svjeća.
to je bilo prije par mjeseci.
naravno da je to dijete bilo i u hodalici po cijele dane iako sam majci dosta detaljno objasnila što će se dogoditi zbog toga i iako majka nje nepismena osoba. naravno da je dijete i učeno hodati rukama iznad glave.
znači, što više u potrbušni da se vježba i sve bu za 5!
svijeća naravno, lapsus škrabare :oops:
Lucija Ellen
Primjećujem da kad je u toj avion pozi da se ponekad pokušava osloniti na koljeni i dići guzu. Ne bih se htjela prerano veseliti, ali da li to znači da su to neke "pripreme" za puzanje'?
mislim da da. tako je i Yoda dizao guzu i ja sam isto bila pitala.
njemu su to bile pripreme za pravo propuzavanje i sjedenje (baš mi je LE rekla da bi to moglo biti to)
pripreme za cetveronozni u kojem ce se ljuljati pa ce propuzati. Ali to moze jos neko vrijeme potrajati.Citiraj:
TinaB prvotno napisa
Bile smo danas na vježbicama te mi je FT rekla da moram stopirati to što Ena diže guzu i upire se na koljena jer je još prerano. I jer tako manje radi sa rukama, a slabi su na mišići u ručicama. :(
Moram vas razočarati i reći da avion poza nije nešto što je sasvim u redu. Ako je to faza i prođe, OK. ALi kod mog P. upravo to je bio jedan od pokazatelja Dystoni sy. On to radi od 4 mjeseca, i radi i dan danas. To djete je od trećeg mjeseca na podu, počeo rotirati isto rano i gotovo stalno je u potrbušnom položaju. Razlog aviona su obično slabiji trbušni mišići i asimetrija. Takvu djecu svakako trena forsirati da propužu prije nego prohodaju. ALi s tom konstatacijom sam već i sama sebi dosadna.
A možda je i samo faza, no moja iskustva s oba djetea su bila drugačija.
AndrejaMa,
kad bih ja sad rekla da su npr. babinskijev refleks ili morov refleks nešto normalno u motoričkom razvoju djeteta, bi li ti onda samo zato što u nekog djeteta taj refleks perzistira predugo pa se to smatra patološkim, rekla da ni to nije nešto što je poželjno.
cilj ove teme nije uplašiti roditelje i stvoriti im paniku makoliko nečije iskustvo bilo loše.
avion poza jest dio normalnog motoričkog razvoja djeteta.
patologiju će utvrditi liječnik pedijatar na redovnim kontrolama, a dobar dio pedijatara vrlo dobro vidi kad nešto prerasta u patologiju.
ako kod nekog djeteta perzistira predugo ili je neadekvatno, taj se problem rješava u suradnji s liječnikom fizijatrom i rade se vježbe s fizioterapeutom, baš kao i u tvom slučaju.
pitam se koliko se sad majki bespotrebno živcira kad vidi svoju zdravu bebu u toj pozi jer su pročitale da to nije normalno?
korisno je informirati se kako bi se problem uočio na vrijeme da se na njega djeluje kad je mozak još sasvim plastičan, ali isto tako nije poželjno da se kod roditelja stvara bespotrebna anksioznost, a upravo to se događa kad se raspravlja ovako paušalno.
najbitnije od svega je bebu redovito voditi na mjesečne pedijatrijske preglede pa će liječnik vidjeti na licu mjesta o čemu se radi, ili, ako već ne vjerujemo prosudbi svog liječnika, možemo uvijek potražiti drugo mišljenje.
Meni je ft rekla da je avion faza normalna u odredjenoj dobi ali da se mora izgubiti nakon te i te dobi. Tako da se opet moram sloziti s rvukovi2.
rvukovi2, na žalost, voljela bih da si malo bolje pročitala moj post jer sam napisala da ako je to faza da je to OK. Ali isto tako želim reći da u svojoj obitelji imam slučajeva kad su zakazali i pedijatri pa čak i fizijatri, jer su zanemarivali neka stanja djeteta. A i toliko smo puta (na žalost) raspravljali o stručnosti i zdravoj prosudbi naših pedijatara (od najjednostavnijeg dojenja, preko cjepiva do profesionalnosti). Isto kako se roditelje upozorava na neke druge stvari, mislim da ih se treba upozoravati i na ovo, a ne ignorirati.
Paušalna rasprava ili ne, mislim da imam svako pravo u njoj sudjelovati, jer sam sa svoje dvoje djece prošla i prolazim put smetnji u motoričkom razvoju, a u užoj sam obitelji prošla još dva slučaja koja su puno gora od naših. Uostalom, radi takvih rasprava i razmjene mišljenja ovaj forum i postoji. Ili sam ja tu nešto pobrkala?
Dok sam sa nekoliko mjeseci tvrdila da moja beba ima obrazac koji nije zadovoljavajući, moja pedijatrica mi nije htjela dati uputnicu za pregled , pa sam prve preglede obavljala privatno te pravo na uputnice tražila nalazom specijaliste. Zar to nije žalosno? Kad sam nakon par mjeseci konačno dobila uputnicu i termine vježbi, objašnjeno mi je da je moje djete preskočilo čitavu jednu fazu i da će nam vraćanje na normalu trajati duplo dulje jer nije savladao neke obrasce ponašanja.
Slažem se da su neki refleksi i obrasci dio motoričkog razvoja, ali oni bi trebali isčeznuti u određenoj dobi. Zar se ne bi trebalo zabrinuti ako djete i dalje ima Babinskijev refleks kad prohoda? Ili Morov refleks sa nekoliko mjeseci? Isto tako faza "aviona" bi trebala nestati nakon 6.-8. mjeseca.
A i majke vide više od pedijatara koji u tih nekoliko minuta koliko se bave bebom baš i ne mogu sve vidjeti.
Žao mi je ako sam nekog zabrinula, ali moje namjere temelje se na pregorkom iskustvu. :(
I meni je ft rekla da je to normalno za njenu dob (imat će 6 mjeseci u nedjelju), ali da isto tako mora proći. Problem bi nastao ako bi ona duže vrijeme nastavila sa tom avion pozom.
Vidim da se baš ne čita što je napisano, jer ni u jednom trenutku nisam tvrdila da to nije faza koja će proći, već da ima razloga za reagiranje ako ta FAZA NE PROLAZI ili je često prisutna nakon 8. mjeseca.
A tek ju je počela izvađati prije par dana - zaboravih napomenuti.
Bili smo upravo u vinogradskoj kod fizijatra, žena je sve samo ne nježna, L. se nakon minute rasplakala ko ljuta godina, da ne pričam da smo čekali 2 i pol sata na paklenoj vručini, i vrištala je iz petih žila na pregledu, a kad sam je htjela smiriti, veli doktorica pustite ju da plače :evil:
unutra smo bili ravno tri minute, i moramo na vježbe, jer L. povremeno kruto ekstendira noge (dijete vrišti) i da se u potrbušnom povremeno odigne na ruke, gubi ravnotežu i pada preko desnog boka u leđni, kaj uopće nije točno jer doma normalno bude u potrbušnom i onda se sama prevali na leđa, a ne gubi ravnotežu. Ponovno da napomenem to je sve radila vrišteči.
Sad ne znam jel to stvarno nešto pataloško, ili je to zbog ljutnje i plača bilo.
Naručili smo se odmah sutra na vježbanje, kod fizijatrice Verice, jer netko zna nešto o njoj? kakva je sa djecom?
greška, fizioterapeutice Verice
Ilella ....sve fizioterapeutice u Vinogradskoj su ok...išla sam tamo sa starijom kćeri i još uvijek idemo na kontrole a idem i s mlađom samo ne ambulantno nego na odjel...
često sam bila suočena sa strašnim plačem prilikom pregleda i na kraju sam navikla da tako mora biti....jer djeci jednostavno pregledi ne pašu...i onda još u tom plaču pokaže i najgore od sebe....rijetko smo uspjeli i pokazati nekakav uspjeh što smo savladali pa sam se često osjećala kao nekakva lažljivica...ono dijete doma nešto radi a tamo kod doktorice neće pokazati ...ne brini...vježba u svakomslučaju neće naškoditi....je malo gnjavaža ali zapravo brzo prođe....
Ilella ....sve fizioterapeutice u Vinogradskoj su ok...išla sam tamo sa starijom kćeri i još uvijek idemo na kontrole a idem i s mlađom samo ne ambulantno nego na odjel...
često sam bila suočena sa strašnim plačem prilikom pregleda i na kraju sam navikla da tako mora biti....jer djeci jednostavno pregledi ne pašu...i onda još u tom plaču pokaže i najgore od sebe....rijetko smo uspjeli i pokazati nekakav uspjeh što smo savladali pa sam se često osjećala kao nekakva lažljivica...ono dijete doma nešto radi a tamo kod doktorice neće pokazati ...ne brini...vježba u svakomslučaju neće naškoditi....je malo gnjavaža ali zapravo brzo prođe....
deedeetee hvala.
Ma znam da djeca ne vole preglede, ali još nikad nije tak reagirala, kad smo bili kod Sabola, smijala se cijelo vrijeme, a i kod pedijatrice uvijek sve super. Možda je bila umorna od čekanja, ne znam, ali sve bebe su kad su izlazile od fizijatrice plakale.
A budemo izdržali preglede kod nje, samo da je fizioterapeutica dobra.
Našla sam neke filmiće sa refleksima i dostignućima za određenu dob, pa ako netko želi škicnuti... http://library.med.utah.edu/pedineur...2month.html#05
Samo sam vam se htjela javiti, posto sam se nedavno jadala da mi dijete salju na vjezbe jer sa 7 mj. ne puze i ne posjeda se. Eto 3 tj. kasnije, bez vjezbi, samo sa puno igre na podu, moj malac se posjeo a sinoc i posteno propuzao. Danas je vec jurio po stanu toliko da su mu koljena sva crvena. :D Cak je pokazao i namjeru da se digne uz namjestaj ali ipak jos nije spreman na to.
Eto, samo sam se htjela pohvaliti, jer sam ja ustvari ponosna na sebe sto nisam dozvolila da mi dijetetovo postignuce mjere tablicama nego sam ga pustila da se razvija svojim tokom.
Ne kazem da su vjezbe lose ali mislim da se neke stvari nebi trebale pozurivati.
koksy :klap:
Naš maleni je bio (i ostao) lijen za sjedenje. Sa 6 mjeseci nije ni pokušavao, sa 7 je tu i tamo sjeo podbočeno, ko damica, sa 8-9 mjeseci se posjedao ali jako rijetko. Toliko rijetko da nismo znali što odgovoriti na pitanje da li sjedi. Sada puže, stoji, kleči, čuči, gura stolicu ispred sebe i hoda...ali i dalje rijetko sjedi. Pokazao je da može ali jako je živ i ne može biti na jednom mjestu. Ja bih voljela da malo više sjedi :lol: da malo manje trčim za njim po stanu. Čini mi se da je pobrkao redoslijed usvajanja vještina. Ima li još takvih?
LIJENA djeca NE postoje!
evo nas sa vježba u vinogradskoj, fizioterapeutica je ok, ali metoda im je drugačija nego kod karoline, ovdje puštaju da beba plače, L. zapravo nije plakala nego vikala, i to mi je malo koma :/ , ali veli fiz. da se treba naviknuti na vježbe.
a i rekla nam je da treba vježbe jer ima malih odstupanja (ponekad ukoči nogice, križa ih ponekad, šakice su malo zatvorene), a karolina je rekla da ne treba posebne vježbe, ne znam kaj da sad mislim :?
najradije bi išla na goljak, ali tamo nam je termin tek 23.06., a to mi se čini malo predugo za čekati.
ne znam kaj da radim........evo malo se požalih
Idi kod one ft koja ti ulijeva vise povjerenja i kod koje se tvoje dijete bolje osjeca. Meni je to presudni razlog sto sam kod nase Ivane. No, nije jedini. Uz sve je usitinu veliki stucnjak ali s osmjehom i optimizmom, a to nam svima danas treba na tone.
Al postoje govorne figure. :wink:Citiraj:
Lucija Ellen prvotno napisa
Evo da se i ja javim. Moja D i ma 7 mj.Sjedi tu i tamo se prevrne ali sjedi.Počela se okretati tek sa 5.5 mj tako da i ja smatram da djecu treba pustiti da sami svladaju svoje vještine,naravno do određene dobi,jer slala sam mailove doktoricama.pa su mi tako i odgovorale,recimo za okretane zadna granica je 6 mj za sjedenje 9 mj i tako :*
elinor moj je bebac propuzao sa 9 ipo mj a poceo sjediti tek sa 11mj!! sjedenje je skroz preskocio. tako da niste jedini, ne brini. inace vjezbate ili ne?
evo da se i ja malo pohvalim :)
moja bebica, koja vise ni nije bebica jer ima 16 mj je jucer napokon ustao iz cetveronoznog polozaja u stojeci bez iakakvog pridrzavanja!! :D
kako sam samo bila ponosna! s obzirom da na ovom topicu ima puno vjezbaca, sigurno ce svatit ;)
a prije 15ak dana mu je uspilo napokon cucnit i vratit se u stojeci polozaj...