ooo... pa imali smo i mi kompost, al' ne, ljuska prvo ide u sudoper :lol: pa onda u kompost. :roll:Citiraj:
koryanshea prvotno napisa
Printable View
ooo... pa imali smo i mi kompost, al' ne, ljuska prvo ide u sudoper :lol: pa onda u kompost. :roll:Citiraj:
Ponekad i ja prvo frknem ljusku u praznu čašu od jogurta, prazan škarnicl ili kutiju od jaja, neku vrečicu na stolu ili slično... ne jer sam prljava i lijena, već zato jer mi je prioritet ono zbog čega sam u kuhinji - kuhanja.
Danas sam radila palačinke. Ljuske, vrečicu vanil-šećera, plastičnu čašu i ostale ostatke nisam mrdnula sa stola dok nisam umutila smjesu. Kada je smjesa bila gotova i ostavljena u frižideru, ja sam pobacala smeće u kantu i počistila što je trebalo. Sve drugačije bi mi bilo gubljenje vremena. Samo bih produživala vrijeme kuhanja mičući istog trenutka, a to mi nije cilj - muvati se i zadržavati. Znači, kad se npr. prvi dio sataraša (luk i paprika) počne krčkati, ja ne letim baciti ljuske - već oguliti paradajz, a kada je sve zajedno u loncu, onda se posvećujem čišćenju. A za to imam puuuno vremena, sigurnih 30 minuta dok se npr. sataraš kuha.
Čistunice moje, mislim da se previše muvate. :mrgreen:
Moja je pokojna baba imala jednu uzrečicu: "Kad spremaš-spremaj, kad kuhaš - kuhaj, kad jedeš - jedi, kad sereš - seri." :mrgreen: :*
btw da malo obranim mamu svoju, njoj sve to doslo iz NJENE traume iz djetinjstva, kada je morala pospremat stol odma a bila je jedino zensko dite u kuci, a niko nikad nije vidija da musko pospremi stol, jelte, znate kako je...
tako da san ja kontra njenoj kontri :)
a one bombe su uglavnom zbog toga sta kuha sto obroka odjednom. :* za mamu :)
AdioMare, mislim da nije toliko problem u skupljanju svog smeca na jednu hrpu prije bacanja u smece (bar meni nije, ja si namjestim jednu vrecicu na pult u koju ide sve, pa ju bacim kad sam gotova), meni je fuj to bacanje U SUDOPER. eew!
ja isto radim ako cu to sve zajedno baciti u smece, ali ako necu onda mi je to dupli posal. prvo baciti u sudoper, ili ostaviti negdje, i onda opet kupiti i baciti u smece.Citiraj:
AdioMare prvotno napisa
a nisam ni cistunka ni radisna :mrgreen:
Meni se to ne čini kao dupli posao, već posao koji se radi u prvi slobodni trenutak od one stvari zbog koje se to i događa. Inače se stvar prolongira, a mene to smeta.
Zašto bi mi bio problem pokupiti ljuske nakon što sam ih već jednom odložila ? Pa nisam lijena! :lol:
ovako i ja. uvijek imam neki škarnicl ili vrećicu u kojoj je bilo voće ili povrće. puno mi je praktičnije, ne moram svake sekunde bacati u smeće, a nije mi posvud uokolo i ne stvara mi nered. kad sam gotova, samo bacim u smeće.Citiraj:
Pošto mi je kanta za smeće u jednom od elemenata kuhinje (napravljen namenski za kantu i za plinsku bocu) onda svaki čas moram otvarati vratanca i ubacivati kore i ljuske. Da ne bih prljavim rukama svaki čas pipkala ručicu na vratancima ja sam pored sudopere stavila jednu plastičnu činiju u koju ubacujem smeće dok kuvam a onda na kraju sve to fino frknem u kantu
Inače, mi sređujemo momcima sobicu :D . U sredu smo okrečili a danas je stigao nameštaj. Još da kupimo zavesu, luster i Tv za dnevnu (a ovaj iz dnevne zajedno sa zidnom policom prebacimo u njihovu) i kačim sličice.
Danas sam zbog svega toga sva euforična. Dobili su ugaoni ormar u koji staju sve njihove stvari pa mi je ostao ceo jedan prazan regal i sad čekam da se uspavaju i da reorganizujem stvari po kući. čak sam i tepihe vratila iako sam rekla da ih do novembra neću videti na parketu ali sve mi je tako lepo i čisto i tuga je da mi samo oni jadni stoje urolani u gostinskoj sobi
Čak sam i knjige iznela iz kutija i poređala po polici :sing:
clumsy, :klap: za promjene
nas sređivanje ostale dvije sobe čeka ovu zimu i baš se veselim :D
Citam vas i citam, i gotovo nista ne sklanjam po kuci, mada smo sinoc doputovali i po celom stanu se vuku slani peskiri, kese, igracke, knjige, suveniri sa letovanja...No, to pripisujem apstinencijalnoj krizi posle 15 dana pauze na "Rodi"...
Od euforicno- uredne domacice kakva sam bila na pocetku braka, preko umorne majke jednog deteta koja se vecito busala u grudi kako sve stize, u drugoj trudnoci sam konacno slozila prioritete u svojoj glavi i otada radim kad i kako stignem, gledajuci da najpre posvetim paznju deci, muzu i sebi (ne nuzno tim redom), a potom i odrzim neki minimum u cistoci. Vec punih pet godina imam pomoc u kuci jednom nedeljno, jer sam odavno sebi i mm-u razjasnila da mi je to vaznije od kupovine garderobe ili bilo cega drugog. Ostatak posla obavim, uglavnom, savesno - sudovi su svako vece u masini, kupatilo prebrisano u par poteza (zivele dm-ove maramice za wc!), nered sklonjen... a ako i ne stignem, ili nemam volje, sa uzivanjem se prepustim citanju, forumiranju, House-u ... uz zadovoljno groktanje... :)
Oooo moja radi isto ovo, kad peće kolače za Božić npr. ja ne prilazim sudoperu da me herc ne strefi.Citiraj:
mama courage prvotno napisa
Ima tu ljuski od jaja, papirića od vanilin šečera i razno raznih inih. brašna, zamazanih zdjela, sve jedno na drugome, natopljeno vodom - bljak!
Isto joj se ne da jedno po jedno bacati u smeće - ali sredi to sve ona odmah poslije :*
Ja sam druga priča, kad kuham - kako imam smeća tako i bacam u kantu, otvorim element, i odklopim kantu i direkt u nju - i tek onda nemam dupli ili odugovlačujući posao :mrgreen:
clumsy mom :D za sobicu.
kahna, dušo, rekoh ti, mi smo seke bliznakinje, koje vučemo svoje "traume" iz djetinjstva :lol: i meni je kanta otvorena i samo frknem vrećicu vanilin šećera.
mada, ponavljam, referirajući se na AM-in post - moj ručak tako često postane večera. al moji su se na to već navikli. u biti su presretni da bilo što dobiju jesti. :lol:
clumsy - kako mislite spremiti igračke u sobu ? mi imamo plastične kutije za svaku vrstu igračaka. za bebe, za plišance, za plastično suđe, za farmu, za plastične male životinjice. :lol: :lol:
Hehehe, pametna Clumsy je dala da se naprave kreveti sa fiokama ispod za kabaste iračke - kamione, plišance, kućice. Sitnije igračke kao što su kocke, životinje, mali autići su u plastičnoj vertikalnoj stalaži sa 4 duboke fioke.Jedino što se vidi od igračaka u sobi su 2 staze za automobile. A pošto je ormar ugaoni i jedan deo ima mesta za vešalice kao za ormar odraslih onda ispod okačenih jaknica ima mesta za jednu dooobru kutijetinu za odlaganje nečega, recimo plišanaca.Citiraj:
mama courage prvotno napisa
Dakle, toys-problem SOLVED :D
Da malo podignem :)
Zanima me koliko često se posvetite detaljnom čišćenju ( sori ako ste već pisale o tome, ali nisam imala cajta čitati svih 6 str. ), znači:
- čoškovi ( uglovi ), lajsne...sve ne baš dostupne zone i ne na prvi pogled vidljive ( pošto to u brzinskom čišćenju ne obuhvatim baš često - čitaj: rijetko - tipa, kad usisavam ili brišem pod nije da baš uvijek kleknem i s krpicom brišem prašinu u kutovima oko frižidera, pećnice, mašine i sl. ) i kad vidim često zažmirim :oops:
- vrata od soba i štokove
- elemente iz nutra i izvana
- iza i ispod garniture( trosjeda, fotelja i sl, ako su vam uz zid sobe )
- frižider
- stolice ( čeeesto se zabezeknem koliko se prašine na to hvata )
Ako se sjetim dodati ću još toga.
Inače nisam pedanterija i čišćenje mi teško pada, imamo sobu - svaštaru u kojoj završi sve što treba i ne treba, a o tome bolje da ne iznosim detalje :lol: :oops:
Ja sam zapravo jako pedantna s vremena na vrijeme, i to najčešće za vrijeme PMS-a :mrgreen:
tada me uhvati detaljno čišćenje, i to svaki put nećeg drugoga npr. prošli mjesec je to bila kuhinja (ormarići, pečnica , iz elemenata...), ovaj mjesec pločice i fuge u kupatilu.
A ostatak vremena držim sve poprilično uredno, svaki dan očistim WC, usisam dva put tjedno a toliko puta brišem i prašinu. Ima naravno dana kad mi se ne da ni suđe oprati. :oops:
U principu uvijek kad brišem podove (a to je po potrebi), detaljno ih obrišem.Citiraj:
čoškovi ( uglovi ), lajsne...sve ne baš dostupne zone i ne na prvi pogled vidljive ( pošto to u brzinskom čišćenju ne obuhvatim baš često - čitaj: rijetko - tipa, kad usisavam ili brišem pod nije da baš uvijek kleknem i s krpicom brišem prašinu u kutovima oko frižidera, pećnice, mašine i sl. ) i kad vidim često zažmirim :oops:
e ovo stvarno rijetko, kad se sjetim, možda u vrh glave dva put godišnjeCitiraj:
vrata od soba i štokove
izvana po potrebi, najrijeđe svakih mjesec dana, iznutra svaka dva tri mjesecaCitiraj:
elemente iz nutra i izvana
ovo je posao za muža, ja trudna to ne radim :mrgreen:Citiraj:
iza i ispod garniture( trosjeda, fotelja i sl, ako su vam uz zid sobe )
isto po potrebi, mogu izdržati i do tri mjeseca bez čišćenja, ali ako mi se nešto prolije onda očistim cijeli fridžCitiraj:
frižider
kad me uhvati luna, najčešće ih ni ne pogledam (sad sam ih pogledala, ima malo prašine između letvica ali nije strašno)Citiraj:
stolice ( čeeesto se zabezeknem koliko se prašine na to hvata )
Inače, nemam neki raspored čišćenja, niti to radim svaka tri sata po difoltu, kad me uhvati manija ne stajem i najmanji ćošak grebem tri sata ako treba.
Od čitanja ovakvih topika danas sam:
- počistila trećinu elemenata u kuhinji 8)
- izribala kupaonu ( po meni cijelu, ali bojim se da bi koja od vas pronašla još koji kutak netaknuti :lol: )
- izglancala šparet i oprala suđe preko nekoliko puta tako da je sad kuhinjica u punom sjaju ( barem što se tiče sudopera i špareta ), jer ja nemam gospođu perilicu, a inače mi nije problem tipkati dok suđe čeka
-počistila cijeli regal u dnevnom i onaj stakleni dio-sve povadila sitnice, prebrisala, malo prorijedila i vratila na mjesto
-oprala vrata i prozore na kuhinji i kupijoni
-oprala čoškiće sa krpicom ( čak sam i kleknula 8) )
-počistila stol u dnevnom od papira, nepotrebnih letaka, reklama i svega što ne pripada tu, a uvijek je tu
-pokušala dovesti u red igračke koje je G izvukao ( mada to baš i ne smatram neredom )
khm...možda za neke nije puno, ali za mene je i previše ( naravno uz kuhanje ručka i nekih klasika stvari )
Eto šta čovjeku naprave ovi topici, za poludit :lol:
Kavin :shock:
ovo što ti učini danas ja učinim u godinu dana
jedino kupaonu perem skoro svakodnevno
suđe pere mašina
a ostalo :oops:
Baš mi je drago što je ovaj topic izniknuo :mrgreen:
:*
Pa da vidiš kako sam bila vrijedna :mrgreen:
Muž radio čitav dan, a meni se nekaj zmrdala peć za centralno i nije bilo grijanja, pa sam G torpedirala kod bake i dede ( nisu smjeli odbiti u ovakvoj situaciji ), a nisu namirisali moj plan 8)
I onda udri da se zagrijem, jer ovaj mali ventilatorčić niš koristi, a kako da ženi nebude hladno, a nema muža kući da ju on zagrije, nego da riba, pere i čisti :mrgreen:
tak treba! volim kad mi dižeš moral :lol:Citiraj:
aleksandra70vanja prvotno napisa
o'ma mi je duši lakše :mrgreen:
Ja sam neki dan, nakon sto godina, oprala prozore. Vani je snijeg padao ko blesav, malo su me i prolaznici cudno gledali, ali....inspiracija je inspiracija. :mrgreen:
Zorana, bila si u PMS-u, priznaj!
:lol:Citiraj:
sorciere prvotno napisa
Citiraj:
Kavin prvotno napisa
Kad malo bolje razmislim već se godinama uspješno odhrvavam ovakvim i sličnim topicima , hoću reći onome što izazivaju :mrgreen:
I da..prozore uvijek perem po mračini, nekako mi šteta trošit na to vrijeme po danu :mrgreen:
Kupaona...to mi je bolest, sve drugo..kako me kad uhvati inspiracija
KOd mene postoje stvari koje se rade svakodnevno , svako vece spremam dnevni boravak i kuhinju ,skupljam igračke redovito. Kupaonice perem svaki drugi dan ,dječju sobu usisavam 2-3 x tjedno.Veš čim se skupi
Budući da živimo u velikoj kući još uvjek ostane puno toga netaknutog :roll:
Od prije tjedan dana imam tetu koja ima ulogu domaćice tako da ću si dosta toga skinuti s leđa :D
Zapravo sam žrtva kuće i to doslovno..Pametno sam odlučila ovojeto dignut laminat iz cijelog centralnog dijela i staviti predivne bež pločice koje su doslovno gledaj a ne diraj...odnosno levitiraj..
Najmanje jednom dnevno moraju se oprati(tu je ipak pas)a onda to vuče i još puno drugih stvari.Srećom, djeca su dovoljno velika da svoje sobe sami sređuju.I dalje mi je kupaona svakodnevna a te čudne stvari tipa..štokovi..vrata lajsne uglavnom dva puta godišnje...nekako pred Uskrs i pred Božić.
Ispod namještaja obavezno i često...brisanje a prašina dva puta tjedno ili češće...zavisi...jel sunce tuče pa se vidi il je oblačno pa se ne vidi sve :lol: :lol:
meni stvarno pms pomaže, znači, s obzirom da imam pcos, nije često :mrgreen:
Moje čišćenje ide ovako, ploćice svaki dan pošto su skoro pa bile i nisu glatke pa moran tu i tamo kleknit i uprit svon snagn da bi oprala kap od vode koja na njima potamni (proklela i proklinjen dan kad san ih kupila)
Usputj jednom mj. ih peren sa kiselinon za fuge jer piju fugu koju navodno majstori nisu dobro oprali kada su ih fugirali...
Pitam se jel to uopće moguće s obzirom na cijenu koju smo platili za nih...
Dalje, špaker svaki dan, kuhinju kompletno jednom tj, štokovi, lajsne, regal dva puta tjedno, soba generalno (znači i penjanje na komodu da bi oprala sam vrh ormara) jednom tjedno, kada staklena jednom tj (Kolpa san za staklo rješava ostale dane), školjka i lavandin dva puta tjedno, za suđe iman mašinu i mislin da bi to bilo to.
Stakla po potrebi... Lampe i lustere dva puta tjedno.
Usisavam jednom tjedno.
E sada ovo možda zvući bolesno i mogu ne čistit ali kada je sve čisto onda san jednostavno prezadovoljna i smirena.
Ne mogu funkcionira drugačije. Čistoća me smiruje.
btw, igračke se sve svaku večer pospremaju...
To je to :mrgreen:
Gaj molim te pojasni mi ovo s kiselinom za fuge..??Meni su fuge bež, odnosno trebale bi ostati bež ali na mjestima su potamnjele..grrrrr..tamo gdje se često gazi.
E sad, mislila sam kupit onaj parni čistač.... !!??
Meni su fuge isto bež i sada su navodno pločice pospugale tu fugu jer stalno neke fleke izlaze po njima. Kao neko crnilo. Kiselinu san kupila u Ferotermu jer san ih tamo reklamirala pa su mi oni to savjetovali, a zove se Keranet Liquido. Pere i fuge i pločice.
Samo pazi, moraš imat rukavice i razridit je sa vodon. Jedna boca je za više pranja. I nemoj puno trljat po fugama dok po pločicama možeš.
Kod mene se stanje popravilo...
E i ja sada kupujen Kercherov usisavač na paru koji ima deterđent u sebi pa ću baš vidit oće li mi pomoć sa pločicama :/
Citiraj:
babel prvotno napisa
:shock: :naklon:
Nije ni čudo da moje doma zgleda tak kak zgleda, nije baš za opisivati :oops:
Mislim kad zglancam jednom u ..khmkhm.. sve se blista kao kod tebe :mrgreen:
Dobro, ako me sjećanje ne vara, nismo odredile neku skalu pedantnost.
Definitivno nisam na vrhu, ali babel je vrlo vrlo blizu;
za sam vrh fale joj naravno nakvaknjaci i ina pomagala :P
Neću se praviti da znam 8) pa pitam :?Citiraj:
kahna prvotno napisa
Nema ti druge draga nego pročitati svih 6 stranica :P (lagano štivo)Citiraj:
Kavin prvotno napisa
Nećeš požaliti vjeruj, niti ne slutiš što sve propuštaš ;)
Moram odrediti prioritete -
žongliram :joggler: sa vremenom ovdje i onim malo slobodnim, da pročitam knjigu "odgojite dijete bez vikanja" ( imam ja puno problema :P 8) ) tako da mislim da mi je duševni mir moga djeteta bitniji....ili :mrgreen: - naravno
Ak je baš tako "lagano štivo" ( što vjerujem da je barem što se čitanja tiče ) budem ga se potrudila pročitati, a ti ako budeš imala grižnju savjesti ( :lol: ) da ću jedan dan duže biti u neznanju kako se bolje iskontrolirati kad me ulovi napad nas mama ( deklariranih i voljnih promjeniti to ) vrištalica slobodno objasni da si olakšaš dušu :mrgreen:
hihihi
Meni su pločice srećom ok, osim što su gledaj a ne diraj..ai mi fuga tamni a to mi ide na živce, jako...Citiraj:
babel prvotno napisa
od bež se pretvorila u smeđu...
gdje sam ja bila kad je ovaj topic bio aktualan :shock: :shock:
osim sto ne peglam i nemam zavjese i stolnjake, vidim se u puno postova kahne i mc. posebno bih naglasila svoje zgrazanje bacanjem smeca u sudoper - to mi nikad, nikad nece biti jasno. moze li mi netko reci zasto guli krumpire i reze povrce u sudoperu? zasto to ne radi na radnoj plohi pokraj sudopera? zar je lakse skupljati mokre ostatke pomijesane po sudoperu nego pokupiti s radne plohe? :? zaista bih voljela znati nacin razmisljanja koji dovodi do toga, iskreno...
a vidim da jedna stvar nije spomenuta, a to su spuzvice za pranje sudja. gdje vam stoje? u sudoperu, mokre i prljave, ili iscijedjene i oprane, na svom mjestu, pokraj (opranog) sudopera? nema mi goreg nego vidjeti zmazanu, mokru spuzvicu kako se pljesnivi na dnu sudopera. nakon sto se recimo u njemu pralo sudje, pa cistilo povrce, pa bacalo smece od povrca, ljuske od jajeta, itd. voljela bih objasnjenje i za to (neugodno mi je pitati svekije, ciju kuhinju zaobilazim iz gore navedenih razloga)...
inace, imamo cistilicu za vece poslove, a cjepidlacenje je prepusteno meni.
mahnito bacam stvari. komad odjece koji se nije nosio neko vrijeme - caritas. novine od prije dva dana (gdje je smisao cuvanja casopisa nakon dan-dva??) - smece. papiri, letci - smece. ne podnosim nagomilavanje stvari. imam dva predmeta iste vrste? bacam ili poklanjam jedan. itd.
ja definitivno nisam pedantna niti tome stremim.
al - povrce i kompostni otpad ima svoju kutiju koja stoji na radnoj plohi, prazni se svakodnevno u kompostaru u dvoristu, pere takodjer redovno - po praznjenju.
spuzvica za sudje je isprana i iscijedjena i stoji na sudoperu - iako se u njemu mozda i gomila neoprano sudje :mrgreen:
igracke mogu preskakat i dva dana. uopce me ne zarezuju. jedino mi smetaju sitni komadi na koje je nezgodno stat i one neke "interaktivne" igracke koje kad sutnes u mraku pocnu muuuuuukati ili pjevati neku nebulozu i slicno :mrgreen: uglavnom - rastresene igracke mi nikako nisu prljavstina i smece...
prozore perem stvarno kad me uhvati inspiracija i, evo, zadnji put je to bilo prije jedno sedam-osam mjeseci... zavjesa nemam.
i, kako sam ja kraljica antirutine :mrgreen: , nemam apsolutno nikakav raspored za ikoji posao u domacinstvu - od pranja sudja, od ribanja sporeta, od pranja prozora (heheheheh), mijenjanja plahti ili kuhinjskih krpa ili spuzvica, luftanja madraca, pranja kupatila, usisavanja i brisanja podova i ostalog... sve radim kad mi dodje...
i jos uvijek ljudi dodju kod nas i jedu kod nas i neki su i prespavali kod nas... :shock: 8)