ja samo pokusavam nesto napisati
Printable View
ja samo pokusavam nesto napisati
ovako nova sam, samo me jedna stvar zanima, o cemu mi ovdje pricamo? jesu li vasoj djeci ustanovljene kakve dijagnoze ili su sasvim ok, samo sto pricate sto ste primjetile ili?
odgovor za tali 29. htjedoh ti reci da je moj sin recimo isto sa svojih nekih 5-6 mj. poceo zabacivati glavicu dok spava i to je trajalo neko vrijeme a onda je nedavno prestalo (sad ima 7). u isto vrijeme je imao atopijski dermatitis pa ga je svrbilo ispod vrata pa smo mi to s tim povezali. No onda je to poceo raditi i po danu dok bi ga drzali naslonjenog na sebe (ali od sebe) onda onako izvije leda i glavu u nazad. onda se poceo naginjati u stranu (a ponekad u isto vrijeme i unazad- u stranu ali unazad) dok bi ga drzala i nosila onako od sebe. pitala sam doktoricu i ona je rekla da je to jedan nacin upoznavanja sa svijetom itd. Dijete zeli nesto vidjeti a i to je vrijeme kad oni krecu izvodit svasta sa sobom, skuze nove pokrete itd. Ako je dijete zdravo i ako normalno napreduje u ostalim segmentima, mislim da se nemas sta brinut, to ce prestat.
mene zanima buduci da ne stignem citati..
sta ako se dijete posjeda samo, a ne puza a ima vec 10 mn.
ona se krece na vrlo zanimljiv nacin sjedecki. i tako ona predje pravo finu metrazu..
jel ju trebam vodit fizijatru il sta.
na noge se ne podize.
u polozaj za puzanje se postavi ali samo da dohvati igracku i vrlo malo odpuzi..uglavnom unatrag.
al sjedecki..ode..
moja beba ima 9 mjeseci i 10dana. primjećujem kod puzanja da se nekako jače odguruje desnom nogom. mm kaže da umišljam, ali mislim da je stvarno tako. mislim, nije da ona lijevu stranu vuče, da ne radi ništa, ali mi je nekako jača s tom desnom nogom :?
mislim da ću morat do pedijatrice :?
panterica djeca te dobi bi trebala podjednako koristiti obje strane tijela, no nemoj odmah paničariti. pusti da pedijatar procjeni o čemu je riječ. (kad ovo kažem, uvijek se nadam da ljudi, odnosno njihovi klinci imaju dobrog pedijatra....) dobro je što si primijetila, no sve da i je nešto za brigu, to su stvari koje se u vecini slučajeva brzo i uspješno sređuju :)
lelita, draga... :)
zašto bi vodila fizijatru zdravo dijete? zato jer napreduje i prati svoj ritam?
pazi, sve što djeca naprave sama, znači bez poticanja drugih, bez "pomaganja" (držanja, pridržavanja....), rade zato jer su sama spremna. i to je sasvim u redu. to što je tvoje dijete odlučilo sjediti a ne prvo propuzati je isto u redu. ti je uvijek možeš poticati, recimo nekim igrama i sl. tako da dopuže do nekud....ali poštuj djetetov ritam, želje i mogućnosti...i da, manje čitaj ovu temu... :)
ima onih sa dijagnozom koji dijele s drugima svoje iskustvo i propitkuju, a ima i mnogo onih kojima (srećom) nije postavljena nikakva dijagnoza, niti će biti postavljena, no malo preveć čitaju ovakve teme pa su u strahu, pa se zabrinu... :)Citiraj:
bigSexyMama prvotno napisa
ja saj jedna od tih što malo previše čitaju :/
uvijek me strah da nešto ne bude, a ja nisam skužila na vrijeme
danas mi se činilo da se jače odguruje lijevom
sad sam i mm opteretila i zaključak je sljedeći: nekad jače lijevom, nekad desnom :roll:
a kad bih napisala zbog čega sam sve prvo dijete vodila pedijatru :shock:
da ne mislite da sam skroz luda, prve dvije trudnoće sam izgubila, prvo odila nakon 7 godina braka, pa sam imala previše vremena za čitanje
i ja sam jedna od onih što previše čitaju.
prepadnem se zbog svake gluposti.zatto šaljem pusu svima i neću više čitati ovu temu :*
Čitam postove od početka stranice i promislim... bolje mi je nit ne čitat, napravila sam nedavno paniku jer se ne posjeda i ne puzi, a sad ga ne mogu uhvatit kako trči...Citiraj:
paid prvotno napisa
na ovu temu više ne svraćam... :bye:
ima moja frendica sina i on se recimo u puzanju zaista jace odgurivao jednom nogom i to tako da je dizao stopalo i odgurivao se pomocu njega dok je s drugom nogom normalno puzao, na koljenu. I Tako da je poslan fizijatru i to mu je mama moramla ispravljat. Takodjer cesce se podizao na tu nogu i to je samo morala ispravljat na taj nacin da kad on krene na tu nogu ona mu je trebala spustit i pomoci mu da se podigne pomocu druge noge. To je bilo u biti to. Isli su na kontrole kod fizijatra i on je rekao da jednostavno dijete mora koritsiti obje strane tijela podjednako i to je to. Nije to nista odmah zabrinjavajuce itd. Pa sto cete. A i meni je patronazna rekla da iako nema ljevaka i desnjaka do prve godine zivota da ce uvijek dijete mozda nesto raditi vise jednom stranom. Ako to postane bas ono izrazajno, da se jedna strana uopce koristi ili vrlo malo onda je to zabrinjavajuce. PO MENI. A i tako sam citala.
A sto se tice ovog citanja i tako, mislim da stvarno danasnje mame previse brinu i muce ih sitnice.
Sigurno ne spada pod ovu temu ali ipak pitam vas jer vježbate, razgovarate sa raznim fizijatrima i sl...
Dakle moja curka od 8mj već mjesec dana hoda uz namještaj (sjedi, puže i sve ostalo) u čarapama sa onim gumicama na dnu...uglavnom na redovnom pregledu pedijatrica je rekla da lijepo stoji, hoda pravilno (ne uvija se ni na jednu stranu) i da bi bilo OK da ju polako privikavam na hodanje u (pravim)cipelama (inače nikada nije u njima, ionako ima samo one šminkerske koje nose bebe dok ne hodaju) jer bi se moglo desiti da prohoda i onda joj obučem cipele i to će joj smetati i u njima neće znati hodati. Kakva su vaša iskustva?
Ja sam to baš nedavno pitala na Goljaku - kako je bolje za prohodavanje za zdravu djecu - i odgovor mi je ne u cipelicama, nego tako u tim čarapicama s gumicama. Mojoj su pak naložili da hoda tj. da se ustaje u cipelicama jer joj cipelica fiksira nogicu koja inače jako ide prema unutra (staje stopalom na unutarnju stranu). Za prve cipelice su nam preporučene Ciciban, na žnirance, pretpostaljam jer se nogica žnirancima može bolje fiksirati nego kopčama. Za te cipelice je bitno da je prednji dio i potplat mekan, a da su fiksirane dobro iza, da su visoke, ali da nisu sad polučizmice - u dućanu baš pitaš cipelice za prve korake da ti oni izmjere nogicu i sugeriraju broj.Citiraj:
Leeeaaa prvotno napisa
Tj. moja je vježbač, ali baš sam pitala koja bi bila preporuka za nevježbače. Sumnjam da ako prohoda u čarapicama da neće znat hodat u cipelama, to mi je nekako nezamislivo kao argument. Argument koji su mi rekli za prohodavanje u čarapicama, a ne u cipelicama, je da je stopalo dio tijela koji je pun osjetila i jako puno se dijete tako informira o podlozi što se u cipelicama gubi.
Moj hoda uz namještaj jako stabilno, normalno u čarapama, nikako da kupim cipelice i već mi je neugodno od izgovora pred drugima zašto je bos :lol:
Što se tiče čitanja, radije ću ispast paničar, nego sljepac ili noj! U današnje doba dostupnosti informacija ne educirati se o nećem tako bitnom kao što je djetetov razvoj i zdravlje za mene je nepojmivo!
Vježbači obavezno u cipelicama, a zdravi nemam pojma!
Ovisi ti i to, procjenjuje fizijatar ili fizoterapeut kakvo je stopalo. Mojoj nećakinji su, unatoč hipotoniji, kod Polovine savjetovali ipak bez cipelica, meni su na Goljaku rekli za moju curu (hipotonija, mekana stopala) neka bude u cipelicama, ali ne stalno, neka nogica osjeti i podlogu bez cipele, ali da je tad obavezno popravim (da je maknem iz krivog u pravi položaj, znači ako je bez cipelica mora bit uz moj nadzor), a za zdrave su mi rekli jednoznačno bez.Citiraj:
amel prvotno napisa
Što mislite o ovome?
Darko Richter, dr. med. 28.02. 2007. 22:40
Distoni sindrom je neka balkansko-srednjeeuropska dijagnostička poštapalica koju ne možete pronaći niti u jednoj anglo-američkoj knjizi. Dakle, za njih to ne postoji. Da netko ima distoni sindrom kaže onaj tko ne vidi ništa izrazito patološki, a nije siguran da je tako. Pa nastaje pregledavanje od bezbrojnih specijalista i subspecijalista, od kojih nitko ne kaže da djetetu nije ništa, a na kraju dijete dobije ličnu kartu i možda postane golgeter. Kad vam netko stavi dg. distonog sindroma, onda to znači da nije ustanovio ništa jasno patološki, pa ne znam što bi trebalo dalje poduzimati, osim kontrolnog pregleda prema rasporedu u prvoj godini života.
evo ja mogu potvrditi da ovdje u Belgiji zaista dijagnoze d.s. nema. Petra se rodila u zagrebu i sjećam se da sam sa strijepnjom pazila na način okretanja, izvijanje itd.
Ovdje sam primjetila primjerice da je Toma s 4 i pol mjeseca češće držao palčić u šaci, ili da se okretao s leđa na trbuh isključivo preko lijeve ruke a ne preko desne itd... Kad sam to spomenula pedijatru, ovaj me samo blijedo gledao i rekao da je to normalno (kao niti jedno dijete se odmah ne kreće s obje strane). Njegova je priča svako dijete ima svoj ritam, neki pužu, neki se odmah dižu na noge itd... kao sve je to ok.
Meni malo čudno :/ ali stvarno se tako ponašaju.
Nije mi to ništa novo, ja to vježbanje nastojim shvatit kao tešku preventivu i a la higijenu. Meni je rečeno na Goljaku da 85% djece koja se označe kao distoni spontano (znači bez vježbica) isprave sami te nepravilnosti i da distoni sam po sebi nije patologija, nego odstupanje, mislim da je Polovina sestri rekao za ono što oni pak nazivaju "cerebralne poremetnje kretanja" (jedino roditeljima možda teže zvuči zbog riječi "cerebralno") - da joj mala ima 50-50% šanse to ispraviti i bez vježbanja. A ovo pregledavanje - to je isto preventiva. U biti, to je jako slično pristupu pregledavanja i praćenja u trudnoći - kod nas se često zahvaća jako puno toga iz preventive patologije, vani možda neće biti tako. Rečeno mi je da je i u Engleskoj ta blaža paradigma, dakle slično ovo što se navodi kao iskustvo iz Belgije. Moj je stav da, s obzirom da smo tu, ja kao roditelj odabirem koristiti tu preventivu koja se nudi na Goljaku. Gradovi koji nemaju tako kvalitetnu uslugu podrške malim motorički-challenged ljudima imaju manje opsežnu mrežu kojom zahvaćaju motoričke posebnosti (mislim da se samo u ZG-u, unutar Hrvatske, tako opsežno radi u državnoj klinici).Citiraj:
Sirius Black prvotno napisa
Da se još ubacim - kako su meni dr-ovi prezentirali Anino stanje je upravo tako kako piiše ovaj citat u italiku - da je to blago odstupanje, ne patologija, dobili smo pokazne vježbice, a ja smatram da je to u rangu hendlinga, nešto što bih ja možda radila s djetetom rado sve da i nije u nekoj obradi (da me tko naučio). Tj. distoni je najčešće takav i rečeno mi je da je 85% distoničara na kraju OK, a terapeutski cilj je educirati roditelja na što eventualno obratiti pažnju da ne nastane nekakav problem di ga ne bi trebalo biti tj. kako raditi na mišićnim grupama koje su hipotone i sl. Za svoju curu ja točno kužim da je po tonusu drugačija od druge djece s kojima se nađemo na kavi, plus to izvijanje, ali su mi objasnili da to nije nikakvo čudo, a i meni se ne čini da je neko čudo jer vidim da je zasad OK i da savladava sve korake i na lijepi način, još samo da hodanje bude OK, tu malo krvi nogice prema unutra što vidim da druge bebice iz naše "berbe" u pravilu ne rade pa joj nastojim u tom smislu pomoći, ako mogu.
Da li se računa kao samostalno posjedanje iz ležećeg u sjedeći ako ju držim za nogice?Moja cura se već par dana posjedne prilikom premetanja dok ju držim za listove.Ili to još uvijek nije samostalno? :?
samostalno posjedanje je upravo to - samostalno. pomoć sa strane znači da nije samostalno...
Richter....ah Richter.... da ga nema trebalo bi ga izmislit...naravno da distoni ne znači da je nešto odmah patološki, no kad to Richter složi onda ispada da svi mlate prazne slamu....zanimljiv lik, često me nasmiju njegove primjedbe :) ali on je hrvatski House najviše po sarkazmu...
Čitam vas malo, pa sam još tužnija nego prije.
Mi smo vježbači na Goljaku, nije niti hiper niti hipo niti distoni, ima "samo" grč u gornjem dijelu leđa i eto, punih je 8 mjeseci i nema naznaka niti rotacije, a kamli pouzanja.
:cry:
Tješi nas fizioterapeutka da to ide, ali polako.
Ima li koji primjer da beba nije rotirala sa 8,5 mjeseci?
prolaznica1975, a koja vam je onda dijagnoza u nalazu specijalista?
Napisali su hipertonus, ali je to napisano samo stoga da dobijemo termin vježbanja. Jednostavno zaostatak u mot. razvoju uzrokovan tim grčem u gornjem dijelu leđa.
obično su zaostaci u mot. razvoju uzrokovani ili nečim tijekom trudnoće i /ili poroda, odnosno grčenje je posljedica a ne uzrok....tako da priznajem, nije baš da kužim o čemu se to kod vas radi...Citiraj:
prolaznica1975 prvotno napisa
što je uzrok grčenju? i kako se to manifestira kod vas?
...i nadam se da će te vježbanjem uskoro razbiti taj grč :love:
znam jednu mamu cij se mali ni sa godinu dana nije okretao, a kamoli nesta drugo! ne znam kako je isao dalje razvoj i koji je bio uzrok tome, ali mali sad ima 2 god i normalno hoda i sve, i dalje idu na vjezbice...Citiraj:
prolaznica1975 prvotno napisa
mi smo na vjezbicama u vinogradskoj i cesto znam vidjeti bebe od 8 ili 9 mj koje se jos ne rotiraju
Ina 33, zar ste vi još u skupini 0-1 :) ? Moj P. se diže uz namještaj i preporuka fizioter. (iako solidno stoji, tj. nije na prstićima, stopala nisu preme unutra i sl.) je da nosimo cipelice. MM je kupio Bambi šlapice i čvrste su oko zglobića tj. na zadnjem dijelu zgloba, đon je od gume i meni se čini na prednjem dijelu (ispod prstića do pola stopala) dosta savitljivo međutim na peti je đon tvrd...ako me razumijete o čemu pišem :lol: . Je li to ok?
Moj mali, 9 mjeseci, lijepo motorički napreduje, već 2 mjeseca gmiže, prije 3 tjedna se iz četveronožnog posjeo i sad to već super radi, al baš me zanima dal neko ima sličnog zmajeka - naime, on je tako usavršio gmizanje, pregmiže 90 kvadrata stana u roku odmah, pa sad kao da mu se neda onak pravo puzati i vrlo ne pokušava, već se počeo pridizati uz namještaj i očito slijedi hodanje.
Znači li to da će prohodati, a prije toga ne propuzati? Čisto me zanima, ako netko ima slično iskustvo
I kod nas slična situacija. Gmizanje i sada klečanje i dizanje na nogice.Citiraj:
dorostina prvotno napisa
Evo kako je bilo kod nas: gmizanje 2 i pol mjeseca, a onda puzanje s 9 mj. Ali, naše gmizanje bilo je asimetrično pa smo krenuli na vježbe i rečeno nam je da je po sebi gmizanje super priprema za daljnje faze, ali da bi trebalo biti simetrično i ne dugotrajno, jer te dvije stvari mogu upućivati na hipotoniju. I. je asimetriju jako brzo ispravio i čim se to dogodilo, unutar par dana spontano prešao u puzanje, dalje sve idealno :D . Također se uspravljao ranije, s 8 mj., što nam je objašnjeno jednostavno time da je njegov psihički razvoj u to doba bio brži od motoričkog - znatiželja ga je gurala naprijed, a mišići su malo kasnili (dizanje je manje zahtjevno od puzanja)...Citiraj:
Juls prvotno napisa
S obzirom da je puzanje blagotvorno za svako dijete, na vašem mjestu bih poticala zadržavanje djeteta u četveronožnom položaju, iigranje u sjedećem položaju s uspravim leđima, a zbjegavala bih dizanje, makar zadržavanjem u klečećem položaju uz neku didaktičku igračku. I, konzultirala bih nekog fizijatra ili fizioterapeuta od povjerenja, za svaki slučaj.
Hvala ti na savjetu Fish
Nema na čemu, dorostina :love:
Znam mame kojima djeca sa šest,sedam mjeseci stoje uspravno na nogama kad ih one drže. Moja mala to ne može jer je tome nisam učila nego sam je pustila da sama radi što može. Govore mi da je trebam učiti da stoji na nogama jer inače neće tako skoro prohodati. Moje čudo ima devet mjeseci i još nije propuzalo samo se okreče sa leđa na trbuh i obrsatno,ruke pruža ispred sebe i diže glsvu visoko i pomalo gmiže. Da li je to u redu ili zaostaje u nečemu?
Evo,i moja curka je stara kao i tvoja i ja isto s njom radim kao i ti i ona može uglavnom to kaj ti veliš za svoju malu.
Okreće se leđa-trbuh i obratno već dugo,gmiže,obiđe cijelu kuću tako,digne se na rukice,ide za predmetima,igra se s njim u rukicama,guzu digne tu i tamo ali onda ode unatrag.
Bile smo kod pedijatrice s 9 mjesecijer još ne puzi i nije se posjela,a Grga mi je u njenoj dobi već se dizao sam na nogice a sa 10 mjeseci je samostalno prohodao.Naručila nas je sa 10 mjeseci ponovno na pregled jer ju je pregledala i to kaj je vidjela i kaj sam joj ja rekla je rekla da je ok,da ju na nogice ne stavljam ni slučajno i da bi trebala već samostalno sjediti makar nije problem ako to napravi i sa 10 mjeseci.Ona će uskoro 10 mjeseci ali još se nije posjela tako da ćemo vidjeti kaj ćemo dalje.
Ali na nogice nikako,pa još ni ne sjedi,kičmica je još vjerojatno preslaba.
Uskoro punimo 6 mjeseci.
Vježbači smo. Još ne rotira nikako. Ide samo na bok, iako radimo rotacije.
Kada bi trebali to savladati jel možda netko zna?
Moja P je bila isto tak. S 10 mjeseci se sama posjela i isti dan digla na noge. Samostalno je hodala s 14,5Citiraj:
bobaibeba prvotno napisa
Mi smo vježbači od kraja njenog trećeg mjeseca. Vježbamo 2-3 puta tjedno sa terapeutom i dva puta dnevno kod kuće. Sa tri i pol mjeseca je uspjela sama držati glavicu, sa točno 6 mjeseci se počela rotirati, sa 8 mjeseci samostalno posjedati i gmizati (ali je bilo jako asimetrično jer je koristila samo jednu nogicu pa smo to puno ispravljali), a sa 8 i 20 dana pravilno puzati. Danas je napunila 10 mjeseci i pravilno se iskorakom podigla na nogice. Jako sam ponosna na nju :D
Ma,ja ju isto puštam i pošto sve drugo radi ok,nema nekih anomalija,sve si mislim pa bude.Ali Grga je bio za 100 stupnjeva drugačiji od nje pa ih stalno uspoređujemi od tuda i brige.
On je sa 10 mjeseci i 8 dana sam samcat hodao,po vani,ono baš hodao,nismo ga nikada vodali za rukice,sve kaj je znao naučio je sam.
Pa i nju puštam da sama nauči sve a nekako joj ne ide.Ali eto ima još koji malo kasne,pa će i ona stići sve valjda.