ovi slani su jako, jako fini
ne kuzim kako se rastopio secer?
Printable View
ovi slani su jako, jako fini
ne kuzim kako se rastopio secer?
ove fatalne sam ja radila sa svim vrstama kave - mljevena iz ciglice, pa instant, pa cak jednom uvalila i ono 2u1, jednom nismo imali cokolade pa stavila nutellu i bilo je mljac 8)
Ni ja nisam stavila mljevenu,nego 3 zlice nescafe rastopila u par kapi vode.Savrseni keksi,jos uvijek sam odusevljena,na Bozic dobila pohvalu od kompletne obitelji.
Moji su ispali prekrasni - kao iz žurnala, šareni. Nisam stavila kave i odlični su! Jedino voljela bih da su malo mekši, kao primjerice kad malo odstoje van limene kutije (slučajno su ostali preko noći na tanjuru pokreveni samo s kuhinjskom krpom i drugo jutro su bili mekaaaaannnnii :) Možda bi pečenje od 8 minuta tome pripomoglo?
Gledam ih već dugo i nikako da se uvjerim da je to stvarno tako fino... ali, evo, bit će novogodišnji pa ću kompetentno o tome raspravljati.Citiraj:
flower prvotno napisa
Namjerno ne otvaram novi topic, jer vidim da su ovdje vec okupljeni svi cookies fans ;) a imam jedan recept za izvrsne cookies-e :mljac:
Kolegica jutros donijela, smazala sam sve koje je stavila na tanjur :oops:
Dakle:
2 jaja
1 ekstrakt vanilije u vrecici ili pola bocice tekuceg ekstrakta vanilije + 1 vrecica vanilin secera
pola maslaca (ili malo vise)
320 smedjeg secera
320 g zobenih pahuljica
60 g mrvica
40 g brasna
2 praska za pecivo
pola zlicice soli
270 g crne cokolade
120 g brisnica
U posudi za miksanje izmiksati 320 g secera, vaniliju, 2 jaja i rastopljeni maslac.
Narezati cokoladu na male komadice.
U drugoj posudi pomijesati zobene pahuljice, mrvice, brasno, prasak za pecivo i sol.
Na mikser staviti spiralne dodatke za miksanje. U 1. posudu staviti smjesu iz 2. posude i u sve to polako cokoladne komadice i brusnice.
Rernu ugrijat na 160-170 stupnjeva.
Kolace stavljati na papir za pecenje, napraviti kuglice i poslagati ih po tepsiji (mogu se malo i spljostiti).
Peci 15 min i hladiti 15 min.
Smjesa je za 3 tepsije.
:mljac:
I sad mi fali smajli s palcem prema gore, sto bi apri rekla ;)
Napravila sam jučer obje vrste i stvarno su ovi slani bolji.Citiraj:
Balarosa prvotno napisa
A sad idem cendrati na topic o debelima.
:lol: :lol: :lol:
Konačno sam i ja napravila budniće (to za doček :mrgreen: ), doduše bez kave, super mi izgledaju i jako su fini, samo nikako ne kužim kako anek dobije toliko komada, ja ću ih imati 15-ak :/
Napravila sam ih, sama sebi za doček. I kad sam zagrizla u prvi, tolka me milina prožela da sam htjela napisati ovo: anek, hvala ti što BESPLATNO dijeliš ovakav recept s nama svekolikima, ovako nešto bi trebalo stavit negdje na net i naplaćivat download :*
Kako se vama ovi keksići drže drugi dan? Nama je jedan dočekao jutro, i bio je totalno tvrd, gotovo nejestiv, a baš sam isplanirala ovo ispeći za poklon dan unaprijed. Budu li mekani kad se stave u limenu kutiju?
(no generalno, mislim da sam ih predugo pekla)
nama nikad nisu docekali jutro 8)
balarosa :love:
Meni su danima mekani. Držim ih u limenoj kutiji. Generalno, s keksićima ako su pretvrdi uvijek se radi o predugom pečenju.
ok, nije mi jasno kako vam keksi prežive dulje od dva dana. :?
maja je u pravu. neko sam se vrijeme držala onoga što piše u receptima, a onda skužila da nema keksa kojima treba dulje od 10 minuta na 160 stupnjeva. sve preko toga ih presuši.
Ma moj je problem nova pećnica koju još ne poznajem, a očito peče brže nego što sam ja navikla, tako da mi se kod kolača svaki čas dogodi da se prepeku .. za Božić mi je sve više manje pregorilo. I ja mislim da će 10 minuta biti dosta. Inače su stvarno fini, iako bez kave mrvicu preslatki.
Ništa, spremit ću ih u limenu kutiju i to će valjda biti OK. Napravit ću duplu količinu.
svi ih ispekli, samo ja nisam :mrgreen:Citiraj:
Maja prvotno napisa
ajde dobro, ja ispekla nutella cheesecake u koju sam dodala ruma i ispalo je prefatalno. i još u kalupu u obliku srca, pa zasula gorkim kakaom odozgora :mljac:
a ovo za naplaćivanje, eee, to je dobra ideja :lol:
ja kod novih pećnica ovično probam peći "na nos", čim zamirišu, to je to, i meni vrijedi za sve kekse.Citiraj:
Mima prvotno napisa
ovo vazi i za spekulaase?Citiraj:
Generalno, s keksićima ako su pretvrdi uvijek se radi o predugom pečenju.
radila sam po ajvicinom receptu, i stvarno su jako tvrdi (odlicni, fini, mirisljavi , ali za zub polomiti), normalno ih mozes jesti ako se umacu u caj, ili kavu
znam da su i oni kupovni spekulaasi tvrdi, ali su puno tanji od ovih mojih, mozda je u tome caka, tanje razvaljati??
ja ne kužim kako svi osim mene imaju problem sa speculaasima. baš mi je žao. :(
ima negdje i recept koji je stavila white_musk, ima više masnoće i odličan je. ove godine sam radila po njemu, ali sam dodala jedno jaje (u receptu ga nema) jer se tijesto mrvilo. razvaljala sam ih, onako, ne pretanke, bar 3 mm, i pekla 10 minuta. savršeno. :)
Moje iskustvo sa svim keksicima tj. kukisima je da ih vadim stvarno nakon onoliko koliko pise u receptu, makar mi djelovali sirovo. Dakle kad ih dohvatim onim plosnatim (za palacinke) da se u podizanju s pleha malo savinu, a na dodir su na granici s pjenastim, ako znate sto mislim.
Spremam ih kad se ohlade u staklenu posudu i ostanu mekani (puna dva dana koliko treba da ih pojedemo, duze nismo izdrzali pa ne znam).
J
napravila :D
evo i ja probala ovaj čuveni recept i baš su fini keksići :P
meni su jučer kad sam ih ispekla bili malo preintenzivni (možda jer sam ih pojela skoro 10 :mrgreen: ) ali su zato danas super (držala ih u limenoj kutiji)
jedno pitanjce:
kad sam ih pekla bili su u pećnici baš onako fino dignuti, čim sam ih izvadila, malo su splasnuli, je li to ok? pekla tri protvana, probala i 10 i 12 i 14 minuta - uvijek isto...
mislim, ništa strašno samo su bili još ljepši u pećnici :mrgreen:
evo, dižem ovaj receptić za sve one koji ih još nisu probali!! :P :)
Ja isprobala jučer... nisam imala smeđeg šećera pa sam stavila običan, i to dosta manje nego po receptu (računala sam - brdo čokolade i još taj šećer iznutra) pa su ispali... dobri, ali zbilja žestoki :mrgreen: i nisu onako fino popucali, nego samo malo.
Ali zbilja ih je zabavno raditi, mala mi je pomagala tako da je valjala kuglice u šećer i bila je presretna što ima svoju ulogu u toj zabavi. Šećera je bilo posvuda, to se podrazumijeva.
Ostavila sam ih malo i za sutra i nisu se uopće stvrdnuli, čak su bili otklopljeni preko noći, samo umotani u salvetu, jer su bili još topli kad sam ih spremala. Danas su mi pasali uz kavu.
I ja sam ih radila prije 2 dana, imala sam pomagača koji je uživao.
Meni su za jesti super, skroz su mi hrskavi.
Mrvicu prepečeni, jer imam ventilatorsku pećnicu a nisam smanjila preporučenu temp.
Jedino mi žao da mi se šećer nije više ljepio jer mi baš fino izgledaju kad se ispeku i popucaju.
i ja sam uključila ventilator, jer sam ih pekla na 2 kata, a na kraju se nisu tako jako raširili, mogli su stati na 1 tepsiju. Možda zato nisu onako fino ispucali? Sad me već vuče da ponovim :mrgreen:
Zamesila duplu meru. Pola ispekla juče, druga polovina prenoćila u frižideru, pa sam pekla danas-za prvojanuarsko budjenje :mrgreen:
Evo ih budnići
fenomenalno izgledaju....
sad me vuče da i ja pravim
idem da vidim šta imam od sastojaka
:mljacobliz:
tko ih je zaboravio, podižem
aleks, vrati sliku da ti vidimo kukije
joj ne znam gdje mi je slika, i ja bi je rado opet vidjela jer mislim da ih neću moć tako ponoviti
sad ću biti krajnje neskromna, ali bili su fantastični
nisam ih radila već 2 godine
mislim da se moraju više puta uvaljati u šećer da se dobije onaj bijeli raspuknuti izgled
ma da nećeš moći, naravno da hoćeš
idemo ih sutra raditi pa ćemo se malo hvaliti 8-)
i ja sam se ove godine odvažila na budniće
to je fenomenalno!
iako, prvi me se baš nije dojmio.. ali kad pojedeš 3 - 4... dalje ne možeš prestati jesti
jedini mi je zez bio što mi je to bio zadnji kolač koji sam radila, bila sam umorna i nisam čitala upute, tako da sam SVE sastojke odmah strpala u zdjelu i miješala
smjesa koju sam dobila je bila premljeckava da bih moglaoblikovati kuglice, pa su na kraju ispali preveliki za moj ukus
promjer im je bio nekih 5 cm, što je gigantsko za moje ostale kolačiće koji su u prosjeku oko 2 cm
ispadne li i vama smjesa tako mljackava ili je doista stvar u držanju redoslijeda pri ubacivanju sastojaka?
ja sam ih isto pravila za ovaj Bozic, drzala sam se redosljeda i bila mi je masa ljepljiva, ali nakon drzanja u frizideru se stisne. ipak se lijepe pomalo za ruke dok napravim kuglice, ali mislim da je takva smjesa
e, viš
hladnjak bi mogao pomoći
ovaj put nisam imala vremena, ali sljedeći put ću to sigurno napraviti
Ja sam pravila nešto slično za staru godinu - zove se raspucani keksići (baš tako ih tražite na coolinarici). U njih ne ide kava, ali je recept na sličnu foru.
Piše da se masa treba staviti u hladnjak na minimalno 5 sati ili preko noći, ali se meni nije dalo toliko čekati pa sam je stavila na malo više od 1 sat u zamrzivač i bilo ju je stvarno lako oblikovati. lijepilo se skroz malo i to nakon što se smjesa lagano zagrijala na sobnoj temperaturi.
Jako su ukusni kad su malo odstajali, a pogotovo kad ih se namoči u mlijeku.
ideja za rođendan koji je uskoro!!
Aaaaaaaa oni su u pecbici secer se. Otaapa. Zastooo???
I kako znam da su gotovi? Su tvrdi na dodir il su samo raspucali?
moji se uopce nisu digli
Moji nit su se digli...nit su ostali bijeli i predugo sam ih pekla.pa su malo pogoreni :)