Znam, ja sam pročitala isto.Citiraj:
blackie prvotno napisa
Printable View
Znam, ja sam pročitala isto.Citiraj:
blackie prvotno napisa
Podaci nikako nisu povjerljivi. Imaš pravo za svako dijete koje je upisano tražiti dokumentaciju na uvid. Da, povjerljivi podaci, pa što još neće izmisliti. Fakat sam :shock:
Bili smo danas na razgovoru (pošto sam još jučer dobila slom živaca i nisam se dala otpraviti).
Uglavnom, ne želim prenositi razgovor jer sam još nabrušena i ljuta. Odgovor (van svake pameti) sam dobila tek nakon što sam ih ispreskakala. Kad je gospođa shvatila što je rekla se krenula izmotavati i bla bla...da skratim priču, lista ovih na čekanju će se promijeniti i ne moramo se brinuti.
Koliko je to istina, a koliko rečeno samo da me se riješe, ne znam.
No mene se nije nimalo lako riješiti i otpraviti riječima "gospođo, kriteriji su puno složeniji nego izgledaju".
Muž mi je rekao da popustim jer sam ionako bila protiv vrtića, no neću. Zadovoljavamo sve kategorije i ne planiram dozvoliti da se tako loptaju s nama na temelju nekih svojih subjektivnih gluposti.
Uz to sam duboko uvjerena da popis upalih slažu na način da zažmire i napikavaju prstom pa kog upiknu, upada.
(morala sam ovo napisati, žao mi je..)
icyoh, to je u Dugavama? Molim te, s kime ste razgovarali i što si točno rekla? Ja se sutra opet spremam ići im zasjesti za grkljan...
blackie, taman sam ti poslala pp (za nešto drugo) :)
da, Dugave.
ne, nemaš. A koji si ti zahtjev za upis u DV ispunjavala, draga moja da za to ne znaš. Pa i DV imaju pravo vidjeti tvoje osobne podatke i podatke tvog djeteta samo zato što si potpisom na tom zahtjevu im dala na to pristanak.Citiraj:
davorka prvotno napisa
dodatak: i obrađivati ih dalje samo u svrhu potpisivanja ugovora, a ne da bi nekome xy dali na uvid - pitam se kako ti je uopće palo na pamet da je to pod normalno.
Recimo da si ti u poziciji da ti je dijete upalo u vrtić, a neka druga osoba traži da vidi sve podatke: da li bi ti bilo svjedeno da ta druga osoba zna tvoje ime i prezime, adresu stanovanja, gdje radiš, broj telefona i mobiltela i sl. Da to naprave tebi imala bi ovaj rad :shock: na činjenicu da su uopće nekome xy dali na uvid tvoje osobne podatke.
Mene osobno zaista ne bi smetalo da moju dokumentaciju pokažu (naravno, bez adrese i broja tel).
Isto kao što mi, primjerice, ne bi smetalo da moj prijemni ispit pokazuju studentima koji nisu upali - ZNAm da nisu iste situacije, kažem samo primjera radi.
Iako moram istaknuti da mene osobno uopće ne zanima tko je (imenom i prezimenom) upao nego isključivo po kom kriteriju je taj netko izabran, a mi nismo.
Jer sumnjam da su sva upala djeca ona s prednošću upisa (da li se tako kaže?). Znači, barem pola onih upalih je trebalo zadovoljiti iste kriterije kao moj L. E sad - sve napisane kriterije zadovoljavamo. Znači da postoje još neki nepisani kriteriji. Ili to, ili nešto petljaju.
Upravo to. Ja sam jutros ravnateljicu molila da uzme zahtjeve od 30 primljene djece i usporedi ih s našim zahtjevom i da mi na licu mjesta zahtjev po zahtjev objasni koja je prednost pojedinog djeteta u odnosu na moje dijete. Da ću joj vjerovati na riječ i da ni ne moram gledati u privatne podatke te primljene djece. Nije se dala nagovoriti. Pa sad istražujem postoji li ikakav gradski nadzor nad radom tih vrtićkih komisija pa neka oni dođu malo pogledati je li sve regularno - oni bi valjda trebali imati pravo na uvid u te privatne podatke. Kad bih znala kojom inspekcijom da joj priprijetim, odmah bih plasirala prijetnju...
Postavljeno je to pitanje na Pravnim savjetima...
Ima, zove se žalba.Citiraj:
blackie prvotno napisa
icyoh, ne znam samo kako bi to uspjeli odvojiti? A kaj je tvoja potvrda od poslodavca bez tvog imena i prezimena i imena firme u kojoj radiš? Ili potvrda o prebivalištu djeteta da se vidi da je sa njihova područja: sve bez imena i prezimena djeteta i adrese ili kaj? Kaj da flomićem pocrne tvoje ime i prezime, ime firme i ostane kaj "Potvrda" ili ime i prezime djeteta, i prebivalište i ostane kaj "Uvjerenje o prebivalištu". Je, baš bi iz toga nekaj vidjela.
I još da ti hoćeš vidjeti tu dokumentaciju, još bi i pristala (primijeti kako se ulizujem :mrgreen: :lol: ), ali neka xy osoba - što ti znaš tko je i što je, moždaje prije 3 dana izašla iz Jankomira. Pa, svakakvih ljudi ima. Meni, priznajem, ne bi bilo pravo iako nemam aposlutno ništa skrivati.
Elin ja bih odmah prepisala tvoj broj telefona pa te zivkala na kafu ;)Citiraj:
elin prvotno napisa
Pa u mojoj glavi vidim popis djece (samo imena, ni prezimena ne trebaju) u XLS tablici.
kolona A - imena djece,
kolona B - upisan/ nije upisan,
kolona C - uvjeti koje zadovoljava,
kolona D - uvjeti koje ne zadovoljava
Toliko pismeni valjda jesu.
Pa je upis transparentan i odmah vidiš kakvi su to kriteriji za upis.
a što ako i 30 neupisanih zadovoljava uvjete, ali jednostavno nema mjesta?
nešto je moralo presuditi :/
Što je to "nešto"? I zašto se ne može otvoreno reći?Citiraj:
apricot prvotno napisa
Pretpostavljam da ste vi upali (čestitam!) pa te nešto kao objašnjenje može zadovoljiti. Mi nismo i stoga takvo objašnjenje meni ne drži vodu. :/
To mi je razina komuniciranja male djece - kad ja pitam "zašto..", a dobijem odgovor "Zato."
Ili neka lijepo napišu da su kriteriji subjektivni - možete zadovoljiti sve uvjete, no svejedno upis ovisi o NEobjektivnoj odluci vrtića u smislu "koje ime mi se više dopada". :/
vidi je!
pa i ja postavljam pitanje, ne dajem odgovor.
iako, teško da bi mi netko mogao reći: ovo dijete je upalo jer je njegova mama simpatičnija od Vas
ili, išli smo eci-peci-pec metodom
ili, dopali ste nam se na razgovoru...
:/
pa sve piše na internetskim stranicama Grada Zagreb. U nekim DV se mogu upisivati djeca koja su do 31.08. navršila 6 mjeseci do 11 mjeseci: Medvešćak, Duga, Sopot, u ostalima je uvjet da je dijete do 31.08. navršilo 1 godinu. Piše i koje su prednosti pri upisu u vrtić ako ne mogu udovoljiti svim zahtjevima. Zaposlenost roditelja je, ako sam dobro pročitala (a mislim da jesam), samo jedna od prednosti ako vrtić nema mjesta za upisati svu djecu, netko može imati i više ispunjenih prednosti npr. majka je samohrana + invalid domovinskog rada + ima 4 druge djece, nije zaposlena, ali pred vama ima 2+ jer ima ovo drugo. Dijete mora biti sa područja vrtića, oni će upisati svu djecu sa svog područja, pa ako ostane mjesta, vući djecu iz drugih naselja (tako mi je rečeno i to na 5 mjesta suglasno).Citiraj:
apricot prvotno napisa
Dalje ne želim komentirati ovo za uvid u osobne podatke - jednostavno, nema šanse da vam to daju i oni su u pravu, a ne vi (bez obzira što može kava sa icyoh :mrgreen: ).
Krivo shvaćeno :saint:
Pa osobno bih radije da mi kažu da L nije upao jer su išli eci peci pec metodom. Ili jer mu prezime ima previše slova. Ili jer sam ja antipatična psihologici. Nego da mi baljezga o "složenim kriterijima upisima koje ja ne shvaćam" i "strogom poštivanju propisa".
Koji su to složeni kriteriji? Kakvo strogo poštivanje propisa? Napisala sam nešto pa sam obrisala :)
ionako bi ti bilo cenzurirano 8)
elin, ni ti me nisi razumjela :mrgreen:
znam ja što piše na stranicama, ja govorim o primjeru u istom vrtiću i o djeci sa istim zadovoljenim uvjetima.
dakle, baš sve isto - isto, a jedno dijete primljeno, drugo nije.
a da meni netko kaže da su kriteriji upisa presloženi da bih ih ja shvatila, pitala bih je sumnja li u moj IQ ili obrazovanje.
i jedno i drugo mogu dati na uvid.
razumijem ja da mi neće dati na uvid podatke svakog upisanog djeteta ponaosob, ali nekome moraju, jel tako?
Elin ovo boldano je prioritetni upis i nitko ga ne dovodi u pitanje. No osobno ne vjerujem da su ove godine ama baš sva upisana djeca u Dugavama isključivo iz tih kategorija.Citiraj:
elin prvotno napisa
Znači da su za nas ostale trebali primjenjivati identične kriterije - e sad, mene zanima koji su ti kriteriji... I ne vidim razloga zašto se ne bi jasno i transparentno moglo reći / napisati o čemu se radi (makar i eco peci pec metoda). Jer to "nešto" (sori Apri) nije objašnjenje.
ako neko sumnja u regularnost upisa nek napise zalbu, to mi je OK, nek neko ispita cijelu aferu pod imenom kakvom god zele, nemam nista protiv, to mi je OK.
ali da svakom roditelju daju na uvid papire koji pripadaju meni i mom djetetu mi nije OK.
da moje je djete upalo, zao mi je sto drugi klinci nisu. iskreno, jer sam ovu godinu placala tetu cuvalicu i mogu vam reci sretna sam sto 60% moje place necu davati njoj.
o.k., sad kužim, ali zbilja nemam pojma (ajde da se i ja o nečemu nisam obavijestila :lol: ). Vjerujem da ima i takvih situacija... to je koma... fakat zakaj je izabrano ovo drugo dijete - a možda je i stvar u simpatičnosti roditelja, to je, zbilja, lako moguće.Citiraj:
apricot prvotno napisa
pretpostavljam da će se po žalbi onda razmatrati i ta druga djeca, pa će se vidjeti.Citiraj:
apricot prvotno napisa
gle, uzrujana si i daj si nekoliko dana da se smiriš, pa nazad teti u Dugave i pitaj. Pa kaj misliš da ja znam, nemam pojma. I nisu samo djeca iz Dugava u pitanju jer DV Dugave upisuju djecu iz Sloboštine kao djecu sa svog područja jer Sloboština nema vrtić. Ne znam kaj da ti velim da te utješim, ali imam osjećaj da će sve biti o.k. jer mislim da će netko odustati ili da će tvoje dijete povući Travno ili Utrine. Držim fige, i daj se raspitaj u Dugavama da li postoji ta mogućnost, ja kad sam se informirala su mi rekli da se to radi.Citiraj:
icyoh prvotno napisa
Ma nitko ne govori o davanju podataka o djeci i roditeljima, nego o tome da zasto nema liste sa brojem bodova kraj imena i po kojim kriterijima je vrticko mjesto dobijeno.
Naravno da toga nema i ne moze biti jer ima djece koja su upala prek veze (poznanstva, prijateljstva, familijarno, novcano i bla bla...kak se sve moze). Jasno mi je da svak zeli da mu dijete upadne u vrtic i da ce se oko toga potruditi, ali te komisije i ostali koji su takvi su sramota. Eto, korupcija od vrtica :x
Da se razumjemo (jer se često dešava da se krivo shvati pa nastane cijela bespotrebna rasprava).Citiraj:
spajalica prvotno napisa
Ja NE smatram da se tuđi papiri za upis i tuđi osobni podaci imaju pravo pokazivati drugima bez dozvole. Niti bih to tražila niti me zanima. Štoviše, vjerojatno bih tužila nekoga da javno izvjesi podatke o mom JMBGu/adresi i sl..
No smatram da svatko ima pravo na info o tome ZAŠTO netko nije/je upao. I te info ne mogu biti tajne jer su inače lako moguće podložne manipulacijama.
Znači konkretno ti si upala - super. No zašto se ne bi smjelo znati zašto si ti upala, a osoba xy nije? Koji je to bio presudan kriterij? Posebno ako se radi o istim kriterijima koje ste obje zadovoljile, no samo jedna je upala.
Ponavljam, objašnjenje "upala je radi nečega" možda može zadovoljiti roditelje čija su djeca upisana. No mene (čije dijete nije) ne zadovoljava.
Summary - ne zanimaju me osobni podaci, zanimaju me razlozi i prednosti koje su drugi imali pred L.
I ponovo ističem da djecu s povlaštenim upisom uopće ne spominjem - referiram se samo na uvjete u smislu oba zaposlena roditelja/žive u kvartu/dijete ima brata u vrtiću...
cure ciji klinci nisu primljeni, jeste vi bili na inicijalnom razgovoru?
Da.
Meni taj inicijalni razgovor nije jasan. Tu u zapresicu se obavlja nakon rezultata upisa i zajednickog roditeljskog sastanka, kad se vec zna jel dijete upalo u vrtic. Kaj je u ZG drukcije?
Naš inicijalni razgovor je bio danas. Nakon što je mala upala u jaslice. Trajao je 5 min. Kad sam ih nazvala da se dogovorim, rečeno mi je da si skinem s neta formular inicijalnog razgovora i neka ga popunim. To su uglavnom pitanja o navikama djeteta, osobitostima itd... Popunjen sam danas predala i to je to. Pitali su me imam li kakvih posebnih želja. Rekla sam da imam: platnene pelene. Odgovor: "Ok, nema problema." Zapisali i rekli da još napomenem teti kad budemo došli one prve dane na privikavanje.
U ove jaslice nisu upala samo djeca rođena 2009. i krajem 2008.
jucer mi se javila cura koja je predala u 9 vrtica i u nijedan nije upala. a dugave su samo jednu grupu jaslicara primili zasto kad imaju 5 objekta. i ja sam danas isla pa mi je ona zena u tajnistvu tako lijepo objasnila da smo dosadne mi mame kaj nam nisu djeca upala u vrtice :? da nisu oni jedini vrtic u zgb.
i ja se slazem da se izvjesi zato neko je i zato neko nije. ali u jednom djelu rasprave je doslo da se podatci pokazu ljudima koji nisu upali i protiv toga sam. ALI SLAZEM se da bi puno bilo bolje da us kriteriji jasniji. a da ne ispadne da je moje djete upalo jer je imalo karikaram lijepu vestu na razgovoru (koji nije ni bio u nasem vrticu :/ )Citiraj:
icyoh prvotno napisa
a zasto i za njih ne bi bilo objeseno? pa vec ranije je davorka napisala da njen klinac nije upao u vrtic, a koliko sam shvatila ispunjava sve te povlastene uvjete.Citiraj:
icyoh prvotno napisa
dakle i u ZGB bi bilo puno bolje kao sto je neko napisao u RIjeci bodovna lista pa onda se vidi bar neki kriterij. ali sto ako 50 djece ima isti broj bodova a primaju 25? kako onda odabiru tih 25 :?
Ja ću prva napisati što mi imamo:
- živimo u kvartu;
- starije dijete u vrtiću;
- oboje zaposleni;
- malac je rođen 09.07.08;
- u domaćinstvu smo nas četvero.
Bili smo na razgovoru, trajao je nekih pola sata, prošli smo pitanja iz upitnika (navike, bolesti, alergije... the usual stuff), vjerojatno će biti još jedan razgovor prije upisa, da se dogovorimo kad kreće na adaptaciju.
Radi se o DV Zapruđe.
I Lea je primljena u vrtić, što i nije neko čudo jer ima već pet godina i nikad nije išla u vrtić pa je to valjda i bilo za očekivati. I mi smo oboje zaposleni, i pripadamo vrtiću u koji smo se prijavili, i sami smo u domaćinstvu. Sigurna sam da kod djece koja se upisuju u jaslice ima onih koji zadovoljavaju sve navedene uvjete pa se svejedno nisu upisali.
Ne znam Davorku i ovo je isključivo moje mišljenje: povlašten/privilegiran upis u bilo kakvu državnu ustanovu (vrtić, faks..) je jasno reguliran zakonom i kao takvog ga poštujem. I ne smatram nužnim da svatko zna tko je u kvartu samohran roditelj, tko ima 4 djece i niska primanja i sl. Zato osobno ne mislim da je to nešto što vrtić/fakultet mora navesti i pokazati.Citiraj:
spajalica prvotno napisa
To je ono što me zanima. Bilo da biraju po boji veste na razgovoru ili po prezimenu ili eci peci metodom, to je nešto što treba biti transparentno.Citiraj:
ali sto ako 50 djece ima isti broj bodova a primaju 25? kako onda odabiru tih 25
Jer blesavo je pretpostaviti da se nikad neće desiti da 50ero djece zadovoljava kriterije, a ima mjesta za njih 25. Znači treba navesti i druge/dodatne kriterije.
Bodovna lista je OK ako se jasno zna za što se dobivaju bodovi.
I zaista, bez ikakve namjere da ikoga uvrijedim - kategorički odbijati da upis bude jasan i transparentan (tj. da se zna po kom ključu je x upao, a y nije) ima smisla isključivo ako ima onih koji nisu upali na regularan način.
bodovna lista je super, i u nekim gradovima je i koriste. barem se zna što se točno bodujeCitiraj:
icyoh prvotno napisa
ali problem ostaje i dalje isti, što ako 50 djece ima isti broj bodova a mjesta ima za 25?! :/
opet eci pec pec ili...???
ja već neko vrijeme o tome razmišljam i stvarno ne vidim nikakav pravedan način :(
tj. vidim samo jedan, da konačno bude dovoljno mjesta u vrtićima za svu djecu. ako ima novca za besplatne udžbenike u osnovnim i srednjim školama, za obvezno srednje školstvo, onda stvarno ne vidim zašto ne bi bilo novca za vrtiće :/
puntice, možda bi idealno rješenje u tom slučaju bilo organizirati javnu vrtićku tombolu pa neka izvlače imena iz šešira - čovjek bi barem znao da jednostavno nema sreće taj put...
Pa mora da postoje neki dodatni kriteriji ili neki ključ po kojem vrtići upisuju neku djecu a neku ne, samo što nisu javni, transparentni, a vjerojatno su i proizvoljni tj. razlikuju se od vrtića do vrtića.
Al' sam se nasmijala :lol:
a znamo što se dešava čim nešto nije transparentno :roll:Citiraj:
Pa mora da postoje neki dodatni kriteriji ili neki ključ po kojem vrtići upisuju neku djecu a neku ne, samo što nisu javni, transparentni, a vjerojatno su i proizvoljni
Mi smo Lolu 2006te upisali bez problema, a rođena je 11/05, onda nije bila ovakva navala kao sada, baš ću sutra ujutro pogledati koliko ih je upisano, a koliko nije.
Kod nas je u vrtić primljeno 180 djece. Mi nemamo povlaštene uvjete ali imamo:
-oboje zaposleni
-u kvartu smo
-starije dijete u vrtiću
-treće dijete u obitelji
I ja uopće ne dovodim u pitanje upis djece po povlaštenim kriterijima. Ali mislim da takvih ipak nema tako puno.
Što se tiče dokumentacije i uvida mislim da ako netko uloži žalbu on postaje stranka u postupku i kao takav ima pravo na informaciju jer inače ne može biti ravnopravan sudionik u tom postupku. Prema tome meni ovo sa nekom silnom tajnovitošću ne drži vodu.
Bas je gadno to s vrticima ove godine. Tesko mi je citati, a kako je tek vama? :(
Citam danas u novinama da ce biti mjesta jos, rekao je netko iz grada, da ce se pravo stanje vidjet tek nakon sto roditelji potpisu ugovore. Zato se iskreno nadam za sve vas... :heart:
Ja sutra nosim žalbe u oba vrtića, ne znam dal da tražim potvrdu da su zaprimili žalbu, urudžbiranje.
susjeda mi je rekla da se prošle godine žalila i da nije dobila nikakav odgovor ni usmeni ni pismeni, to ispada kao da nisi ni predao ništa