Imam malo sjemena murtele, mijenjala bi za nešto drugo
Printable View
Imam malo sjemena murtele, mijenjala bi za nešto drugo
Što je murtela? Gdje uspijeva?
Ja imam hokaido tikve, možda još ponešto u manjim količinama (morala bih pogledati što mi je ostalo).
imam i ja hokaido, turkinje, a tražim sjeme za one dugačke zelene buće ( s bijelom korom)
Murtela je vjerojatno (jer nije ko na slikama) bosiljak, ali neka domaća vrsta koja ima sitne listioće i cvjeta sitniom bijelim cvjetovima. Treba je posijati vrlo skoro. Gdje uspijeva, valjda u Dalmaciji. Mi smo je oduvijek sijali i uzgajali u lončićima na skalama - znate ono, dalmatinske uličice, kalete, stari plavi lonac pretvoren u pitar i u njemu ili điran ili neko zelenilo
Imam i ja neke tikve, kad se siju?
Ovo je prvi put da sam sačuvala sjeme
Sad bi moja kolegica s posla rekla da se siju kad se može sa golom zadnjicom sjediti na zemlji i da te ne zebe. Mora biti dosta visoka temperatura za klijanje, ne ispod 18oC. Kod nas je to sredina svibnja, uz more možda ranije. Siješ u kućice (po pet komada) na dosta velike razmake. Možda ne bi bilo loše posaditi prvo u klijalište, pa onda pelcere u zemlju. Ako imaš iskustva s krastavcima, to ti je ista priča. Meni nikad nisu nikle (možda je hibridno sjeme, nemam pojma) ali sam s kupljenim pelcerima s placa imala dobar uspjeh.
Inače ove godine imam manje sjemenja za razmjenu, ali ako netko želi sačuvala sam sjemenke limuna koje sam dobila iz komiže, neka sorta malo drugačija od običnih limuna - aromatičniji su i mirišljavi, kora bude tamnožuta i ne jako debela.
pomikaki, ja bi taj limun.
ali nemam ništa za razmjenu :/
nema veze, dobit ćeš gratis :-)
pošalji adresu na pp.
Ne znam gdje bih stavila temu ali pošto su ovdje poznavatelji bilja:) možda pomognete.
Kupila sam narcise u teglici(7-8 gomolja) u Intersparu,oni su sada uveli a ja bi ih posadila u vrt,da li može?
Može
istina nisam sigurna kako je na kontinentu, znam da ih neki i iskopavaju u jesen pa čuvaju gomolje u podrumu, ali mi ih ostavljamo (narcise, zumbule, mrazovce i slično) cijele godine u zemlji, pa oni isklijaju u proljeće i opet procvatu
znali smo kupiti zumbule u lončićima, pa kad ocvatu samo ih posadimo u neki miran kutak i zaboravimo do iduće sezone
lišće ne rezati, pustiti da se osuše.
Da li će limun iz sjemenke imati svojstva biljke sa koje je potekao? Posijala sam sjemenke svakakvih agruma, sad su već mala stabalca-10 cm, ali još je prerano da cvatu, treba valjda par godina.
Nisam išla tražiti da li se cijepe, jer ovi kupovni su cijepljeni na divlju podlogu. Strpljiva sam i čekam da izrastu, u međuvremenu su baš lijepi, zeleni.
No, tvoj post me potakao da se upitam.
da pravo kažem, ni sama nisam sigurna, tražila sam po netu i našla da se dobro razmnožavaju sjemenom a o cijepljenju ne baš http://www.savjetnica.com/korisni-sa...-uzgoj-agruma/
ali evo još sam čeprkala i našla ovu temu http://forum.roda.hr/threads/36898-Limun
a ovdje evo kaže da je limun bez cijepljenja rađao neke plodove, ali ne zadovoljavajuće http://kut-.bloger.hr/post/navrtanje...i/1693170.aspx
za ove limune, čini mi se, kažu da su nekakvi poludivlji :-/ tko zna, možda im ni ne treba cijepljenje, ali ako da vjerujem da vbi bili dobra podloga
ja sam sakupila sjemenje tek tako, ne znam hoću li se upustiti u to, ali sad sam već dobila volju :-)
Pročitala sam, osim prvog linka-tamo mi došla preko neka reklama i nije htjela otići.:)
Tako sam i mislila, trebat će cijepiti. Već sam se usudila cijepiti divlje trešnje( još ne znam hoće li one davati plodove) pa ćemo vidjeti i s limunima. Ionako imam "zelene" ruke, pa možda uspije...
Mi smo (isto?) na moru i takodjer ih ostavljam u zemlji.
Iako, citala sam da bi ih bilo bolje u srpnju iskopati, pa ih ostaviti do jeseni u podrumu, i onda ih opet posaditi da bi cvali na proljece. Kazu da se tako bolje razmnozavaju i da daju ljepsi cvijet.
Mozda ima nesto istine u tome, s obzirom da ja tako (iz lijenosti, a i iz cinjenice da bih morala prekopati vise vecih povrsina da bi iskopala sve gomolje/lukovice) ne radim, i ove godine mi nije cvalo bas puno zumbula... Cini mi se da se nisu bas nesto razmnozili.
A mozda je i do suse, tek u srijedu je pala prva "ozbiljna" kisa...
Interesira me nabavka batata. Vidjela sam negdje da se podaje gomoj po 2,5 kn ali samo na veliku količinu. Ako tko zna gdje i ako je zainteresiran za podjelu količine bio bi mi drago.
Zanima me i pokoja sadnica stevie (za probu) pa ako netko ima za pokloniti ili sl.
pozzzz
Ja sam jučer gledala sadnice batate po 5 kuna, nije gomolj, nego biljčica oko 5 cm.
No, po lanjskom iskustvu iz te biljčice izraste metar i više stabljike, da ne pričam o gomolju. No, nisam odlučila hoću li ih kupiti. Vidjet ću cijene na sajmu u Opatiji idući tjedan.
mi smo prošle godine sadili batat, gore je bio predivan kao ukrasni grmić, ali dolje ništa od batata, ne znam gdje smo pogriješili?
ima li tko sjeme od dragoljuba
Jel možda netko ima sadnicu rabarbare?
Voljela bih je staviti u svoj vrt (nostalgična sam, uvijek sam je brala kod bake, koje više nema, a nisam uspjela izvaditi je iz vrta).
Mogu u zamjenu ponuditi rikolu koju trebam prorijediti, samo napale su je neke crne bubuce, ali ona i dalje raste, ili plaćam sadnicu koju mi date.
Ja bi isto rabarbaru, kupujem ili u zamjenu nudim flance žutog paradajza
nudim sjeme bundeve hokaido, butternut i chilli papričice za nešto što ponudite :)
ja bi butternut ( imaš li one bijele ljetne možda isto), možem ti dat turkinje,
može butternut, a koje su ove druge: patišon ili špageti možda? partišona nemam, za špageti moram provjerit
sad kad bi ja znala kak se zove, ona ljetna za bućnicu ljetnu ( meso je bijelo) http://www.google.hr/imgres?start=33...11,s:339,i:136
e tu nemam, imam špageti-to su one koje se mogu jesti na salatu, baš kao špagetići
ak si voljna mogla bi to i probat te špagete.
hoćeš turkinje, imam još neke velike žute, pa još i male žute
imam još i dinja i lubenica
može šaljem ti špageti i butternut
može meni malo dinje, lubenice i turkinje
ok
Ima netko sadnice/sjemenje začinskog bilja?
Ima li tko viška sjemenja rajčica a da nisu hibridi?Ove godine sam posadila 4 sorte onako bzvz nemisleći uopće,međutim,unazad mjesec i pol surfanja po netu,voljela bi stvarno imat stare mesnate sorte,što naše što strane,ruske,njemačke,pogotovo one crne sorte Black Krim,Black Giant,Black Plum,pa molim ako netko ima da pošalje barem 5 sjemenki,ja bi mu bila jako zahvalna!
i ja i isto sjeme nekih začinskih biljaka i cvijeca..
zanima ma: bosiljak, vlasac, oregano
od cvijeca: niske kadifice
u zamjenu imam sjeme: ljuuute čili papričice, ljute cherry papričice, žute chery paprike ( iako kod nas budu nesto vece, kao babure ), žuti chery paradajz i mozda koju sjemenku viska starinskog crvenog paradajza.
e da., imam i sjeme suncokreta niskih i visokih
sve je sjeme iz bio uzgoja naseg vrta :)