ja se još ne smim tuširat zbog ugnjojene rane. a u st-u nema tuširanja nakon cr bar dok ne pođeš doma
Printable View
ja se još ne smim tuširat zbog ugnjojene rane. a u st-u nema tuširanja nakon cr bar dok ne pođeš doma
Nisam se mogla tuširati jer bi smočila ranu (imala sam samo običnu gazu). Nikakav vodonepropusni flaster nisam dobila što mi je i logično, nekako mi se čini bolje da koža ipak 'diše' i lakše zarašćuje. Ne znam što su mi radili sa mišićima, taj dio operacije nisam baš pomno promatrala (samo bi bacila 'škic' tu i tamo).Citiraj:
iridana2666
Drndalica - kako se nisi mogla tusirati? ja sam imala carski '99 i isla pod tus odmah drugi dan ujutro (24 h nakon carskog), stavili su mi neki vodonepropusni flaster i dali mi ih jos 20-ak za doma. Tusirala sam se svaki dan. A taj 'moderni' sav sam ja imala vec '99 i danas, nakon 12 godina, se vise ni ne vidi :-). Jesu ti rezali ili razmicali misice?
Oba poroda KBC RijekaCitiraj:
babyboys drndalica, koja bolnica? jer ja sam taj "moderan" šav u jednom komadu dobila 2006
Prvi 2006. hitni carski, totalna anestezija, 'običan', starinski šav, meni osobno je ružno izgledao, ali nije da sam vidjela druge da bi mogla objektivno usporediti.
Drugi 2011. , carski, spinalna, moderan šav - ne bi niti znala da se doktor nije pohvalio kako je 'picajzla' i voli obaviti posao 'uredno' :lol:, i kako mi je 'ušminkao' šav preko starog reza i koristeći ovaj put moderniju tehniku
Evo i mog iskustava...Rodila sam treće dijete na carski rez, pra dva poroda su bila prirodana, i prošla bez ikakvih problema, no treće dijete je bilo na zadak simplex, mislim da se tako piše, kada su i glava i noge okrenute prema pluima a samo guza prema dole. Doktorica me poslala u petak naveće u bolnicu jer je dolazio vikend a termin je bio u nedjelju. Cijeli vikend sam se znojila slušajući iskustva žena koje su ležale na patologiji i osjećala sam se užasno, nije bilo ni jednog jedinog truda i pitala sam se cijelo vrijeme šta ja radim ovdje??? No u ponedjeljak ujutro u 6h pukao mi je vodenjak i trudovi su krenili jedan za drugim i ja sam se pod hitno našla u rađaoni. Pošto je na mjerenju beba bila velika preko 4 kg i zbog njenog položaja doktori su mi odmah predložili CR. Iskreno jedva sam čekala da dijete izvade na bilo koji način jer je beba i nogama i glavom gurala prema pličima i imala sam osjećaj kao da će ma mali alien iskočiti iz pluča. Jedva sam čekala da me uspavaju jer više nisam mogla ni do daha doći. Kad sam se probudila idjela sam da je sve trajalo manje od pola sata, sestre u šok sobi su mi javile da je sve dobro prošlo da sam rodila zdravu curicu. Nakon 10 minuta i suprug me posjetio i rekao kako imamo lijepu djevojčicu. Mislim da mi je to u tom trenutku bila najveća sreća i da nisam žalila što se nisam prirodno porodila jer tko zna šta bi se sve dogodilo da sam išla prirodnim putem. Ja zbog toga nevolim svoje dijete manje nego ono dvoje što sam prirodnim putem rodila.
Ja imam odlična iskustva s doktorima (Osječka bolnica) i mislim da bi trebala slušati njihove savjete, ako te možda strah od njihove odluke uvijek možeš zatražiti drugo mišljenje ili čak i treće...SRetno :))
Ove moje frendice koje su prekobarno rodile carskim nisu ni imale savove, vec nekakav flaster.
meni nije žao što sam rodila cr niti smatram da sam uskraćena za nekakv roditeljski moment zbog toga. imala sam predivan porod sa spinalnom anestezijom, čula bebice, cmoknila ih obje kad su izašle (najdivniji moment na svitu) i obe su mi bile na sisi nakon manje od sat vremena u šok sobi, skoro cijeli sat, dok me obje nisu zakakile pa su ih makli. jedna mi je spavala na sisi, druga je dojila i ne smatram da sam jadna što porod nije bio vaginalan ili da sam nešto carskim izgubila.
dapače, dobila sam dvije zdrave predivne curice.
o cr u općoj neću niti mogu raspravljati.
Ja sam isto imala cr u Varaždinu, oporavak je bio ultra brzi i laki :)
Rez se gledao, čistio i previjao svako jutro i nakon tuširanja npr.
tresavicu nisam imala
Pinky :zaljubljen:
cure,
o kakvim ste vi koncima pričale???? ja sam rodila na SD 2009. i sad u 2011. oba carska i nikad ni nikakve konce nisu vadili, valjda je to ta moderna metoda :-) rez izgleda super.
i na SD obavezno previju šav tamo negdje 2-3 dan nakon poroda i stave čistu gazu. meni su također promijenili kad mi se odljepila ona traka što drži gazu.
Pošto sam ja postavljačica ove teme, a nisam se dugo javila, evo da opišem tehničke detalje oko CR-a u Vž, 2010.
Pošto sam nekoliko dana prije ležala tamo na patologiji, imala sam dogovoren CR. Ujutro sam dobila klistir, brijanje i onda su me vodili u rađaonu. Tamo sam bila priključena na CTG, dobivala infuziju i imala kratak razgovor s anesteziologicom. Kada su mi stavili kateter, vodili su me u salu. Sve je išlo jako brzo, skinuli su mi spavaćicu, posjeli na stol, dali najprije jednu injekciju u leđa, zatim i drugu (imala sam spinalnu). Ta druga me je dosta zaboljela, ali je u sekundi djelovala - osjetila sam kao da mi po nogama netko polijeva toplom vodom. Polegli su me na stol, mjerili tlak, preventivno davali antibiotik i dali su mi kisik da se malo umirim. Osjetila nisam apsolutno ništa, osim drmanja stola kada je dr. vadio malog van. Mislim da je šivanje najduže trajalo. Nakon 3-4 sata počeo se vraćati osjet u nogama. Drugi dan ujutro su me podigli na noge i nakon tog prvog puta sam se sama dizala i odlazila na wc. Važno je da kad se prvi puta dignete na noge da se pokušate odmah uspraviti, što je zbog bolova dosta teško, ali je važno da dalje ne bi hodale pogrbljeno. Išla sam kući 3. dan nakon cr-a na vlastiti zahtjev i odgovornost, samo zato jer mi je beba bila odmah po porodu prebačena na KBC Rebro.
Konce sam dobila koji se sami raspadaju, došla sam nakon tjedan dana na kontrolu i to je to.Jedino sam imala neuobičajenu nuspojavu - strašne bolove u leđima, i to negdje 4. dan nakon poroda, a trajali su oko 3 dana. Bolovi su bili toliko jaki da ni trudovi, ni bolovi nakon reza ni išta slično što sam prije proživjela se ne mogu s time usporediti.
Zaključak: žene, nije bitno na koji način donosite svoju djecu na ovaj svijet. Naravno, prekrasno je ako je sve zaokruženo jednom lijepim, što prirodnijim porodom. Ali nažalost sam shvatila da to uopće nije važno. Važno je da su djeca zdrava. Zato se ne zamarajte ako morate iz nekog razloga na carski rez, a želite prirodni porod. Ja sam svoje dijete vidjela na 3 sekunde i već su ga odnijeli. Na ruke sam ga primila tek nakon 3 tjedna. I to sve ne umanjuje našu veliku uzajamnu ljubav i povezanost, a da ne kažem da je moj sin, uza sve što je prošao i prolazi jedno bistro, veselo i posebno dijete.
moje iskustvo:
37 +2ili3 ..doma puknuo vodenjak..vode na sve strane. :D
juriš autom do bolnice..voda non-stop curi (ručnik među nogama-al i dalje curi niz noge), koji trud usput
pregled u bolnici-sestra, pa doktor, stavljanje katetera
ležim u hodniku na stolu(btw bilo mi je prestrašno vruće)-muž kraj mene i čekamo da se pripreme u sali za operaciju
u sali pišurija-doktori, sestre, anestezilozi-svi se šale, zezamo se i pričamo kao na kavi :)
ja se tresem ko šiba jer mi je zima ko u sibiru, udišem kisik, daju mi opću i zzzzzzzzz
kao u magli se sjećam svog smotuljka i rekli su mi da je sve ok i koliko je teška/dugačka
sve je trajalo nekih pol sata. izvezli me van do muža-on me malo pomilkio i pričao sa mnom i njemu su dali bebu, a mene odvezli-tresla sam se toliko jako da više nisam mogla :D
kad sam se u sobi razbudila od anestezije, ajme meni..mislila sam da ću umrt od bolova i jedva sam čekala da mi daju nešt..groznoooo
beba je došla k meni nakon nekih sat-dva
bolovi su bili strašni, ne samo meni nego i ostali curama koje su poslije mene rodile na carski-a li samo prva 2 dana
možeš tražiti protiv bolova-pa je onda ok-izdrživo
nakon skidanja katetera-ustajanje-ajme majko mila..za umrt..
drugi ili treći dan tuširanje-i dalje sam imala gazu..pa se tuširanje gornjeg dijela tijela ne preporučuje-sestra bila sa mnom da mi pomogne
šavove pregledavaju .-mislim treći dan-skidaju gazu i stavljaju drugu ili nepropusni flaster(kojih valjda imaju manjka pa štede na njima)
mene su leđa strašno počela boliti nakon trećeg dana..taman prestali bolovi od carskog, a pojavili se ovi (baš sam sretnica)..sumnjali na upalu bubrega--morala ostati 2 dana duže bolnici od predviđenog :( jer mi je crp bio jako povišen
beba je bila cijelo vrijeme sa mnom
zadnji dan mi vadilii konce. rana bila suha..pošpricali octeniseptom, stavili nepropusni flaster ..i bye bye
Pitanje za one koje su imale opcu: dal vas je kad ste se probudile jako bolio rez? Ili su djelovala sredstva protiv bolova kad ste otvorile oci?
drugi porod: spinalna
treći porod: opća
oba reza su me isto bolila...drugi put sam se čak i brže oporavila
Moj carski je bio hitan, ali možda isto nekom pomognu moji savjeti i iskustvo.
Prvo, Bogu hvala na prekrasnom doktoru koji je odmah prepoznao da nešto nije u redu (ljuštenje posteljice + sve ostalo zbog čega sam bila 9 dana razdvojena od malecke). Savjetovao se s ostala 2 doktora i priopćili su mi da moramo hitno na carski. Sve se izdogađalo u roku 15min od kad sam došla u boks. Prethodno sam imala trudove i bila otvorena 6 prstiju. Ugl, kad sam se probudila nakon operacije (poslije ponoći) bilo mi je grozno, tresla sam se nekontrolirano, užasno mi je bilo hladno, puno sam kašljala a to je bolilo kao sam vrag. Ništa nisam spavala, stalno sam plakala jer nisam bila spremna na takav ishod mog poroda. Primala sam infuziju, sjećam se da su mi dali neku injekciju u rame, u sobu su me premjestili oko 11 ujutro. Popodne su mi skinuli kateter. Od jedne bivše ''carice'' sam dobila savjet da ne odbijam voltaren, tako da sam ga pitala ujutro i navečer prva 4 dana. Bebu sam otišla vidjeti na neonatologiju drugi dan, a na podoj sam krenula treći dan. Mlijeka nisam imala 6 dana (što zbog šoka, a i kažu da caricama kasnije dođe mlijeko). Isto sam odlazila do bebe svaka tri sata jer sam htjela da me zapamti, da se upoznamo, da se navike na moj miris i na sisu. Isprva mi je umjesto mlijeka išla krv (bebina pedijatrica mi je rekla da je to jako rijetko,ali se događa), tako da sam to morala ručno izdojiti i tek onda je došlo mlijeko. Bebu samo dojim, nakon dva mjeseca od poroda ona je poduplala svoju težinu tako da sam time iznimno zadovoljna. Dojenje meni pruža neopisiv mir!!!
Ja sam se vrlo brzo digla na noge i šetala po sobi, polako i bilo je bolno ali to je vodilo mom bržem oporavku. I jedan savjet koji je meni puno pomogao, dok hodate nemojte se grčiti i grbiti kičmu nego koliko je to moguće što uspravnije stajati (rukom se možete držati za rez i malo pritiskati). Tako je puno lakše i brže ćete se dignuti na noge. Sedmi dan su mi skidali šavove i to niti najmanje ne boli!! U bolnici sam ostala 9 dana jer nisam htjela otići bez bebe, a doktori su mi dopustili da ostanem. Točno mjesec dana od poroda ja sam se skroz oporavila. Ništa me više nije boljelo. Ali, da, sjećam se da traperice nisam dugo mogla nositi jer bi me stiskale poviše reza. Prošla su tri mjeseca, a od reza pa sve do pupka ne osjećam NIŠTA. Kao da je to tuđa koža.
E da, nakon dva mjeseca pojavilo se krvarenje. Vjer.menga, s time da sam opet 15 dana od toga primjetila na dnevnom ulošku trag krvi. Malo me to sad zabrinjava.
Ja sam prvu jaku bol od reza osjetila kad sam se prvi put digla, nakon 6-7 sati.
posli su nam davali ibuprofen i voltaren u guzu..ove inekcije su mi naspram brufena bile puuuno bolje, nije me gotovo ništa bolilo, tako da sam se grebala za inekcije koliko god sam mogla :mrgreen:
al zato, nakon par mjeseci, na tom sam mjestu osjećala prilično jaku bol, ko da me neko natuko po guzici :lol:
Pozdrav cure,
trebaju mi novija iskustva iz Pulskog rodilišta. Prvo dijete sam rodila carskim rezom prije 5 godina zbog tlaka u trudnoći, pa me zanima dali se šta promjenilo kod procedure prije i poslje carskog reza. Dali je ostanak u bolnici još uvijek 7 dana nakon carskog, ili .... Termin mi je početkom 3 mjeseca 2012, i vjerovatno ću i ovaj put na carski isto zbog tlaka...pa se želim što bolje pripremiti za boravak u rodilištu. Hvala ....
nisam imala bolove nakon buđenja. Pravo je počelo boljeti nekih 5-6 sati kasnije, ali sam tražila injekciju u prvih 2-3 dana kad god je to bilo moguće. Nakon prvog poroda nisam tako, sve kao neću trovati sebe i bebu kroz mlijeko, ali stvarno nema nikakve potrebe trpjeti te bolove i ne moći se naspavati onih par sati po noći koliko imaš mira...
Te koje kažu da ih ništa ne boli posli carskog , lažu, ili su bile nafilane sa analgeticima. Taj carski rez je koma, sve te boli o rani da ne govorimo, još ti sestre kažu okrećite se malo na jednu malo na drugu stranu, a ti ne da vidiš zvijezde nego sve planete...ja sam svaku noć tražila pojačanu dozu analgetika, i uz to me je strašno bolilo.
svatko ima drugačiji prag boli. Mene je bolilo, pogotovo kada je popuštala spinalna, ali nije da boli da umreš od toga. Kad je mene počelo jako boljet, tražila sam nešto protiv bolova i to su mi šibnuli u infuziju. Sve se preživi, a svaki slijedeći dan je lakše. kao što sam već napisala, mene su ubijali bolovi u leđima nakon spinalne što je svima bilo novo da netko ima takvu reakciju. i to je počelo negdje 3. dan nakon carskog, a možda sam se i preforsirala jer sam već taj dan išla doma.
Ja sam nedavno rodila po drugi put cr-om, na SD.
Dobila sam spinalnu, nakon toga su mi stavili kateter i par minuta kasnije sam vec dala pusu bebi :)
Na babinjace su me odvezli odmah, dobila bebu na prvi podoj ni dva sata nakon poroda, fino smo se mazili sat i pol, bio je samo u peleni meni na prsima, i jos je malo i papao - jedno uistinu prekrasno iskustvo.
Infuziju s analgeticima sam primala samo prvih 24h (tada je rez bolio), nakon toga sam bila skroz bez analgetika. Nakon 24h je vadjenje katetera, skidanje infuzije i prvo ustajanje, i ono najvaznije - prvi obrok. Beba je bila sa mnom vecinu vremena, osim po noci i za kupanje, sestre su jako ljubazne, dodavale bebu tih prvih 24h, kasnije pomagale oko dojenja (mali nije dobro hvatao cicu) itd.
Doma sam otpustena treci dan (znaci bila sam tamo 3 noci nakon cr) i to mi je najbolje od svega jer uz svu njihovu pomoc doma je ipak puno lakse - ima tko malo nositi bebu kad place, ima tko za pruziti ruku prilikom ustajanja, itd...
Uglavnom, ovaj cr mi je ostao u boljem sjecanju nego prethodni, tako da sto se mene tice preporucam spinalnu a i super mi je taj brzi odlazak kuci, biti 7 dana u bolnici mi je katastrofalno dugo ako moze krace...
u Zd se ostaje u bolnici (ako bebica niti mama nemaju neke dodatne probleme) 3 dana, tj. 4. se ide kući bez obzira dobila opću ili spinalnu anesteziju
nemam iskustva s carskim ali ima moja sestra...djete je bilo na zadak pa je porod dogovoren...rodila je u Petrovoj ali porodio ju je njezin predivni doktor kako ga ona zove dr. Vrčić (za razliku od mene koja sam htjela prirodni porod, sestra koja je drugi put trudna želi ponovno na carski)..ona je htjela potpunu anesteziju .....rez u životu manji svi doktori se išćuđavaju kako je kroz "to mogao izvući djete"...nije se kasnije žalila na nikave bolove...doma joj je par tjedana pomagala mama..ispočetka je dojila ali je poslije ostala bez mlijeka....
Moja sestrična pak ima "koma iskustvo".... ona kaže da ima "rez preko cijelog trbuha" koji i nako mjesec dana krvari puna je gaze i svega....da ju je doktor "iskasapio"........
to je dokaz da carski rez ako netko to ne radi ofrlje i brne za pacjenta može biti "nevidljiv" i manje traumatičan, a ako je doktor "mesar" onda je jao meni....
nije se žalila na sjedenje. dojenje...a ja nakon "prirodnog" mislim nakon što su me "rezali" sve sam zvjezde vidjela idućih godinu dana..kod dojenja, sjedenja,kihanja i da ne nabrajam dalje
I ja sam rodila na sv.duhu i sam carski mi je ostao u dobrom sjećanju. Nisam se otvarala, malom pali otkucaji i da se ne muci vise, ponudio minie doktor opciju carskog i pristala sam. Pod opcom je bio, trajao kratko i nakon pola sata sto su me smjestili u sobu su mi doveli bebu koji je na moj zahtjev bio stalno samnom osim prvu noć jer sam jos bila na kateteru i drugu noć jer su me morali vratit na kateter jer nisam mogla piskit... Nije mi trebalo ništa protiv bolova, ali nisam drugu noć mogla spavat pa su mi dali normabel. Boli da, pogotovo dizanje, vrtilo mi se nije, rekli da se probam sto vise kretat jer da to ubrzava oporavak. Doma smo išli 3.dan, a nakon 7 dana sam imala prvi put stolicu nakon poroda i tad je bol nestala kao rukom odnesena. Ne znam kakve je to veze imalo, ali odonda nisam osjetila ništa dolje i super mi je
Zadnjih par dana čitam o carskom i od svega najviše se bojim katetera :/
Mislim glupo rečeno da ne bi netko krivo shvatio, najbitnije je da prođe sve u redu ali kad ovako razmišljam sve sam te bolove prošla sa operacijama slijepog crijeva u trudnoci i evo sad niti 3 mj. Nakon toga sam završila hitno u bolnici u 30 tj trudnoce jer sam jaaako prokrvarila.
Dijagnoza placentna previa totalna -šok ! Ostavili me na mirovanju do kraja . .. I jako me prestrasili. Još veći šok mi je jer sam uredno imala preglede i navodno imala super urednu trudnoce . Ugl zanima me do kad se čeka sa carskim s obzirom na dijagnozu?
Kako je carski neizbjezan isla bi na spinalni tako da mogu odmah vidjeti svoju mrvicu.
choko, na što ćeš ići odlučuju doktori a ne ti, spinalna, epiduralna ili opca sve ovisi od tvog stanja i stanja djeteta. Meni je pukao vodenjak diejte bilo na zadak i išla na hitni carski sa spinalnom. Kateter mi uopće nije pridavao brigu, nisam ni osjetila da ga imam.
Bitno je da se ne sekiraš , bit će sve ok.
Rodila sam na carski imala sam visoki tlak i bebini otkucaji na ctg-u su bili visoki, imala sam male trudove i dr. me odlučio porodit kad su probušili vodenjak vidjeli su da se beba pokakala pa sam išla na opću anesteziju i na carski. Nakon carskog užas, boli ko sam vrag, ne smiješ kašljati, smijati se, ustajati s kreveta me smijem se ni prisjetiti. Kad dođeš kući sve je lakše.
Sad mi je 20 dana nakon poroda, rana mi malo curi i crveni se na jednom dijelu. Što da radim???
ma misim ako se ide na dogovoreni carski ,bez hitnoce moguce se dogovriti.A u slucaju hitnoce ne pitam niša,vjerujem da znaju sta rade .
ja se nadam ovom prvom :)
Pa i ako je planirani carski ("hladni"), to ne znači da imaš punu slobodu pri izboru anestezije. Možeš reći što preferiraš, ali odluka je medicinska.
Evo i mene zanima ovo glede anestezije. Trenutno sam 33+2 trudna, na zadnjem pregledu prije 4 dana je ustanovljeno da se beba okrenula na zadak i koljenima prema dolje, obzirom da je već 2600 gr gin kaže da će se teško iz tog položaja okrenuti natrag i da ću morati roditi na carski. Spremam se konkretno u Petrovu.
Pročitala sam ovaj cijeli topik i nekako nisam stekla dojam da se može birati kakvu anesteziju želiš nego jednostavno bude kako oni odluče. Meni je u neku ruku svejedno koja bude, brine me samo što sam pročitala da dosta žena nakon spinalne ima užasne glavobolje ili križobolju ali ne znam u kojoj je to mjeri individualno.
I vi koje ste imale CR u Petrovoj, zanima me kad smije mm vidjeti bebu? Jel mu je pokažu uopće? Pretpostavljam da k meni ne može dokle god sam na intenzivnoj al hoće li moći vidjeti dijete?
vanchriban,
ja sam 2x rodila na carski u Petrovoj...
Što se tiče anestezije - na razgovoru s anesteziologom, kažeš svoje preferencije i ukoliko je moguće, biti će ti ispunjene. Ja sam prvi put htjela spinalnu, ali je anest. odlučila da ću pod opću ići - i uopće ne žalim!
nakon carskog si, ako je sve OK, na intenzivnoj kratko, možda 2-3h. Jedino ako na post-intenzivnoj nema kreveta onda se to može otegnuti.
TM smije vidjeti bebu u vrijeme posjeta, od 16-17h (koliko se sjećam) pokuca na vrata gdje su bebe i sestra mu s vrata dođe pokazati bebu na minutu. Tako je svo vrijeme dok si tamo. Nije bajno, ali... brzo prođe tih 6 dana do odlaska doma!
Dok si na post-intenzivnoj posjete su u sobi, ima ti pravo doći jedna osoba, (tm, mama...) mora se javiti sestri, obući ono njihovo zeleno odijelo...
Kada te prebace u "normalnu" sobu onda za posjete moraš ili ići dole u predvorje ili na stepenice - tamo na hodniku od odjela ne daju biti...
Ako imaš još pitanja, reci!
ekica zlatna si, već sam mislila da nitko neće vidjeti moj post :)
Daj reci jel bilo onda oba puta pod općom? Nemam strah od budnosti tijekom postupka, htjela bi što prije vidjeti bebu. Kad ti je donesu ako si pod općom na carskom?
Tko te je vodio tamo od doktora? I zanima me kako ti izgleda ožiljak od carskog, ovdje sam pročitala da ima i lijepo zašivenih i mesara pa me i taj dio zanima.
Općenito čega god se još sjetiš piši :) I da, ako je planirani carski koliko ranije te hospitaliziraju i kako odluče kad je dijete zrelo za porod?
je, oba puta po općom
osim što pod spinalnom vidiš bebu tih par sec. u sali, nema nikakve razlike u "viđanju" bebe dalje obzirom na to da li je CR bio pod općom ili spinalnom
Dakle, čim te prebace u tu post-intenzivnu dobiti ćeš bebu kada bude prvo vrijeme kada inače donose bebe. Više se ne sjećam točno, ali to je cca oko 6 u jutro pa oko 10, oko 13, oko 17 i navečer oko 20h - bebe su po pola sata-sat uz mame. Kad te prebace u sobu, beba je većinu dana uz tebe i meni je to bilo super! Prvo dijete sam vidjela nekih 5h od poroda (oko 15:30 došla na postintenzivnu, oko 17 su je donjeli), a drugo nekih 3h od poroda
U prvoj trudnoći sam tek pred kraj došla kod prof Škrablin. Nije mi to bilo neko bajno iskustvo...
Drugu trudnoću sam od početka vodila privatno kod prof Ivanišević i o njoj imam samo riječi hvale!
ah, ožiljak... moja rak-rana! :( Ali nemoj se time zamarati, više ti ovisi o tome kakvo ti je tkivo, nego kako će te netko zaštiti... Ja kada uspoređujem svoj ožiljak od CR sa nekim prijateljicama koje su isto na CR rodile - dođe mi da plačem. Moj je debel i prilično vidljiv, s napuhanim dijelom iznad ožiljka. A nekima je samo tanka svijetla crta. No, ionako je rez ful nisko pa ne brini o tome puno!
moja oba carska su planirala, prvi put sam rodila s 39+1 i to su prilično dugo čekali, da bebe bude čim duže u buši, ali bila sam ful zatvorena i nije bilo naznake da bi porod mogao početi ranije... Došla u pon, obavila sve što treba (krv, urin, anesteziolog, ekg...), u utorak bio CR
drugi put je bilo nekih problema pa sam ležala u bolnici nekih mjesec dana prije, a CR mi je napravljen s 38+6
Ako nema potrebe, prije 38 TT neće raditi carski...
Eto, nadam se da samodgovorila sve što te zanima, ako imaš još pitanja - tu sam!
Puno ti hvala, sad mi je sve jasnije i bistrije!
Nemam više pitanja, ako se sjetiš još nečeg što bi mi bilo korisno dopiši :)
mariaci, potpisujem nelu.. i ja sam imala 2 carska i nikad te simptome....
evo i ja sam 'svjeza' sa carskog. ja sam morala ici na carski iz vise razloga, dali su mi da biram opcu ili spinalnu i ipak sam na kraj odabrala opcu, sto je dobro jer kad su dosla u salu i legla na stol, uhvatila me neka panika (pogotovo kad su me vezali za stol) i jednostavno nema sanse da bi mogla to normalno prezivjeti sa spinalnom kad sam jedva se normalno ponasala znajuci da cu pod opcom.
oporavak je bio teeeezak prvi 5 dana, jako je bolilo stezanje maternice, ali sad nakon 14 dana sam skoro ko stara! :)
za one koje se dvomisle pod spinalnom ili pod opcom, evo jedno moje iskustvo, uopce mi nije zao sto nisam pod spinalnom. zadnje tjedne trudnoce sam razbijala glavu i 'mucila' se razmisljajuci hocu li spinalnu ili opcu (nikako se nagovoriti na spinalnu) ali onda sam shvatiila da nismo svi isti, da nije spinalna za svakoga, pogotovo za one koje panicare (ginekolog sam to rekao)... ja sam vidila svoju bebicu cim sam se probudila, onda su je malo odvela na par sati dok nisam dosla sebi i nakon toga je bila stalno kraj mene. ja, osobno, se ne osjecam 'uskracena' sto ju nisam odmah vidjela jer kad stavim sve na 'vagu', mislim da bi psihicki gore prosla da sam bila budna (jer sam plasljiva i panicar).....
Meni osobno se ovo cini kao jako los pristup za pocetak dojenja, pogotovo u kombinaciji prvorotka + planirani (hladni) cr
Kako dugo se ostaje u tom rezimu? Ako samo prvi dan onda ok, ali za drugi dan mi se cini puno premalo vremena za dojenje (moj je drugi dan vec imao 12 podoja a nije bio kod mene po noci)
Znam da sigurno nije pravilo ali sve cure koje znam osobno da su rodile u Petrovoj na cr prvo dijete - niti jedna nije uspjela s dojenjem na dulje staze
Evo, ja ti se ne uklapam u statistiku. I poznajem još dosta žena koje su poput mene. Dakle, planirani CR, prvi dan (ili u mom slučaju više dana) ja na intenzivnoj gdje dijete nije cijeli dan s tobom nego ga donose.
Imala sam dodatne faktore koji su cijelu situaciju otežavali ali to je van okvira ove rasprave.
Istina je da takav pristup odmaže dojenju, idealno bi bilo od prvoga dana moći dojiti na zahtjev.