ili vise vode.
ja jutros opet prespavala trenutak i uleknuce je ogromno.
sve blize sam tome da cu pekac korisitit kao mijesalicu a peci kruh u pecnici
Printable View
ili vise vode.
ja jutros opet prespavala trenutak i uleknuce je ogromno.
sve blize sam tome da cu pekac korisitit kao mijesalicu a peci kruh u pecnici
ja ne volim vruci kruh i zato ga ne pecem ujutro. nego popodne ili navecer.
ja volim vruc kruh iz pekare, onaj mali bijeli sto se rasteze ko zvaka. kad je vruc pojedem ga cijelog do haustora.
ali ovaj iz pekaca jedem iskljucivo kad je hladan i zilav, znaci bar pola dana treba odstajati. zato ga pravim da bude gotov ujutro pa ga jedemo kad se vratimo s posla.
i fete su mi tanke tanke, prekrasno nesto, 4-5 mm. mislim se kupiti i neki kvalitetniji noz, imate neke preporuke?
a sad idem zamijesati kruh u pekacu pa onda sat dva na dizanje gdje? na toplo? i onda samo pola sata pecenja? treba ga se premazati necim?
zanima me čisto informativno,jel tko od vas stavio na papir koliko je prije a koliko sad troši na kruh?
kod mene jest skuplje
ali jedem puno manje kruha nego prije i to kvalitetnijeg pa me veseli. ne zbrajam ali kad bi pokusala:
kilogram brasna u bio&bio kosta me od 18 do 27 kuna/kg, kombiniram ga s nesto onog iz konzuma od 4-5 kn/kg. brasno pisi 8 kn.
sjemenke bundeve, suncokreta - pola vrecice po kruhu, neke 2-3 kn, malo soli zbrajaj u lipama, zlica maslinovog ulja i kuna kvasca.
nekad ide konzerva kukuruza, ona manja, 5 kuna. nekad masline, staklenka 20 kuna (brojim cijelu jer pojedem sto ne stane u kruh) plus glavica luka. ili malo cesnjaka i zacinskog bilja, nesto lipa
plus struja.
ustvari definitivno trosimo manje nego prije jer smo u pekari uvijek najvise trosili na pecivaCitiraj:
maria71 prvotno napisa
e to me zanima,čista svrsishodonost i isplativost........
thanks
ja ne kupujem uvijek brasno iz organskog uzgoja, nego najcesce tip 850, tj. polubijelo pa mijesam sa integralnim psenicnim, razeni i kukuruznim.
sam kruh je 100 put bolji od onog iz pekare (ima doduse par onih koje fakat volimo pa ih povrmeno i kupimo). i unatoc tome se isplati.
a je mi post... htjedoh reci, dobijes kruh za razliku od spuzve iz pekare i usput doista prodjes jeftinije.
Analizu isplativosti stroja napravio sam prije godinu dana :P
Vidi: http://www.roda.hr/rodaphpBB2/viewto...18908&start=20
bez uvrede , više vjerujem marti i ivarici ;)
U tom slučaju rađe prati što piše Kalimero ;)
ma ok si ti,samo ja više volim martu
Molim pomoć!!!
Dobila sam stariji pekač Severin, model je 3980BM s uputstvima na njemačkom (koji ne govorim :? ). Skoro je novi (odradio je 3 kruha pred n godina). Od kud da počnem? Ima li netko jednostavni recept za integralni kruh (bijeli me baš i ne zanima)? Pekla bih i neki sa sjemenkama. Od kud da počnem??? :(
mim, ja ti to svaki put odoka pa ti ne mogu pomoci.
dosla sam reci da sam ja tako ponosna na taj moj kruh i tako ga volim jesti da bi rado da organiziramo neko natjecanje. :mrgreen:
ne ono u teziniCitiraj:
ivarica prvotno napisa
Strpljenje mi nije jača strana :) pa sam jučer potrpala maaaalo kvasca, 200g bijelog brašna, 300 integralnog, sol, šećer, vodu i malo ulja, stisnula neki lijevi program koji mi se učinio ok za tu vrstu kruha i....TA-DAAAA!! Nakon 4 sata-savršeni kruh, korica pucka pod zubima taman kak treba, iznutra mekan....prefino!! Danas nam je jedva ostalo za doručak, a MM nemre doći k sebi.
Inače pečem kruh sama, ali ovaj stroj.... :heart: .
Prijavljujem da sam konacno kupila pekac i do sad ispekla seukupno 3 kruha prema osnovnom ivaricinom receptu uz moje improvizacije dodataka ovog ili onog sve onak odokovno
1. malo mi se ulleknuo, nemem pojma zasto, al valjda zato kaj smo stalno zijevali pod poklopac
2. dodala luka, al malo previse, pustio je vodu pa sam morala dodavat brasno i vadit visak luka 8) , al ispao SVARSEEEEENO
3. dodala kikirikija, radila od 3 vrste brasna... ma njami, njami
sve us vemu jako sam sretna i vesela sto konacno imamo pekac i sto pecem i jedem kruh za koji tocno znam kaj sve u njemu ima
Muki, baš mi je drago :)
:klap:
Evo da se i ja ubacim među pekače...jučer se pravio prvi kruh - integralni sa sjemenkama lana i suncokreta, kruh je ispao savršeno, e sad, ne znam da li je to početnička sreća.
U svakom slučaju, oduševljena sam i sretna kao malo dijete :D
Evo i mene, Davore napravila sam onaj s kefirom, odličan je.
Vidim da imamo isti pekač a ti često spominješ 2. program za veliki bijeli kruh, koristiš li ove druge programe za neke druge recepte i što odabereš za koricu (ono hell, mittel, dunkel, schnel).
Mene zanima da li biga može ležati duže od 8 sati? Je li to neki maximum, što se događa ako se ostavi duže?
Naime, sinoć sam pripremila bigu i tijesto po Davorom receptu, i programirala odgodu, tako da me jutros trebao dočekati fini miris iz kuhinje, kad ono ništa, došlo je do neplaniranog isključivanja pekača iz struje od strane jednog člana moje obitelji koji nije znao što se tu događa.
Sad sam taj kruh stavila peći, pa ne znam da li je ta biga previše odležala?
luna103, ostale programe koristim rijetko jer mi ovaj uz sve ostale preduvjete radi dobro. Brzi program koristim zato što vezivost tijesta vremenom popušta, a uz veće količine integralnog brašna, silne koštice, pšenične klice... treba i na to paziti. Rađe pečenjem "lovim" dižuću fazu kruha nego padajuću.
Rhea, biga je mlada do ~4 sata, zrela do ~10 sati ili stara, preko 10 sati, a kriterij početka zrelosti je vrijeme kada počne padati, obično negdje oko 3 sata. Do razlika dolazi radi vrste brašna, kvasca,... Kruh od stare bige je aromatičan, ali se obično ne digne tako dobro kao od zrele bige. Kiseliji je što je biga starija, ali postoji rizik kvarenja i mogućnost da se sve lijepo usmrdi :P
Moja alternativa kiselom kruhu od stare bige je kruh s kefirom. Mljac.
Joooooj, zaboravio sam najvažnije, Alaska je na akciji u Metrou za manje od 300 kn :D
Kruh je, bez obzira na staru bigu, ispao neloše, a sad dolazi na red taj s kefirom :)Citiraj:
Davor prvotno napisa
evo nas moulinex se vise ne kvari (kuc-kuc), a hleb nismo kupili ko zna od kada!
mim, ja pravim hleb od integralnog brasna, a za bigu koristim belo.
Evo ovako ide recept:
- 200g belog brasna tip 500
- 100g integralnog ili graham brasna
- 350ml vode
- 1 kasika jecmenog slada
- trecina kasicice dr. oetker instant kvasca
Zagrejem vodu i u tu posudu dodam slad. To sipam u pekac, pa dodam kvasac. Dalje ide po osnovnom Davorovom receptu - promesa se kvasac i 5 minuta se mesa biga.
Na bigu dodam 300g graham ili int. brasna i dodatke.
Decit!
jel netko probao raditi marmelade u pekacu?
ja se spremam otkad sam ga kupila pa nikako. i mene zanima ishod.
ja sam je radila, od jagoda, jako fino, :dancingfever:Citiraj:
ivarica prvotno napisa
napravila od kivija. Divota - staviš sve sastojke (čitaj voće i cukar) i sve se samo odradi :DCitiraj:
ivarica prvotno napisa
Daj recept, koliko kivija (da li ih treba staviti cijele ili izrezati na komadiće) i koliko šećera?Citiraj:
sis prvotno napisa
kli_kli, hvala :* , probat ću iako mi to s bigom nije jasno koliko god čitala sve recepte.
Meni je za sad jedini problem kako dobiti da se tijesto digne dovoljno, a da ne stavljam previše bijelog brašna. Svi kruhovi su mi ispali fino, ali su dosta tvrdi.
Ima li neki trik koje brašno i koliko točno treba da kruh ne bude potpuno mekan, a da baš ne bude ko ciglica? Da, i koja točno "marka" brašna???
A mogu li ja napraviti marmeladu ako nemam program za nju??? Jel takav program sličan kao program zakruh ili je baš nešto extra??
mim, ja stavim 45 dag bijelog ili polubijelog i 15 integralnog, to mi je omiljena kobinacija.
nego, vi koji imate Alasku (ne znam kako je kod drugih strojeva) - kako čistite one male propelere koji uvijek ostanu u kruhu? Imaju tu usku rupu po sredini i mogu je samo čačkalicom strugati od ostataka kruha. Ima li koji praktičniji način?
Hvala Aleta. Meni je to nekak previše bijelog brašna, stavljam samo 200g pa mi se zato tijesto ni ne digne. Ništ, peći će ciglice i dalje. Bar se daju jako tanko rezati :) .Citiraj:
aleta prvotno napisa
I ja imam rupicu koja se teško čisti, ali pomaže ako se kalup napuni vrelom vodom čim se izvadi kruh. Onda ti komadići tijesta samo nestanu.
mim, probaj bigu, stvarno je lako, ako nesto nije jasno pitaj!
ja sam uspevala da napravim hleb i sa manje belog brasna, ali isto sa bigom.
program za marmeladu ima dve faze, zagrevanje i pecenje sa mesanjem.
kod mog pekaca traje 1:10 ja mislim, nisam bs sigurna ali tu negde, i ja ga obrnem 3 puta, jer mi je malo.
stavim malina, jabuka i barenog pa mixanog suvog grozdja, i pred kraj dodam agar agar.
bude mljac!
Pa da znaš da i budem. A do tad-evo, upravo mi miriši jedan 5 minuta star kruh savršenog izgleda.Citiraj:
kli_kli prvotno napisa
250g bijelog, 150 raženog,100 integralnog, malo sjemenki lana. Korica, izgled...savršeno. Ali ja bih tak rado htjela savršeni kruh s ni malo bijelog :lol: .
prijavljujem se u pekace ;)
nakon prva dva obicna bijela za probu, upravo se hladi razeni (pola bijelog, pola razenog brasna) i tako fiiino mirisi i super izgleda :)
:*
Žao mije, bilo je od oka. Mao sam izrezala kivi i stavila nekoliko žlica šećera.Citiraj:
Rhea prvotno napisa