hrpa tipfelera, a kasno za edit... :roll:
i da, ne zelim se voziti u autu u trudovima. a ne bih ni otrcala u bolnicu na prvi trud.
Printable View
hrpa tipfelera, a kasno za edit... :roll:
i da, ne zelim se voziti u autu u trudovima. a ne bih ni otrcala u bolnicu na prvi trud.
Drage trudnice koje želite porod kod kuće (Mikka kaze 0,5-1%; ja sam mislila da je postotak puno veci...)
od srca vam želim da vam se to i omogući, dakle prvo da se poboljša naš zdravstveni sustav, a samim time naša rodilišta, naše neonatologije, naši odjeli za babinjače, bolnice za djecu, bolnice za djecu s posebnim potrebama, a onda da se stvore uvjeti za to da vi možete ostati kod kuće sa svojom babicom, i da vas u slučaju problema hitna preveze kamo god treba u roku odmah. Zaista vam to želim. Onda bismo svi bili zadovoljni, i oni manje i oni više duhovni.
Pitanje je sad kako brzo može doci do svih tih promjena i poboljšanja i koliko dugo će se morati čekati.
Samo, stvari bi trebale ići nekim redom, ako me razumijete. Mislim ovdje na tih 0,5-1%...
Smiješne ste, čoporativno skaču odmah.:lol:
Ovdje napišem par redaka svako neko vrijeme, kad trebam neki savjetna nekoj 'normalnoj' temi ili kad imam potrebu nekaj napisati, nit živim za ovaj forum, nit gorim za njega, pišem onak kako u određenom trenutku nešto vidim, i ne bojim se toga da ovdje uvijek 'moram' ostati na nivou, jer to je takooooo bitno na rodinom forumu..rekoh da mi se bljuje od tih priča ne zato jer ja nisam mirna ili nespokojna, već taj dojam da žene koje su rodile doma su svakako pametnije i školovanije od liječnik+pričaju bajke...bokte, ovdje se uvijek traže neki dublji razlozi i elaborati za svaku misao, da i kad ste ležerne djelujete usiljeno.:roll:
Mondu, ajd idi negdje drugdje, totalno si nezanimljiva.
Vrijeđaš i to se ovdje ne tolerira. Bok!
Mei su ok Feliksini razlozi i mogu ih navesti kao svoje. Ali nisu mi baš tako visoko na ljestvici prioriteta i mogla bih prilično zadovoljno otići na jedan bolnički porod kakvog opisuje Demi u Kanadi. Time bi otpale neke druge neugodnosti (mm-ovi roditelji kat niže koji to ne bi to preživjeli) i možda nešto rizika.
Ali ja nemam uvjeta za takav porod (eventualno da imam zbilja puno novaca, što nije slučaj). Porod u mom rodilištu nije ništa drugo nego silovanje. Žao mi je što koristim tu riječ ali tako je, bar za mene (ja-poruka :-)). Oni ne misle ništa loše, rade svoj posao u groznim uvjetima i nije im lako. Ali nisu spremni za promjene, velika većina njih. Jer promjene stižu, eto otkad sam ja rodila nabavljen je stolčić, ali ga dobar dio osoblja jednostavno ne želi koristiti. Dakle problem je u ljudima. Neslužben stav većine tamošnjih opstetričara je da je prirodan porod glupost (neću citirati izjave koje sam čula u povjerenju da ne bi nitko, pa ni ja, imao neugodnosti).
Kažete da bi se trebalo boriti za to da se uvjeti u rodilištima promjene. Ja sam za to, svim srcem. Ali to se očito ne događa tako brzo. S druge strane uvjerena sam da ima babica koje bi obavljale porode kod kuće. I koje imaju dovoljno iskustva za to. Meni se ta opcija čini kao nešto što može puno brže donijeti promjene. I to bi bio svakako moj izbor.
Spomenula sam prije rizik... moguće da ga je nešto manje u slučaju da žena rađa takvoj u bolnici kakva navodno postoji negdje u Kanadi. Evo, neke statistike govore jedno, neke drugo, ja ih nisam radila pa ne znam. Ali pri našem hrvatskom porodu mislim da je rizik veći (za ženu koja ima urednu trudnoću, a ostale većinom završe na carskom) a nepotrebne fizičke i psihičke rane su neizbježne.
Otkud ti da me iritira nečiji izbor ?!
Tak mi je svejedno di bu ona rađala i kako...radi se o boldanom koje je izazvalo ponajviše tu reakciju..jer, tko je ona uopće, kakav autoritet ili što, otkud ona zna kako se ikoja druga žena osjeća nakon poroda.
to je neki hebeni ego trip :coffee:
koliko si ti mirna i spokojna je očigledno iz tvojih postova. da jesi ne bi te ni dirali, a kamoli ti se bljuvalo. i odakle ideja da su žene koje su rodile doma pametnije...jesu li to one rekle ili ih ti tako doživljavaš?
Nika ima li gdje mjesto na forumu gdje se vrijeđanje tolerira, ili ? :-)
Anamorci, a zašto prvo sve to?
Da li znaš koliko za to treba vremena? A probaj si zamisliti koliko za to treba vremena ako osoblje rodilišta ne želi da se to dogodi?
Babice već sad mogu dolaziti doma, hitna već sad vozi. Ne vidim baš zašto bi nekom smetalo tih niti 1% kućnih poroda.
ne znam da li slučajno, ali u ovom tvom nabrajanju kriterija nisi spomenula da je jedan od kriterija i taj jer smatraš da je kućni porod sigurniji za tebe i sigurniji za tvoje dijete.
temeljem iskustva prve trudnoće i prvog poroda, vjerojatno pregleda u trudnoći, itd itd spoznala si da je porod kod kuće opcija za tebe.
vjerojatnost da se nešto zakomplicira je - mala, vjerojatnost da se u tvom slučaju nešto zakomplicira je - još manja, pa bila ona i tri puta povećana - to je još uvijek jako mala vjerojatnost.
jel se na svakom porodu može nešto zakomplicirati? da.
da li je bolje da si u tom slučaju u bolnici? da.
jel možete osporiti ove dvije prethodne tvrdnje? ne.
:mrgreen:
Ja evo ne smatram da je nužno bolje da si onda u bolnici, jer možeš biti u bolnici a da na tebe nitko ne obraća pažnju.
Takvim slučajevima sa tragičnim ishodom smo imali prilike svjedočiti.
Može biti bolje da si nasamo sa stručnom osobom koja se brine samo o tebi, kakva je stručna babica, i koja će na vrijeme prepoznati o čemu se radi.
Recimo, sjajan mi je bio primjer vertex, koja je rađala u malom rodilištu koje uopće nema mogućnost izvođenja carskog reza jer nema operacijsku dvoranu, ali ima malo rodilja koje su onda pod stalnim nadzorom babice.
ja mislim da je blekberi prije još negdje opisala situaciju koja je grozna, ali koja se nažalost puno češće, barem prema mojim saznanjima, dešava u bolnicama.
a to je forsiranje vaginalnog poroda u svim mogućim i nemogućim situacijama.
puuuno više nego carskog.
postotak carskog reza je inače jedan od pokazatelja za ocjenu kvalitete rađaone - što je meni totalno suludo.
u rijeci je npr. manji od 13%, a što se krije, i koliko muke se krije iza tih brojki znaju samo rodilje.
istina.
mislim, ako tako vi kažete, ja vjerujem.
i to je jedan od pluseva za kućni porod.
koji ima i svoje minuse.
mima, ne bih ja tako to postavila. to je nakakav ljudski faktor na koji je teško utjecati.
možeš onda reći da ti se i u kućnom porodu može potrefit nesposobna i traljava babica :-/
Pa baš nije ljudski faktor, nego činjenica da i u bolnici problem treba biti uočen, prepoznat, i da i za to treba proći vrijeme.
Žena sa komplikacijom koja ulazi u bolnicu praćena od stručne osobe i najavljena može imati bolje šanse od one koja leži sama bez stalnog nadzora.
Ja sam imala hitni, najhitniji carski rez, i u bolnicu sam stigla u posljednjem trenu, pa je opet prošlo vrijeme između mog ulaska na Hitnu i operacije - jer je trebalo prepoznati što se događa.
eto, ni ja se nešto ne bih osjećala sigurnije u bolnici. trenutno je tako, nažalost. i što ću, kad imam puno primjera. kažem, smo upijam pa racionaliziram i dolazim do nekih svojih zaključaka. imam prijateljicu br 2. koja je obje trudnoće imala nekako komplicirane..pa je provela i dosta vremena u bolnici na promatranju i tako...uglavnom, došao je dan d...trudovi...ona u bolnici. pregled odmah ujutro, ili još predjutro nisam sad sigurna...a nećete vi još...tako možete i 3 dana. ženi sve jači trudovi...čitavo jutro moli nekoga da je pogleda.....nećete vi još...rekli smo vam...ali, da me makar pogledate? a jooooj, paničarke....u 13 i nešto..ona više ne može izdržati i moooooli sestru da škicne....ajme jooooh pa vi ćete roditi!!!! brzo u rađaonu trkom...i noge široko da si ne ugušite bebu!!!!!!!!!!! aloooooo...i tako žena rodila u 13 i 20...a nije trebala još 3 dana...kad su doktori tako procjenili. problem je što su doktori ti veliki egocentrici, i što ne slušaju rodilje. i što nešto pođe po zlu samo kad oni to procijene. i kako da se žena osjeća sigurno, ozbiljno pitam cvijeta? ja se ne mogu osjećati sigurno. sigurnije mi puuuno izgleda porod kod kuće npr. sa stručnom osobom uz mene, koja je tu samo radi mene..i prati apsolutno sve. pa po meni puno će prije takva osoba primjetiti ako nešto nije u redu, nego u bolinici.
Blekberi, može zamolba?
Ajd' malo odvajaj svoje rečenice u novi red, teško te ovako čitati. Hvala!
Pitanje (možda je već odgovoreno): što ako dijete rođeno doma ima iz ne-znam-kojeg-razloga potrebu da odmah ide u inkubator i to se skuži tek po porodu? Jel' to predviđeno u 'kućnom porodu'?
A otkud ti znaš kak to mene dira, i na kraju krajeve zakaj bi me uopće i diralo, možda sam došla ubiti vrijeme sam tu, možda baš volim provocirat jer je tu enormna količina najpametnijih, najsposobnijih, najposebnijih majki ikad, svašta je moguće, kužiš.
A ti si jedna od onih koja 'zna' xy ljudi i priča kojima se to desilo, a daj molim te, ne pretjeruj sad..ispada da je roditi u bolnici maltene zivotno opasno.
pa koliko ja znam prijevoz i povezanost sa najbližom bolnicom jesu dio organizacije poroda kod kuće.
a ja pišem svakako danas. oprostite. mali mi je tu. kiša...dosadno..mama zaa compom jer se zapalila za temu. evo, popravit ću se:yes:
Zašto prvo treba poboljšati bolnice i rodilišta za 99% žena, a tek onda organizirati logistiku za 1% zeljenih poroda kod kuce? Mislim da se odgovor namece.
I pritom mislim da to nije bas tako jednostavno. Dakle, koliko sam shvatila praksu u zemljama gdje je porod kod kuce dopusten, logistika ukljucuje spremnost hitne pomoci da najhitnije preveze mamu/dijete u bolnicu ako se za to pokaze potreba.
Ajde sad zamisli Zagreb, ili Vrbovec koji je 40 km odavde, ili ne znam koje mjesto. I sad zamisli koliko danas hitnoj treba od da dodje na neku adresu, pa da pokupi čovjeka, pa da ga odveze u bolnicu. Znamo da se hitna zna cekati i po pola sata, na zalost.
I sad kako ce se dozvoliti porod kod kuce, ako se ne moze osigurati da ga bas svaka zena moze imati, i da je ona pritom sigurna da ce zlu netrebalo stici do bolnice vrlo brzo? Kako ce kod kuce roditi zena kojoj s hitnom do bolnice treba npr. 45 minuta?
ja sam oba poroda imala u bolnici, Petrova i RI - neusporedivi po svim parametrima, osim po cinjenici da sam u oba slucajeva bila sama (uz MM-a) do samog izgona. Tiha sam rodilja, valjda ne privlacim paznju pa sam oba puta zavrsila u izgonu sa silnim cuđenjem medicinskog osoblja - pa kako?, pa kada brze?, a oba puta ih je zapravo MM morao prizvati.
O petrovoj necu puno, svi znamo kako to tamo izgleda. Ri sam sama izabrala želeći nešto prirodniji porod i, kao najvaznije, rooming in. Zadovoljna sam svojim izborom, mislim da sam izvukla maksimum iz situacije ali opet ima puno toga sto bi rado promijenila. Ono sto bi u tom drugom porodu izdvojila je situacija koja se odvijala tjedan dana prije poroda, zbog panicanjenja doktora sam ipak odlucila ostati u Ri i ne putovati svako malo iz ZG dole, bila sam sama u stanu po cijele dane, sama sam, taksijem otisla na porod. Taj period mi je bio prekrasan, sam si sa sobom i svojoj nadolazećom bebicom, bez ikakve napetosti (jos da sam i telefone iskljucila), bez ikakve boli sam se otvorila 7 cm - mislim da bi bilo prekrasno dovrsiti tu pricu kod kuce.
Tek nakon drugogo poroda sam osvijestila koliko je vazno za zenu, koliko sam se ja bolje osjećala jer sam u tom porodu bila subjekt, koliko sam ja bila npr. Ok s odlukom da na kraju legnem jer mi nikako nije odgovaralo hopsati po lopti, kada mene nesto boli najvaznije mi je da me svi ostave na miru a ja da se ucahurim sama sa sobom, takva sam. Ali, bitno je da sam imala izbor i da sam odabrala ono sto je za mene bolje.
Odabrala sam i stolcic, i mogu reci, nisam ga posebno dozivjela jer sam, za osoblje iznenada, usla u izgon, u izgonu smo trcali iz predradjaone u radjaonu, cekali MM-a da se obuce, pa se nikako namjestiti...gnjavaza, sigurno bi bilo puno ugodnije prepustiti se izgonu bez svih tih zavrzlama.
čuj, koliko sam ja vidjela svaki je vaginalni forsiran u bolnici (kažem koliko sam vidjela, navodno su neke žene s foruma rodile super i u bolnici, ali sve koje su bile sa mnom u rodilištu i koje znam osobno su prošle slično kao ja ili gore)
ježim se od medicinskog skalpela, ali je i više nego očito da su sve žene koje znam da su rodile na carski prošle bolje od mene, koja sam navodno imala super brz i lak (lak? :roll:) porod, rutniski, bez ikakve potrebe za carskim. Dosta je reći da nisu imale nikakvih bolova nakon tjedan dana.
U svemu ostalom se možemo složiti, premda govorimo s dijametralno suprotnim premisama :)
Cvijeta, a propos tvoje tro-rečenične pitalice, mislim da bi odgovor nekih bio da je bolje da se u porodu niti ne približavaš bolnici jer tamo se događaju stvari koje u biti dovode do komplikacija.
Odnosno, vidim strah nekih žena od bolnica, ne u smislu da su nepotrebne kod nerizične trudnoće, osim kao stand by opcija, nego ono... ugroza života ako se nogom stupi i veliko nepovjerenje.
Kužim razloge nepovjerenja... ali mislim da je i taj način prezentiranja krajnost - tj, da su bolnice mjesto razbolijevanja i zdravstvenog hazarda, ali eno danas i članak na tportalu, D. Quaid vodi neku udrugu koja se bori za sigurne bolnice jer mu se skoro dogodila tragedija...
jedno ne isključuje drugo. Zašto ne istovremeno? I kućni i bolnički porod trebao bi težiti prirodnom.
Kućni je lakše osigurati samo zato jer ga u bolnici većina osoblja ne želi!
Želiš li reći da se kućni porod ne smije dozvoliti nikad i nikome?
Jer na to dolazimo.
Nikad neće sve žene imati mogućnost da za 10 minuta stignu do rodilišta u slučaju nužde. One kojima treba pola sata, bolje je da rađaju u bolnici, osim ako ne iznajme sobu u blizini. Tako je to i vani, koliko ja znam.
Ja volim brojeve, rasvjetljavaju mi stvari.
Znaci, sigurna sam da je netko ovdje jako dobro upucen u problematiku, pa molim odgovor:
1. Koliki postotak inace neriskantnih trudnoca se zakomplicira na samom porodu? Pritom mislim da trudnoce koje do samog poroda nisu bile rizicne i sve je bilo ok. Dakle, rizicne trudnoce tu odmah iskljucujem.
2. Za te inace neriskantne trudnoce koje se zakompliciraju na samom porodu, koji su razlozi komplikacija?
Mozda cu onda bolje razumijeti taj argument da se stvari mogu zakomplicirati zato jer si u bolnici.
Za sada razumijem samo ono s bolnickim bakterijama, dakle da one predstavljaju rizik boravka u bolnici.
Ina, ti si bila samo na carskom?
Ja u bolnice idem bez problema. Ne vidim ih kao hazard (cijeli život je hazard, uključujući i kućni porod). Volim pričati s doktorima. Imala sam par loših iskustava, ali tko nije. I dalje vjerujem da mi mogu pomoći kad treba. Dakle idem bez problema, ali ne i u rodilište. A zašto je tako, piše u nekom mom postu, čini mi se na prošloj stranici.
početnim pitanje nemam namjeru omalovažavati, zbilja, nadam se da je to jasno
Upravo suprotno, zelim reci ako se porod kod kuce dozvoli, mora biti dozvoljen svima i mora biti siguran za sve.
Znači za njih, tko im je kriv sto nemaju sreće s adresom... Ako im je bolje da rađaju u bolnici, onda ipak priznaješ postojanje rizika kod kuce, ako hitna nije blizu.Citiraj:
Nikad neće sve žene imati mogućnost da za 10 minuta stignu do rodilišta u slučaju nužde. One kojima treba pola sata, bolje je da rađaju u bolnici, osim ako ne iznajme sobu u blizini. Tako je to i vani, koliko ja znam.
Eto napokon se slažemo, postoji rizik poroda kod kuce, samo mi se čini da se to nekako često zaboravi spomenuti u raspravi o porodu kod kuce.
Jes, carski. Odlično bilo. Jedino poslije teško na babinjačama di je više-manje uravnilovka - i caricama i drugima sve isto, carice imaju odgodu od dan vremena spavanja s bebom. Ja sam targetirala bolnicu zbog operatera kojima sam vjerovala, a babinjače sam računala da će mi možda rooming in pomoći, a da drugi put idem - išla bih preživjet rooming in, vjerojatno bi se dogodio isti set komplikacija jer se ne bi bila u stanju brinit o bebi sutradan 24/7, ali bitni su mi operateri kojima vjerujem, a ovo drugo onaj kritizirani hrvatski stav - a, preživi se, uvijek neko, u manjku customizacije, mora nagrabusit, a to su u ovom rasporedu snaga - carice.
O brojevima ti ne znam ništa, ali recimo može ti doktor nalijegati na trbuh pa da to završi lomljenjem ključne kosti djeteta i ozljedama majke. A taj isti porod je mogao proći bez svega toga samo da je žena bila npr na stolčiću. Koji u bolnici postoji ali se ne koristi.
Ja uopće ne govorim o bakterijama (premda znam i za slučaj kad je dijete pokupilo bakteriju u bolnici, pa se svašta na to nadovezalo, ali ajde, uzet ću to kao mali postotak rizika koji je svuda prisutan)
A, kad malo bolje promislim - da je ironično, a je. Ove koje trebaju njegu, njih tretiraju kao nije to ništa, ajmo, hop, majčice itd. - carski, ove koje je ne trebaju - tima mjere temperature, polijeganje itd. Ili je barem percepcija takva. Tako to biva kad se sofisticirana ideja primjenjuje u neuvjete... Ali, valjda će se popravit, bitno je da je zadovoljnija većina (vaginorotke - tako se kaže?), dok god se manjina (carice) ne buni, ali sumnjam da hoće jer se snalaze drugačije (otrpe ili odu privatno). Tj. mislim da carice as such nisu mentalnog sklopa da mijenjaju svijet na taj način da se bune i rade na neki društvenokorisni način...
Dok se svijet gleda kroz neke targete - tipa - smanjivat broj carskih, kao što se referirala cvijeta itd. - tu će stradat customizacija i prilagođenost pacijentu - rodilji (valjda se smije caricu zvat pacijentom)...
OK, zna li netko u kojem postotku nalijeganje na trbuh završava lomljenjem kljucne kosti djeteta i ozljedama majke? Mislim da su u raspravi ti brojevi vrlo bitni.
Znaci ili je postotak velik pa je onda to katastrofa, ili je postotak zanemariv pa je onda to plašenje budućih rodilja. Isto kao sto ti u bolnici moze lampa pasti na glavu, a doma ne jer ih doma nemaš.
Znači, vrlo je bitno znati statistiku u ovom slučaju.
Kao što je zagovornicama PKK-a vrlo važan statistički podatak da zapravo jako malen broj poroda kod kuce završi komplikacijama.
I super, ali argumentiranu raspravu i stav da je bolnica opasna treba potkrijepiti podatkom koliko opasna?
Pomikaki, ako ti ne znas, voljela bih da se javi netko tko zna.
anamorci, bakterije su tu jos najmanji problem.
procitaj pliz rodinu brosuru o porodu, nalazi se na portlu, tamo su nabrajane mnoge opasnosti poroda u bolnici, trenutno mi se ne da i nemam dovoljno vremena da elaboriram sve moguce komplikacije koje mogu nastati iskljucivo zbog toga sto radjas u bolnici.
cvijeta73, sto se tice onoga da je bolje biti u bolnici ako nastane komplikacija... ne slazem se s tim, generalno, ali prije svega treba vidjeti o kojim komplikacijama uopce govorimo?
opcenito volimo pricati o 'hitnim situacijama', 'komplikacijama', 'opasnostima'... ajmo konkretno, moze? tako je puno lakse davati argumente.
Porod kod kuće nikad neće biti jednako siguran za sve.
Netko ima rizičnu trudnoću, netko stanuje na otoku i nema šanse za hitni carski (rađalo se doma ili u bolnici).
Draga Anamorci, rizik poroda postoji, gdje god se on događao i svi o tome govorimo.
To što ti govoriš zvuči kao da kažeš - ima ljudi s kraćom nogom, i zato svi moramo šepati. Ja ne vidim razloga da se rađa na način kako sam ja rodila. Tko je zdrav neka rodi prirodno, kući ili u bolnici, kako se već osjeća sigurnije. A tko ima komplikacije bolje je da ide na carski.
Problem je što ta sasvim logična ideja nikako da sjedne nekim stručnjacima.
definitivno je veci nego da i lampa padne na glavu. ne znam tocan postotak, ali ocito je dovoljno velik da ga ginekolozi (sluzbena tijela, udruge ginekologa i opstreticara u svijetu) sluzbeno ne preporucuju osim uznimno hitnim situacijama - u nekim nasim rodilistima je to uobicajena stvar koju prakticki svaka rodilja dobije. iako se zna da je opasan, i nitko nece na otpusnom pismu napisati da je to ucinjeno - sto je vrlo indikativno - ali skracuje porod, u kombinaciji s epiziotomijom, naravno.
pa evo, pomikaki je odgovorila - gotovo sigurno dolazi do ozljeda majke, jer nema sanse da medjica ( i rodnica, ponekad i cerviks) ostane cijela nakon takvog nasilnog izgona. a kakve to posljedice ima na djetetov mozak, sumnjam da ima puno statistika, jer se to otkrije tek kasnije, a tad proso voz...
Ne odgovaram u ime Felix, ali htjela bih napisati da bolnice kao takve nisu opasne, kada smo bolesni, ozlijedeni, kada nam je bolnicka pomoc itekako nuzna i potrebna ... problem je sto ulaskom u rodiliste postajemo pacijentice, a zdrave smo i naravno to vrlo cesto povlaci za sobom situaciju da nas vodenim porodom zele izlijeciti od 'bolesti' zvane trudnoca. A sad vec i vrapci na grani znaju da jedna intervencija vodi u drugu i pokrece jedan vrlo cesto nezaustavljivi kotac. U tom smislu rodiliste je manje siguran okolis za normalan zavrsetak trudnoce, kada ne iziskuje intervencije, odnosno kada se radi o normalnoj trudnoci i uobicajenom porodu u termini. Ne bih izjednacavala uloge bolnica i rodilista.
Ne bih da me se krivo shvati, ne zagovaram iskljucivo i jedino porod kod kuce, podrzavam pravo na izbor mjesta i nacina poroda za svaku zenu ponaosob, ali razumijem osjecaj manje sigurnosti u rodilistima jednako kao sto razumijem osjecaj manje sigurnosti u neinterventni porod.
Apropos poroda u SAD, pricala sam neki dan s frendicom koja je nedavno rodila, drugi put carski pa mi je osvijetlilo malo zasto je u americi tolika stopa tehnologije u poroda. Naime, kako je cijeli zdravstveni sustav baziran na sustavu privatnog zdravstvenog osiguranja, a i malpractice (kak se to veli na hrvatskom?) osiguranja, lijecnici u velikom broju nemaju drugog izbora nego ici po procedurama koje su propisane u svrhu najmanje mogucnosti tuzbe, u svjetlu u kojem zivimo - a to je stav da ako nesto nisi poduzeo, a ishod je los, da si kriv sto to nisi poduzeo.
Prijateljica mi je rekla da je prakticki nemoguce dobiti VBAC jer doktori moraju imat debelu kozu da bi se oduprli pritisku na njih od strane sistema po tom pitanju. To vjerojatno igra dodatnu ulogu u broju VBAC-a.