Pa da. Unija štiti svoje novce. Svaki cent mora biti prebrojan i utrošen pažnjom dobrog gospodarstvenika.
A mi lupamo milijune u prenapuhane javne nabave, u betone koji ničemu ne koriste...
Printable View
Pa da. Unija štiti svoje novce. Svaki cent mora biti prebrojan i utrošen pažnjom dobrog gospodarstvenika.
A mi lupamo milijune u prenapuhane javne nabave, u betone koji ničemu ne koriste...
Pobjeze... teme.se ticu dzepa gradjanina kao i podrucja koja ste naveli.
Prioritete RH vjerujem da mozete naci na webu, al pisani su dosta opcenito (jer nas tako traze).
u nasoj zemlji svaka presuda je kompleksna.
svako financiranje je kompleksno.
sve je kompleksno
ja bih rekla da smo mi iskompleksiran narod pa stvari cinimo jako kompleksnim.
Kazem da je cijeli proces priprema i tijek PRES -a komplexan, u svakoj DČ pa tako i RH.
Tko je u tome, znat ce o cemu pricam.
Osobno sam.tip koji sve pojednostavljuje al ne mozes procedure i pravila EU birokracije.
Objasnjenje čime tocno RH predsjedava u slj 6 mj sam procitala intervjuu objavljenom u casopisu Croatie Airlines u avionu!?!?!
Prvo, koliko građana čita taj časopis!?!?
Drugo, da sažmem, glavni zadatak RH tijekom tih 6mj je, pazi sad!, da predlaze dnevni red na sjednicama Vijeća EU!!!!
I detaljno je objašnjeno da EU nema tijelo koje predsjedava EU, da je Vijeće EU samo tek eto jedno tijelo koje daje neke preporuke...
Citam taj članak i ne vjerujem..
Da citiram neke drage žene tu
isam znala ništa, a odtada sam ...
"Pametnom dosta"
joj
iz iskustva znam da to "predlaganje dnevnog reda" EU institucijama je samo per la finta
njihova je zadnja i da se na trepavice postaviš taj dnevni red neće proći dok ga ne pregleda i amenuje desetak njihovih službenika
"predlaganje dnevnog reda" se svodi na entertainment dio, tu te puste da se razmašeš
Meni je ta priča o predsjedanju ko hrčak u kotačiću. Njemu se sigurno čini da radi nešto jako važno, kompleksno i s utjecajem na cijeli svemir dok ga mi gledamo ovako: :zbunj:
Evo i Svirca na fejsu:
Citiraj:
Kako sam jebeno ponosan sta ursula vonrderlajn je u zagrebu, sto ima cak sedmero djece a energicno u uskim hlacama skakuce ko stajerski kekec i naseg premijera prisno naziva andrej. Kako mi to sve budi optimizam. Ipak smo mi dio neke vece cijeline. Negdje ipak idemo.
ajme Svirac je genijalan :lool:
Ja mislim da je to s padanjem natječaja javne nabave, posljedica stalnih namještanja natječaja pa su ljudi već nabrijani čim se krene s nekim velikim projektom. I sama sam nabavljala neke stvari preko javne nabave, isto se netko žalio, isto nije htio zaprimiti poštu i odgađao, a isti taj je baš na mene vršio pritisak preko nekih ljudi da uzmem njegovo, premda nije udovoljavalo natječaju. Žalba neosnovana, naravno, kad ne udovoljava, naprosto mi nije trebalo to, kontaktirala sam prethodno direktno s proizvođačem da vidim koje su im mogućnosti. Uvjerena sam da je rođačka politika zaslužna i za neuspjeh s tom zgradom, a nikakav nesretni splet okolonosti. Rođačko poslovanje se gradi već 30 godina.
Meni osobno će vjerojatno donijeti stalne zastoje u prometu kad budu dolazili važni, jer je Slavonska moja žila po kojoj prolazim. Vjerojatno će procvasti velikogorički taxi, omiljena taxi tvrtka s cijenama dvostruko višim od ostalih.
A koliko je važno moglo bi se lako testirati i koliko ljudi zna nabrojati zadnja tri predsjedatelja. Ja ne znam.
Mogu se samo nadati da će se neki ljudi malo podići i produhoviti u internacionalnom okruženju pa eto poboljšanja za njihovo najbliže okruženje, a s druge strane razloga za njihovu osobnu frustriranost.
Ma, dajte i te važnosti za obične građane. Da, oni donose zakone koji nas se tiču i sredstva usmjeravaju da mi možemo aplicirati. I sad, ja iskreno ne vjerujem da će se donijeti ikakvi propisi ili novci preusmjeriti koji inače ne bi, baš jer je neka zemlja naše veličine uspješno predsjedavala. Ne vjerujem u tu mogućnost ne iz Hrvatske nesposobnosti već iz složenosti odnosa u EU. A i da sam u teškoj zabludi, pa da se donesu, naš osnovni problem jest što se zakoni često ne poštuju, a novci ne povuku. Tako da hrvatsko predsjedavanje nad EU ima utjecaj na moj život koliko i Mars u Veneri ili kako već piše horoskop. A Lili želim da joj to i dalje bude važno i uspješno, samo to samnom ima veze kao to što sam ja prošle godine vodila neku djecu po natjecanjima s Lili.
Meni je genijalno kad ministar financija kaže da Vlada nema novaca za ovo i ono (povećanje koeficijenata prosvjetarima, reviziju proračuna i slično)... To je Marić govorio u nekom intervjuu na TV. Ne mogu iz glave navesti izvor, ali nije ni bitno, stalno istu kozu deremo.
Dajte mi recite gdje i kad je Vlada nešto zaradila. To je novac poreznih obveznika. Bar bi trebao biti.
Da sam ja vlada definitivno NE BIH podigla bozicnice i regrese i otpremnine i place SVIM drzavnim sluzbenicima dok su mi javne sluzbe u apsolutnom kolapsu. Ja se nakon ove zadnje vijesti osjecam kao da me netko fakat za.j.ebava. Ali naravno kao sto je vec napisano uvijek mogu odseliti.
Sent from my iPhone using Tapatalk
Mislim da se ovdje samo radi o pokazivanju sile, ono tko je jači taj tlači i egu.
Ljigavo za gledat i slušat.
Nisam citala vijesti.
Ocito ima para za odabrane stvari.
Zašto imam osjećaj da se za takve stvari treba ishoditi hrpa papira, da to traje, jer je sustav trom i neučinkovit, a kad te uvuku jednom unutra nema van, i da bi ovaj opisan posao o kojem pričate koji se radi prekovremeno mogao biti optimiziran, brz i učinkovit, kada bi se uprave, sudovi, katastri, vijeća, registri - digitalizirali.
Nije to bas tako jednostavno žuta kako se čini, nije samo digitalizacija u pitanju nego hrpa uredbi i zakona o zaštiti podataka.
Npr. član moje obitelji ima pravo na jednu naknadu od centra za socijalnu skrb. A da bi dobio tu naknadnu, treba donijeti potvrdu o prihodima iz porezne, potvrdu iz katastra i gruntovnice da nema zemljišta i nekretnina. Ja bih naravno najradije da ne moram jahati po sve to (jer taj član obitelji nema E-građanin, a i da ima ne znam je l se mogu dobiti te potvrde), i ja bih najradije da teta u centru za socijalnu skrb sama klikne na 3 mjesta i to si sama skine, no naravno da je to u stvarnosti puno kompliciranje nego bi ja htjela. Ne iz internetsko-računalno-digitalnih razloga, nego iz pravnih razloga.
Drugi primjer koji imam je da je 2018. jedno ministarstvo zbog obveze prema EU trebalo napraviti analizu nekoliko različitih baza koje vode 3 javne institucije. Za to su angažirali znanstvenike s jednog instituta. Da bi oni mogli napraviti tu analizu za EU, tražili su da spoje 3 baze u 1. No, to zbog propisa nije bilo moguće da institucije među sobom razmjene podatke i sve spoje. 6 mjeseci su trajali pregovori i sastanci sto će... na kraju nisu ništa mogli spojiti i znanstvenici su napravili analizu koja se sastojala od zaključaka “ova analiza se ne može napravaviti jer se baze ne mogu spojiti”.
Sto se tiče javnih natječaja, oni na koje se u mojoj branši javljamo redovito padaju jer ih u javnim institucijama obično ne znaju napisati za tu konkretnu struku i kad odgovaraju na primjedbe na natječajnu dokumentaciju redovito moraju raditi po 2-3-4 izmjena i 1-2-3 produžiti rok. A naravno i da su već u startu kasnili par mjeseci s objavom. I još izgube 3 mjeseca na natječaj.
P.S. Upravo provjerila u FINA-i osobno... dijete mlađe od 15 godina ne može imati E-građanin niti roditelji mogu vaditi dokumente na njegovo ime. Dakle ipak moram jahati u Špansko u gruntovnicu. A da bi stvar bila još apsurdnija tu naknadnu od CZSS-a dobiva na račun bolesti, a ne siromaštva i nema apsolutno nikakvog smisla da dijete donosi potvrde o visini prihoda i ima li nekretnine... a čak i da ima, svjedno bi dobio tu naknadu zbog bolesti. Ali ja moram donijeti ta 3 papira jer teti u sustavu stoji da mora imati ta 3 papira. A naknadu će dobiti sto god na tim papirima pisalo, bilo da nema ništa, ili da ima tri vile. Jer pravo na naknadu niti ne dobiva zbog materijalnog stanja.
2019. je, zar ne? Skoro 2020.
Tko se ono na drugoj temi ljutio jer pišemo “apsurdistan”?
Bubilo... Sta ne moze preko osobne.. ove nove? Negdje sam citala da moze.
Ispraviti cu te u dijelu gdje pises da bi dijete dobilo naknadu bez obzira na imanje ili ne nekretnina. Ima veze ipak, jer onaj tko ima vise nekretnina u vlasnistvu, ne moze primati naknadu zbog bolesti (ako se radi o osobnoj inv.). Tako to stoji u Zakonu o soc. skrbi. No djeca gotovo nikad nisu vlasnici nekretnina pa svi ostvaruju pravo ako je prisutna teska bolest.
Apsurdistan je definitivno. Zatvorim ja prosle godine domacu radinost. Ove godine nadjem obavijest da se hitno moram javiti u mirovinsko. Ne kuzim zasto, al ajde, apsurdistan, pa odem. Nekon cekanja za vrijeme radnog vremena, borbe s patrijarhatom koji zeli preko reda jer ima pisu, al samo preko mene mrtve, osoba na salteru mi kaze da sam zatvorila domacu radinost. I ja potvrdim. Na to ce ona da eto ima odluku o zatvranju ali nema o otvaranju koje je bilo prije 10 godina. Isad ja pitam da sto ce joj to, jer ja sam cijelo vrijeme zaposlena, poslodavac mi naravno placa doprinose, i ne moze me teretiti nizasto zbog te DR. Nasto ce ona da svejedno moram kupiti i ispuniti tiskanicu neku (zapravo ostaviti praznu, samo osobne podatke trebam ispuniti) i donijeti odluku o otvaranju DR. Dakle jos jedan dan cekanja u redu uzaludnosti. Da bi ona jednim potezom nesto sto je zatvoreno prije godinu dana, otvorila i zatvorila, jer “to se u kompjuteru mora”.
Enchi, nisam to znala, a koliko se sjećam nije mi teta u CZSS-u to ni rekla.
Spajalica, koje nove osobne? Djetetove? Koliko nove? Izvadila sam mu je prije 3-4 godine. Gdje idem i na što?
Odnosno je ona meni nešto govorila, ali ja sam nju shvatila da bi dobio ionako. A sjećam se samo da sam skoro pala u nesvijest kad mi je rekla sto sve i gdje moram obaviti da sam skoro i odustala od toga :lol:.
Ali sad ću radosno otići 20 km kroz gužvu na drugi kraj grada po taj papir, jer ipak je potreban! :mrgreen:
Dječje osobne isto mogu imati digitalni certifikat. No digitalni certifikat je samo to, potvrda tvog identiteta. Egradjani su servis koji možeš i ne moraš imati neovisno o digitalnom certifikat u (bar je to prije bilo tako).
Inače te osobne su pravi primjer apsurdistana, država izdaje ljudima osobne iskaznice s dig certifikatom i to masno napalati ali ne ponudi (a trebala bi doslovce dijeliti) CITAC za te certifikate i onda gradjani to uopće ne koriste nego se i dalje autoriziraju preko banaka i ne mogu raditi poslove za koje treba viši stupanj autentifikacije.
ona ga moze i sluzbeno zatraziti. :yes: potvrdu iz porezne ne treba odavno donositi, to se sve u czss vidi. i tak... katastar isto ne treba. a ono, sve to moze puuuno jednostavnije ali ovisi o covjeku na kojeg naletis, nazalost.
Kako ne treba? Dobila sam postom službeni popis s dokumentima koje treba donijeti i kraj svakog piše ime i adresa institucije u kojoj ga trebam podići. Imam ga ispred sebe, ne oslanjam se na to sto mi je ili nije rekla...
Eto, a ti kažeš da ne treba i da ovisi... hm...
Evo razmišljam sad kako je to izgledalo...
Bolnica: Dobar dan. Vaše dijete bi na temelju dijagnoze vjerojatno moglo dobiti pravo na neke naknade iz sustava socijalne skrbi. Želite li poslati dokumentaciju na vjestacenje? Da, što treba? Ovo:
Psiholog, CZSS, pošta, CZSS, fotokopiraona, porezna, katastar, gruntovnica, banka, CZSS, posta, fotokopiraona, mirovinsko, grad Zagreb, par mjeseci kasnije opet posta, fotokopiraona, mirovinsko, posta. 365 dana od prvog puta ponovi sve još jednom istim redoslijedom.
Kako bi ja htjela da je to izgledalo?
Bolnica: Dobar dan, vaše dijete bi moglo imati pravo, želite li da pošaljemo bolničku dokumentaciju u zavod za vjestanje? Da želim. Molim potpišite.
30 dana kasnije, moj pretinac u E-građaninu: dijete nije ostvarilo / dijete je ostvarilo pravo, novac će biti uplaćen na tekući račun
:lol:
Ah...
Sad kad razmišljam ne znam sto mi je gore, ono sto sam mislila da bi i bez tih papira stekao pravo, ili da to trebaju li ti papiri ili ne zapravo ovisi o czss službeniku...
Sad sam opet frustrirana i neću radosno na put od 20 km kroz grad... :drama:.
E da, za one koji ne znaju, to nije jedna jedinstvena naknada... nego zapravo 4 male naknade koje se isplaćuju iz 4 različita sustava.
Ma da ne pisem mimo teme ali zbilja je procedura u czss pojednostavljena no nikako da svi centri postupe po naputku koji imaju odavno. Ako zelis, mogu ti detaljnije na pp ali mozda te to samo nazivcira... :)
Naravno da je do propisa. Uvijek neki propis stoji na putu da ovakvi poslovi budu obavljeni brzo i učinkovito.
Propise treba mijenjati. Sigurna sam da danas u jednom Bostonu, Los Angelesu, i sl. ljudi ne idu na deset uprava u gradu da bi podigli desetke papira, da bi ih donijeli opet na drugi dio grada. To je potpuno besmisleno, idiotski i predstavlja apsurdan trošak vremena i novca.
Svi ovi uredi su već povezani, samo ne digitalno, već fizički. Povezuje ih fizičko nahodavanje, naše strpljenje, frustracije, uzaludno čekanje i plaćanje biljega. Konačni rezultat je isti kakav bi bio da ih se povezalo elektronički - službenik dobije dokument građanina na zahtjev s kojim onda radi što već treba. Ne vidim doista ni jednog drugog jasnog i smislenog razloga zašto sud i katastar ne bi bili povezani.
Osim, oh, da... da netko ima radno mjesto.
Ne moraš enchi, hvala, ne želim znati ;). Ako budem trebala to isto i treći put, onda ću te zvati za argumente nekome zašto im ja to neću donijeti ;).