Koliko vidim nikakvih novosti nema u vezi hzzo i Praga sutra moram pisat molbu za produženje rješenja...u hzzo još usklađuju zakone!?:lol:
Printable View
Koliko vidim nikakvih novosti nema u vezi hzzo i Praga sutra moram pisat molbu za produženje rješenja...u hzzo još usklađuju zakone!?:lol:
HRVATSKI zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) zaprima brojne zahtjeve i prijedloge za obavljanje postupaka medicinske potpomognute oplodnje u Češkoj, a prema češkim vrijedećim propisima prava na te postupke na teret njihovog obveznog zdravstvenog osiguranja vrlo su ograničena.
HZZO je nakon 1. srpnja 2013. godine dužan primjenjivati odredbe Europske unije (EU) u slučajevima kada upućuje osiguranike na liječenje u države članice EU, pa se u konkretnom slučaju troškovi postupka obračunavaju prema češkom zakonu i propisima, navodi se u priopćenju Službe za odnose s javnošću HZZO-a.
Iz tog razloga, HZZO čak i kada češka strana prihvati indikaciju za traženi postupak, može pokriti samo manji dio troškova, dok veći dio troškova snosi osigurana osoba koju se upućuje na liječenje. S obzirom da se takva praksa primjenjuje za osiguranice u Češkoj, isto vrijedi i za sve ostale osiguranice iz EU koje se dolaze liječiti u Češku, ističe se u priopćenju.
Isto tako, prema češkim propisima obvezno zdravstveno osiguranje uopće ne pokriva troškove medicinski pomognute oplodnje za osiguranice starije od 39 godina.
Stoga je HZZO sugerirao nadležnom referentnom centru Ministarstva zdravlja Republike Hrvatske za humanu reprodukciju, ginekološku endokrinologiju i postmenopauzu da ubuduće za postupke medicinski pomognute oplodnje pacijentice upućuje u inozemne ugovorne klinike drugih zemalja u kojima je moguće provesti predloženi postupak po povoljnijim uvjetima za osiguranice HZZO-a
da li netko zna da li se uopće negdje drugdje možemo tako liječiti, meni je punih 40 godina i taman sam htjela zahtjev predati na HZZO, doktor mi je potpisao, ovo bi mi bio 2.postupak, 1. postupak u Češkoj nije uspio, šta čemo raditi
Zna li itko kakav je zakon po pitanju doniranog materijala u Austriji, ili još bolje u kojoj zemlji okruženja je zakon najpovoljniji za nas, pošto po ovome odgovoru HZZO-a Hrvatska se mora pridržavati EU normi i zakona države u koju se ide na liječenje.
Moramo nači najpovoljniju državu i tamo se prebaciti jer HZZO neće dragovoljno vraćati razliku love kod odlaska u Češku, a dok se utjera lova sudom ode vlak.
Florjan - pun ti je inbox a šaljem ti PP
a da i ovdje postavim pitanje, tko bi s ovog foruma donirao parovima kojima je potrebno svoje jajne stanice (ako nije ženski faktor u pitanju) ili spermu (ako nije muški faktor u pitanju), dopišite anonimno ili NEanonimno.
HVALA
Za donaciju js:
1. bmaric (i NEanonimno)
Za donaciju sperme:
1.
florjan, u Austriji je zabranjena donacija js. čitala sam na stranicama jedne njihove klinike da se nadaju kako će se to promjeniti, ali za sada ni Austrija ne dolazi u obzir.
Da i ja ovdje ponovim svoje pitanje sa teme "Zaustavljeni postupci u CZ" vezano za donaciju gameta...
U čemu vidite problem NEanonimnosti? Čega vas je strah?
donirala bih neanonimno, apsolutno.
Premjestila sam neke postove koji se tiču Kadauninog pitanja i donacija, nastavak na novootvorenoj temi.
Makajice kad planirate na kliniku u Prag?? Ja se evo isto pripremam da idem po smrzlice i bas me frka oko svega toga....kako ce se odmrznuti, hoce li biti dobri, i ono glavno: da li se postupak biti uspjesan?!?!
Nama su zamrznuli 2x2 embrija 3 dan....nadam se da ce ovi biti dobitni....
Puno srece svima u proljetnim postupcima koji slijede.....
Drage putnice u Prag sretno!Danas sam poslala na hzzo molbu za produljenjem iako mislim da nema više smisla bilo što njemu pisat.Nada ostaje uvijek....:-)
dobila iz hzzo Zaključak u kojem traže izjavu od PFC da će nas primiti na FET iako je jasno da to nije ugovorena usluga po češkom zakonu. Javila mi se i Mirna koja takodjer potvrdjuje da prijenos zamrzunutih embrija plaćamo sami... tako da planiramo na proljeće krenut gore na vlastiti trošak
i da cijena postupka vraćanja odmrznutih embrija je 600 eura.
a što ako ti FET Tin Tin ne upali kojim slučajem? I daljnje postupke misliš sama snositi? ovo je strašno i tužno, ovo nije fer i nije sukladno zakonu. Po zakonu o MPO imate pravo na postupke s doniranim gametama u praksi je to postalo nemoguće izvesti. užas!
pa sad opet dižem svoj potpis!
kadauna, velika je vjerojatnost da ne uspije, a za dalje ne želim niti razmišljat... naravno da sam ljuta... nakon 6 mjeseci čekanja (i zvanja hzzo) konacno dobila Zakljucak iz Hzzo u kojem je jasno da je hzzo izabrao put na kojem će štedjeti na nama ( i ne samo na nama, dodatan plus za ravnatelja hzzo-a Ha, ha). Jasno je rečeno u prilogu Zaključka od strane češkog kontakta da je moguće plaćati na temelju fakture koje bi izdale te klinike u koje se šalju pacijenti...
Zdrava logika i meni govori da tu ima materijala za tuzbu... ali kolektivnu, svih parova.
I da nije to 'samo' 600 eura tu je i pretpostavljam terapija koju neće pokrivat hzzo, priprema kod ginekologa, put, smještaj, hrana...
ovo je užas, imaš zakon po kojem možeš tražiti svoja prava ali ih fizički ne možeš provesti, užas, toliko s,o nemoćni, ljuta sam a ne mogu ništa promijeniti i sad ispada da je bilo bolje da nismo u EU. i da sad krenem u neku bitku nemam vremena jer sve dugo traje a ja sam upravo navršila 40 i dok bi sve izganjala i to možda bila bi blizu 42 i onda opet ništa, tko te šiša, užas, prethodni postupci u Češkoj mi nisu uspjeli (na žalost i jedan spontani u svemu tome) a ja mogu samo tamo pokušavati jer mi je dijagnoza preuranjena menopauza i šta sad, ništa, dođe mi da vrištim, dođe mi da odem u HZZO samo ne znam kod koga jer to je luda kuća i da se izderavam ali službenici nisu krivi nego...
Iskreno ja sam odlućila malo odustat od svga...sad ču imat svog mišeka i vidim da mi Prag nije donio sreću osim na žalost zdravstvene probleme.Evo ovaj mjesec dvije menge hormoni su ubilo mioje i ovako kilavo zdravlje.Voljela bih da nam je Prag uspio i jednog dana ako hzzo bude plačao iči ču sigurno.Ali sad ču se veselit ovome što imam.Sretno cure!
I ja sam danas luda, meni u startu nisu potpisali rješenje za HZZO. Bili smo prošle godine na insiminaciji, nije uspjela i idemo za mjesec dana na ivf. U 12 mjesecu mi je ginekologica dala uputnice za krvnu sliku, jetrene probe, urinokulturu, ekg, to sam sve obavila i jučer otišla po uputnicu za internistu i ona meni kaže ne mogu vam dati uputnicu jer ne idete na teret hzzo-a na liječenje van. Bila sam šokirana, zar stvarno nemamo pravo na ništa?????
čemu dopunska osiguranja, čemu zdravstveno s plaća?
I šta je najgore rekla mi je kad se vratim iz Praga da nemam pravo ni na bolovanje!!!!!!!!! Molim????? I ja objašnjavam da to nije insiminacija, da mi treba bolovanje do bete, I NE
Njen odgovor je bio da mogu doći utorkom ili četvrtkom od 8-10 (to je radno vrijeme komisije) i da se tamo mogu detaljno raspitati :(
želimo dijete, to nam u HR nisu omogućili, plaćamo sve sami, znate i same šta sve...i opet nam ne daju ništa...
rekla sam ako treba prilog za novinare, ako treba zucnuti, biti uz vas...ja sam tu iako ne prolazim borbu sa hzzo-om kao vi :( žalosno, sve je to jako žalosno...
Angely, nemam pouzdane i konkretne informacije, ali ovo uskraćivanje bolovanja zaista zvuči suludo! A da zaista odeš na komisiju pa vidiš mulja li te doktorica? Jer smo mi svi koji smo se privatno liječili (znači opet izvan HZZO-a) u RH uredno dobivali bolovanja... Ne daj se.
Angely, zašto vas je HZZO odbio ako je dijagnoza azoospermija?
Ovako cure... čula sam se danas sa Mirnom iz PFC-a i objasnila mi je što točno pokriva CZ osiguranje od postupaka:
1) Homologna inseminacije
2) Standardni IVF (bez anestezije, bez ICSI-a i sl.)
Ne pokriva:
- Heterolognu inseminaciju (plaćamo cijeli iznos postupka od 800 €)
- Kod IVF-a sa donorskim stanicama osiguranje pokriva samo ca. 1000 €, ostatak pacijenti plaćaju sami, tj. za postupak sa doniranim sjemenom + ca. 2000 €, sa doniranim js + ca. 3500 €
- Anesteziju
- FET
- Zamrzavanje
- ICSI
- PGD
i ostalo...
(u ovih 2000 € odn. 3500 € je već uključena anestezija, icsi, zamrzavanje, ali sam još jednom navela i pojedinačne usluge koje cz osiguranje ne pokriva).
Ej cure, danas sam bila na mjerenju endometrija( 11 dan) i 9mm je,a mojoj donorki su produzili stimulaciju,i javili mi da ce transfer biti 17.2.
Nece li mi tad endometrij bit " prezreo"?
Moj ginekolog mi je rekao da bi mi on smanjio terapiju s 3x1 tbl.od 2mg, na 2x1 tbl.od 2 mg?
A Mirna mi je javila da nastavim s istom terapijom,i nista ne smanjujem..jer bi moglo doci do krvarenja? I kao sve ce biti ok...
Ja nisam bas uvjerena! Please help,ima netko ovakva iskustva? Poludit cu...
smanjivat nemoj nikako
a ja stvarno vjerujem da oni znaju šta rade, ne brini
Draga Shadow, i meni je transfer bio 21 d.c. :-) Moj je endometrij bio 8 mm 11d.c., a takav je bio i na dan transfera. Nije mi se mijenjala terapija.
Sretno i jedva čekam novosti :love:
swjla, još malo pa godina dana, kako vrijeme leti
shadow, hormonska slika ostaje ista na terapiji, ne mijenja se dok se ne uvede progesteron, nije to isto ko i prirodan ciklus
Hvala cure moje! Sta bi ja bez Vas;)
Naravno da se javim,u srijedu sam u Pragu..
Uzbudjenje, a i strah veliko..;)
Je draga mare, već smo u planovima za ročkas :) Joj i meni je toliko proletjelo to vrijeme....to je sada prava mala hodajuća zvrkica i mamina maza najveća :)
I tvoje curke su sad već velke, presladak avatar kako se drže za rukice u hranilici :zaljubljen:
dakle,
ako Česi ne pokrivaju FET čemu onda tražiti od HZZO odobrenje kad ni po formularu 112 se ne može ništa naplatiti..
opet stoji jedino ona da po našem zakonu su oni dužni nam platiti liječenje u cijelosti i da krše nam zakonsko pravo..
e sad..fet mi je 450 eura onda odvjetnik i tužba s hzzo ako bi se išlo pojedinačno bi me došlo više novaca ( da živce ne spominjem )
opet pitam..ali nitko ovdje nije pravne struke??? za neku grupnu tužbu?
i kako europska komisija bar nije stala na našu stranu?
ja još nisam predala za odobrenje na HZZO ali vi kojima je HZZO odgovorio da se prijavite kod Češkog zavoda i tražite odobrenje..pa ja bih na vašem mjestu se bar pozvala na pravo po Hrvatskom zakonu koje kaže da ako nam liječenje ne mogu pružiti u zemlji su dužni u cijosti financirati u inozemstvu pa bih vidjela da napismeno mi odgovore da to nisu dužni..automatski krše zakon!!!!
ja nemam još rješenje i nemam se na šta žaliti hzzo-u
prag, ja sam dobila Zaključak u kojem traže izjavu češke klinike da će nas primiti na teret njihovog osiguranja iako je jasno dalje u Zaključku ali i u prilogu kojeg je poslala češka veza da oni fet ne pokrivaju... na Zaključak se ne može izjaviti žalba tako da još čekam rješenje...
Cure..mene zanima dal je itko pokušao nešto dogovoriti preko CZ osiguranja. Prošli tjedan sam poslala zahtjev u HZZO i čekam, al bi se rado pripremila na sve mogućnosti. Pa i na tu da dio ide preko CZ osiguranja. Al kome se obratiti? Koga pitati? Nije valjda da očekuju da idemo u Prag samo da dogovorimo neko osiguranje. Mora postojati neki lakši put.. Bar se nadam.
Najžalosnije od svega mi je da mi je Mirna napisala da sam prema nalazima spremna, da imaju donoricu i da javim kad nam odgovara da nas usklade. Al da ipak pričekam rješenje HZZO-a kako bi znali koji dio troškova nam prokrivaju.
A dr koja mi je popunjavala zahtjev mi je rekla da je ona u komisiji i da kolko ona zna, po novom, mi moramo pokriti 30% troškova. Malo mi je čudno bilo, al ipak se nadam da bude tak.
kako to ne može se žaliti na Zaključak? Ne razumijem te pravne stvari, ali pretpostavljam da je zaključak= rješenje a onda mora biti mogućnost žalbe...čemu se javljati Češkom osiguranju ako u startu znaš da ne pokrivaju FET? oni nas j... u zdrav mozak..traži odobrenje, traži češko osiguranje a već znaš da je to ćorak..
ja kopam po netu i ne mogu nigdje naći da se mjenjao naš zakon tj pravilnik ---evo link http://www.hzzo-net.hr/dload/praviln...erni_08_06.pdf
pa hoću reći..ako vas navode da se obratite češkom osiguranju i tu je jasno da oni ne pokrivaju FET ali ne možete napisati što je s našim pravom po gore navedenom pravilniku..
Članak 21.
(1) Osiguranoj osobi može se odobriti pravo na upućivanje na liječenje u inozemnu zdravstvenu ustanovu zbog liječenja urođenih anomalija, provođenja transplantacijskih programa, te liječenja zloćudnih bolesti, uključujući pretraživanje međunarodnih registara dobrovoljnih davalaca koštane srži ako se potrebno liječenje ne može provesti u ugovornim zdravstvenim ustanovama u Republici Hrvatskoj, a može se uspješno provesti u inozemstvu.
(2) Pod liječenjem u smislu stavka 1. ovog članka smatraju se dijagnostički i terapijski postupci, operacijski zahvati uključujući i transplantacije organa koje se ne mogu provesti u ugovornim zdravstvenim ustanovama u Republici Hrvatskoj, bolničko i ambulantno liječenje, kontrolni pregledi, te dijagnostičke pretrage krvi i tkiva.
(3) Iznimno, osiguranim osobama može se odobriti upućivanje u inozemnu zdravstvenu ustanovu zbog liječenja bolesti koje nisu obuhvaćene stavkom 1. ovog članka ako se potrebno liječenje ne može provesti u ugovornim zdravstvenim ustanovama u Republici Hrvatskoj, a može se uspješno provesti u inozemstvu.
Pozdrav svima!
Nisam se javljala dulje vrijeme...
Evo što se kod nas izdešavalo u ovih zadnjih mjesec dana.
24.01.2014.dobili riješenje od HZZO da u roku od 15 dana od primitka riješenja dostavimo izjavu Sanatorium Pronatal i CZO iz Praga da nas prihvaćaju na postupak(AID sa doniranim sjemenom) uz tiskanicu E112,odnosno u kojem dijelu češka strana prihvaća tiskanicu E112 izdanu od HZZO,a u kojem dijelu osiguranica po češkim propisima obvezna na plaćanje predloženog postupka!!!!!
Uz to moramo dostaviti važeću tiskanicu "zahtjev i prijedlog za upućivanje na liječenje u inozemstvo" jer od 31.12.2013. stara više nije važeća. A da stvar bude još zanimljivija traže objašnjenje od dr.specijalista zbog kojih medicinskih razloga predlaže pratitelja u točki 9,budući da se radi o donaciji sjemena.
06.02.2014. smo bili u Pragu na konzultacijama.Kratko objašnjenje:moramo se prijaviti na czo,ako i kada dobijemo broj sa czo,sa tim brojem osiguranja idemo u Sanatorium Pronatal,dalje je liječenje o trošku czo,odnosno ono što osiguranje pokriva i češkim pacijentima,a ostalo sami plačamo.Tako to ide u teoriji,u praksi je to birokratska zavrzlama prosječnom čovjeku teško riješiva.Iz RH se još nitko nije u to upustio. :starac:
Što se tiče prijave u cz osiguranje, Mirna (PFC) mi je rekla da će nas oni tamo prijaviti, ali to se samo isplati ako idete na IVF, jer tada se pokriva ca. 1000 € troška. Sve ostalo mi plaćamo sami. Za FET, AID i sl. se uopće ne vrijedi bakćati oko cz osiguranja, mada, ako netko od vas želi, može se tamo prijaviti i za te postupke, pa da prijavu imate za eventualno danje postupke.
E sada, da li Pronatal isto prijavljuje svoje pacijente ili vi morate osobno tamo doći, nek netko pita tamo i javi ovdje da se zna.
Kada se dokopam kompa,šaljem nove informacije. Da li netko od Vas ima kakav mail od hzzo?
Pozdrav svima,
Ja sam nova i tek sam se registrirala. Nastojim se ukljuciti,Hvala svima koji iznosite sve vazno vezano za Prag.
mihaela77 dobro nam dosla i sto prije "otisla".
Pozdrav,
Ne trebam ni reći koliko sam ljuta i razočarana u naš sustav...!
Evo par informacija vezano za Prag.Odgovor iz Pronatala glasi, da Pronatal kao klinika ne može prijaviti hrvatske pacijente na CZO,već to trebaju napraviti pacijenti sami.
Ovo su dokumenti koje sam dobila od klinike koje je Doc.Dr.Mardešić poslao prema HZZO-u u kojem pokušava djelatnicima HZZO-a objasniti kompliciranost postupka prijave na CZO i činjenicu da E112 sam po sebi ne znači apsolutno ništa.
http://upload.slike.com/slike/2014/0...120px-HZZO.jpg
http://upload.slike.com/slike/2014/0...62px-HZZO1.jpg