Cestitam na srceku! Nemoj se dat na aspirin. Zahtjevaj hematologa! To ti mora dat! I uostalom neka te onda opce prakse uputi njemu. Nemora gin iako da je normalan bi. Al 100 ljudi 100 cudi.
Printable View
Cestitam na srceku! Nemoj se dat na aspirin. Zahtjevaj hematologa! To ti mora dat! I uostalom neka te onda opce prakse uputi njemu. Nemora gin iako da je normalan bi. Al 100 ljudi 100 cudi.
Hvala. :) vidit ćemo šta će biti u utorak kod vaskularnog, doktorica opće prakse će mi dati uputnicu za hematologa, kad ova neće...jedva mi je dala i za vene, da ona vidi da ja imam vene ali da ne vidi nikakve ugruške...pa sam joj digla nogavicu i pokazivala, srećom bilo je malo crveno, iako mi je već dosta prošlo...:roll:
Pa onda ti je gin malo zesci idiot...sorry na izrazi...trebala bi kao dr znati da se ugrusci ne moraju vidjeti. Jer noge nisu jedine gdje se stvaraju. Fakat neke dr ne kuzim....
Ja ih uopće ne kužim...na prste jedne ruke mogu izbrojiti doktore za koje mi se činilo da znaju šta rade i govore...u cijelom mom životu...i još je rekla da je nemoguće da mi se od Duphastona stanje s venama pogoršalo jer estrogen pogoršava i stvara proširenje venja...a ne progesteron :cupakosu:, ja sam je odlučila ignorirati...ono: aha, aha...a sad dajte šta mi treba...
Ja ti to rjesavam tako da se postavim onak malo prgavo. Kazem im ljepo onda ak mi nedate uputnicu mi na pismeno sa vasim zigom na papir napisite da mi niste dali na vasu odgovornost! Ja sam cjeli zivot kod dr i po bolnicama i ak sam se ista naucila to je onda da najmanje znaju ti "najpametniji"! I da se treba postavit inace te otpile sam tak!
Moj je stav da su oni tu za nas a ne mi za njih i trebaju nam maximalno pomoc. A sami su birali struku. U krajnjem slucaju moja i tvoja placa osigurava njihove place.
cure, ovdje upadam totalno neinformirana u vezi pitanja imunologije,
pa vas molim za strpljenje sa mnom :)
naime, kod nas je (otkriven) problem moja preuranjena perimenopauza (u nicku mi je godište), visoki fsh
+ lošiji spermiogram.
budući se spremamo u postupke, a moje vrijeme jako brzo curi (dr. mi je doslovce rekao da slijedeće godine mogu
ući u menopauzu) postavljam pitanje da li bi bilo dobro da "za svaki slučaj" napravimo i neke imunološke pretrage.
čisto iz razloga što moj svaki postupak ili svaki ciklus može biti zadnji...
i još pitam: da li se imunološki problemi mogu javiti kasnije u životu, kod para koji je ranije ostvario zajedničke trudnoće?
Pozdrav, vadila sam jučer krv pa sam se htjela posavjetovati s vama. Trombociti su mi 198 (ref.interval 158-424), Protrombinsko vrijeme 108 (piše ref.int. (70-130) N.V., (33-14) T.V, to baš i ne kužim, ali ako gledamo ovo N.V. u okvirima je), INR (što je to?) 0.93 (ref.vrijednosti 2.00-3.50)...je li to dobro?
Sutra idem kod vasjkularnog kirurga na pregled vena pa ću ga pitati za hematologa.
Eritrociti, hemoglobin i hematokrit mi je sve malo ispod donje granice.
Hvala puno
jeste radili kariograme?
često se s poi/pof/preuranjenom menopauzom od pretraga prvo radi kariogram... jer je imunološki uzrok navodno vrlo teško dokaziv.
planiram uskoro napraviti i te pretrage (kariogrami su nam ok) svejedno... iako sam dobila dojam da ih većina ipak ne radi.
nažalost najveći postotak preuranjenje menop. je idiopatski...
tek sad vidim koliko ovdje ništa ne kužim.
dakle, koliko sam skužila kariogrami se rade obično u slučaju ponavljajućih pobačaja i sl.
mi zajedno imamo iz 2 T - 2 zdrave djece, a 0 pobačaja pa ne znam da li bi me itko htio poslati na kariogram. Ili bi?
koja je uopće terapija kod lošeg kariograma?
ja mislim da kod nas u tom grmu ne leži zec.
više nekako sumnjam na možda trombofiliju ili nekakve stvari koje se odnose na imunološki odgovor organizma na T,
odbacivanje zametka i sl.
samo sam prije postupaka htjela vidjeti, mogu li provjeriti da li možda imam još i tako nešto(uz već dijagnosticiran pof i lošiji spermiogram)
Kariogram ti nece ni jedan dr preporucit a kamoli dat uputnicu ako nemas 3 spontana....ja sam jedva dobila a vidis potpis. A dobila sam na temelju svoje osnovne bolesti hemoglobinopathia f po kojoj imam pravo bez obzira na pobacaj. Cak mi je i dr u bolnici rekao da ne vjeruje da cu dobit uputnicu al eto jesam. Ima hrpa imunoloskih pretraga prije kariograma ! Od te trombofilije na dale. Lac acl....ma hrpa kojoj nema kraja u nabrajanju
A terapije za los kariogra nema jer su u pitanju kromosomi a njih ne moze nitko popravit
orange80,
imaš li noviji nalaz FSH?
kada povišene vrijednosti FSH počnu varirati iz ciklusa u ciklus, to je nalaz koji ukazuje na iscrpljivanje jajnika. :-( ako nisi već napravila, učini nalaz amh, i neka ti prebroje antralne foluikule kroz ciklus-dva. takav FSH koji varira neće se sniziti i vratit tim niživ vrijednostima, već će samo rasti.
na žalost, uz visok FSH, vjerojatno će i zaliha jajnih stanica i broj antralnih folikula biti na niskim razinama i to je gotovo sigurno uzrok nemogućnosti zanošenja kod vas, plus muški faktor kojeg si opisla kao "lošiji spermiogram". (koliko je loš speriogram? možeš li nam napisti što piše na nalazu?)
vi ste par koji nije imao spontane pobačaje i imate 2 zdrave djece tako da je sigurno je da imate i uredne nalaze kariograma. na pretrage kariograma vas radi toga nitko neće poslati jer se broj i izgled kromosoma svake jedinke određuje u času oplodnje i ne mijenja se kroz život.
ti možeš napraviti osnovne koagulacijske pretrage, to radi svaki biokemijski laboratorij. (ili proširene koagulacijske pretrage koje rade bolnički labosi)
za gensko testiranje, tj određivanje polimorfizma određenih gena koji mogu biti uzork trombofilije, isto nema potrebe jer ste par koji nije imao sponatane i ima dvoje djece (pretpostavljam rođene u terminu) :-)
jeste li se odlučili za postupke izvantjelesne oplodnje?
a rade se kariogrami i bez 3 spontana...ali u tom slučaju najčešće šalju, da. uputnice se često teže dobivaju jer je pretraga skupa, a Hr zdravstvo u očajnoj situaciji s lovom...
sorry orange, nisam znala da već imaš djecu :)
tnx cure.
ovo mi je jako korisno.
inače, ovo mi je ciklus kada ću obnoviti nalaze:
fsh i ostalo vaditim sutra, a antralce 8 dc.
ANALIZA SPERMIJA
Volumen (ml) [ref.≥1,5] 6
Ukupan broj spermija (10 /ejakulatu)[ref.≥39) 39
Koncentracija (10 /ml) [ref.≥15] 6,5
Ukupno pokretnih (% PP + P ) [ref.≥40] 23,08
Progresivno pokretni (% PP) [ref.≥32] 7,69
Pokretni (neprogresivno) (% P) 15,38
Urednih morfoloških oblika (%) [ref.≥4] 17,33
Vitalnost (% živih spermija) [ref.≥58] 60,00
Nepokretni (% NP) 76,92
S tim da spermiogram dosta varira,a ovaj je najlošiji.
Što se MPO tiče, mogu reći da istovremeno još razmišljamo, ali se i intenzivno spremamo.
sorry tebi, ja sam se očito nejasno izrazila.
orange nevezano uz temu, jel tm radio briseve i kulturu ejakulata?
Zna li netko gdje se u HR mogu izvaditi NK stanice? Izgleda kako su mi rekli da imaju neke koje vade na VV, ali su te iz krvi i nisu to te koje nama trebaju? Naime, nakon jedne biokemijske i jedne kiretaže, dodajem nažalost još jednu kiretažu...čekala sam 1uzv. da objavim trudnoću da ne dižem prašinu opet prerano, ali eto opet...Napravili smo prije kariograme, prošireni koag..., antifosfolipidna antitjela, nasljedne činbenike trombofilije, sve ok iako mi sad dr. na nalaz PAI homeozigot 5G kaže pa vi imate trombofiliju? Drugi tvrdi da nemam, pa sad ni to neznam? Inače sam bila na heparinu svejedno od transfera i pijem eutirox isto samo zbog držanja TSH nisko (0.25 je sad) i da dignemo FT4 jer je opet i pored tableta na samo 15, jer su antitg pokazali blagi rast( ref 40) kod mene 41 i to nisam još shvatila šta s tim...mislim da sam sad malo izletila pa da se vratim NK stanice one koje su nama bitne i šta još da molim kao pretragu (osim godina) ako tko zna i gdje? Hvala
Mislim da mozes vaditi na rebru...
Jako mi je zao zbog gubitka :love2:
Mislim da je moja prijateljica isla vaditi NK stanice u klinici za infektivne bolesti Fran Mihaljevic i nije se trebal narucivati. Da nike imala uputnicu platila bi 2100 kn.
Sent from my iPhone using Tapatalk
Ja sam ih (nk stanice) svojevremeno radila na rebru... prije 5 godina.
Ok, tnks svima, zvat ću sve redom.:kiss:
Niš mi više ni ne pada na pamet osim il sam pehista zbog godina il ovo s tim NK stanicama!
Postoji li neko rjesenje ako su nk stanice u pitanju?
"Terapija IVIg-om, započeta tjedan dana prije transfera, može smiriti NKa, i smanjiti rizik od izostale implantacije".
Tako piše, kao postoji, ali ko s tim uopće bavi?
Frćka mozda neke klinike van hrvatske bi bile pametnije. Da sam na tvom mjestu, nebi odustala nego trazila uzrok do kraja... Jos sam ti bila rekla da probas sa mikridelecijama Y kromisoma. Cudno mi je to da dodje do oplodnjevi implantacije a da se kasnije ne razvija. Ajd sretno ti zelim od srca!
Frcka kakav je sgram?
Mislim da ivig nitko kod nas ne daje, daju evenutalno decortin, ali ne znam koliko bi to pomoglo.
Meni su također na sve nalaze uredne osim pai homozigot 5G svi potvrdili da je to nalaz za heparin ...Zagreb, Maribor i Rijeka svugdje isto mišljenje ...neovisno jedni o drugima
Drama queen- i ja imam homozigot 5g a rečeno mi je da je to normalan nalaz? ??!? A ipak nije???? Na internetu sam tražila ali nigdje nije pisalo jasno što je uredno a što ne?!??
Molim vas brzi odgovor! Upravo čekam konzultacije pa da imam argument za Heparin!
I meni je receno da je homozigot 5g uredan nalaz.
ne znam cure, već sam ja pisala o tome i svi ste rekli da je to uredan nalaz ali ja ću u trudnoći na heparin zbog toga, tako u nalazu napisala dr na rebru, potvrdila dva mpo doktora i privatno sam tražila mišljenje hematologice u Mariboru ...svi mi rekli isto
Mene taj PAI vise izludjuje. Moj nalaz je PAI 1 heterozigot 4G/5G, a ACE DD Homozigot. Jedan dr smatra kako to nije za terapiju, blaza mutacija, drugi kako je to uredan nalaz... vec sam to i otpisala a sad vidim da neke trudnice za ovu mutaciju ipak primaju heparin. Ja sam u prethodnoj trudnoci iz predostroznosti uzimala aspirin, ne zbog ovih nalaza, koje tada nisam ni imala, vec zbog dva pobacaja. Uopste ne znam kome vise da vjerujem u vezi s tim.
Ja sam nalaze dobila u 12 mjesecu lani, ono kako su meni to objasnili je ovako - nitko ne može dokazati da je taj PAI I kriv za to što se u mom slučaju dogodilo (vidi se u potpisu) no događa se da se sve više žena s problemima u trudnoći javlja koje imaju SAMO taj nalaz "loš" i da se taj PAI I do sad nije toliko uzimao u obzir no sad s obzirom na te nalaze u zadnje vrijeme ipak se i zbog njega daje heparin. Nije to trombofilija zbog koje se inače u živoru mora biti na tabletama no u trudnoći pogotovo kad je "povijest bolesti" niz neuspjelih trudnoća ipak se daje heparin. Ja sam sad na andolu da se organizam navikne i kad dođemo do trudnoće idem na heparin.
Iz razloga što nisam od ljekova nadala sam se da neću morati biti na inekcijama i zato sam i tražila ta pusta mišljena okolo ali svugdje sam došla do istog ...
Ali meni i dalje nije jasno kako mogu biti razlicita misljenja oko toga kakav se nalaz smatra normalnim? Homozigot, heterozigot, 5g/5g, 4g/5g?
Ne znam, meni iskreno nitko nije ni rekao da je to normalan nalaz, uvijek da to jest mutacija ...blaga ili ne ali da je mutacija.
Meni je isto čudno da se kod nas svaki put svaka js oplodila i opet ovako, na 1uzv.shock...tražit ću to sigurno kad se dr. vrati s bolovanja, zato i skupljam šta sve da tražim, još malo i imamo oproštajnu od HZZO-a pa da još iskoristim za kakve pretrage...Hvala takođe:-*