Mi smo bili u proljece ali smo parkirali kod planinarskog doma i onda smo se spustali nizvodno uz potok. Vracali smo se drugom stranom, avanturisticki, ne preporucujem, nema staze. Ako se penjes uzvodno od tog doma onda dodjes do Vrazjeg prolaza.
Printable View
Mi smo bili u proljece ali smo parkirali kod planinarskog doma i onda smo se spustali nizvodno uz potok. Vracali smo se drugom stranom, avanturisticki, ne preporucujem, nema staze. Ako se penjes uzvodno od tog doma onda dodjes do Vrazjeg prolaza.
Ovom stazom, od Ložca do izletničkog doma nisam išla ("Zeleni vir" nije planinarski dom, nego izletište, što zapravo ne mijenja na stvari, jer ionako ne idete onamo spavati :mrgreen:). Tj. jesam jednom, ali to je bilo davno i uopće se ne sjećam detalja. Vidim da nisu ni ucrtali tu stazu na kartu u linku koji si stavila.
Ako idete iz Skrada, ide se ovako kako je opisano na linku. S obzirom da se treba dosta strmo spustiti do same staze (a to znači i poslije strmi uspon natrag), ipak bih preferirala spustiti se autom do parkirališta dolje uz potok, kod munjare i izletničkog doma. Odatle kreće staza kroz Vražji prolaz, koja je sama po sebi dovoljno atraktivna.
Naravno, možete i pješice iz Skrada odozgo, ali meni osobno je to za jednodnevni izlet malo dosadna dionica :oops:
A cesta do tog doma je majko mila, ja se ne bi usudila tamo vozit, mm je maher pa ajde ok. Ali da smo sreli koji auto neznam kamo bi i tko :-/, tako da mozda bolje da parkirate kako je na linku napisano.
Ma nije tako strašno, asfaltirana je cijelim putem, jest da je uska i zavojita, ali može se mimoići.
Naravno, sve ovisi o subjektivnom doživljaju. Meni osobno je strmo spuštanje na početku i nakon svega ponovni uspon najgora kombinacija za pješačenje i izbjegavam je ako ikako mogu. Što ne znači da tako treba biti svima.
nisu :mrgreen:
kratki izvještaj - išli smo onako kako sam napisala. i mislim da je to idealan put za one kojima se neda penjati do skrada, a opet im je prekratko ako dođu s autom do izletišta. dakle, treba s autoceste izaći kod delnica i onda u delnicama, kod pumpe, skrenuti za brod na kupi. zatim se cestom spušta i onda skrene za zaseok ložac. nakon skretanja za ložac, ne skrene se za ložac nego produži malo uzbrdo i onda skrene na neasflatiranu cestu. e sad, parsto metara dalje je kao nekakvo parkiralište, al bilo je jako blatno i nismo skužili, nema putokaza, pa smo auto ostavili odmah kod tabele i krenuli po toj cesti.
to je predivna predivna staza, odmah uz potok, dužine 3,6 km, sve ravno, opuštajuća šetnja kroz predivnu prirodu, jučer - po tepihu od lišća, uz huk vode i predivne jesenske boje.
nakon tih tri i pol kilometara dolazi se ravno na izletište zeleni vir. tu smo prošli dvije staze - jedna je vražji prolaz. inače, izletište je službeno - zatvoreno. na ulazu u stazu je lanac i piše - izletište je zatvoreno radi mogućih odrona. moj j je već bio spreman odustati i vratiti se u auto :lool: al smo ipak prešli taj lanac i ušli na stazu. gunđao je da nismo normalni. :D al nismo bili jedini, dosta ljudi je bilo.
to je stvarno nešto predivno, totalno nestvarno. sramota me da je tako blizu, a ja nikad još nisam bila. radi lišća i vode, trebalo je paziti, kako kaže tanja, bilo je klizavo, staze u jako lošem stanju, al ništa prestrašno. na najužim mjestima su postavljene sajle da se imaš držati pa ok. na kraju smo opet morali preskočiti lanac s upozorenjem da ne idemo dalje :D da bi došli do špilje, što je mlađoj bio dodatni izvor veselja, a starijem dodatni izvor stresa :lool: al išla je i moja mama pa on, koji je inače najspretniji od svih nas, onda nije mogao odustati. špilja je fora, išli smo do malenog jezerca unutra.
i onda se vratili nazad do izletišta.
od tamo smo išli na drugu kratku stazu, do vodopada. to je ubrdo, al se stvarno isplati jer je vodopad predivan.
onda smo se vratili do izletišta i opet istom stazom nazad do lošca.
prelijepi izlet.
cijelo vrijeme sam gledala hoću li srest nekoga s tri proljetne srećice, što bi bila vrijeska.:mrgreen: jeste bili?
Cvijeto, super za vas i za lijep izlet, istovremeno mi je žao čitati kako ta staza propada. Bila sam ondje nekoliko puta i svaki put je bila u sve lošijem stanju. Znači, nitko ne radi na njezinu održavanju, baš šteta.
nažalost, nismo:-(
vikendi su stalno "rasprodani" - utakmice, rođendani i nikako sastaviti da svi imaju volju krenuti na cjelodnevni izlet... za sada se držimo Sljemena, Maksimira, Samobora, Zagorja ...
a s ovim opisom mislim da ni nećemo prije sljedećeg ljeta do Vražjeg prolaza - ja sam ipak za one sigurnije varijante, bez lanaca i službeno zatvorenih izletišta ...:mrgreen:
Zeleni vir, Vražji prolaz i Muževa hižica :heart:
Nisam znala da je u tako lošem stanju. :(
Mislim, ipak je to stari geomorfološki rezervat, žao mi je što nadležni ne vode brigu.
I ja sam prvi put bila prije nekoliko godina i oduševila se...
Mi smo na Zelenom Viru barem 2 puta godisnje, u proljece i jesen; obozavam to mjesto. Idemo sad u subotu.
Nego, zna li netko, kakva je sad staza u kanjonu Kamacnik? Mi smo zadnji put kad smo isli, morali odustati. Doduse, isli smo nakon kise pa je bilo jako sklisko.
Sad je sigurno skliska zbog lišća, tako da ne znam za stazu, ali znam da je u Kamačniku najbolja štrudla od borovnica na svijetu!
Gdje, Angie?
Meni je nenadmasna strudla u Fuzinama.
potpis na angie. u fuzinama mi nije nesto
lijepa i lagana staza je Leska. ne znam jel vec spomenuta
Ok. Hahlic NIJE setnica i NIJE nezahtjevan planinarski put. Samo da se zna. Isli preko kolci gore, majko moja. strmo i strmo i nikad kraja. Vracali se pod planinu dolje, isto majko moja. Prvi dio po kotrljajucem kamenju, onda po dosadnom putu do dolje NIKAD KRAJA. Kod doma predivni vidici. Predivni. I na zadnjoj i najgoroj strmini. Majko moja.
Ok, pusti sad strminu i zazivanje majke :mrgreen: nego, kakvo je stanje u domu? Otvoren, zatvoren, ima li hrane ili nema?
Proljetos nam je propao dvodnevni izlet na Hahliće, prvo, zbog kiše, drugo, jer je par dana prije našeg planiranog dolaska u dom banula inspekcija i zapečatila im kuhinju :roll:
Inače, najlakši prilaz Hahlićima je sa 7. kilometra ceste zvane Kripanski put, ali na taj makadam bi ti auto rekao majko moja :mrgreen:
Otvoren, ali nema hrane. Kuhaju čaj, najbolji čaj na svijetu :D i tursku kavu ali ne naplaćuju, ostavis im nesto, ako zelis. Ne smiju. Spavati se moze. Dom je jako lijepi, lijepo uredjen.
Evo imam i ja jednu šetnicu, nije da je planinska, ali za početnike i ljenguze odlična: lungomare 8-) u Mošćenićkoj Dragi, prekrasan sunčan dan, skoro nigdje nikog :-( valjda su svi u šoping centrima....
Umjesto skretanje u Delnicama, produžili do mora:-)
Mi danas Snježnik. Vrijeme prekrasno, pogled divan - na jednu stranu more, na drugo sve do mojih domacih Alpa :-)
onda, ništa se ne planinari? :mrgreen:
Mi smo nedavno bili u Ronjgima, pješačke staze sa desne strane malo prije skretanja za sportski centar na Ronjgima. Jako je lijepo, lagane široke staze, lišće, tišina... valjda svi u shopingiranju...
Auto se može ostaviti uz cestu, onda ide makadamski dio i nakon cca 500m kreću staze...
preporuka:)
Mi danas otvorili sezonu, Obzova na otoku Krku. Isli smo iz Punta, dobra 2 sata do gore. Bilo je super, sunce, aman taman topline. Klinci su me bas iznenadili, dosli su do gore u komadu :-), bez odmaranja.
Iduci vikend je u planu Tuhobić, ako snijeg popusti.
Evo i mi otvorili sezonu. Brdo Standar, ide se iz plominske luke. Lagano, ima jedno 5 km do vrha. Ima i tezi put, preko Kuka, ali mi smo isli preko napustenog sela veselici. Da budemo iskreni, nije bogzna sto. Onako. Dosadnjikav put do gore, a ni vrh nije spektakularan. Al ono sto je spektakularno, a i zasto smo odabrali bas ovaj izlet su - sparoge. Ima ih cijelim putem. Tako da smo do vrha isli normalno, a za nazad polako, beruci sparoge. Uglavnom, lijepi izlet. Mala laia, gdje idu te staze, ima neki krug? Inlove, kako je ta obzova, idem malo guglati u stvari. :D
Ovaj vikend s društvom planiram otići na Klek i prespavati jednu noć u planinarskom domu, pa me zanima kakva su vaša iskustva i je li tko bio planinariti na Kleku? Je li staza zahtjevna za planinare - početnike?
Ne znam kojim putem ćete na Klek, pretpostavljam iz Bjelskog (to je najčešće ishodište, iako ni staza iz Ogulina nije nimalo teža - samo je dulja). Uspon od Bjelskog do pl. doma na Kleku traje oko 1 h, staza je ugodna, nije teška ni po kiši ni po snijegu. Od planinarskog doma do vrha ima još oko 45 min uspona, koji je strmiji i zahtijeva malo veći oprez, ali koliko se sjećam od zadnjeg posjeta, stazu su dodatno osigurali i poboljšali tako da je pristupačnija posjetiocima.
Sam planinarski dom je tak-tak, mene nikad nije naročito fascinirao, ali ionako je važnije društvo nego savršen smještaj. Uživajte!
(i uspon zaista nije prezahtjevan - moj zadnji posjet Kleku bio je s 4-godišnjim djetetom u grupi s još dosta djece slične dobi, nikome od njih uspon nije predstavljao problem)
a jel ima još snijega na kleku?
Htjeli bi ići na glavicu. Znam da ide preko ponikava i onda je to jedna bas lagana šetnja
A kako se dodje do ponikava javnim prijevozom?
U kakvom stanju je Miroslavec?
Bile. Izašle na predzadnjoj stanici. Onaj dio ceste na početku je jedino strm, sama staza nije teška. Trebalo nam je cca 50 minuta sa pauzama "vidi, cvjetic", "žedna sam", "tvoj štap je ljepši " :)
Na sami početak staze je nabacano hrpa granja, nismo ni skužile da je to staza nego smo se popele na onu ledinu lijevo od staze.
I mi bili za vikend na Glavici ali neka druga staza frend nas sve vodio.bilo je prekrasno 2 lovacke ceke klinci se penjali ma divotaaaa....
Otkuda ste išli?
mi išli na Japetić iz velikih vrata (valjda se to zove tak kod one moderne kuće u kamenu)
Ima li kakav prijedlog za blizinu Splita, na sat-sat i po voznje? I da nema previse pentranja ;) Radije bih u Zagoru nego uz obalu.
Park prirode Biokovo?