Rekla mi druga kumica s placa ovo za Breganu
Printable View
Tang, lipo od vas :)
E, cula sam neki dan da se ove godine otvorila privatna internacionalna osnovna skola u Splitu, tj. kazu osnovna i prva 2 srednje (al meni po opisu to vise slici na predskolu i osnovnu). Mozda ce oni primat djecu iz Ukrajine.
Kod nas su u običnoj skoli. Kao i sva djeca stranci oduvijek. Uvijek su se lijepo uklopili. Nema izbora, samo je jedna škola i jedan vrtić.
Svi ionako govore engleski, i naši i stranci. A oni tako brzo nauče hrvatski.
Mislim da je skola najmanji problem.
Nikakve naknade od države nije bilo.
Niti lipe.
Ni pomoć za račune.
Ništa!
Sve smo sami platili.
I još je “bonus” bio posjeti vojne policije usred noći ili rano ujutro jer su valjda mislili da skrivamo obveznike služenja vojnog roka pa da će ih uloviti na spavanju.
Pokušala sam ih naći i slala pisma na adresu koju mi je susjeda dala pa da se odjave s naše adrese i riješe problem s vojnim odsjekom.
Ništa nisu napravili po tim pitanjima.
Samo su poslali jednu razglednicu u kojoj su napisali kako im je super i kako smo im mi bili super.
Sent from my iPhone using Tapatalk
Ovi kod moje 1. kumice će u seosku školu i vrtić, imaju bratićem koji su još u vrtiću, veli gazdarica da je njena unuka već za par dana ponovo pričala ukrajinski, a da priju ništ ne razne. Sva sreća da žive na selu
Jelena, to će u Breganu?
Baš me zanima, kod nas se sve brzo pročuje, selo jelte
2. kumica je iz Bregane
1. Iz Galgova tamo idu bratići od njenih unuka u školu i vrtić
A čitala sam na samoborskoj grupi sad da ima prve djece na našem području. Siroti maleni, nadam se da će se brzo uklopiti
Isto prvi glas.
Nasi su bili divni. Radi se o brodsko posavskoj zupaniji.
https://www.jutarnji.hr/vijesti/svij...-kuce-15170059
Izgleda da ovo postaje uobičajena ratna pojava :/.
To je na makarskoj rivijeri bilo normalno, mislim da je davala drzava (jedino da nije grad/zupanija, ali sumnjam) i nekako mi je logicno da se domacinima koji zele pomoc sa smjestajem pokriju barem rezije.
Drzava je takodjer placala oi osigurala prehranu izbjeglicama 3 obroka dnevno (koji tada za vrijeme rata nije ni imao turiste), pa je koristen u svrhu prehrane i djelomicno smjestaja. Pricam o vrlo konkretnom slucaju hotel Rivijera u Makarskoj.
Ne znam jel tu smijem molim vas ako itko iznamljuje kucu/stan s 3 spavace sobe bilo gdje u Zg, mogu i Sesvete da mi javi za jednu ukraj.obitelj.
Oni zele platit jer namjeravaju ovdje ostati do daljnjega. Djecu su upisali u skole.
Hvalaa.
Sve ove vase info sam im poslala.
Pa ako je za one od pred koji dan , valjda bi im padalo više zapad, ovisi koje stvarno škole su upisali, nek pogledaju njuškalo i slične.
Njima je posve svejedno samo da se negdje skrase, ne znam na koga mislis, pisala sam o 2 obitelji.
Nakon sve drame s virusom izabrao je pravi trenutak za rat i ekonomsku krizu. Ne razumijem jedino ljude koji tvrde da je Rusija, odnosno Putin, žrtva zapada.
Potpuno se slazem da Putin nije nikakva zrtva, ali kakve to veze ima s “tempiranjem”, nikad nije vrijeme za rat i bilo kakvu krizu. Ostale se zrtve takodjer nisu uspjele oporaviti od pandemije, ekonomske krize i ostalog ….. cak ni predahnuti nisu mogli… a da ne govorim da pandemiju u paklu u kojem zive vjerojatno nisu ni dozivjeli…
Zato potpisujem ovu irsku zastupnicu.
https://youtu.be/FbbMt4awp6A
Mne, ovi kaj tvrde da je Rusija žrtva vide SAD kao glavnog uzročnika koji je navodno podupirao neki odred tamo u Ukrajini koji su napadali Ruse kao manjinu unutar Ukrajine. Što mi opet ne daje opravdanje za rat. Sam Putin je u svom govoru rekao da su se u Krimu dobrovoljno priključili, što je diskutabilno s obzirom na prisilni referendum, ali onda želi li spasiti Ruse iz Ukrajine mogao im je jednostavno ponuditi prebačaj, ili što već. Meni ne idu povijest ni geografija i uopće ne shvaćam bilo koga tko zauzima rusku stranu. Zapad kao najveći monstrum. Demokracija kao jednaka ruskom totalitarizmu. Ma da, i zato svi bježe na zapad kada spašavaju žive glave.
Država će platiti obiteljima koje prime Ukrajince režije, ali ne u jadranskim županijama
ne bih radila promociju za drugi forum :mrgreen: ali netko je ovdje napisao za forum.hr pa sam otvorila
stvarno si ljudi daju truda, ima toliko tema, puno forumaša upućenih i u povijest i političko stanje/uzroke rata, vrste oružja ... čak sam na topicu o psihološkom profilu putina pdosjetila se na fotku gdje je doveo psa pred merkelicu ...
Od svih tih grupa po fejsu i fakat enormne pomoći i podrške koju ljudi daju, ja se ne mogu snaći gdje mogu donirati odjeću, obuću, skolske torbe isl.
npr. Crveni križ ne prima robu.
Bezvezarija totalna, pa možda bi baš ti Ukrajinci koji su odsjeli dole mogli bit angažirani kao osoblje/pomoć za apartmane i druge sezonske poslove, ionako fali radne snage, a ljudima treba posao.
Bolje da se suzdržim od komentara.
Vrijeska, ako ti se da, pogledaj na fejsu SOS Ukrajina, naši ljudi su isto jako angažirani.:heart:
Zato što robe svi imaju i previše, jer se ljudi uvijek jedva čekaju toga riješit, vjerojatno CK ima već puno skladište robe od ranijih skupljanja
a i kako smo spominjali na ovoj temi, ljudi imaju traume od prikupljanja robe, znam da ja imam
ljudima trebaju potrošne stvari kao npr šamponi, paste za zube, deterdženti, ulošci..
OK kužim za robu. Iako često pitaju na fejsu za određene artikle jakne, obuću..al ja fakat nemam vremena visit na fejsu i pratit svaku objavu zato pitam jel se negdje skuplja. Ne bih davala smeće nego stvari koje su ko nenošene.
A školska torba ko nova, ono mogu je stavit na Njuškalo i prodat (preko 1.000kn je bila u Muelleru,a ko nova), al bi radije darovala. Ipak im djeca kreću tu u škole, ne vjerujem da su u tom ludilu nosili sa sobom škol.torbe.
Gdje dostaviti higij.potrepštine? To se barem lako može kupiti, al kaotično mi je za snaći se gdje, kome, kada.
Recimo Kuća nade u Gajnicama trenutačno skuplja pomoć. Imaju točan popis stvari koje primaju.
U pravu si, vjerojatno će se u nekom trenutku tražit i školske torbe, pričuvaj još malo :)
kod mene dvije curice sad kreću u školu, ono doslovno sad :mrgreen: ali u školi su rekli da će im pripremit sve što im treba, mislim da još nisu došli do onog "puna torba knjiga"
higijenske potrepštine skuplja CK, a mislim da Are You Syrious shop znao povremeno tražit odjeću.
Inače stvarno vidim jako puno solidarnosti oko sebe, ljudi stalno pitaju "šta im treba, kako ja mogu pomoć?" i to je stvarno dirljivo
Meni je isto čudna ta politika s jadranskim županijama, ali vjerojatno zato što na Jadranu ionako fali nekretnina. Vidim dosta na fejsu ponuda da dođu u Vinkovce, to je super, obožavam ja Vinkovce, ali šta će kad tamo dođu? To je već nekih 5-6 tisuća ljudi u Hrvatskoj sada, ako ne i više, jako brzo to ide
Hvala Mima i tangerina
Lily, u kazalištu Trešnja ti skupljaju potrepštine, ima na fejsu
Crveni križ je objavio što točno prikupljaju i gdje
naravno da je bezvezarija. Ja znam par umirovljenika koji su primili 3 žene sa 5 djece u svoja dva apartmana koja ljeti iznajmljuju. Odlučili su se ljudi ne iznajmit ove godine, ali 8 ljudi u kući uvelike povećava režijske troškove, mislim da bi bilo ok da im se to refundira.
Babyboys, emily, hvala puno :heart:
Naplavomzalu, potpuno razumijem, to bi tek trebalo refundirat.
Ne mogu podnijeti da djeca umiru. Ono u Siriji, Jemenu, na obalama po Europi, sad ovo.
Žao mi je za rat u Ukrajina, a posljedice ćemo tek polako vidjeti. Za sada je poskupio benzin, što znači da će i sve ostalo polako ići na gore.
Izbeglice traže stanove širom SLO i HR, što je logično, ali zbog toga cene najma idu gore, a bile su i ranije visoke.
Znači, tu je i traženje posla sa strane jadnih ljudi iz UK, ... Puno sfera tu ima.