U kojem tjednu treba ponovit krvnu grupu?ja skroz zaboravila na to!
Printable View
U kojem tjednu treba ponovit krvnu grupu?ja skroz zaboravila na to!
Zasto bi se ponavljala krvna grupa? Ja sam to na pocetku izvadila i to je to. Krvna grupa je uvijek ista. Ponavljaju se samo testovi senzibilizacije.
Sent from my iPhone using Tapatalk
I ja sam vadila na početku i rekli su mi da ponovim pred kraj krvnu grupu i rh faktor al sam zaboravila kad.imace sam A+
Ma ne trebas... u bolnicu je dovoljno donjeti jedan nalaz jer nemaju smisla dva. Ne znam kak su druge cure ali ja imam samo jedan nalaz.
I prvi puta i sad samo jedan nalaz
Krvna grupa se ne mijenja, ono sto trebas ponovi vaditi je IAT- indirektni antiglobulinski test. Ja sam radila u 36om tjednu, kad i bris na bhsb.
Vidim sve uglavnom dobre vijesti. :-)
Ja se zadnjih par dana jedva dižem s kauča, prepuštam sve više mužu. Poprilično me hvataju bh i ne mogu dočekati pregled u utorak. Vidim po trbuhu, i osjećam, da je beba nisko, teško mi je išta. Razmišljem da li bi mi pojas za nisko nošenje pomogao. Jel to čudo pomaže eventualno samo da meni bude lakše, ili može nekako pomoći i tom pritisku bebe na cervix? :unsure: Ja tek 25tt a kao da sam 35tt :no:
Muma- tako je i meni, samo ja sam 33.tj. Glavica je nisko i pritisce.
Ne znam nista o tim steznicima , bas me zanima. Ipak sam se jucer natjerala da odem na advent, malo prosetala i doma sa taksijem. Jedva sam izasla iz auta kako me rasturala zdjelica, prepone i ko zna sta jos.
Ponavljati rh faktor morate jedino ako ste razliciti rh faktor od vm. Ja radila na pocetku t, u 24.tj i u 32.tt.
Zato jer bebe najcesce nasljede krvnu grupu od tate. A ako je razlicita od mamine moze doci do senzibilizacije, ako bebina krv dospije u maminu pa je mamin organizam prepoznaje kao strano tijelo ( najcesce pri porodu). Nakon poroda rh negativna mama dobije injekciju kako bi se sprijecili problemi u slijedecoj trudnoci, ali se ipak treba kontrolirati.
Sori, ne znam bas dobro objasniti, ali tako nekako.
ovo vrijedi ako je mama rh -
ja sam + i vadila sam samo jednom u prvoj t
https://www.plivazdravlje.hr/aktualn...vne-grupe.html
evo, ovdje ima detaljnije o krvnim grupama, senzibilozaciji i nasljedjivanju (od svakog roditelja se nadljedjuje jedan gen)
Muma ja imam taj pojas i ništa mi ne pomaze a nije ni u prvoj T. Čini mi se još gore s njim, beba me počne bas udarat onda nisko po njemu kao da joj smeta. Puno mi je gore s njim .
Možda ti je faza takva pa će proc kad malo promijeni položaj.
Ja isto jedva idem, mogu recimo prohodat 30ak M pa moram sjest jer me stegne bh jako. Teško ustajem i teško se namještam po noći u krevetu.
Muma, mene je pojas spasavao do treceg tromjesecja, kad mi je poceo odmagati i pojacavati kontrakcije pa sam ga prestala nositi. Ako imas od koga posuditi da ti je blizu da probas?
Zakaj mene nitko nije trazio da partner vadi krvnu grupu ako je to toliko bitno? Ja sam A-, a za partnera nemam pojma.
Ako nesto ne kuzim onda je to ovo, testovi senzibilizacije su mi uvijek bili ok... dalje od toga nista ne kontam.
Što se tiče pojasa, meni je bio bas super. Nosila sam ga skoro do 30.tj kad sam zavrsila u bolnici. Fino mi je smanjivao pritisak i grijao me. Mislim da cuda ne moze ciniti, ako je posteljica nisko, nisko je.
MonaLi,
Mislim da nije vazno koji rh faktor ti je partner, nego je vazno ako si rh - kao ja npr.da redovito radis ict - testove senzibilizacije, jer ako ti je partner rh + velika sansa je da beba naslijedi njegov rh +, a vazno je da ne dodje do mijesanja krvi, bebine i tvoje.
Ako si rh neg, a beba rh poz.na porodu obavezno moras dobiti rhogam, ja sam dobila rhogam nakon svakog spontanog, preventivno kako ne bi slucajno doslo do senzibilizacije....
Ja sam ict radila u 12 tt, na nalazu mi je napisano da ponavljam u 6 mjesecu T, sto bi bilo u 28 tt, i mislim da se ponavlja pred kraj.
Ako je trudnica rh poz.nema nikakve opasnosti i potrebno je raditi samo jedan ict, i to najcesce u 12 tt..pogotovo ako netko ni ne zna koja je kg i rh faktor.
Aha e to nisam kuzila, kad dobivam injekciju. Znaci ona se moze dobiti nakon poroda, ja sam nekako mislila da to ide prije pa mi nije bilo bas jasno. Thanks cure :)
Ja sam u prvoj trudnoći radila senzibilizaciju samo jednom, rekao gin da nema potreba pred kraj. Iako sam rh-
Kad sam rodila vadili su malcu krv, on je rh+ i drugo jutro sam dobila injekciju
Imala sam poslije spontani u kojem mi se nitko nije sjetio dati rhogram injekciju :( I krvarenje u ovoj trudnoći. Pa mi je gin rekao da bi bilo dobro da primim anti-D cjepivo i prije. Primila sam ga kad sam bila oko 4mj trudna i sad nisam išla na senzibilizaciju jer bi ispalo da sam senzibilizirana, ako sam dobro shvatila dr
Rhogam se mora primiti do 48h nakon poroda. Kad sam rodila najstarijeg nisu imali u bolnici pa je mm morao trcati po gradu i traziti da kupi.
Vrci,
Ta injekcija anti d ti valjda bude prisutna neko vrijeme u organizmu pa i da radis ict bio bi poz...pretpostavljam.
Kako to da ti nisu dali rhogam nakon spontanog?? To je bas velika njihova greska !
Koliko znam, rhogam se mozr primiti do 72 h nakon poroda ili kiretaze...glavno da se primi u tom periodu, svakako sto bolje prije..
Bas sam neki dan srela zenu, koja je nakon prvog poroda rhogam primila tek nakon 4 dana...senzibilizirala se, i sad ide na transfuziju krvi beba, mislim da je 27 tt...zato, ako slucajno zabb dati rhogam, bolje sam traziti nego da se ovo dogodi...
Monali, meni je nevjerojatno da ti nisu trazili kg partnera s obzirom da si isla u ivf :-/ ja sam tad dobila papir i nosila i dalje.
mono, uopce me nisu u bolnici pitali za kg :( mislim da mi dr nije ni vjerovala da sam cula srceko i imala plod (doma mi sve izaslo, na uzv kad sam dosla bilo cisto). Tek me nakon par dana gin pitala za to, i bilo je prekasnk
Ne, niti Petrova niti drR me to nisu trazili. On je samo markere trebao imati. Iako ni ne kuzim zasto treba njegova kg za postupak?
E da, i kad sam kod Škvorca bila prije postupka na konzultacijama nije mi rekao da ce mi to trebati... hmm eto ne znam.
Mene su prvi puta, 2012., trazili krvnu grupu muza. Sad drugi puta, 2016.samo markere. Koliko se sjecam
dominikslatki, sybila vjerojatno ste u pravu! Pretpostavljam da bih i ja imala problema s tim pojasom jer imam kontrakcije i samo ako mi smeta guma od trenirke. A kad razmislim o prošlim trudnoćama, obje bebe su isto bile nervozne zbog bilo čega preko trbuha, recimo pojas u autu. A nemam od kog posuditi da isprobam. Nekako mislim da mi se onda ne isplati baš kupovati :nope:
Što se krvnih grupa tiče, u mojoj family su slično kao i kod tebe Vrci - moja mama AB+, tata 0+, buraz blizanac B+ a ja sam A+. I mama je mislila da buraz i ja možemo biti samo AB ili 0, i kad je buraz kao klinac saznao zbog neke operacije da je on B, ajme kako je tlačio mamu da on nije njeno dijete :lol: Sad je smiješno, a onda je mama suze ronila jer ga nije mogla uvjeriti da je bila u krivu.
Moj muž i ja smo A+ a Lovro je bio 0+ :roll:
Zaboravih napomenuti da sam u minusu s kilama :mrgreen: "malo" stresa zadnjih dana i eto... nadam se da je beba dobro :-(
Muma hoces da ti posaljem svoj tiskom pa da probas? Jedina ti je obveza vratit mi ga ako (nadam se) ikad dodje do bebe broj 3 :mrgreen:
Ak ti bude dobar. Sad cu te neelegantno pitat za tezinu/visinu.
MM je trebao samo markere, ne i kg (Petrova).
Od sinoc me bas bole kriza, ovaj put mislim da je kicma u pitanju, nema kontrakcija.
Jucer punih 29 tt.
Kako je vase stanje s krizima, bole li nekoga?
Mene bole kriza povremeno zadnjih desetak dana, danas sam 31+4. Tupa bol bez kontrakcija. Ne otvaram se, pa je valjda ok.
Trbuh mi je ogroman u odnosu na prve dvije trudnoce, veci nego je bio na porodima. S kilazom sam na +7, nije od toga. Valjda necu sad strije dobiti , kad vec do sada nisam...
Da, bas to, stalna tupa bol, tocno po sredini, valjda je kraljeznica.
UZV imam za 7 dana pa cemo vidjeti stanje cerviksa.
Ja sam u plusu cca 9 kg.
Isto jedem, ali se kg lakse lijepe. Doduse, manje se i krecem po ruznom vremenu.
Sybila draga, kad razmislim...javim ti sutra nakon pregleda, jer iskreno, spremna sam na sve, i koliko-toliko ok nalaz, i strogo mirovanje pa i na hospitalizaciju. A u tom slučaju mi neće trebati. A daj Bože da sam samo malo uloživa i mogu još malo prošetati :-) (inače, 162/55 :mrgreen: )
Mene nikad križa nisu boljela u trudnoći. Čak se niti ne sjećam da sam ikad osjećala bol trudova iz križa, već sve sprijeda :unsure:
Ja sam jutros izvadila krv kako su mi rekli.
Pocela sam spremat torbu za rodilište ajme koji me sas strah uvatija, jos sam se do sad i dobro držala, sto misli mi kroz glavu prolazi.
Mene ledja bole kada lezim, kad sjedim ili hodam nista. I ujutro me sve boli, pogotovo ona strana na kojoj spavam. Uglavnom sve mi je teze!!! Ajde bar zgaravicu nemam... jos?!?
Moja torba za bolnicu je vec u autu, aaaaa! Isto me panika malo lovi...
Ja usla u 40tj i sve se bolje osjecam :-)
Jedino mi je tesko kad predugo zacorim na istom boku, onda proces odljepljivanja malog s unutarnjih organa, ligamenata i kostiju traje :-)
Mene leđa bole baš od sredine prema dole. Živim od masaže do masaže. Trbuh mi je u špic pa za ležanje na boku moram podmještati jastuk da ne visi jer onda mi je baš neugodno. 32+6 tek kako će biti do kraja pitam se.
Pojas je meni super bio ranije sada me isto smeta sve što stišće. Ja sam kupila i one steznik gače za držanje trbuha i potporu leđima isto su mi super bile
Poslano sa mog D6503 koristeći Tapatalk
Mislim da cu morati i ja ubaciti jastuk kao potporu za spavanje.
Do sada mi nije trebao, ali mi se cini da je ovo bas krizobolja zbog pritiska na kraljeznicu.
Boli i kad sjedim i kad lezim na ledjima, do sad mi nije smetalo.
Ocito dodatna kilaza i velik trbuh cine svoje.
Mozda kupim onaj za trudnice i dojilje.