Ja bi ovako kako je Sirius napisala, jedino bi po bešamelu još prosula ostatak salse (toća) umjesto inače narezanih pomadora. Masu puta sam radila bez poma i super je.
Printable View
Ja bi ovako kako je Sirius napisala, jedino bi po bešamelu još prosula ostatak salse (toća) umjesto inače narezanih pomadora. Masu puta sam radila bez poma i super je.
Bešamel ti je kulinarsko ljepilo za tapete.
Otopiš maslac u zdjeli, dodaš malo brašna (mekog) , malo prepržiš(paziš da ne zagori), dodaš muškatnog orašćića , zaliješ mlijekom (pravi kuhari zaliju toplim, a ja i sa hladnim kad se žurim), prokuhaš da se zgusne (bude kao puding ili rijeđe dok je vruće) , malo soli i to je to.
Danas teleća juhica i teletina na lešo s povrćem. Za desert palačinke s nadjevom od jabuka. Imam nešto domaćih, pa da nije uvik pita ili štrudel.
juha od bundeve
kuhani karfiol (ako mi ga djeca do tad ne pojedu)
krmići
lisnata salata
teleća juha, teletina pod pekom s krumpirom i raznoraznim povrćem i putarica za salatu
Momo jedan mali tip ako nisi radila bešame prije. Da ti ne bi ostao grudvast, ja ćim ubacim brašno u maslo krenem mikast na najlaganije sa mikserom. Onda ubaciš mljeko, malo miksaš malo mješaš, i ispadne prekrasno pjenast bez iti jedne grudvice.
Ako nemaš mikser, ili imaš stolni, onda je dobro mješat sa onom žičanom pjenačicom, sa kojom su prije babe "miksale" ona isto da jednak učinak.
lasagne su u mojoj kuhinji uvijek bez paradajza. uvijek pripremam vegetarijanske, s puno povrća i bešamelom, i sa sojinim ljuskicama. paradajz mi tu nikako ne paše...
domaće pljeskavice, crveni grah sa kapulom, kupus na salatu...
danas nisam od nekog kuhanja
veprovina-divljač + njoki.
krem juha od cvjetače, pečeni kunić, lešo povrće i salata - zelena + špinat
desert - kolač od jabuka (forumski :)))
Roza, Sirius hvala puno:-) moram probati besamel po obavezno malo sam ga izbjegavala zobo mog zeludca
Ned i pon rostilj
uto teleci biftek u umaku od gljiva,vrhnja,papra.bistra juha prije toga
sri tortilje punjene mljevenim i /ili kockicama teleceg bifteka i povrcem,crveni i /ili bijeli umak
Čet varivo s raznim povrcem i kockicama krumpira
pet isto
juha od brokule i mrkvice
pureći medaljoni (home made) pohani u sezamu
karfiol zapečen sa sirom
matovilac i potočarka na salatu
ponedjaljek: ostaci pašticade od danas
Ja pravim bešamel malo drugačije, naime ne pržim brašno. nekoliko žlica brašna umutim s malo mlijeka,
zakuham u provrelo mlijeko, znači isto kao i puding
ni ja ne pržim brašno
ali otopim i malo maslaca unutra, da dobijem onaj puni okus
umutim mlijeko i malo brašna, naspem u uzavrilo mlijeko i još uvacim kockicu maslaca unutra.
Ako već bolonjez kuhate četri sata, tada morate znati da vam ove izvedenice bez prženog brašna na maslacu nisu orginali. :mrgreen:
http://gusto.ba/2011/01/26/bechamel-besamel-umak/
sutra: bistra juha, svinjski kotleti i povrće na maslacu
utorak (po narudžbi mm): kozice na bijelo sa zelenim rezancima i zelena salata
ostatak tjedna još moram smisliti
Danas lazanje s povrčem i zelena mješana salata
sub: riblja juha, riba na gradele i blitva, radić
ned: juha, pečena teletina, špinat na mlijeku, pomfrit, zelena salata
danas: (kuhala sinoć), juha od polubiži, integralna riža s ledovim mixom gljiva i porilukom, pohanci od soje, zelena salata
sutra: sinjski arambašići (dobila!!!), buncek-domaći, pire
sri: juha, kaul na prezli i maslacu, čevapi, zelena salata
čet: kuhani verzot, svinjski vrat u bijelom umaku, zelena salata
pet: crni rižot, zelena salata
nisi pazila na satu!
polubiži je sušeni grašak (pa se raspadne na polovice jer je suh, zato je polu-biži)
arambašići... tc, tc, tc... ne znaš nacionalnu gastronomiju! arambašići su slični sarmi, ali se rade od više vrta mesa. i stave se začini razni. i nema riže.
verzot je kelj.
ja danas juhu od brokule i rižoto s mrkvom i brokulom.
vidjet ću koja salata, moram na plac.
apricot, evala ti, sve si rekla umisto mene...
Pileća juha i pileće enchilade s hrpom povrća.
ostaci od jučer.Juhica, pečeno carsko, zelena salata
sutra: grah s rebricama
Srijedan:kineska klopa svinja i junetina s bambusom, lukom,mrkvom i krastavac salata
čet: opet grah
petak:ribica još ne znam točno koja
danas blitva i ostaci jučerašnjag pečenja. Juhe nažalost nije stalo, možda paradajz juhu skuham.
maneštra
i ostaci roštilja od jučer
pohana puretina od jučer
salata od slanutka, mišancije i crvenog luka
danas meksička pita i ostaci mesa od jučer
juha i roštilj od jučer i pomfrit od danas..
Govedji gulas, domaci fuzi, zelena salata.
grah i ječam sa suhim mesom, kisela salata
zelena pašta sa škampima u vrhnju i desert jagode :)
Doručak: palenta
Juha od brokule, njoki sa putrom
varivo od kelja i krumpira
za Mašu jaje
za nas sam mislila pohati kruh u jajetu, ali smo dobili lepinjice od bake
sutra juha od blitve i zobi ili iskombiniram nekako poriluk u juhu
perkelt na kratki saft ili pečena piletina s krumpirom i porilukom - moram se dogovoriti s MM
kupus salata
Krem juha od povrća ( potrpat ću sve što mi je ostalo u frižideru), pureći medaljoni u umaku od gorgonzole, salata. Sutra quiche od poriluka (domaćeg).
krem juha od brokule i krumpira
salata od mahuna i tune
Čevapi, prigana jaja, pomfri, zelena salata - nemam ni volje ni vremena danas za išta zdravije i kreativnije
Jota