lokarde, blitvu i čokoladnu tortu s malinama.
Printable View
lokarde, blitvu i čokoladnu tortu s malinama.
Da, sačuvala sam mrvicu, drugi, opgotovo treći dan je dobila mekoću. Iako, krema mi traži jači kakao, nekako da bude čokoladnija. Sad moram probat opet mađaricu kod nekog iskusnog jer sam probavala svoju svako 2-3 h :drama: pa sam se izgubila u okusima
Al da je jako vole, jesu, pogotovo stariji sin, smaza bi porciju koju bih itzrezala i stavila na stol u roku keks
S kojim si kakaom radila?
Ja radim s kanditovim ili krašovim i bude fino tamno, čokoladno.
sarma i pire
quiche s porilukom i šampinjonima
Mađarica: za čokoladniji okus u vruću kremu dodaj i čokoladu. Ne znam recept na pamet, ako hoćeš napišem poslije.
A ovo s kuhanjem putra moram probati.
jučer-juha pileća, picek, šampinjoni i kruh na roštilju, pomfri i zelena salata s bućinim uljem
danas- juhica od jučer, ćufte, knedle sa šljivama iz Lidla
danas - pileća juha, quiche od piletine i špinata
sutra - zec na lovački, njoki
prekosutra - varivo od graha s kobasicama
juneća juha od jučer, pileći rižoto i salata od mahuna
Evo ti cijeli recept pa probaj, kore se mogu izvući jako tanko (ja napravim 8 - veličine tepsije od pećnice i kremu od 1,2L mlijeka).
MAĐARICA
Kore:
60 dag brašna
20 dag omekšanog maslaca
20 dag šećera
2 dL kiselog vrhnja (20% mm)
2 bjelanjka
½ - 1 prašak za pecivo
Sve sastojke dobro izmiješati i umijesiti glatko tijesto. Podijeliti na 6-8 jednakih dijelova. Razvaljati jedan po jedan komad na papiru za pečenje (gore isto papir za pečenje ili plastična folija da se može tanje razvaljati). Kore peći na obrnutoj strani tepsije iz rerne na 180°C, cca 5 minuta (kore trebaju ostati bijele).
Krema:
1 L mlijeka
250 g maslaca
7 žlica kakaa
5 žlica glatkog brašna ili gustina
25 dag šećera
2 vanilin šećera (može i nekoliko kapi arome vanilije)
6 dL mlijeka i maslac staviti na vatru da zakipi. Ostatak hladnog mlijeka, kakao, brašno i šećer izmiješati pa lagano umiješati u kipuće mlijeko i kuhati uz stalno miješanje dok se ne zgusne kao puding i umiješati vanilin šećer pred kraj kuhanja.
Po želji se u kremu mogu dodati 2 žumanjka (ostatak od kora).
Kore odmah premazivati kipućom kremom i slagati jednu na drugu. Ostaviti kolač da se ohladi i preliti čokoladnom glazurom.
Glazura:
100 g čokolade za kuhanje
2-3 žlice vode
10 g margarina ili maslaca
Zagrijati vodu i čokoladu dok se čokolada na otopi i pred kraj dodati margarin, dobro promiješati i preliti preko kolača.
Po želji se može povećati količina kreme (1,2 L mlijeka, 300g maslaca, 8 žlica kakaa, 6 žlica gustina ili brašna, 30 dag šećera, vanilin šećer).
Jučer - bistra juha s rezancima, riža i svinjsko pečenje, salata
Danas - pileći paprikaš i domaće špecle
Srijeda - pečena kobasica, varivo od bundeve
Četvrtak - pohani pileći file, špinat s cous cous
Petak - slana gibanica sa sirom
I jako sam sretna što imamo smišljen jelovnik za cijeli tjedan :-)
Jučer pravila vege gulaš. Stavila sliku na fejs, izbila pomama, morala sam napisati recept, pa evo i ovdje kopipejst:
2 žlice maslinovog ulja,
1 luk izrezan ne presitno,
3 češnja češnjaka, sitno nasjeckana,
1/2 žličice estragona ( ako nemaš, nema veze, inače, zna ga biti na tržnici kod začinskog bilja),
1 žličica kima,
1 žličica soli,
malo mljevenog papra,
1/2 šalice crnog vina ( obavezno staviti, bez toga to nije to),
2 lovorova lista,
1/2 šalice leće ( ja stavim najčešće konzerviranu),
1 šalica mrkve izrezane na kockice,
4 krumpira na kockice,
1 pakiranje rajčice pasirane,
3 šalice vode,
1 šalica komadića soje ( meni su najbolji Encian),
1 limenka graha.
Napomena: ja nekad stavim kukuruz, nekad izostavim leću itd.. uglavnom, modificirajte si sastojke po volji.
Priprema:
Soju skuzhati u slanoj vodi 10-ak min. i ocijediti ( istisnuti što više vode).isprati konyervirano povrće. nasjeckati luk, mrku, krumpir.
U velikom loncu na srednjoj vatri dinstati luk nekoliko minuta.Dodati češnjak, kim, estragon, sol,papar i dinstati još minutu.Lagano doliti vino.Dodati lovor,leću,mrkvu,soju, krumpir,rajčicu,vodu,pomiješati i staviti da se krčka pola sata. Na kraju dodati grah i pustiti da još jednom zakipi.
To je to! ;)
Danas buzara. Fakat možeš dresirati čimpanzu da to skuha :lol:
Buzara od cega? Ope' ihtiologija? Il si i ti prešo na mracnu stranu skroz?
bijeli i crveni batat pečen u pećnici, svježa paprika za salatu, predjelo i desert (jutros ubrana)
Švrćo, vezano za kore za mađaricu - jel se bjelanjak najprije izradi ili se samo umiješa skupa s ostalim sastojcima?
kljukuša ( krumpiri zaliveni tjestom kao za palačinke pa u pećnicu) s nadjevom od svježeg sira
špageti bolonjez i zelje salata
Musaka danas.
A skuhala sam previše krumpira u kori za musaku pa ću sutra krumpira salatu i srdele!
ma daj
očišćene dagnje
bogohulje
mogo si onda i sa kranjskom kobasicom napraviti
Ah, kad bi na hrpu stavio sve sorte vegetarijanaca bio bi u gabuli sve te ljude nahraniti.
Čišćene dagnje? A zašto ne?! Toliko rijetko jedemo ribu da mi je apsolutno praktično imati u zasmrđivaču tridesetak deka daganja. Za razliku od ostalih smrzotina ne gube bitna svojstva i ne postanu bljak kad se odmrznu. Dagnja je uvijek OK. Razlika u čišćenju je nebo/zemlja. Svježe dagnje najčešće trebam očetkati od blata, a bisus se ne da iščupati iz baš iz svake i svaki put sam pun posjekotina. U svježima je more, ali ako ne dodam brdo prezli i hrpu vode i konačni rezultat je - slan k'o more.
Buzara? To kuham kad sam bez inspiracije. Dakle, bez predumišljaja. Kako Anthony Bourdain veli, možeš čimpanzu dresirati da ti to skuha.
pon: juha od krastavaca, mesne kocke, "fanastični umak" i cikla
uto: goveđa juha, ostatak mesnih kocki, kupus salata
danas: kupus s buncekom
jučer: varivo od graška
danas: naša omiljena piletina u kokosovu mlijeku (prilog nekima riža, nekima cvjetača ili mahune na lešo, nisam još odlučila)
Molim te recept za piletinu u kokosovom mlijeku! Zvuči super!
Prodinstam luk i češnjak, dodam pileće zabatke s kožom. Dodam malo crvene paprike (nije obavezno), lovorov list, đumbir (u komadu, oguljeni), čili-papričice prema želji (stavim samo jednu malu jer jedu i djeca) i kad se to prodinsta, zalijem kokosovim mlijekom (ona mala konzerva je sasvim dovoljna). Složim u vatrostalnu posudu takoda koža gleda prema gore i zapečem (dobro je da koža viri iznad umaka da se može lijepo zapeči - to je najbolji dio). Uz to ide super basmati ili thai riža i(li) neko povrće u woku (mahune i paprika, npr.). Klinci to zovu "ljuto meso" 8-)
Hvala ti, moram to što prije isprobati. Gdje kupiš kokosovo mlijeko, u DM-u?
Bilo gdje - Konzum i Interspar imaju ono manje pakiranje od 165 ml koje mi je taman dovoljno za ovo. Ako kupim veće, zamrznem ostatak ili njime zalijem i povrće u woku.
moram komade piletine ispeći u pećnici s krumpirom
kako se to radi?
jel zajedno sve stavljam?
hoće li meso (batci, krila, nešto) izgorjeti dok se krumpir ispeče
aaaaahhhhhhhhhh
Apricot, da, sve zajedno stavis. Ja krumpire narezem na ploške..cca 1 cm debele. Krumpire zacinim sa maslinovim i soli, istresem u protvanj, na to stavim piletinu koju sam nasolila i pod kozu nagurala komadice maslaca. Zalijevam dok se pece vlastitim sokom. Nista ne okreces niti ne mijesas.
danas i sutra varivo od mahuna s batatom i prosom
u petak zaliveni oslić s krumpirom i batatom, zelena salata
jucer je bila pecena prasetina i salata od lece
danas krem juha od karfiola, potocne pastrmke i blitva
sutra cemo juhicu i rizoto od buce po sasinom receptu
Danas mesne okruglice u ljutom umaku od paradajza sa capellinima
jučer: paradajz juha, paprike punjene krumpirom, salata
danas: teleća juha, ćufte u paradajz sosu, pire krumpir, salata
napravila sam previše ćufti...šta sutra mogu s njima? nisam od zamrzavanja i 2 dana za redom od istog ručka...
paprikaš od zeke,
suta blitva i dinstani zeko
jučer musaka (krumpir+tikvice,brokula i karfiol u vrhnju) +riblji štapići+cikla
danas piletina u umaku od pelata s meksičkom mješavinom+ riža+ cikla
sutra nemam pojma
petak oslić + nešto:unsure:
varivo od boba, ječma i teletine