predobro :lol:
Printable View
Zaribala sam se - ipak jedna vrsta ljubice jest zaštićena: mirisna ljubica
Ostale nisu.
Evo, koga zanimaju detalji - to nije knjižica koju ja imam doma (valjda imam starije izdanje) ali tu je pregled proljetnica: http://www.sumari.hr/biblio/pdf/14037.pdf
pa po ovome što je peterlin linkala, samo sam preletjela, čini mi se da se smiju brati, samo ne za komercijalnu upotrebu.
iskreno, meni ide na živce ta zaštita svega. :škartoc:
ono, zaštiti naravno, ove ugrožene (kažu u knjizi da ih nema puno, kad su proljetnice u pitanju, kockavica i neki od kukurijeka), runolist i velebitsku degeniju :D
al brate da ne možeš nabrati u šumi stručak ciklama, nego moraš imati posebnu dozvolu, to mi je pretjerano. ono, kad naiđeš na tepih ciklama/jaglaca/ljubičica we.
to mi je osnovna motivacija za m da hoda po šumi.
da ne govorimo o najvećem apsurdu - zaštiti šparoga. madre mia, našta bi te graje ličile da se šparoge ne poberu, sve zabraslo u šparožine. :roll:
Dijete mi u nedjelju nabralo puno vrećicu :roll: jaglaca. Dok sam ja čavrljala sa susjedom. Tata joj dao vrećicu jer joj više nije stalo u dlanove.
Kad sam ih upozorila da su to zaštićene biljčice branio ju je "pa ionako je samo latice trgala, nije korijen dirala". :lool:
pa ima pravo. šta će biti ako dijete ubere jaglace, i još ne dira korijen? još više jaglaca slijedeće godine :D
U tom smislu definitivno ima pravo. :)
Mi farbamo jaja, al nismo godinama kitili bor (obicno bismo pobjegli iz Zg na skijanje preko Bozica). Mene veseli farbanje.
Al ih ja ne jedem (djeluju otrovno) i onda sam predmet sprdnje :)
Farbu ubacim u plasticnu bocu i bacim u kantu pa se mucim je l sad gore to sto nisam razvrstala plasticnu bocu :lool:
Moj tata oduvijek tupi da se ne dira cvijece u sumi. Oni sad prakticki zive u sumi pa on ubere mami tri ciklame i stavi u cokancic :)
Gljiva je bilo na našem pašnjaku. Pečurke, sunčanice, mislim da se znala zateći i koja bukovača, vrganj. Onda su ljudi odlučili bez pitanja silaziti tako u polja i prolaziti po tuđim pašnjacima i sve temeljito pobrati. Pa je gljiva nestalo. Ne znam jesu li se u međuvremenu kako obnovile.
Gljive dosta ovise o godini - ove ih je jeseni bilo malo, ali prošla godina - fiiijuuu, imala sam sušionicu u stanu :).
E, da, po novome ne smiješ brati gljive ako nemaš dozvolu. Samo, mi jako puno hodamo po šumama, ali još nikad nismo naišli na nekog tko bi to provjeravao, pa dok ide...
A na vlastitom posjedu?
Na vlastitom valjda možeš. U dvorištu mojih roditelja znaju narast pečurke, pa sad baš da im se to zabrani brati..
Ne mislim na dvorište, nego kad posjeduješ pola brda.
Ni tad (ako bereš za vlastite potrebe) - Hrvatske šume kažu da za branje na privatnom posjedu moraš imati dopuštenje vlasnika.
pa ako mojca posjeduje pola brda smije li slobodno brat gljive i šparoge na svojoj polovici brda? a smije li velebitsku degeniju?
ajme šta uradismo od topica, a svimbi nas još pokušala uozbiljit :škartoc:
Zašto misliš da neće? Nama je učiteljica u OŠ rekla da joj donesemo kockavicu ako gdje pronađemo.
Možda učiteljica, za razliku od Mojce, nije bila informirana. ;-)
Svimbiiiii :))
Mislila sam da govorimo općenito o ljudima.
Ma sorry, rekla sam to u polušaljivom (wish-to-be) smislu. Naravno da ne znam šta će tko raditi sa zaštićenim vrstama, niti znam šta zakon kaže o branju istih na privatnom posjedu.
Mojca dok se ja docepam neta vec su cure razmisljanja slicnih mojem odgovorile :-) a i topic ode u druge vode.
da li religiozni forumasi mogu pisati na ireligioznom topicu? ili je to off topic
Ja bih voljela da pišete. Dijalog treba poticati.
Očekivan izbor projekata koji se neće više financirati.Citiraj:
U Zagrebu će se krajem travnja u organizaciji Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj održati međunarodni skup na kojem će se susresti muslimanski lideri Europe, a da bi ova vjerska manifestacija uspješno prošla, potrebno je izdvojiti i 50 tisuća kuna za troškove prevođenja. To se može saznati kada se pogleda dokument Ministarstva kulture posvećen programima Međunarodne kulturne suradnje koji su odobreni i financijski podržani od ekipe Zlatka Hasanbegovića. Nejasno je kakve veze bilo koji susret vjerskih lidera ima veze s kulturom ili za nju nadležnim ministarstvom, no zapravo je tek riječ o jednom primjeru promjene kulturne politike pod novim ministrom kojega se u stranim medijima opisuje kao revizionista i apologeta ustaša.
Pitanje za vjernike: ima li vam smisla ceremonija s Leopoldovim tijelom? Nije vam to onako - previše?
Ja sam vjernik, ali ne razumijem pitanje, previše čega?
Previše morbidnosti.
Inace, super sto vjernici nisu off topic, jer smatram da se vjernik i nevjernik uvijek mogu naci na sredini, na onom MOZDA. Sad, ja vjerujem u Boga, i da je Isus njegov sin, i vjerujem u vjecni zivot. I razumijem da netko u to ne vjeruje, da mu je glupo i da su to price za djecu ili za slabice koji se ne znaju nositi sa zivotom... Ali mozemo raspravljati.
ok, morbidno je bolesno. ajmo se ne vrijeđati