marta, i meni je Rosalie bila odlična!
Ja prijavljujem nekoliko naslova.
Rachel Cusk, Tranzit
Drugi dio trilogije bio mi je bolji od prvoga. Kao u prethodnom romanu protagonistica nam je istodobno i daleka i bliska, a roman je zbroj labavo povezanih anegdota. Ipak u tom nestalnom ritmu kao raznobojne niti konca provlače se iste teme, prije svega obiteljski odnosi, odnosi roditelja i djece, žena i muškaraca. Ton romana je gotovo hladan, distanca od likova i zbivanja je jasna, no ipak me to nije odbilo od knjige, već se dogodilo obrnuto.
Taylor Jenkins Reid, Sedam muževa Evelyn Hugo
Ovo je 'page-turner' knjiga za zabavan vikend. Govori o zabranjenoj ljubavi u gradu snova u kojem se privid širi s velikoga platna i u stvarnost. Prigodno, čitala sam ju u danima dodjele Oskara, a dobro se uklopio i film 'Judy'.
Ali Smith, Zima
Drugo godišnje doba jedva sam dočekala. A kada sam sklopila korice poželjela sam knjigu pročitati iznova. Nakon Jeseni i Zima donosi buket značenja i more referenci. Duboko je uronjena u zbilju, vrlo politična, a opet lirična i suptilna. Makar mislili da politika i poezija idu skupa 'kao ulje i voda', ovdje to nije slučaj. Knjiga je reska kritika društva ali i nježna posveta ljubavi. Sad čekam Proljeće.
Ted Chiang, Story of your life
Naslovna priča zbirke hvaljenoga i nagrađivanoga SF kratkopričaša ujedno je predložak sjajnog filma Dolazak/Arrival kojeg potpisuje Denis Villeneuve (meni jedan od najdražih redatelja). Da nije filma vjerojatno ne bi nikada nabasala na Chianga, jer u nas je prevođen tek sporadično u Siriusu i drugim znanstveno-fantastičnim izdanjima. Prava je šteta što nije dobio priliku i za širu publiku, jer je riječ o odličnom autoru. U samoj priči još i više nego u ekranizaciji u središtu su determinizam, teza o postojanju samo jedne budućnosti i pitanje slobodne volje. O drugim pričama drugom prilikom.
Samanta Schweblin, Sezona kentukija
Tehnologija koju smo razvili olakšala nam je život, ali i omogućila nezamislive stvari. No napretku u inat, ljudska priroda se ne mijenja, voajerizam cvate, privatnost je ugrožena. Teme su to kojima se bavi Schweblin u pripovijesti o umjetnim kućnim ljubimcima kojima na daljinu upravljaju nepoznati ljudi. Ideja je originalna, no izvedba mi je slabija.