Ništa ne razumijem.
Pa što ne bi trebalo biti 500 kn dok je mara jasličarka ili 600 kad obje budu 3+?
Printable View
nažalost ovo nije točno popust je bio 25% bez obzira na dob djeteta, na vrtić/jaslice...uvijek je drugo dijete plaćalo 75% cijene.
lijepim i ja ALI STARU ODLUKU, koja je vrijedila DO 1.7. - pa usporedite (živcira me kad skupštinarci kažu da plaćamo po starom, a uopće nije tako)
Citiraj:
Olakšice u plaćanju redovitog programa imaju roditelji djece s prebivalištem na području Grada Zagreba za:
- dijete invalida Domovinskog rata (100% i 90%) - oslobađa se obveze sudjelovanja u cijeni programa;
- dijete invalida Domovinskog rata (80% do 60%) - plaća 50% od iznosa sudjelovanja u cijeni programa;
- dijete invalida Domovinskog rata (50% i manje) - plaća 75% od iznosa sudjelovanja u cijeni programa;
- treće i svako daljnje dijete iste obitelji u redovitom programu - oslobađa se obveze sudjelovanja u cijeni programa;
- drugo dijete iste obitelji u redovitom programu - plaća 75% od iznosa sudjelovanja u cijeni programa;
- dijete samohranog roditelja - plaća 75% od iznosa sudjelovanja u cijeni programa;
- dijete čija se obitelj koristi pravom na stalnu novčanu pomoć u sustavu socijalne skrbi - plaća 20% od iznosa sudjelovanja u cijeni programa.
Roditelj se može koristiti samo jednom olakšicom koja je za njega najpovoljnija.
da, cubana, upravo tako
400kn vrtić plus 50%od200kn (100kn) = 500kn (ako se popust stvarno odnosi na drugo dijete, kako piše u odluci)
kad bi se popust odnosio na prvo dijete (ono koje ide u vrtić) onda bi bilo 50%od400kn plus 200kn = 400kn - ali ne bi trebalo biti tako
Meni je i sad po starom, a i po bandićevom popust na starije dijete. Ne kužim zašto, ali ne mijenja ništa na stvari pa ne talasam.
ovo je stvarno kaotično stanje! i da se tako nešto dopušta. pa ima li tko iznad bandića i gradske skupština da odluči?!
mislim meni je isto. imam troje djece, blizanci idu u vrtić. dakle za jednog blizanca plaćam pola cijene za drugog je vrtić besplatan, po oba predložena modela. i drago mi je da ću plaćati manje nego do sada.
međutim ovo što se događa je van svake pameti. vlada anarhija, svatko radi kako mu volja nauštrb naše djece i nas roditelja.
Ja još uvijek ne nalazim ništa na stranicama grada. Osim Bandićevih cijena :evil:. Dobro, koliko im treba da to stave na svoj web? Ili ni tome nemaju pristupa bez Bandićeva blagoslova.
Ovdje je:
http://www.zagreb.hr/default.aspx?id=17091
Inace mene je strasno razljutilo ovo:
http://www.zagrebancija.com/hr-aktua...8500-kn_312958
i to da mu placam vecom cijenom vrtica?!!
Malo surfam po gradskim stranicama pa sam naisla i na ovo:
http://www.zagreb.hr/default.aspx?id=522
Sudjelovanje roditelja u cijeni programa gradskih dječjih vrtića:
1. Za redovite programe sudjelovanje roditelja u cijeni programa određuje se godišnjim programom javnih potreba i uplaćuje na poseban račun Gradskog ureda za obrazovanje i šport za financiranje javnih potreba u djelatnosti predškolskog odgoja. Ekonomska cijena za redoviti 10-satni program iznosi mjesečno 2.000,00 kn po upisanom djetetu, od čega roditelji djece s prebivalištem na području Grada Zagreba plaćaju mjesečno 400,00 kn za djecu koja koriste vrtićke programe i 200,00 kn za djecu koja koriste jasličke programe predškolskog odgoja i naobrazbe (uz mogućnost oslobađanja ili smanjenja iznosa sudjelovanja ako se radi o djeci žrtava ili invalida domovinskog rata, djeci samohranih roditelja, više djece iz iste obitelji ili djeci.....
Znaci, na sluzbenim stranicama stoji cijena od 200/400 kn. Pa cu to i platiti.
Nego, da li je poziv na broj novih uplatnica (nemam namjeru ici po nju prije 5.9. a i ne treba mi) isti kao i starih?
Upravo moje pitanje. Hvala Stijena. Iako, ja već platila za 7. mj. 300+200.
Ma znam, samo kolokvijalno se kaže jaslice, a misli se na dijete do 3. rođendana. Ali tako je bilo i prije.
Ali kako to da popust kažeš ide na Janu, kad u onoj točci skupštine piše 'drugo dijete', dakle Mara?
Ja kopiran tekst (hvala Stijeni i tebi) shvaćam ovako - 400 za Janu (ima 5g.), 200-50% za Maru, do 11.05.2012. kad će navršiti 3 godine, onda će za Maru biti 400-50%=200. Dakle ukupno trenutno 500 kn (kao do sada), od 11.05.12. 600 kn. Koliko vidim, i CUbana i puntica se slaže. spajalice, ne provociram, samo možda mi ne vidimo nešto što si ti skužila?
Klikni na link:
Zakljucak o aktualnoj situaciji u vezi s naplatom cijene vrtica- otvara se dokument
Hvala! Evo, to je to o čemu govorim - kako da ljudi to pronađu? Taj bi dokument trebao vrištati sa svih strana.
http://www.zagreb.hr/UserDocsImages/...%80%A1a.01.doc
Čak ima i primjer uplatnice! :)
To i ja mislim. Taj dokument, a pogotovo tablice s cijenama bi trebale bi biti na naslovnicama svih dnevnih novina!
Možda malo OT, ali da ne bi bilo zabune, službeni auto je dohodak u naravi. Između ostaloga za djelatnika nije "besplatan". Za taj dio dohotka se isto plaća i porez i prirez, a ulazi i u sveukupni obračun po dohodovnom cenzusu. Dakle, s većom plaćom ili istom+auto, plaćao bi se isti iznos vrtića.
Pa vjerujem dosta. Serviseri, dostavljači, trgovački putnici...
Ili je to neko trik pitanje :mrgreen:
gdje si molim te našla/o cijene po Bandićevom na stranicama grada, kada su na istoj samo skupštinske
Puntica ovisi o tome imaš li službeni auto po funkciji ili po potrebi posla kojeg obavljaš. Ja ću se priklonit tome da većina koja vozi službeno vozilo ima plaću iznad prosjeka (a znamo i koliko je hrv. prosjek) pa na kraju te to ne kvalificira u "bogataša". Bilo kako bilo, sva ta primanja su već oporezovana, višestruko se dalo i gradu i državi, ljudi su to zaradili pa nek i imaju. No to nikako ne znači da bi trebali plaćati sulude cijene vrtića.
ma slažem se, naravno
ALI evo npr. cubanin poznanik. ima službeni stan i auto a plaću od samo 2500kn. on spada pod socijalu samo tako. još bi možda mogao imati pravo i na dječji doplatak?!
moja je plaća duplo veća, a nemam ni službeni stan, ni auto, ni telefon, ni ništa - a ko fol sam duplo 'bogatija' od njega - a zapravo jedva plaćam kredit za stan (ili podstanarstvo, sasvim svejedno)
samo pokušavam objasniti da primanja nisu nikakav pokazatelj ničega. NIČEGA. 2 roditelja na minimalcu ali sa riješenim stambenim pitanjem imaju više love od 2 roditelja s prosjećnim plaćama koji moraju plaćati kredit/podstanarstvo da bi imali gdje živjeti. toliko jednostavna računica da je stvarno nije potrebno objašnjavati.
Puntica sa tim se slažem u potpunosti. Naravno da primanja ne pokazuju stvarno stanje. Svaki put kad mi dođe da se iza ove točke zalaufam i počnem pisat, radije stanem.
Vezano za model placanja vrtica po dohodovnom cenzusu, cini mi se da ne uzimamo u obzir vaznu stvar: odvjetnici - masa njih - tvrde da to naprosto nije ustavno i da treba dici ustavnu tuzbu.
Naime, potpuno je pravno neutemeljeno za istu uslugu istaknuti razlicite cijene. To bi bilo isto kao da dodjete u autopraonicu oprati auto, a vlasnik zatrazi prikaz vasih primanja kako bi vam odredio cijenu usluge - za vas s placom od 10.000 kuna - 200 kuna cijena, a za vas s 2000 kuna - besplatno. To nije jednakost i nije ustavno.
To ne znaci da vlasnik autopraonice - ili vrtica! - ne moze dati popust odredjenim kategorijama, npr. umirovljenicima ili studentima - ali POPUST na fiksno odredjenu cijenu! Cijena pranja auta je 80 kuna. Umirovljenici i studenti - 20 posto popust.
Tako moze i s vrticima. Moze odredjenim kategorijama dati popust na fiksnu cijenu, ali ne moze odrediti visinu cijene prema necijim primanjima, a za istu uslugu!
Osim toga, kad se radi o drustvenim servisima i uslugama, drzava i lokalna zajednica moraju naci druge mehanizme da bi vise recnula one koji vise zaradjuju. Oni to vrlo uspjesno i cine, kroz poreze i prireze.
Drugo - ljubljanski model. Koliko sam upoznata s njim, oni rade upravo to: odredili su fiksnu cijenu i daju popuste odredjenim kategorijama. Izmedju ostalog, popust imaju i obitelji sa stambenim kreditom na prvu nekretninu, kao i obitelji koje placaju podstanarstvo.
To je mjera pronatalitetne politike, a ne gledanje u tudji novcanika.
Naime, Slovenija - a Hrvatska jos i vise - smatraju, barem deklarativno, da je dizanje nataliteta jedan od najvaznijih strateskih drzavnih interesa. Stoga moje dijete nije vise samo moja stvar, nego postaje i drzavna. Drzava zeli da ja imam dijete da bi ona za 20 godina imala radnika i poreznog obveznika. U takvoj situaciji drzava bi morala pronalaziti nacine da meni olaksa brigu o djetetu - kroz dovoljan broj mjesta u vrticu, kroz obiteljske servise, legalne i dostupne dadilje, besplatne skolske knjige itd, itd...
Imati krov nad glavom jedan je od glavnih prioriteta i drzavi je u interesu da ga mladi roditelji imaju, da dijete - koje drzava zeli - ima gdje zivjeti. Zato u Ljubljani poticu mlade da rijese stambeno pitanje - kroz kupnju vlastitog stana ili kvalitetno podstanarstvo. Zato od cenzusa oduzimaju ratu stambenog kredita na prvu nekretnitnu ili ratu podstanarstva - ne zato sto oni odlucuju sto je luksuz, a sto nije, nego zato sto u svrhu pronatalitetne politike smatraju da je za dijete vazno da ima stan, a ne auto, skijanje itd. Roditelji se, naravno, s tim ne moraju slagati. Ali to je drzavna pozicija.
katja2008-može špranca za žalbu?
a B. model se nalazi na zagreb hr, u predškolskom odgoju
eto ga opet Banditos na HRT podnevni dnevnik: ne odustaje....a voditelj komentira da samo bogati ne razumiju....aaaaaaaaaah
Je, cure su već gore napisale i linkale.
Ali novinari i dalje danas ganjaju Bandića po gradilištima i puštaju njegovu papagajsku izjavu o socijalnoj pravednosti i neodustajanju. Niti riječi o jučerašnjim zaključcima.
Kao što je netko napisao - u vrtički izračun mi je ušla i plaća u naravi (iliti službeni automobil).
I osobno mi se ne dopada što si svatko uzima za pravo da prosuđuje bogatstvo drugoga. Pa mi je smiješno da tu sada razglabamo o stambenim kreditima, službenim autima i svačijim definicijama "bogatstva". Na svoju plaću (i ovu na naravi jelte) uredno platim dio državi i ne smatram da je normalno da me se još jednom oporezuje samo jer po svom "profilu" ne spadam u glasačko tijelo kome se gradonačelnik dodvorava.
Pogotovo jer dohodovni pristup nije realan prikaz stanja nečije imovine.
Da se želi "udariti" na stvarno bogate, budimo realni, ne bi se gledao dohodak.
ne shvacam tvoje pitanje kao provokaciju, ali ako pogledas i prijasnju odluku koja je vrijedila do sada i tu se spominje drugo dijete iste obitelji u redovitom programu, ali olaksica je uvijek isla na starije djete.
tako da iskreno sumnjam da ce olaksica ici na mladje dijete, jer objasnjenje na moje pitanje kad sam ga ja svojedobno trazila ko je drugo djete, odgovor sam dobila da je za njih drugo djete uvijek ono koje ostaje krace u programu.
vidis da i puntica na pocetku svog posta koji citiram pise drugo dijete, a svi znamo da se to odnosilo na starije.