Tada misliš na agnostike. Kod njih je možda u igri.
Printable View
Tada misliš na agnostike. Kod njih je možda u igri.
Elor, dobro. Nije ti previše čudna, nije ti pretjerana - ceremonija nošenja leša?
misliš neraspadnutog tijela sveca koji se zalagao za međureligijski dijalog i povezivanje svih kršćana. Možda bi mi i bilo čudno da ne znam ništa o njemu. a bi li tebi bilo čudno da donesu neraspadnuto tijelo Elvisa Presleya , i da se održi koncert njemu u čast. Meni ne bi ali bih razumjela da je to glupo nekome kome je Elvis bezvezan i koji ne zna ppuno o njmu nego da je mužikaš...
Da, bilo bi mi čudno i bolesno za bilo koju umrlu osobu, čak i one kojima se stvarno divim, što Elvis svakako nije, ali druga priča.
U redu. Dva sam mišljenja dobila. Valjda će se još netko javiti.
Edit: i tijelo mu nije magično neraspadnuto već odlično konzervirano, a nedostaci doštukano voskom.
nije li svaki pogreb ceremonija nošenja leša?
ovako ko peterlin, sama ceremonija, valjda ni prva ni zadnja, ne znam, ne pratim
važnost koja se tome dala na tvu: vrlo vrlo zabrinjavajuća. ne mogu a da je ne doživim kao poruku određene vrste.
podsjeća na predratno nošenje mošti cara Lazara, svetog Save, koga li..brrrr
Pogreb je obred koji završi pokapanjem. A ovo ne završi već tijelo nastave nositi okolo unedogled.
Previse mi je i prenosenje pogreba na tv-u.
Cemu to?
Ne znam jesam li spomenula, ali za nevjernike se nekako podrazumijeva da im je ovo bezvezno. Stvarno bih voljela da čujem mišljenja vjernika ovaj put.
Meni je jedna stvar totalno neshvatljiva. Pa ajd da se tu izrazim, kad se tu već o tome priča.
Tijelo savršeno očuvano, samo ruku mu otpilili... kako nekom tako svetom mogu piliti ruku? Tijelu tako savršeno očuvanom oskrvnuti tu očuvanost? Ok, pročitala sam zbog čega... ali ne mogu pojmiti smisao...
Žuta minuta, ovo je ireligiozni topic :coffee: , zašto bi ti se vjernici javljali?
Meni je štovanje svetaca i sl. bilo jedna od stvari koja me udaljila od katoličke vjere za koju sam obiteljski i tradicijski vezana. To mi je bilo u kontradikciji s prvom Božjom zapovijedi (koju i danas prihvaćam na jednoj vrlo apstraktnoj razini) još u doba kad sam se smatrala i osjećala vjernicom (no, moguće da ni tada nisam bila vjernica samo što to nisam shvaćala).
Nova je :mrgreen: .
Probaj postaviti isto pitanje i na topicu "Odgoj u duhu vjere".
Osobno, nikad ne bih vodila djecu na takav događaj, bez obzira na to što su sad već veliki. Uostalom, ne bih ni sebe, ali ja nisam slika i prilika vjernika. MM je tu bolji (mislim, savjesniji vjernik), ali dijeli mišljenje.
zutaminuta, vidi: http://forum.roda.hr/threads/78030-o...e-6-dio/page21
Uvijek je konstruktivnije ako pitanje nije sugestivno postavljeno ("jel vam previše?") - dakle, bolje bi bilo pitati "što vama to znači, o čemu se radi..." i slično.
Dodatno, ovako kako si pitala, nije sasvim jasno misliš li na medijsku pokrivenost, ili na samu činjenicu Crkva organizira takvo događanje.
Ne želim uvlačiti djecu u ovo. Ako nemate pandan ovoj temi, molila bih, neka pitanje ostane ovdje.
Danka, u pravu si, a mislim više na samu ceremoniju, fenomen da se tijelo umrle osobe ne pokapa, već se nosi.
a vidiš, ovakve izjave otežavaju taj dijalog koji ti želiš, ne misliš li?
stalno ko mačka oko vruće kaše da ne povrijediš vjerske osjećaje. šta je tebe osobno sad to uvrijedilo za majku milu. :mrgreen:
odnosno, nejasno mi je zašto jedan ateista/vjernik/agnostik - bilo tko, ne bi smio napisati da mu je jednostavno čin ponašanja mrtvaca okolo naokolo po europi - morbidan?
ne znam, meni je morbidno i kad na pogrebu ostave otvoreni lijes pa moraš stajati oko njega. šok sam u italiji na tetinom pogrebu doživjela :D
a tek elvis, obožavam elvisa, al i to bi bio vrh morbidnosti, ove svece bar već znaš da se čuvaju ti njihovi djelovi, ruke, noge, mumije.
i sve mi je to, meni kao laiku, čudno i nespojivo s katoličkim naukom (koga ne poznam, da ne bude zabune, al ovo o čemu kanga priča), te čudesne moći tih poluraspadnutih tijela koje se upotrebljavaju, ajmo bit iskreni, vrlo često da se privuku turisti (npr corpi santi u vodnjanu).
Potpis cvijeto
Zuta, nije tamo samo o odgoju djece, raspravljaju i opcenito o religiji
Mislim da je pitanje prikladnije za onu temu :-/
Nego, bas sad moja prvasica cita nesto iz hrvatskog
I kaze tekst: domovino neka te cuva Bog
Mislim, ne mora se to gurati bas u svaku knjigu :-/
Znam da se i ostalo priča, ali stvarno, ne želim da ima ikakve primjese odgoja, i pitanja vezanih za djecu. Tipa je li u redu voditi djecu na događaj ili nije. Zanima me isključivo što odrasli misle o tom fenomenu, a ne kako bi ga objasnili svojoj djeci.
da, upravo to
Nadam se :-)
Žuta, pandan ovoj temi je tema koju su ti cure linkale. Vjeruj nam, bile u gostima preko nekoliko puta :angel:
Meni je fenomen neraspadnutih tijela stvarno zanimljiv. Čitala sam neke radove o tome i sve skupa mi je baš intrigantno. Ne povezujem to samo s katoličkom i pravoslavnom vjerom, slične stvari se događaju i kod budističkih redovnika.
Ispravite me ako griješim, mislim da Leopold nije balzamiran pa je zato tijelo očuvano, kao Lenjin, nego je bilo očuvano "samo od sebe" pa se naknadno tretira budući da su trajno izloženi.
Sv. Bernardicu su iskopali 30ak godina nakon smrti i normalnog pokopa i tijelo je bilo neraspadnuto.
Da je nakon njegove smrti odlučeno ok ajmo ga balzamirat pa kasnije tijelo vodit po Europi, bilo bi mi morbidno.
A ovako, ne znam, dok me nitko ne tjera da idem, ne vidim problem.
Pa jest, zanimljiv je. A kad malo čovjek promisli, jako je neobično što se doživljava kao čudo i znak božje intervencije. Ima i kod Dostojevskog o tome, kad starac Zosima počne smrduckati.
Što velite na ovo? Sve-lazi-jakova-sedlara
mc, lijepo mi te vidjeti opet ovdje!
Ne radi link.
ŽM, meni radi.
Aurora, i meni je nevjerovatno sa svih mogućih aspekata. I neće biti osramoćeni, kažnjeni, prozvani, već će i dalje u krugu desnice i vladajuće strukture oni biti uvaženi umjetnicI.
Muka mi je od ove zemlje.
da baš sam razmišljala kad sam čitala članak, jesu li predviđene nekakve sankcije ako u dokumentarnoj emisiji izlažeš falsificirane podatke?
ali, ja se bojim da je to na društvenoj razini maltene nebitno. Oni koji već razmišljaju na način koji taj film potiče već su se razjarili, neće slušati kasnije argumente da je nešto falsificirano, reći će "je je to komunisti podvaljuju"
da, ali to je strašno. tako malo po malo revidiramo povijest u svijesti sve više i više ljudi. i sve postaje relativno. svi su krivi, sve se može tumačiti ovako i onako. užas.
a tu, ne samo kod ovog filma, najviše vidim krivicu lijeve političke opcije.
Evo nakon pred- i postuskršnjeg religijskog programa, situacija se bitno promijenila. Provela sam veci dio dana kod kuce danas i tu i tamo po 20tak minuta provjerila sto ima na TVu. Taman nesto prije 9 prvo paljenje uz kavu - DJH izbor glazbenog broja - tamburaši. Pocinju vijesti u 9, prvo mi javljaju gdje je danas Leopold Mandić. Ugasim. Onda upalim djecji program poslije - zastave i šahovnica. Onda emisija o riječima. To mi je vrhunac bio - gotički rok. Bio popularan 80tih. Izraz goticki potjece od vizigota. I onda na crkve nekoliko minuta. Na kraju vele od bendova su bili popularni Joy Division, The Cure, Bauhaus i ne znam vise tko. Toliko o gotickom roku. Prolistam program da se vise ne provaljujem i palim nasumicno.
Program je definitivno srozan na dno. Nije ni prije bio nesto, al bar je davao dojam da smo u svijetu. Sad je to cista ideologija. Religija, nacionalizam i big brother.
Krivo sam napisala nacionalizam. Izrazito nacionalni program.
Al evo sad sam pogledala Bez veze i pretpostavljam da HRT ima neki gadan ugovor za tu emisiju kad nisu makli DT. Vrlo provokativno i zabavno. Pretpostavljam da je ta emisija voditeljici zadnja gaža.