U mom svemiru čitanje lektire i učenje nije ista kategorija.
Printable View
U mom svemiru čitanje lektire i učenje nije ista kategorija.
U mom svemiru čak ni učenje i pisanje zadaća nije ista kategorija - moj stariji piše zadaće čim su zadane i s tim nikada nije bilo problema, aliiii mrzi učiti povijest i slične štreberske predmete, ali zato obožava rješavati zadatke i pisati referate. Na kraju se ipak sve odradi. Ono što im ide lakše odrade brže, a ostalo uzme više vremena.
Najbolje je kad se utrpaju na skype i zajedno rade štajaznam prezentacije za etiku, a to uzmeeee dosta vremena jer treba proučiti literaturu, a povijest samo šibaš iz bilježnice ili udžbenika.
e onda ja uopće ne znam kolo moj uči, jer ga viđam samo kad piše zadaću i malko kad ponavlja za test
moj baš voli povijest ( vjerovatno na baku i ujaka) i baš mu je bilo žao kaj nije bolje plasiran na županijskom jer nije stigo nešto pročitati iz neke knjige koja nije za njegovu nastavu.
mada ja svaku kategoriju koja je u svezi s knjigom smatram učenjem
U mom svemiru svaki rad za skolu izvan skole je ucenje.
Pa posljedicno tome svaki sat proveden uz knjigu ( za skolu ) je u toj kategoriji.
Zadaca, lektira, ucenje, projekti, instrukcije .
Meni je bas zanimljivo kako vama rad za skolu ne spada u ucenje.
O da!
D. u učenje ubraja i vrijeme posvećeno kukanju zbog prijevoda iz latinskog
Ma joj.... kad ja vidim neke stvari - stariji legne na leđa, utrpa slušalice u uha, pusti audio verziju lektire i igra igricu na mobitelu. Pa kako da čovjek to okarakterizira? Da li je to učenje ili ne?
Mlađi isto - uguzi slušalice u uha i rješava matematiku. Već sam navikla, ali mi je teeeško prihvatiti da mu je to 100% efikasno, jer iz mojih cipela ne može biti (mene zvukovi i glazba smetaju dok čitam, ne mogu ja to tako) ali on je multitasking man - obično radi 2-3 posla istovremeno, sve polovično ili frtaljno... Tja, djeca 21. stoljeća.
Znaci, ako ne " krvare" kao da nisu ucili?
Jos ako je dodadno i monotono, kud ces bolje. To je pravo ucenje.
O, daaaa.... i iz njemačkog i još koješta, pa onda kukanje zbog koliične gradiva iz povijesti, zbog nenajavljenih testova (ufff, uvijek ih mrko gledam kad krenu u tom smjeru) i tako dalje...
Bolje da se ne prisjećam sebe - ne bih se usudila tvrditi da sam bila bolja. Samo sam imala drugačije načine gubljenja vremena.
eto moj je jučer reko da će otići s bicom do jaruna leć pod nekaj i pročitat lektiru, meni je takav način najbolji, i ja sam voljela bit u vrtu i učiti, ili na terasi sunčati se i imati najljepši pogled na grad
Ne krvare oni, nego mi dok ih natjeramo....
Ali ne treba to uzimati tak tragično. Meni je baš zabavno ponovno ići u srednju školu. Nedavno je moj mlađi sin trebao iz matematike napisati što to jest funkcija u matematičkom smislu, a što nije funkcija u matematičkom smislu. Radilo se o provjeri razumijevanja gradiva.
Kažem ja njemu da je recimo godina rođenja i starost funkcija jer se jednoznačno može izračunati (preslikati) koliko danas imaš godina ako se zna kad si rođen i to je tako za svakog čovjeka. S druge strane, visina, kilaža ili broj cipela nije funkcija u odnosu na godinu rođenja jer se ne može jednoznačno preslikati.
Kaže - to mi je banalan primjer, daj neki drugi.... Meni se žurilo (baš sam se spremala na roditeljski) pa sam rekla da politička funkcija (recimo premijera) nije funkcija u matematičkom smislu jer je izborna matematika puno kompliciranija od običnog preslikavanja :mrgreen:... I napisao je to u zadaću, hehehe...
mene moj više ništa ne pita :mrgreen:
nedavno je moju mamu angažirao za kemiju, ništa mu nije bilo jasno. penzionerka je uživala, bila sva ponosna i svima ispričala kako je unuku objašnjavala kemiju, objavila i na fejsu lol
a taj nema niti jednu bilježnicu. neki dan gledam mu sobu, sve piše po nekim istrgnutim papirićima, ja ne znam stvarno kako se snađe.
al, rekli bi mi ovdje, ne pačam se :mrgreen:
mene moj nikad ništa ni nije pitao. I meni to paše - uopće mi se ne da vraćati u školu i školsko gradivo.
Jedino idem s njim na pretplatu u HNK - ne, glazbeni je frka
Haha, glazbeni, da :-)
Ni mene moja niš ne pita.
I bolje.
Jer, em ne kužim i ne želim kužiti ništa što uči. Pogotovo matematiku, a i ne treba joj pomoć.
Čisto dobro se snalazi.
mene moj pita, napose matku ali i svakaj drugo ( slučajno ja to znam i veoma sam ponosna na to), a za uzvrat ponekad ga pitam nekaj iz njemačkog kaj meni treba, to njemu dođe ko provjera njegovog znanja.
Njemački i ja žicam nju.
Onda je strašno razočarana kak ja to ne znam pa ponosna jer me je prosvijetlila :lool:
Molim, definirajte "učenje". Moja u 6.r. svaki dan iz svih predmeta osim glazb, lik, tehn, tjel ima neki domaći rad (sastavak, radna bilj., zbirkai sl.) Matematika bar 10-ak zadataka svaki dan, ali ih sporo rješava pa to ni ne računam u vaše prosjeke. Jezici radna bilježnica. Povijest, geo, pri - nakon svake lekcije koja se bar mora dvaput isto radna bilježnica. Bez nekog sistematskog učenja pri, geo i pov.koje također zahtijeva vrijeme, to je i najbržem djetetu sat vremena svaki dan, pa recimo da je to 5 sati tjedno. Gdje je učenje u smislu memoriranja? Prezentacije? Moja ima bar svaka 2 tjedna jednu. Prezentaciju iz engl. radila je s frendicom 2h u nedjelju i 2,5h danas.
Mislim, malo se nanerviram kad pročitam informaciju da djeca "ako uhvate par sati tjedno rada".
Ne vjerujem da u MIOC-u ili bilo kojoj drugoj srednjoj školi, pa i u višim razredima osnovne škole, "uče" samo 5 sati tjedno ...
U bilo kojoj školi, pa i onoj trogodišnjoj strukovnoj imaju zadaće koja im uzme više od 5 sati tjedno (to je sat vremena dnevno) ...
Moja pak uči 5 sati dnevno ... jednim dijelom je neefikasna, a drugim dijelom npr. ima matematike barem sat vremena za rješavanje, pa sastavci, radne bilježnice... sve je to učenje. Jedino čitanje lektire ne ubrajam pod učenje.
Vrlo konkretno:
Petak, subotu i nedjelju nije takla knjige, jučer je nešto isprintala iz laptopa i potrošila na to desetak minuta. Kaj bu bilo sutra i prekosutra, napišem.
Prošli tjedan je pisala test iz matematike-5, odgovarala latinski-5
Tjedan prije toga test iz povijesti-5,5 (jedina u razredu.)
Itd.
Ja ju nisam duže od sat vremena vidjela s knjigom. Nikad.
Prije sam se malo brinula, ali rezultati su odlični i više ne brinem.
Ja ne znam kad uspije naučit.
Jel' ima fotografsko pamćenje ( ne bih rekla) ili možda uči dok putuje ( sad mi je to palo na pamet) ali ja ju previše uz knjige ne vidim.
I da se razumijemo: moja kći nema IP ili bilo kakve druge olakšice. Radi po programu kao i svi drugi.
Evo, kaže L. deset sati tjedno u prosjeku. U ovo NIJE uključeno rješavanje plave zbirke iz fizike, jer ta pojede 12 sati vikenda bez drugih predmeta. Evo , danas popodne učenje kemije 45 min, dz iz hrvatskog pol sata (Oslobođeni Jeruzalem, prva dva pjevanja) i još je u tijeku učenje književnosti za test. Čitanka ima 170 stranica. Da jednom pročita, sat vremena je premaaaalo. Još 40 str iz bilježnice, pa si ti sad planiraj vrijeme.
Ja nisam računala izradu prezentacija i drugo, samo golo pisanje zadaća, referata, elaborata i starinsko štrebajzanje. Nije ispod 10 sati tjedno, a sporadično i više. Nisam lektiru računala, jer to često sluša audio formate, hrvatski i engleski.
Evo, neki dan sam pomagala oko engleskog jer to je slobodna lektira, pa sam našla zgodnu sf priču, ne predugačku i pisanu jednostavnim jezikom. Ali pročitati i odslušati mora sam, kao i odgovarati. Ja sam samo skratila postupak odabira. Zapravo, predložila sam 4 stvari i on je sam odabrao po želji. Sad moram naći audio, ali za engl tekstove je lakše, ima softver koji čita iz pdf formata.
Eh, da, moj sin ima ip (motorika i vid), ali bez obzira, treba mu dosta da to sve probavi.
Inače, ključno je PAZITI NA SATU, to smanjuje štrebajzanje na pola, ali ne kužim kako se referat iz fizike ili kemije koji ima 5 stranica sa crtežima i proračunima može utrpati u 1 sat rada dnevno. Ne ide to.
Ucenici sa IP-om imaju isti program i nikakve olaksice. Prilagodene su samo metode ispitivanja znanja, a ne opseg programa, i tesko da se to moze nazvati olaksicama.
Prije bi se moglo nazvati - jednakom sansom.
...tko ima sreću da mu se IP provodi.
Nismo ni mi do srednje škole. Ipak je bolje nego u osnovnoj. Ali moj stariji sin to baš rijetko treba. Uglavnom, dobije dodatno vrijeme na pismenim provjerama iz nekih predmeta, ali kad ga pitaju da li treba, često se zahvali. Mlađemu je to potrebnije. Isto se provodi.
ha, ha, već sam jutros htjela napisati da moja uči sigurno više od pet sati tjedno u osnovnoj školi, ali si mislim - ipak je ovo tema o srednjima ;)
ali i ovdje i još negdje na forumu sam u zadnjih par dana pročitala da djeca u oš malo prelistaju bilježnicu i knjigu prije testa - kod moje kćeri sasvim sigurno nitko tko malo prelista bilježnicu i knjigu ne može dobiti odličan iz testova iz povijesti, zemljopisa, prirode, tako da se onda ne mogu zapitati jesu li kriteriji o osnovnim školama toliko različiti ili u čemu je stvar ?!?
Eventualno ako se radi o nekoj stvarno iznimno nadarenoj djeci, ali i oni moraju pročitati što piše u udžbeniku da bi riješili test za odličan.
Na poslu imam uvida koliko djeca rade za svoje osnovne i srednje škole jer puno o tome pričamo, a to su djeca koja idu i u muzičku, dakle moraju biti vrlo ekonomična u učenju, usput, riječ je uglavnom o učenicima prosjeka 4.5 - 5.0
Zaredaju se dani nakon serija testova kad je laganini - nažvrljaj DZ i gotovo, ali bome uglavnom se narade za te petice. Postoje nadareni učenici fantastične memorije i koncentracije, koji jednim čitanjem pospreme informacije, ali da ih ima puno - nema.
Vjerujem da je riječ o pojmovima iz književnosti kojih se obradi nekoliko po svakom tekstu iz čitanke. To isto ima vjerojatno zapisano i u bilježnici. I još pojmove mora znati naći tj. prepoznati u tekstovima.
Pa recimo moja kći (6 razred) je prvi test iz zemljopisa ove godine pisala gradivo koje je u udžbeniku na 80 stranica, zato mene čudi kad ljudi pišu da djeca prelistaju knjigu i bilježnicu prije testa u osnovnoj školi.
To je sve što su do sada iz književnosti učili od početka škg. Priprema se za veliki test ali ne počinje od nule.
Evo, išla pitati sina, iz toga je bilo 36 domaćih zadaća tj. 36 dokumenata ima na računalu jer on smije to printati da ne piše rukom. Sve je on to pročitao. Nešto sam i ja pročitala jer me uvijek ispituje stilske figure i te cake (zna da ja znam napamet, pa me ugnjavi dok kuham, hehehe). Sad će samo ponoviti jer u udžbeniku su booldane važne stvari. Ali da nije kontinuirano radio (što se može jer profesorica ne provjeravq svaku domaću zadaću) ne bi se dobro proveo. Nije sigurno da će dobiti 5 jer nije to njegov par cipela, bolje mu ide jezik i gramatika, ali nije to strašno. Takav je opseg i iz povijesti i biologije, nešto manji iz geografije i etike i tak....
Gle tuke... napisala glupost. Nije 36 dokumenata pročitao nego napisao. Daklem, valjda nešto od toga i pamti. Tu je i lektira u istoj vreći.
Sad mi je puno jasnije jer oš pišu testove po cjelinama max 50-60 strana i iza toga to zaboraviš. :) . Još me zanima ta plava zbirka iz fizike to je proizvoljno kao priprema za natjecanje ili ...?
Nitko ih ne tjera, ali se zna da tko želi dobru ocjenu, treba rješavati sve. Vježbanjem se postiže brzina koju ne možeš postići na testu ako samo kužiš, a nisi utreniran. I to se rješava debelo prije testa, da se stigne pitati profesora kako se rješavaju zadaci koje nitko ne kuži.