Kad god smo imali zatvor, ja sam dala šljivu
Printable View
Kad god smo imali zatvor, ja sam dala šljivu
A uskoro ćemo i na podforumu o :škola:,;-) .
Štrumfu se dogodilo da dva dana zaredom nije kakako otkad je na dohrani. Stolica mu se lagano oblikuje (a ja sretna jer se više ne događa da ga svakodnevno moram presvlačiti od glave do pete zbog tekućeg dreka - da ne ponavljam istu riječ dvaput u istoj rečenici :peace:). Još nam se guza nije rumenila.
Već dva dana papa špinat, uživa prstićima prebirati po toj zelenjavi u zdjelici. Nakon obroka možemo i jedan i drugi (a i Zmajica ako ga hrani) u pranje.
ovo je novija preporuka
Zato kaj dojenje umanjuje rizik i ublažava moguće nepoželjne reakcije
Ja sam davala kupovnu kašicu, samo pire od šljive bez dodanog secera.. Ali homemade je sigurno bolje
ufff,moja previse kaka od sljive....jucer ujutro ju je jela i rezultat je bilo 4x obilna ligero kakica....a inace ju ima 2x dnevno (formirana)....
davam joj suhe,samo ih namocim preko noci da ih je lakse izrezat ujutro...a to definitivno pospjesuje kakanje,to je ko' da si se najeo sljiva pa pio vode iza....
Mona ni ja neznam sto bi za 3ci obrok uskoro....racunam jogurt ili mladi sir + zitarice ili voce...
I u nasem kratkom stazu je kruska bila od pomoci pri zastoju stolice...
Mi smo nekako spontano uveli treci obrok. Skuzila sam da joj vise pasu cesci mali obroci ( plus cika sto put na dan).
Ne razmisljam o tome da ti obroci moraju biti razliciti. Zato ne bi bila npr vocna kasica dva puta na dan?
Nije bilo šljive, pa je dobila razrijeđeni sok od kruške. I kakala. :-D
Btw, info za one koji prakticiraju slobodniju varijantu dohrane: kupila sam u Kiki nekakve košulje-slinčeke... preko prsa su nepromočivi, rukavi nisu. Na leđima, oko vrata je čičak, malo su joj još veliki, pa stisnem kvačicom za veš. :) Jako sam zadovoljna njima, gornji dio tijela zaštitim tom košuljicom, donji kuhinjskom krpom, tako da smo se riješili presvlačenja nakon svakog obroka....ostalo je samo pranje poda, stola, stolca. I naravno, lica, kose, rukica. :)
I... otkad ju hranim (kršitelj koda)ovim žličicama za 6 mj. bolje jede. Gumene su, možda je u tome štos. Prije sam koristila plastične reklamne od *****-a.
Moj gnjavi sa zitaricama, nikako mu ne pase ni proso, ni heljda ni riza...Pljuje van, ako se zaigra pojede 4-5 zlica. Inace jede super, dan prije je pojeo pun tanjur brokule i tikvice prstima. Al zelim da jede i zitarice, kako da ga privolim?
možda mu smeta što je sve što si nabrojala zrnasto (ok, proso nije, ono je više kašasto...)
ostaviš li u zrnu ili zgnječiš?
moja je voljela proso uz još neko voće, zapravo sve žitarice tako
heljdu je jela kao tako mala, kasnije nisam davala jer ju ni sami ne jedemo pa nisam htjela forsirati
mona, taj treći obrok kojeg spominješ može biti ili klopa koju praviš vama (prilagođeno) ili neke žitarice s voćem - ne mora biti mliječno
jednostavno skuhaš griz neke žitarice i ubaciš voće, ili zobene pahuljice...
inače heljda nije za tak male, inače bi i mi već veliki klopali.
Moj voli kad mu zapečem žitarice
to je nama i inače voćni obrok.uvijek u voće stavim zitarice inače je začas gladan
mislim da će dobiti ili naše ili ponovo voće ako naše nije za njega
i ja sam si razmišljala o siru i jogurtu ali mislim da je malo prerano za to
ili nije?....uf,moram malo škicnuti tablicu
kakva su vam iskustva sa zobenim mlijekom? skuhala bih mu rižu u zobenom mlijeku da vidimo da li bi se to grofu možda svidjelo... zobene pahuljice je probao i nema reakcije.
Mi smo uvijek obrnuto, zobene pahuljice na rizinom mlijeku.. Zobeno nismo nikad probali, ne znam zakaj :-)
Nama je krenulo :kuhar:
Aha... to ja zovem prepržiti žitaricu.
Pečem u rerni. :)
ja zapečem polse kuhanja, da ima malo hrskavu koricu može i na tavi kao popečci , ili cijelu masu stavim u pečnicu
zašto se to radi?
hehe... vidiš, dobra ideja! :idea:
čitam sve nešto kako djeca vole da im se da u ruku komad neke voćke ili čegaveć pa da to grickaju i ližu, a moj radi facu kao da će izbaciti poveće klupko dlake iz sebe čim osjeti neku teksturu u kašici... voćka u ruci? kako da ne! uzme ju i lijepo baci na pod. nekako mu nije palo na pamet da bi to mogao u usta metnuti... bitno da se svaki drek kaj nađe na podu odmah trpa u usta, ali hrana, Božemesačuvaj... :roll:
pa nareži mu onda komadiće nečega i pobacaj po podu
misliš da mudro zboriš?
ne
šalim se
nije dijete kokoš
Ne znam što da radim... bila sam dugo cool... sad već lagano grizem nokte... :(
Između 5. i 6. mj. je dobila 400 gr., a između 6. mj. i 7. mj. tek 100 gr. S dohranom smo krenuli sa 6 mj. i dalje dojim na zahtjev nebrojeno puta na dan (a i noć)...
Rođena je s 4600 gr., izašla iz rodilišta sa 4270 gr., sad ima 7500 gr. Doktorica kaže da oni koji su veliki rođeni sporije dobivaju, čak i imaju ovakve zastoje, dok oni koji su rođeni s niskom kilažom brže. Ona se ne brine isuviše, kaže da je njena idealna težina u ovom trenutku 7700 gr. +/- 30%. Da joj ona izgleda super, da je zadovoljna i sretna beba.
Jako je aktivna beba, nema mira ni tren, dok je na rukama stalno se izvija, okreće da vidi svijet iz svih perspektiva, dok je na prostoru za igru na podu u trenu je na parketu i "grabi" (još ne puže) prema hi-fi-u ili stoliću. U kolicima se je počela okretati, (muko moja, morat ću ju vezati). Dok sisa u ležećem položaju, svako malo se okrene na trbuh i krene "vježbati", moram ju po 3-4 puta vraćati na cicu. Dok sisa vani, ima stotinu prekida, stalno joj nešto odvlaći pažnju, pa se okreće i prati što se dešava oko nje.
Dohrana nam i ide i ne ide... oko 15.30 nakon spavanja ima taj jedan obrok... mislim da ne pojede dovoljno, zadnjih dana je jela *****-ove kašice, pojela bi pola staklenke od 190gr na dan... s tim da puno toga završi posvuda. Inzistira na tome da jede sama: uzme mi žličicu s hranom kad joj prinosim ustima i utrpa ju u usta. Imamo dvije žlice, pa ih izmjenjujemo "puno za prazno". Super krene, i onda joj je odjednom dosta i više neće. Ja to poštujem i ne silim ju dalje.
Što da radim? Da krenem s večernjim obrokom? Ujutro ju hrana baš ne zanima (budi se oko 10). Od kojih namirnica bebe "bujaju"?
p.s.
Uf, koliko sam se raspisala... sori, ali zbilja mi je ovo postala muka.
nemam sad vremena, pa ću ukratko
sve je to ok
ako te tješi, moj je od 3. do 6. mjeseca dobio 600 g
ako si uplašena, podebljaj dojenje
Hvala Apri, kako da podebljam dojenje?
Nije hitno... kad stigneš. :)
600 gr u 3 mj? Lakše mi je. :)
Mojca nemoj brinuti..sve ti je to normalno. Ja svoje dijete vise ni ne vazem..i kad me netko pita koliko ima kila, ja najskrenije ne znam :-)
Moj Žir je rođen sa 3480..sa dva mjeseca je imao 7050 (!)..ali zato sa godinu dana 9 kg :-).. Kaj da ti velim..i sama vidiš..neka djeca jednostavno nemaju školski prirast po tablicama i bok
Mojca moja je od 6 do 9 mj dobila 500 g ( jos nema 8 kg). Narasla je u duljinu, puno motoricki napredovala, vesela je i zadovoljna. Pedijatrica nije nista komentirala tezinu, a kad sam ja rekla da mi se cini malo, sestra je rekla da je to za ovu dob normalno.
Mojca evo jedna tablica rasta http://kellymom.com/images/growth/growthcharts.gif
Da, raste u duljinu, danas 70 cm, kaže pedijatrica da je duljina važniji parametar od kilaže. :)
Klara, imam te tablice, s mjesec dana je bila preko 95. percentile, sad je oko 50. i to me zdrmalo... a lijepo sam na početku bila neopterećena brojkama, zbilja ih nisam gledala, nakon što sam na samom početku brojala popišane i pokakane pelene i za par dana se uvjerila da je sve ok, više se nisam tim brojkama bavila... ali eto paranoični um proradio. :) Hvala što ste ga ušutkale. :)
Slagala bih, ali mislim da je moja negdje u toj dobi dobivala i manje.
Prvo ću objasniti ovo drugo boldano, o aktivnosti tvoje cure. Kao da si opisivala moju u toj, zapravo i ranijoj dobi. Ona nije imala vremena sisati iako je stalno bila na sisi. Stalno sam ju morala vraćati jer ju je sve živo zanimalo.
Sjajno mi je ovo što ti je pedica rekla i mislim da je to važno. Mene je moja isplašila pa sam djetetu počela uz dohranu davati i AD (miješala sam u doharanu, kao da bude jače, davala malo i samog AD-a što M. nikada nije prihvatila). I dok nisam sve posložila u svojoj glavi i rekla si da sve to jednostavno nije potrebno, da je moje dijete zdravo, zadovoljno, motorički napredno (na noge se pokušavala dizati sa 6. mj, propuzala sa nepunih 7) nisam imala mira. Moje dijete nikada nije bilo s kilažom po tim tablicama (poslije nikada nisam ni provjeravala jer mi je njezino zdravlje stvarno jedino mjerilo), a nakon nekoliko pregleda i sama pedijatrica je skužila da je M. gracilne građe i da šopanjem i sl. neću ništa postići.
Ona sada, sa gotovo 3 godine ima oko 12 kg (zapravo ni ne znam koliko točno ima), a stvarno ok jede, sve jede i više nemamo problema (osim aktivnosti za vrijeme jela, što reći da uopće ne sjedi za stolom nego stoji na onoj klupici koju smo joj kao kupili da bi mogla dohvatiti vodu u kupaonici).
Zato se nemoj živcirati. Samo polako s dohranom, čekaj s trećim obrokom dok ne prihvati prva dva i sve će biti ok. Daj joj sikiti kad god hoće. Pa na forumu ima nebrojeno primejra gdje su djeca i do iza godine dana papali samo siku i sve je bilo ok (istina, mene muka hvata kad ova moja jedan dan slabije jede...).
Bit će sve ok :love2: