šta se kuha? :mrgreen:
Printable View
šta se kuha? :mrgreen:
Ništ - nosi se iz Spara, hehehe...
A sad ozbiljno - kuhaju se uvijek iste stvari. Moja djeca imaju ljetni posao, pa sam nadrapala, jer moram sama kuhati (da su doma, odradili bi barem dio, a ovako - dolaze kad i mm i ja ili kasnije, nikakve pomoći od njih oko kuhanja, eventualno pune i prazne suđericu).
Ljetna jela: lešade (danas je dalmatinski kupus + pečenice), variva, složenci, rižota i tako - sve što može biti brzo gotovo. U nedjelju je bila pohana piletina, a ostale dane nešto što je gotovo u max. 20 minuta u ekspres loncu, npr. punjene paprike. Pećnica se ne koristi da ne grije kuću, umjesto kolača jede se voće i tako... Za večeru salate sa sirom, tunjevinom, jogurtom i sl.
:)
Ja slabo kuham, skićemo se pa se jede okolo. Jučer sam rižoto radila od čeg sam imala - mrkve, paprike, paradajz, tikvica, začinsko bilje s balkona i malo suhog martinija i dobar parmezan. Nadala sam se da će mi danas za na posao ostati, ali je dečkima jako prijalo, tako da sam samo malo nastrugala za danas.
Kako sam se žurila, a znam da mrkvi treba najdulje da omekša, odmah sam stavila kuhati rižu, pa sam ubacila mrkve k riži dok se kuhala da krene s termičkom obradom. Poslije sam sve zajedno još malo pirjala s povrćem. Dobra mi je bila taktika.
Naklon do poda sasa. Namaz od boba se čini sjajan.
Polpete od kozica i mladog luka uz salatu od zelja i mrkve s makom, onda juha od celera sa orasima i grozdjicama, u njoj se isto moze izposirati koja kozica ako je se ima pri ruci, onda razne salate od krastavac i zacinskog bilja, sa dodatkom celera, susenih marelica, jogurta, oraha...panzanella, peperonata, pesto od rajcica i oraha sa pastom od lece, linguine sa kremom od casew orascica i karameliziranim lukom, juha od tikvica i graska sa bosiljkom i feta sirom, tikvice punjene parmezanom i rajcicama sa salsom od pinjola, filet orade/ brancina sa krustom od pesta uz pire od celera i incuna i salatu od komoraca, pasta sa spicy umakom od cherry rajcica, varivo od mahuna, vikendima bude mesa pa slijede ragui od patke ili junetine, domace tagliatele ili lazanje, domaci burgeri, sporo pecena bo ssam svinjica u parenim pecivima, pecena patka u kineskim palacinkama, kineski ravioli s kozicama i svinjetinom, od slatkog pite sa sezonskim vocem, do nedavno tresnje, sada borovnice divlje i pitome, uz domace sladolede, butterscotch creme brulee, pavlova s maskarponeom i opet sezonskim vocem (nektarine, marelice, uskoro i smokve). Ljeto je divno za kuhanje!
Ajme sasa! Planiras li ti otvoriti restoran?!
Ja pol tvojih jela uopće ne mogu zamisliti kako izgledaju, a kamoli ih skuhati
grah :lool:
Trebalo bi otvoriti poseban topic "Što sasa danas kuha" :-) i sigurno bi imala puuuuuno sljedbenika. Mi obični smrtnici nismo ni blizu njezinih umjetničkih ostvarenja.
Ont. Sad vidim da je spomenula kozice - ne namjeravam raditi polpete, ali mogla bih rižoto s istima... Moram u subotu reći mm-u da ih nabavi, a mlađem sinu pokazati kako se to kuha, davno sam mu to obećala.
Ja sam se već davno prijavila kod sase za degustatora :mrgreen: :mljac: 8-)
Poplete od kozica i ja radim. Ali sigurno ne na sasin način.
No moji doma ih obožavaju
Kad smo već kod polpeta - ja nisam tak maštovita ko sasa, ali radim ih od tikvica; polpete od oslića i povrtne (blitva, krumpir, mrkva) iako zadnje vrijeme ne baš često (izbjegavam duboko ulje).
ne.
Kozice očistim i nasjeckam. Napravim gusti bešamel - sve radim otprilike, ne treba ga puno. Mjera mi je kila kozica, odnosno otprilike pol kile očišćenih.
U taj bešamel ubacim kozice, naribam (ili narežem na male kockice) malo nekog sira kojeg imam doma i dodam malo limunovog soka. I kuham par minuta
Ako ti se sve čini jako rijetko, može se dodati još brašna ili namočenog kruha, ali to ionako ne moraš odmah, već možeš drugi dan. Zato jer tu smjesu ostavim preko noći u frižideru.
Drugi dan od smjese radim kuglice i stavljam ih klasično redom u brašno, jaja i prezl. I Onda u pleh na papir za pečenje. Malo ih spljoštim, i premažem maslinovim uljem. I stavim peći, možda pol sata.
Vidiš da uopće ne stavljam začine jer kozice imaju intenzivan okus, malo su i slane, a sol dođe i od sira.
Možda bi se moglo staviti češnjaka, peršina, papra - ali nama su i ovako dobre.
Klinci ih vole i hladne. U stvari MM i ja to jedemo samo zato kaj jedu klinci, mi smo više tipovi od ribe
zanimljivo, nisam nikad radila polpete od kozica, baš bih mogla probat
peterlin, meni ljeti baš jedino pečenje polpeta u pećnici dolazi u obzir, ubaciš u pećnicu i ideš dalje, klimu možeš i ne moraš upalit, ali stajanje sat vremena za šporetom - no way
jedno od dražih ljetnih jela mi je: ubacit pureće batke u vatrostalnu da se peku, nakon sat vremena u to ubacit svo povrće koje imam (obično mrkva, paprika, tikvica, patlidžan, rajčice), pred kraj u tekućinu koju je pustilo povrće ubacit rižu ili kus kus
Ja ih pecem na tavi, ne u dubokom ulju. Inace im obavezno dodajem list korijandra, sok limete, malo senfa, mladi luk i panko mrvice u koje ih umotam i tako pecem. Inace mi pecnica radi isto po ljeti i po zimi, jedemo domaci kruh cijelu godinu, a i parmigiannu, savijace, pite, hrpu stvari... i na moru pecem i kruh i pizze itd.
Na Dolcu ili imam svoju teglu. Nazalost s biljkama sam ocajna i brzo mi umiru. Ima za kupiti u biobio od Green Friendsa.
Na Dolcu sad puno standova drzi zacinsko bilje, prije su bila svega dva, tri. Sto znaci da se i potraznja povecala. Ima i Garden zacinsko bilje u teglama. Ja isto jako jako volim svjezi korijandar, puno mi je drazi od persina, no primjetila sam da su prema njemu ljudi rijetko neutralni. Ili ga vole ili ga ne podnose. Kao fileke:mrgreen:.
Da, mi smo od onih koji ga vole...
Kad smo već spomenuli štand sa začinima - mm s utrinskog štanda donosi sušene vrganje, dahl (crvenu leću), običnu zelenu leću, curry u rinfuzi, sušene rajčice i sve vrste sušenog voća (marelice, šljive, brusnice, grožđice...) kao i orašasto voće.
Zaboravih crvenu mljevenu papriku, a sigurno ima još toga...
Joj da - mislim da mi je i himalajsku sol ondje kupio, ali nisam sigurna.
Sasa ja padam u trostruku nesvijest...
na ovim vrućinama?
ako ikada odlučiš otvoriti restoran, nudim se za partnericu :mrgreen:
uglavnom nakon otoka i delicija na našem omiljenom mjestu, sada na kopnu uz pratnju oblaka i kišice vrlo vrlo simpl:
jučer:
šalša od melancana i pomidora, sa salatom od krastavac, pomidor, masline iz ulja (te uvijek nosimo sa sobom, jer ih u našoj mediteranskoj zemlji punoj maslinika naravno nema) sa jabucnom balzamikom (i to nosim sa sobom)
danas
Kuhane zelene mahune sa krumpirom i maslinovom uljem i salata kao jučer uz koji slani inćun i marinirani sirovi inćun
Sad ste me sjetili kaj mi jedemo na moru - krumpir salatu s motarom. Jedva čekam
Motar je ona biljka koja svugdje na moru raste po stijenama. Znaš ga sigurno.
https://www.google.hr/search?q=motar...w=1920&bih=919
To sama naberem. Svake godine odlučim da ću ga malo ukiseliti za zagreb, ali do sad još nisam
Ja se osjećam potpuno promašeno i beskorisno dok (uz pomoć rječnika) čitam Sašine jelovnike. Najgore je to što mi se ne da ništa promijeniti u vječno istim jelovnicima :škartoc: .
Čoksa, ak ti je lakše, i ja
Evo ja u teoriji poznam sve pojmove iz Sasinog posta, ali nisam sve kušala, a još veći postotak toga se ne bih usudila pripremati.
Ono što bih svakako voljela jesti su parena peciva, a imam mentalnu blokadu, čini mi se da mi to jednostavno nije suđeno.
Korijandra ima čak i u Lidlu.
Što se tiče toga kako se ljudima sviđa, na netu postoji stranica I hate coriander s mnoštvom sljedbenika (a di je još sjevernoaneričko tržište gdje ga zovu cilantro).
Da, znam ga pod imenom petrovac (iz knjige za osnovnu školu, hehehe), ali uvijek to brkam s portulakom (tucalj, tucanj ili tušt - ovo https://www.24sata.hr/lifestyle/tust...o-korov-529463 ) Na salatu valjaju obje.
Ma joj čoksa...
ja se divim sasinim jelovnicima...odmah bi ju kao i tvrtka iz doba makronove posvojila :mrgreen:
ali se ne osjećam promašeno.
nije svatko za sve!
Ja isto spadam u neobožavateljice korijandera.
u azijskim jelima još ide, ali u dalmatinskim je peršin peršin
Korijander u Lidlu je mljeveni. Nikad nisam vidjela list.
Što se tiče parenih peciva - ja sam dijete austrougarske kuhinje i znam napraviti parene germknedle, a ovo što sasa opisuje mi je sf. Zato uživam čitati njezine recepte. Moj mlađi sin bi se sigurno k njoj pozvao na klopu, pa ga potičem da nešto od toga radi i sam (ljubitelj boba - tko voli, nek guli, a pesto nije teško napraviti).
U nas najmanje ima mente - koju uvijek tražim
Ima matičnjaka, ljupčaca, bosiljka, korijandra...
Ja svaki put u prolazu protrljam koji list pa njuškam prste u ostatku kupnje :mrgreen:
Uzgoj biljaka mi nikako ne ide i znam da kupnja teglice znači i kraj iste