šta klinci?!
i ja se davim
Printable View
šta klinci?!
i ja se davim
Ajme još kad su na pravu pašticadu...mljac :)
mislim da se ovdje radi o pravom davljenju sa njokama
a ne o njokama toliko finim da se udaviš
da, o gušenju
njoke su ljepljive i teško se gutaju
meni zapinju za nepce i jednjak i nisam ih davala svojoj djeci na počecima dohrane
zapravo, mislim da su ih probali tek sa 3-4 godine
ne iz straha, nego zato što mi to jako rijetko jedemo
mi ih jedemo sigurno jednom tjedno
djeci ih prepolovim ili čak raščetvrtim za ove što su godinu dana stari
nikad nam se nije desilo davljenje njokama
mislim, prije će im se zaletiti komad kruha nego četvrtina njoke :rolleyes:
meni se kruh uvijek čini jedan od najopasnijih finger foodova, a njega svi daju bez problema i razmišljanja
kupovne njoke su puno vise ljepljive od domacih! slazem se da je kruh gori
neki sam dan provala dati N. mali komad i naravno mrve su joj se zaletile i zakasljavala se....a i meni se to nekad dogodi ako pricam dok jedem pa udahnem mrve i polete mi u dusnik..... jedino ako se dava onaj bijeli koji je ko' plastelin pa ga prethodno smecis u kuglicu...s tim se tesko mos zagrcnut...
ja sam se kao mala namjerno davila kuhanim jajima...prvo bi pojela cijeli bjelanjak pa onda onako cijeli zutanjak strpala u usta i gutala....ludo dijete...
To najvise ovisi o djetetu..moj se davio ( i jos uvijek se ponekad) od svega..kakva mrkva ili jabuka u ruku..ma nema sanse.. Jedino se nije davio kad je frendicinoj maloj oteo kinder pingvi iz ruku dok nisam gledala..njega je cijelog strpao i progutao samo tako :-D
i ja mislim da ovisi o djetetu
ova moja se nikada nije davila zato jer je toliko oprezna (za popi...), prvo lizne, pa stavi u prednji dio usta, pa prožvače, pa ako ne ide - ispljune i tak...
hoću reći, to radi kada je nešto novo
njoke sam joj isto uvijek usitnjavala, ono, male zalogačiće i njih baš voli, kao i sve tijesto
ali ona stvaro ima male zalogaje (nije na mater)
i što reći, zna sama jesti ribu, ako ostane koja koščica (promakne mi, eto, nemajka sam), ispljune samo koščicu
nema to veze s djetetom
moji se nikada nisu davili, a nikad u životu nisam smiksala ili pasirala
od 18. mjeseca sami čiste i jedu ribu
nikad im ništa nije smetalo
ali, budući da se meni njoke lijepe za grlo (i nisam jednom mislila da sam gotova), nisam im davala
jesu
ali, to sam već dokumentirala fotkama prije 8 godina, tako da mi se sada više ne da.
neka djeca skinu pelenu sa 9 mjeseci.
neka čiste ribu sa 18.
ali nose pelenu više od 3 godine.
i, da, znam što je prava riba, ali sigurno djeci u početku nisam davala arbune.
svaka čast za hrabrost dati djetetu od 18 mj. da sam čisti i jede ribu :scared:
ne znam koja bi mi razlika bila da mi se počne daviti sa kosti od ribe ili njokom (iako jednom sam joj dala i njoke i prošlo je ok)
ali i ja danas sa 30 i kusur, dalmatinka, kad jedem ribu u većini slučajeva ne očistim svaki zalogaj kako treba
nama je danas na meniju riba i opet ću joj je očistiti, ipak mi je :scared: (skoro 18 mj. ima)
ja svojoj od 4 godine još čistim ribu. svaka čast, apricot, na hrabrosti i djetetu na spretnosti
pa stojiš ko kobac i nadgledaš
i vidiš jel im se šta provuklo
sitni su prstići, vidi se koščica
prvo kreneš sa listom, koji i nema koščice nego hrskavicu
i onda dalje
pa se nauče na tim bezopasnijim
a njoka... to ne vidim šta je u grlu
kažem, to je samo zato što se meni svaki put lijepi, pa imam traumu
možda je i to oblika nepca?
možda je to do njoka :-P
home made njoke se ne lijepe. pogotovo ako imaš dobar krumpir pa umijesiš kilu sa 10 dag brašna. to se topi u ustima, kakvo lijepljenje.
ali da jako mala djeca moraju jesti njoke - pa i ne moraju.
JA da pravim njoke?! :umro od smijeha:
to jedem samo na svadbama, kad služe pašticadu
eto rješenja - ne vodite djecu po svadbama 8-)
kad ste već spomenule svadbu, imamo jednu u srpnju i mislimo M. voditi i planiramo da barem jedan dio bude na večeri
i baš neki dan spominjem s mm što ćemo s njom za hranu, dosta je izbirljiva već sad, sve što će biti na menuu, a pretpostavljam
da će biti klasičan za ovo podneblje, ne jede još ili ona ne bi okusila ni u ludilu,
što predlažete s obzirom da će biti vruće i nezgodno mi je u nekih 16-17 ponijeti iz kuće i da mi se to kuha do nekih 21 sat, kad je mislim večera?!
da nosim putni frižiderić?
I ja sam svoju N. prije dva tjedna vodila na svadbu od brata, ja bez nje ne idem nigdje :) i moram ti reći da je sve prošlo više nego super.
Što ćeš, evo ideje...vidi gdje je sala, lijepo odneseš tamo hranu koju želiš i zamoliš da ćeš doći s djetetom i da ti je spreme u frižider :)
Ja sam tako napravila, jer moja N. neće ni u ludilu da doji izvan kuće pa me bilo strah ako uopće ne bude htjela jesti, što ona radi pa gladuje...pa sam skuhala i ponijela tikvicu odnosno odnijela u salu prije nego smo išli u crkvu. Srećom nije trebala, ali sam bila mirna. Jesam luda, hahahaahha
margita je bila na jednoj svadbi kad je imala 15 mjeseci, nikakvu posebnu hranu nisam nosila. ne sjećam se što je jela, izabrala je ono što joj se sviđalo i nije nešto puno jela, dojila je. kao što kaže apri, ništa neće biti ako jedno popodne i večer ne pojede tipičnu večeru...
pa imate pravo, ja obično kuham neko povrće i sl. ili što i ako ostane od ručka
e da, vidiš juhe se baš i nisam sjetila, a voće ćemo svakako nositi
a mogla bi i koju njoku pojest :lool:
eto vidiš
pa malo rajčice
pa malo krastavca
I onda negdje putem odluce da oni vise ne vole ribu, pa krenu kenjat da ne znaju ocistit i onda na kraju kad im kazes da mogu jest gledance s ništancima ILI ribu, onda naguraju u usta komad neociscene ribe pa cupaju kosti iz usta i pokusavaju ti dokazat da oni to stvaaaaaarno ne znaju ocistiti.:balon:
:lol:
Mi muku mučimo sa stolicom. Dva dana nije kakila i baš se izmučila s tim. Toliko da sam joj danas dala klizmicu. A ne znam zašto. Dajem joj uglavnom sve što otvara, i nakon kašica od šljive, kruške, tikvica..ništa nije pomoglo nego je zatvorilo. Izgleda da će ovo biti mamino dijete-ne voli jesti, hiperaktivac je i muku muči sa crijevima.
trina, koliko je ona sad stara? u početku dohrane crijevima treba da se naviknu, pomaže vratiti se dan-dva-tri samo na dojenje.
7 mjeseci.
jucer mi svekar kupuje ribu na pjaci za N. i dvoumi se izmedju mola,tabinje i skrpinice....i cuje ga neki stari dundo kome kupuje i potapsa ga po ramenu i kaze: uzmi mola,zapamti nikad maloj djeci ne davat dubinsku ribu! moj svekar osto odakle mu to,kasnije mu rekli ljudi da je taj covjek umirovljeni lijecnik....bas ga je htio pitat zasto mu je to rekao ali je ovaj otprasio dalje....
jeli iko cuo za tu teoriju,bas me zanima zasto?
Ne znam za tu teoriju ali i tu kod nas, u Dalmaciji, zna se da je oslić najbolji za djecu. Za veću djecu sve morsko prolazi pod jako dobro i zdravo (podrazumijeva se da je netom izvađeno iz mora) a za manju oslić lešo.
a moja je dosad jela mole,skrpinicu,arbula,ukjatu...ovisno sto je bilo fresko na pjaci...i naravno samo bijela riba....
ne vidim razloga protiv oslića
možda ne baš davati hrpu onih koji su doputovali iz Argentine i Španjolske u tko zna kakvim uvjetima
ostalo mi ništa ne bi imalo smisla
pedijatri zaista znaju svašta reć ( čast izuzecima koji se drže svojeg područja )