Upadam kao padobranac ali molila bih ako mi netko moze odgovoriti da li sam obavezna raditi prijavu poreza ako sam na bolovanju (komplikacije) od 9.mjeseca? Hvala puno
Printable View
Upadam kao padobranac ali molila bih ako mi netko moze odgovoriti da li sam obavezna raditi prijavu poreza ako sam na bolovanju (komplikacije) od 9.mjeseca? Hvala puno
misssixty, nisi obavezna, ali ako si radila do 9. mjeseca, onda ti se vjeroajtno isplati predati prijavu jer bi trebala imati za povrat.
Ekipa, meni je nešto palo napamet: ako odem na komplikacije sredinom mjeseca, plaća za taj mjesec bit će upola manja nego inače jer ću raditi samo pola mjeseca. Kako se to uklapa u obračun prosjeka za zadnjih 6 mjeseci? Malo me panika ulovila sad, ako uzmu u obzir i tu polovičnu plaću, to mi nikako ne ide u prilog...
Mislim da u prosjek plaće ulazi 6 mj. prije mjeseca u kojem si otvorila komplikacije. Znači da ti je zadnja plaća koja ulazi u taj prosjek ona koja ti je isplaćena u mjesecu prije nego si išla na bolovanje. Tako su bar meni.
Thanx, Luci07! Uhvatila sam se čitanja i još na jednom forumu pronašla isto ovo što si napisala pa bih rekla da to stvarno mora biti tako! Uh, odlično, baš me pitanje strefilo k'o munja, sve nešto planiram kad ću i šta ću da mi se najviše isplati, a onda skužila da sam se mogla zeznuti na ovom. Ali ipak uzimaju 'pune' plaće pa je to dobro i fer.
beilana, kako misliš da ulazi kao plaća?
Beilana, daj malo pojasni to za obračun za porodiljni. Znači, na jedan način računaju prosjek za komplikacije, a na drugi za porodiljni, tj. ne uzimaju prosjek istih mjeseci u obzir?
ako ideš sa komplikacija na porodiljni (bez da se između toga vraćaš na posao), onda se za porodiljni računa isti prosjek koji si predala za komplikacije. a u taj prosjek ti kao zadnji mjesec ulazi plaća isplaćena u mjesecu prije onog u kojem si otvorila bolovanje.
ja sam konkretno otvorila komplikacije krajem 6./2012. a zadnja plaća koja je ulazila u prosjek je ona za 4./2012. koja mi je isplaćena u 5./2012.
kad sam otvarala porodiljni nisu me tražili nikakav novi prosjek.
u slučaju da se vratiš na posao (ili koristiš godišnji) na duže od 30 kalendarskih dana prije otvaranja porodiljnog, onda će te tražiti novi prosjek.
uh, sad sam ga zakomplicirala, ali nadam se da je shvatljivo :mrgreen:
kitty, sve je perfektno jasno! Tako sam i ja mislila, ali me beilana malo pokolebala. Ne bih se s komplikacija vraćala na posao, tj. najprije bi iskoristila GO pa mjesec dana komplikacija i onda porodiljni.
Beilana, možeš svejedno objasniti što su ti rekli na HZZO-u?
phiphy, tako ti je najbolje. prvo koristiti godišnji pa onda na komplikacije.
ja sam se s tim malo zeznula jer sam mislila da ću biti na komplikacijama samo par tjedana a nakon toga se vratiti na posao, ali se to na kraju razdužilo tako da mi je ostalo dosta godišnjeg kojeg nisam iskoristila (a bilo mi je šteta pustiti ga jer mi je plaća znatno veća od ove naknade na komplikacijama). ali i to sam uspjela riješiti, bitno je samo ne raditi prekid duži od 30 dana.
Je li se samo meni čini ili nas država motivira da se, jednom na komplikacijama, više ni ne vratimo na posao jer će nam to zeznuti prosjek? Ne bi li trebalo biti u interesu države da što više radimo, da naše firme za nas uplaćuju poreze i doprinose i daju nam plaću, umjesto da smo na državnim jaslama u vidu naknade za komplikacije?
Rekli su mi ovako: za komplikacije je skroz drugi izracun, za porodiljni skroz drugi. Za porodiljni ce ti ulazit i zadnji mjesec, tj tih pola mjeseca kaj si radila npr ide 6 placa zadnjih za porodiljni a to ti je, kazem bezveze sad ak ti je placa 4000, 4.000,00+4.000,00+4.000,00+4.000,00+4.000,00+2.000 ,00=???/6. Gdje ti je ovih 2.000,00 placa za pol mjeseca kad si otisla na komplikacije. Tak su meni rekli na hzzo-u a i zvala sam bijeli telefon prije mjesec dana pa su tak rekli.
Ma nemoj zezat! Ako je tako, to je katastrofa i strašna nepravda!
Phiphy, provjeri to još kod sebe na hzzo, mislim da to ne može biti tako. Ja sam prošli mj. otvorila i komplikacije i nakon 8 dana porodiljni, nisu mi nikakav drugačiji obračun plaće radili-donijela sam samo taj jedan obrazac er1 i istih 6 plaća mi je uzeto za izračun bolovanja i porodiljnog.
Mozda jer si nakon 8 dana porodiljno onda ti ni ne mogu radit drugaciji izracun. Ja sam na komplikacijama od 10.mj i bit cu do 4. Tad tek porodiljni. U tom slucaju je drugi izracun. Ja pitala. Za tvoj slucaj nije. To je normalno.
ja sam bila na komplikacijama od 6./2012., i 6.1. sam otvorila porodiljni, nisu mi radili nikakav novi izračun niti tražili novi R1 obrazac.
mislim da si ti ovo krivo shvatila
oni ne računaju prosjek po radnim mjesecima nego cijenu radnog sata. ako je plaća za pola mjeseca onda se i 2.000 kn dijeli s brojem radnih sati odrađenih u tom mjesecu.
btw. ja sam na komplikacijama bila od 3.mjeseca, rodila u 10. i isti mi je obračun i za komplikacije i za rodiljnu naknadu (s tim da je naknada veća jer je delimitirani iznos) ;)
Cure drage jel vi znate da od 10mj ide novi zakon? Eeee, sve to stoji al sad su neka nova pravila po kojim sam ja upala. I donijeli mi samo sra**
Ali kad sam se raspitivala na hzzo, nisu znali koliko ću ja biti na komplikacijama, a svejedno su mi rekli da vrijedi taj isti obrazac. I kako ne bi mogli računati i tu polovicu mjeseca da rade novi izračun- radila sam do 20. i za to sam dobila plaću-mogli su mi to računati u prosjek da računaju tako.
I htjela sam dodati ovo što kaže kavofob- ne računaju oni čisti prosjek tih 6 plaća kao aritmetičku sredinu i onda taj iznos isplaćuju svaki mjesec. Nego izračunavaju naknadu ovisno o broju radnih sati koje ima taj mjesec (prema tome koliko ti dobivaš plaću za radni sat).
No to znam da racunaju sate, al mi bili predugacko pisat. Kak si ti.luci prosla ne znam, kak je kavafob prosla ne znam . Znam kaj su meni DANAS REKLI NA HZZOu
Sve ovisi kolki staz imas neprekidno il s prekidima u 2.g
A kako će se mijenjati? Škicnula sam prijedlog izmjena, ali nisam našla, malo sam se pogubila u svemu tome.:oops:
I meni nije jasno. Koji uvjet je sada i do kad to vrijedi,a koji je novi?
Sad u zakonu piše 12 mj neprekidno ili 18 mj s prekidima u zadnje 2 god. Kako će se mijenjati ne znam.
Koja zavrzlama :-(. Danas napokon ne pada kiša pa ću se zaputiti u 'moj' hzzo.
Javljam što su mi rekli u mom HZZO-u: ako se ide s komplikacija na rodiljni, ne traži se novi prosjek, već uzimaju onaj koji je bio za komplikacije, ER1 (ili R1).
Teta mi je rekla da, ako pacijent smatra da će mu novi prosjek biti povoljniji, može ga donijeti i oni će ga uzeti u obzir.
Eto, nije mi jasno što su to beilani ispričali.
Nazvat ću i njihov besplatni telefon kad ulovim vremena (čitaj: ne budem na poslu da me svi ne čuju :) ) pa vam javim i to.
Molim pomoć, ako netko zna...imam troje djece i trenutno koristim roditeljski dopust. Ima još nekih 21 mjesec za iskoristiti. Planiram ići na pola radnog vremena, i sada istražujem je li naknada HZZO-a 1663 ili 831 kn. I na jednom mjestu sam našla da je 1663, neovisno kako korisnik radi (volontira li, radi li na pola radnog vremena,...), a na drugom mjestu sam našla da je 50% od osnovica (1663),ali izračunato prema broju sati. Oba podatka su i na stanici ovdje. E sad...šta je točno? Hvala puno.
Nitko? :-(
Hvala ti. To znaš provjereno ili si čula da je tako? U hzzo-u daju različite info. Planiram za oko 3 tjedna predati zahtjev, pa ako mi kažu da je 831, ne znam na šta da se pozovem...
evo ovdje ti mona piše da je dobila rješenje:
http://forum.roda.hr/threads/78323-K...jetetove-7-god
Thanks! Evo, danas su mi rekli u HZZO-u da se dobije 1660 i da je prije bio krivo tumačen zakon. Tako da isplaćuju i razliku onima koji su dobijali manje, na zahtjev, naravno. :-)))
Ja sad vise nis ne kuzim.Imam sest mj radnog staza a prije toga sam bila na porodinjom kao nezaposlena osoba. 2700 imam netto i pitala sam knjigovodu i rekla mi je da cu komplikacije imati 2700. Nisam predala papire u hzzo jer sam zakasnila ali kaj se onda i poridinji racuna jer po stazu imam pravo na 831 kunu.