Meni taj jedan kuhani krumpir bas da dobru teksturu juhi od bundeve jer ne koristim vrhnje.
Printable View
Meni taj jedan kuhani krumpir bas da dobru teksturu juhi od bundeve jer ne koristim vrhnje.
Ja vrhnje koristim samo u sir i vrhnje.
U mojoj obitelji se ne kuha s njim.
Ni kod mene :-)
Opet sam maloprije jela svjezi sir i vrhnje s bucinim,pa to bucino je ko zaraza :lool: tako mi pase i tako je fino.
Lili, lako je tebi biti mršava kad ti se svašta gadi. :)
Moj mali je nekidan gricnuo pileću nogu iz juhe, tu je negdje moja granica :lol:
Ja skoro ništa ne bacam, nekad zbog MM-a izvadim češnjak iz juhe. Sinoć sam nam radila paradajz juhu:
Na maslinovo sam stavila mali prstohvat šećera, svježi bosiljak, peršin i timijan, češanj češnjaka, malu flašicu domaćeg paradajza - nedovoljno, dodala "temeljac" iz frizera u kojem sam kuhala kukuruz i komadić celera, u toj juhi pofurila ogroman paradajz, ogulila, dodala komadić paprike i sa štapnim mikserom usitnila, dodala u juhu, posolila, mini prstohvat neke čili mješavine. Ukuhala noklice. Ispalo jako fino, iako sam zapravo zakomplicirala jer mi je bila premala flašica paradajza :)
Petljala, petljala, srećom uspješno :)
Tu sam bacila jedino dio češnjaka koji je bio prepoznatljiv još (nisam sjeckala, samo sam ga nabila dlanom).
Ali ja ni iz obične "bistre" juhe ništa ne bacam. Gdje je ona eko tema :lol:
Varivo od lignjica, leće i ječma je bilo odlično!
Stavila sam mrvicu ljute papričice jer mi se to sviđa uz hobotnicu i lignje na gulaš.
Ne znam jel ovo pravo mjesto, dobili smo iz skole domace kukuruzno brasno bez glutena, imam ga 2 kile.
Moze neka ideja/recept za sto ga iskoristiti? Jedino mi padaju na pamet kiflice. Kruh ne radim, nemam ni aparaturu.
Hvalaaa.
Žganci
Kukuruzna zlevenka - ima raznih varijanti... slatka, slana, s jajima, bez jaja... Isto može i španjolska pita.
Primjer recepta: https://www.coolinarika.com/recept/kukuruzna-zlevanka/
Evo iz glave moja brzinska zlevenka:
Nagariti pećnicu na 225oC, da se grije dok se radi tijesto.
2 - 3 cijela jaja
cca 200 g svježeg kravljeg sira
2 dl kiselog vrhnja
na vrh noža soli
1 -2 žlice šećera
1 vanilin šećer
To zamutiti, a onda u smjesu dodati 3 vrhom pune jušne žlice kukuruznog brašna i 2 žlice običnog brašna. Koristim veeeeliku starinsku jušnu žlicu, bakinu. Današnje žlice su plitke, pa se količina brašna može povećati.
Može se raditi i sa samim kukuruznim brašnom, ali ja ga obično štedim pa stavljam i pšenično.
Ako je sir posni, dodati malo ulja (2 jušne žlice)
Ako je smjesa pregusta, može se dodati malo mlijeka ili jogurta (1 - 1,5 dl). Gustoća ovisi o sastojcima, pa je teško napisati precizne upute.
Dalje - Pleh (standardni pravokutni, duljine 33-34 cm) malo nauljiti, posipati žličicom kukuruznog brašna da se ne prilijepi, uliti tijesto i gore pokapati ili žličicom za kavu točkasto staviti džem i kiselo vrhnje, naizmjence.
Ubaciti u pećnicu i peći oko 20 min da dobije zlatnu koricu. Ja pečem najprije 5 min samo na donjem grijaču, a preostalih 15 min na oba + ventilatoru, ali to ovisi o pećnici.
Za tvoju kuću preporučljiva je kukuruzna zlevenka bez jaja. U tom slučaju malo povećaj količinu sira. Može biti i slana.
Tu pogledaj: https://www.coolinarika.com/tag/zlevanke/?page=1
Mene sad zanima što su to vama lignjice? Neke mini? Gdje to kupujete?
Zapravo je sasa napisala sipice, a ja sam krivo zapamtila jer nisam imala sipa.
Meni su lignjice samo male lignje.
Ok, a i sipice. Nisam ni jedno ni drugo vidjela na ribarnici. Zato pitam
dobili smo s brašnom i domaću palentu - firma Izidor. Palentu obožavamo.
Ej Nano pa ja sam gadljiva samo na iznutrice (kao i dosta ljudi) i možda još nešto sitno, na ostalo nisam i jako volim fino jesti, baš jako.
A uživam u hrani itekako.
Peterlin, hvalaaaa :naklon: jedva čekam isprobati.
Inace ja bas danas imam za rucak to varivo- a muz je jucer kupio lignje- i to male kocarice. Sigurno se moze staviti i hobotnica.
Sent from my iPhone using Tapatalk
No dobro, kako ga radiš? To bi mojima moglo biti fino
Nisam ništa sitno vidjela kod nas osim malih lignjuna..
I dućanskih patagonijskih lignji
Kuham ovako: zasebno skuham mungo grah, a moze i leca, u puno vode 1 na 5, sa lukom na cetrvtine i cesnjakom i listom lovora. Zasebno kuham jecam 1 na 3 omjer, jaka vatra dok ne zakipi, a onda na sasvim lagano. I zasebno napravim toc, maslinovo ulje, luk, cesnjak, persin sotiram, onda dodam sipice ili lignje, cekam da puste vode, podlijem bijelim vinom, kad ishlapi umijesam pelate, poklopim i kuham na lagano dosta dugo dok nisu skroz mekane. Sve pomijesam. Dodam dosta kapara, maslina, bosiljka, svjezeg persina i kvalitetnig maslinovog ulja. To jelo super stoji, pa ga najcesce pravin uvecer za iduci dan.
Sent from my iPhone using Tapatalk
Hvala. Mogla bih ja to s lignjunima, pa ih prije smrznut. Ja sam svaki petak na ribarnici, ne mogu se sjetiti da sam išta sitno vidjela.
Kako ja kuham ujutro prije posla, sumnjam da ću sve kuhati odvojeno ;), možda jesino grah. Jedino ak je leća, opet može sve u jedan lonac (barem kod mene)
ovo zvuči jako ukusno, bar meni, za ukućane nisam sigurna
pretpostavljam da se odvojeno kuha i zbog različitog vremena kuhanja
inače ovdje se zna spremat, i meni je jako draga varijanta: sipa s bobom (mogu i lignje), to je prefino nešto
Ma daj, pa ne staviš sve u isto vrijeme u lonac. Ma ja si moram pojednostavit
Obožavam bob, no moji doma baš i ne
Kad već pišemo kaj kuhamo - ja u zadnnje vrijeme svako malo neke šumske gljive. Koje obožavam.
Ja nisam odvojeno kuhala sve za varivo od liganja, leće i ječma. Ječam sam prvi stavila kuhati u temeljcu i kuhao je 20-ak minuta prije nego sam pokrenula ostalo.
U glavnom loncu sam započela pirjanje liganja i vrlo brzo, čim su lignje zamirisale, dodala sam sirovu leću i, čim je i to bacilo ključ, dodala sam ječam skupa s temeljcem.
Sad sam skužila zašto ne razumijem sasine recepte. Sotirati? To je dinstati?
Ti nisi učila kuhat od mame neg od nekog profi kuhara?
Vec sam mislila da sam jedina koja ne razumije.:-)
Mozda sotirati nije bas isto sto i dinstati a mi selje belje ne znamo :mrgreen:
Hvala jelena.O
Meni je dinstanje podljevanje vodom ili nekom drugom tekucinom, sotiranje bi rekla da je vise przenje i to po mogucnosti mijesanje ne kuhacom nego tavicom "nabacivati"
Pa ne znam, meni se to čini isto... Kad dinstaš meso, štajaznam narezano na kockice za paprikaš, najprije ide prženje na suho na mrvici masnoće, da se komadići mesa izvana zapeku, a iznutra ostanu sočni. Nakon toga meso se vrati u malo tekućine, odnosno na luk i drugo povrće, te se termički obrađuje u pari, a ne u velikoj količini vode. Razlika je samo u nazivu - dinstanje (za nas koji imamo austrougarsku tradiciju) je naziv iz njemačkog jezika, a sotiranje iz francuskog.
Ispravite me ako ovo nije točno. Ima tu ljudi koji znaju puno više. Ja sam učila kuhati doma, uz baku - ne iz kuharice. To je došlo kasnije.
Sortiranje nije dinstanje/pirjanje, sotirati znači popržiti. Znači, meso prvo sotiraš a onda smanjiš vatru pa dinstaš.
Sent from my SM-A405FN using Tapatalk
A gdje se kupi taj mungo grah i u kakvom je stanju, ono, je li suh, treba li ga držati obnoć u vodi ili se može izravno kuhati?
I kakvog je okusa? :angel:
Ništa ne podlijevam vodom - I nekad to zovem prženje, nekad dinstanje. nikad sotiranje. Nisu tako govorile moja mama ni baka, pa ne govorim ni ja. I nije baš da čitam kuharice (osim Vučetićke) nit gledam kuhare na TVu.
Al kako vidim , ima nas više koje ne razumijemo
Bio&Bio ili DM - pakiranje od 500 grama, evo našla sam link: https://www.biobio.hr/mungo-proizvod-16826/
Mungo grah je sitan, zrna nisu dulja od 5 mm ni šira od 3 mm. To je dobar grah za proizvodnju klica, tko se želi time baviti. Otkad su mi djeca velika, rijetko posegnem za time. Moja djeca vole to jesti na salatu, s kukuruzom šećercem i bučinim uljem. Dok su bili mali, znali smo pustiti taj grah da proklije - to je bilo zabavno, a i fino
https://lokvina.hr/ekoloska-poljopri...uce-mungo-grah
Kuhanje na klasičan način - sve je isto kao i kod suhog graha, ali nije nužno namakanje. Može se i ne mora. Ako odstoji u vodi sat-dva, skratit će se vrijeme kuhanja za trećinu.
Daklem - ili ovu količinu od pol kile doooobro opereš i kuhaš u običnom loncu 30 min u posoljenoj vodi s lovorovim listom, ili namačeš sat-dva, pa kuhaš 20 min. Ekspres lonac, bez namakanja - nakon što zapišti kuham 7,5 min (ovih pol minute je ofrlje - imam tajmer koji mi je najlakše namjestiti "na pola puta između 5 i 10 minuta :-).
Ja uvijek bacim prvu vodu od mahunarki, pa tako radim i s ovim. Nemam pojma koliko bacim hranjivih tvari, ali ne mogu se odlijepiti od te navike.
Okus je fini - štajaznam, mješavina okusa mahunarki i orašastih plodova.
nije ni mene mama učila kuhati
ali mislim da nema nikakve veze s izražvanjem
dinstanje može značiti bilo što (i podlijevenje i nepodlijevanje vodom, ovisi kako je koga mama učila) dok sotiranje znači nešto precizno
ja sam isprobavajući recepte shvatila da je preciznost zlata vrijedna u konačnom ishodu
Aj', sad ste me prosvitlile, baš ću i to probati :kuhar:, a evo, čitam i da je zdrav...
Znači izraz sotiranje je nešto što ste vi čuli u vlastitoj kući? Iskreno, mislim da nikad nisam čula taj izraz
nano, ne razumijem zašto je to uopće važno
nisam ni za avokado čula od mame pa opet korisim tu riječ