Mislim da hoce! Al ajde odmah 11.5. i iskoristi priliku, pa vemo vidjet hoce li stezat il cemo ostat na ovoj krivulji. Jel stize muz, jesu li poceli plovit :)?
Printable View
Mislim da hoce! Al ajde odmah 11.5. i iskoristi priliku, pa vemo vidjet hoce li stezat il cemo ostat na ovoj krivulji. Jel stize muz, jesu li poceli plovit :)?
Ništa do daljnjega. Strpljenje.
https://www.irb.hr/Novosti/Sekvencir...ta-u-Hrvatskoj
Bravo za naše Ruđerovce!
Fino da je tema zamrla. Pomirili smo se sa ovakvim životom? Postao nam je normala?
Meni nekako je.
Navikla sam na ovaj novi način života :(
Htjela sam pisati na onoj temi o psihičkim posljedicama, ali vidim da je zaključana, vjerujem slučajno.
I neki dan je isto jedna tema bila zaključana pa poslije otključana.
Beti ajde daj piši na temi tamo :kiss: bolje da iz sebe izbaciš nego da držiš u sebi.
Stvarno sam se navikla. I mogu voziti od Opatije do Novog. I vrt buja. Rotkvice i salata su već spremne za jelo. Dućani mi ne fale, a vrtni centri rade.
Mene ovo jako veseli:
https://m.24sata.hr/show/u-redu-za-p...grubnic-689434
Sutra će objaviti popis. Bude to zanimljivo štivo za čitanje.
A mene užasno smeta kako mediji to prezentiraju. Kao da će se objaviti lista srama. Postoje kriteriji i ako ih zadovoljavaš imaš pravo. Druga stvar je što mi volimo raspravljati o time je li moralno ako netko ima nekakve zalihe ali to što imaš ušteđevinu ili novac na računu kao fizička osoba ili tvrtka nije eliminirajući faktor za dobivanje pomoći. Ukoliko ti ke poslovanje narušeno financijski zbog pandemije u određenom postotku ili si zatvoren Odlukom stožera tu je kraj priče.
Ne znam u čemu je problem ako taj mali "modni mačak" traži pomoć, a zadovoljava kriterije, a nije ako pomoć traži neki bogati ugostitelj.
Ne vidim uopće razlog objavljivanja ovakve liste. Nije ovo lista neplatiša. Postoji Ministarstvo financija, postoji HZZ. Kad se ova situacija smiri treba provesti kontrolu. Tko je dobio, je li imao pravo, je li ih utrošio namjenski? Tko nije mora vratiti novce a postoje i kazne.
Da, da, Severina i Marko i bogati ugostitelj imaju zakonsko pravo i to je onda ok?
Meni nije.
Da sam na njihovom mjestu sigurno ne bih tražil te novce.
Što će im 4000 kn kad njihove taške koštaju 10-20 puta više?
https://www.jutarnji.hr/vijesti/zagr...nice/10246663/
Ovo je isto ok?
Kako je to tocno povezano? Naravno da je ok, dapace Severina je itekako uplatila u drzavni proracun poreza i davanja i zaposljavala more ljudi koji su ovom zabranom skupa s njom ostali bez mogucnosti zarade- jer ona zaradjuje od javnih nastupa, i to za razliku od frizera i ugostitelja na puno duzi period.
novinari bi stvarno mogli preskociti ovakve senzacije. ali i ja procitam naslov i ne citam cijeli clanak. a znamo da su clanci puno drugaciji od naslova, jednom kad se odlucimo procitati isti.
tako da dok ne procitam sta su severina i grubinic trazili necu ni komentirati.
Naravno da nije ali nema veze s ovim o čemu si pisala.
Kako bi ti onda odredila kriterije koje tvrtke smiju dobiti mjere? Nemam nikakav problem da mjere dobije Mačak i Severina i bogati ugostitelj. Što te smetaju njihove taške? Ako su ih pošteno zaradili i platili na njih porez.
Pa ne moraš iskoristiti baš svako pravo, ako ti zapravo ne treba. Možeš, naravno, ali većina ljudi na to ne gleda sa simpatijama.
Javne osobe bi to trebale znati. Kao što je i Kajin svojevremeno napravio manevar s penzioniranjem na jedan dan kako bi ostvario pravo na povlaštenu mirovinu. On je i prije i poslije govorio dobre stvari, ali meni je zauvijek izgubio kredibilitet, eto.
Jedina pozitivna stvar u svemu ovom je što smo očuvani i od obične prehlade. Evo već četiri mjeseca je nema.
Nisam čak baš niti sigurna da je to pitanje morala, a još manje da javnost može procijeniti za koga je moralno da traži pomoć, a za koga nije.
Evo još malo taški i morala.
https://www.index.hr/mobile/clanak.a...ef=read_more_m
Sent from my iPhone using Tapatalk
Imaš pravo, evo: https://dnevnik.hr/showbuzz/celebrit...---599673.html
što se tiče korone, očito je panika popustila jer nikako nije nastupio onaj val pogoršanja koji su najavljivali: E sad ćete vidjeti nakon korona-partyja na Sljemenu i Jarunu!, E sad ćete vidjeti nakon Uskrsa...
Jedino se može zaključiti da se virus uopće ne širi onako kao što su predviđali, niti je zaraznost ogromna a bome niti smrtnost. Ljudi su se prestali bojati i to se vidi.
Tamo gdje su trebali paziti - kao u staračkim domovima, nisu. Nas zdrave bezveze zatvorili, to je opći zaključak. Više se možemo bojati ekonomskih posljedica ovog (kako mnogi smatraju) eksperimenta.
Ko kaže da li ko nacija nismo bolje pazili nek Talijani ,Španjolci,Amerikanci pa je ishod zato bolji,,,?
Kao što je rekao Christian Drosten u svom interviewu, prevention paradox. Situacija je (srećom) dobra, pa ljudi tvrde da se pretjeralo s mjerama.
ja još najviše vjerujem u ono da nas je spasilo cjepivo protiv tuberkuloze
Pa i Španjolci se s time cijepe kaj ne, Ameri se ne cijepe to sam čitala
Evo ne baš kvalitetnih a opet dosta zanimljivih podataka: oboljeli u Hrvatskoj po zanimanjima
https://www.jutarnji.hr/vijesti/hrva...vaju/10248436/
stalno čujem komentare da kako ne obolijevaju trgovci, izgleda da ipak nije tako, dapače najbrojnije su uslužne djelatnosti
nisu posebno izdvojeni medicinari ??
umirovljenici - najveća sramota
predškolci i školarci - uopće nije zanemariv broj, oko 6%
Zašto bi umirovljenici bili sramota,?
Gledaj koliko ih je slučajno umrlo u domovima,pa ako je neko donesi doma virus,vjerujem da ih se najmanje samo zarazilo,osim onih koji su bili u Turskoj
Španjolska niz godina nije cijepila protiv tuberkuloze.( ne znam kad su prestali ali sigurno znam da prije 12 godina nisu cijepili)
Ali to nema nikakav utjecaj na stariju populaciju? Ja sam isto cijepljena ali zadnje s 14 g je bilo docjepljivanje, što se mene tiče već 30g mogu ne cijepiti pa mi je isti status cijepljenosti protvi tbc
Da bi se vidio usporedni efekt pretpostavljam da bi treablo gledati one koji već 50 godina ne cijepe (ima li takvih?) i nas koji još uvijek cijepimo...
Inače ovo po zanimanjima nema puno smisla meni osobno, moglo bi biti na kraju jednako ukupnom % u populaciji.
Bilo bi puno zanimljivije da su naveli koji su sve bili identificirani načini zaraze dok su epidemiološki istraživali kontakte i tražili potencijalno zaražene - npr: na pregledu kod doktora transfer doktor > pacijent ili pacijent > doktor, na obiteljskom ručku, na kavi,...
Kod nas nisu jos nista takvo objavili (opet pricam samo o Minnesoti); imamo samo podatke o dobi. I isto tako, grozota je koliko su starackih domova zarazili u metro regiji, odnosno okrugu Hennepin.
Age Group Percent of cases 0-5 years 1% 6-19 years 3% 20-44 years 35% 45-64 years 31% 65+ years 30% Unknown/ missing <1%
Median Age Age Range All cases 52 4 weeks - 109 years Non-hospitalized cases 49 4 months - 109 years Hospitalized cases 64 4 weeks - 102 years Hospitalized cases in ICU 64 16 - 95 years Deaths 83 44 - 109 years
S danasnjim danom (nedjelja), zarazenih je 3,602. Zamisli da dozivis 109 godina i onda te zgotovi virus.
Sramota je za bolnice jer je u svaki dom za starije ušla zaraza preko korisnika koji je bio u bolnici i donio infekciju sa sobom.
To pak podupire moju teoriju da je virus svuda među nama i da ima jako puno zaraženih, ali bez simptoma.
Inače mi je baš fora kako jučer nisam srela vani nikog s maskom, a do prije par dana su je nosili skoro svi.
Ljudi brzo zaboravljaju.
Jucer mi se javila prijateljica iz Virginije, medicinska sestra. Odselila je od nas prije nekih godinu i pol, dvije. U cetvrtak joj je dijagnosticiran COVID-19. Doma je, zakljucana u sobi s kupaonom. Trogodisnja kcer i muz su, od utorka do jucer, testirani dvaput i oba puta su bili negativni. (I on je medicinski radnik pa imaju bolji pristup testiranju od vecine.)
A gle, to ti je kao imati vatrogasni aparat u stanu, a ugasiti malu vatru na štednjaku čašom vode, pa onda zaključiti da ti aparat nije trebao i da šteta 100 kn za njega.
Nije se virus rasplamsao kako je mogao, a ne znamo što bi onda bilo. Medicinsko osoblje je i prije covida imalo bolesni tempo i radno vrijeme. Meni se vrti u glavi kada ne odspavam jednu noć, majke mi ne shvaćam kako oni uspijevaju ne spavati svaki drugi dan.
A da se virus razmahao i da je došao do svakoga, a starci nisu samo u domovima, ima ih koji su kod kuće, onda bi išla navala u bolnice, sustav bi se preopteretio, ne bi mogli spašavati nikoga, ni one kojima pukne slijepo crijevo ili si razvale ruku sjekirom.