Možeš naše iskustvo pogledati OVDJE
Printable View
Možeš naše iskustvo pogledati OVDJE
Baš smo bili prije par dana kod ped.i kaže on da je sve u redu.
No ja sam malo ipak zabrinuta.
Ava M kakve vježbe ste radili na podu?
Moj ima 9 mj. danas smo bili na sistematskom i ja velim ped. da sa koliko bi trebao mali propuzati onako na sve četiri jer moj još vuče noge sa sobom i kad pa kad se odgurne ali nikako da noge skvrči,ona mi je rekla da je to normalno i da ima vremena..........da li je upravu :?
mislim da ne trebaš biti zabrinuta,ali možeš si pogledati knjigu kretanje je djetetova radost od željke vučinić.također pogledaj ovo za šakice,to može svako dijete raditi,dapače,gladiti šakicama sebe http://www.mameibebe.net/bt/2003060216.htm
i obavezno baby handling,zbog okretanja.nesvjesno ćeš mu dati info o pokretu za okretanje.
http://www.mameibebe.hr/dijete/dijet...2004050506.htm
ako si ipak voljna za dijagnostiku obrati se u polikliniku sabol,ne znam dali netko drugi radi privatno to osim njih :?
Ako kaže da je sve u redu onda stvarno nemaš razloga za brigu.Citiraj:
tonina prvotno napisa
Mi smo generalno morali biti na podu, i sa i bez vježbanja, jer oni na podu sami počnu razvijati motoričke vještine; okretanje, puzanje i sl.
Uz sve, P. je malo hipoton tako da mi jesmo vježbali ali to su individualne vježbice tako da se to na vas ne odnosi.
ma samo nek bude nesputan, na tvrdoj podlozi, pogledaj ove univerzalne vježbice koje ti je lasica poreporučila i sve će to ići svojim tokom. :love:
Valjda previše slušam druge i imam osjećaj da su svi njeni vršnjaci napredniji-svi se nešto okreću,hoće sjediti itd.itd.pa sam se zabrinula i nikako se rješiti crnih misli
Mi smo sad tek počeli stavljati nogice u usta. Ova moja ljenivica se zna okrenuti leđa-trbuh i obratno, ali jednostavno ne želi. Valjda joj nije zanimljivo. Na sve 4 se još ne može dignuti. Cijelo vrijeme se pokušava posjesti, ali iz ležećeg položaja. Napinje trbušne mišiće i dođe do pola, malo zadrži tako pa odustane. I meni je malo već čudno zašto se ne okreće i ne diže na sve 4, ali pretpostavljam da će me jednog dana samo iznenaditi.
ovo je dobro da tako diže trbuh jer vježba trbuh tako a nogicama u ustima potiče jačanje i lumbalnog dijela kralježnice.
http://www.trudnoca.net/tekst.php?id...0trudno%C4%87e
http://www.trudnoca.net/podrubrika.p...a=19&rubrika=4
Moj maleni je prekjučer napunio 5 mjeseci i više ne želi ni pod razno ležati na leđima. Ne mogu ga staviti u baby gym, jedva ga premotamna prematalici. Na leđima se ili odmah rasplače ili radi trbušnjake, diže glavu i trup i uopće se ne spušta na pod.
Voli biti na trbuhu i to može jako dugo, sve dok se ne umori. Pri tome hvata igračke i uživa.
Ne okreće se. Nekoliko puta se okrenuo s trbuha na leđa, ali više kao slučajno.
Ne okreće se s leđa na trbuh, ne stavlja noge u usta (može ih dići visoko, ali ne radi to često), ne miče tetru s lica. Kako da i uvježbamo te stvari kad neće biti na leđima ni minute?
Imam li razloga za brigu?
moj ti je patološki mrzio trbuh i onda je otprilike sa 4 mjeseca patološki zamrzio ležanje na leđima 8) to ti je sad priprema za puzanje i sl.dapače dobro će mu doći jačanje.nego,možeš mu za vježbu prinositi ti nogice ustima ili da onako kao plješće stopalima,pa mu dati u njegovu ruku da primi svoju nogicu za stopalo ili ispod bedra i sl. a pelenicu staviš na lice pa čekaš,ako ne ide pomažeš mu tako da mu ti vodiš rukicu ka peleni dok je ne ulovi pa povučeš rukicu.probaj prvo sa nečim manjim od pelene,nekom malom krpicom ili sl.isto vježba za to je da mu vodiš rukice da se gladi po glavi da osjeti taj dio tijela,da ga skuži.nemoj ga držati za zglob niti ruke niti noge nego za podlakticu ili za listove isl. dijete se ne drži za zglob prilikom vježbanja-kao ni odrasli uostalom..
okretanje možeš poticati baby handling dizanjem djeteta i tako da mu digneš nogice u zrak dok leži na leđima i okrečeš i na jednu pa na drugu stranu ali jako sporo (nogice).bolja varijanta toga je da kad je na leđima da ga bočno mamiš sa igračkom da se okrene prema njoj jer je to voljni moment,dok mu ti okrečeš nije.a kad je na trbuhu ga isto mamiš sa igračkom.
http://www.mameibebe.net/dijete/dije...2004050516.htm
http://www.mameibebe.net/dijete/dije...2004050508.htm
http://www.mameibebe.net/dijete/dije...2004050514.htm
Hvala Lasice! Neke od tih stvari već radimo,a i druge ćemo probati.
Večeras mi se lijepo okrenuo - namamila ga cicom, gdje ćeš bolji mamac! 8)
Jel vaša djeca šire ruke da izgledaju kao avion? Moj je to počeo izrazito raditi zadnjih par tjedana...širi ruke kada leži na leđima, kada ga nosim okrenutim od sebe... :?
joj da,to mi je nekak bilo jezivo.pitali smo fizijatricu veli da je to ok.naš je to,poslije sam skužila,najčešće radio kada ga je probava mučila,čak se znao iz položaja avion onako jako lupati po trbuhu.
e da,u toj dobi bi trebalo poticati da su ruke ispred tijela,a ne da širi ruke od sebe.tako da očima može pratiti što radi sa rukama.npr. staviš ga u baby gym ili na deku i centriraš mu samo jednu igračku ispred njega da je lovi.zato se i dijete nosi po onom principu baby handlinga sa rukama uvijek ispred tijela i sl.
lasica- znači fizijatrica ti je rekla da je to normalno...moj super hvata igračke...kada ga nešto zainteresira onda ju odmah uhvati...trudim se prakticirati taj baby handling...hvala na odgovoru :love:
Bebici još malo 6 mj.i ništa još od okretanja s trbuha na leđa i obratno.
Jučer bili na redivnom pregledu kod pedijatra i on kaže sve je ok.
Sad sam čitala o babyhandlingu i skužim da od prvog dana sve krivo radimo.
Je li zbog toga kasni s tim radnjama?
ja bi otisla fitijatru. stvarno.
sa 6 mj. ako se ne okrece ni na jednu stranu, otisla bi sto prije.
jer sto se prije pocne sa vjebicama, to bolje :love:
Okreće se na bok,ali dalje ne
Rptacije bi trebao usvojiti do 9. mjeseca. Sada još niti ne mora.Citiraj:
tonina prvotno napisa
Napokon nešto utješno budući da svi govore o ranim rotacijama
Tonina Lana se sa 7ipo mj poćela okretat sa trbuha na leđa a sa 8mj s leđa na trbuh,i savršeno je normalno djete,sa 10mj propuzala,sa 10 se i posjela sama,sa 13,5 prohodala,ma sve bez problema samo šta je bila malo ljenija beba,,i zato se nemoj brinit do 9mj.ima fore :love:
nastavak na:
Motorika- 2. dio
leonisa
Iva je neki dan napunila točno 3 mjeseca. I taj dan se prvi put okrenula sa trbuha na leđa. Nismo je vidjeli kako to radi, samo smo je našli okrenutu. I odemo par dana nakon toga kod doktorice i ja joj kažem da se okreće sa trbuha na leđa, a ona meni da je to "prerano da bi se okretala....sigurno se izvijala pa se slučajno okrenula..." A ja si mislim- može li par puta dnevno biti slučajno?! Ona to radi sa takvom lakoćom da se i ja začudim! Nekada preko desnog boka, nekada preko lijevog...kako kad hoće. Sinoć se okrenula u snu (pred mojim očima). Okreće se najčešće na način da digne guzu, podbaci nogu pod sebe, nakosi gorni dio tijela i okrene se. Jednom sam je gledala kako se skroz propela na ruke pa se okrenula na leđa iz tog položaja.
Inače, na dlanove se diže od nekih 2 i pol mjeseca.
A glavicu drži super otkad je imala pola mjeseca. I sad zadnji put dođemo kod doktorice, ova je počne dizati u sjedeći položaj, a ova moja objesila glavu i hoće se smijati :mrgreen: I žena opet i ona opet :roll: Ja ovamo drhtim, a gospođici je do igre :roll:
:)